30 april 2006

Voices from America

Een maand geleden plaatste ik een bericht over de Sudbury Valley School. Dit op verzoek van Tuur Demeester die daar stage ging lopen en aandacht vroeg voor zijn weblog.
Gelukkig houdt Tuur z'n weblog goed bij. Iets dat ik me een maand geleden nog afvroeg.
Vandaag bracht ik via Google Blogoscoped een bezoek aan de Fairhaven School in Upper Marlboro, Maryland. Dat kon heel makkelijk dankzij een prachtige documentaire die via YouTube beschikbaar is gesteld. De Fairhaven School is een heel bijzondere school en dat wordt met een filmpje van 10 minuten goed in beeld gebracht.
"Voices from the New American Schoolhouse explores life outside the usual educational box. Narrated exclusively by students, the film chronicles life and learning at the Fairhaven School in Upper Marlboro, MD which practices an undiluted form of freedom and democracy that turns mainstream education theory on its head. Filmmaker Danny Mydlack enjoyed unrestricted access over a two-year period to produce this candid and unblinking encounter with kid-powered learning. This movie is for anyone who ever went to school and imagined something better."
Meer informatie en het filmpje zelf is te vinden op: http://newamericanschoolhouse.com/
Geweldig om te ervaren hoe je via internet over de hele wereld je boodschap kunt delen!

Netwerk weert slecht beheerde laptop

Frans Peeters
Het draadloos netwerk van het St. Willibrordcollege in Goes controleert bij het aanloggen van een laptop automatisch de patch-status van het besturingsssysteem en de virus- en spyware-bescherming. Deugt die niet dan wordt de toegang geweigerd en vindt automatisch een inlog op een quarantainenet plaats waar de benodigde aanpassing te vinden is.
Frans Peeters, docent informatica en ICT-coördinator van de school hoopt met de draadloze Network Admission Control (NAC) de stabiliteit van de systemen op school te beschermen wanneer straks docenten en leerlingen gebruik kunnen maken van de verschillende besloten virtuele 'bedrijfsnetwerken' (vpn's) van de school.
Het St. Willibrordcollege heeft de Europese primeur van een implementatie van dit Wireless Network Admission Control (NAC). Cisco, de leverancier van de technologie, en Imtech, dat de implementatie deed, gebruikten de school als testsite voor de bèta-versie van het systeem.
Het hele artikel met meer informatie staat in de Automatiseringgids van deze week.
Frans Peeters is naast ICT-coördinator en docent informatica ook werkzaam bij Kennisnet en beheert natuurlijk www.informaticavo.nl, altijd een bezoekje waard!

Een PC kan veel langer mee!

Deze week kwam ik terecht bij LiveKiosk. Daar kun je een ISO image downloaden met daarop een wel heel bijzondere configuratie! Wanneer je vanaf deze CD start krijg je een keurige browser (aangepaste Mozilla) voorgeschoteld waarmee je kunt surfen wat je wilt. Flash, geluid, alles doet het gewoon. Het mooie is dat je de harde schijf uit je PC kunt halen en je dus GEEN ENKEL onderhoud meer hebt! Omdat je niets anders kunt dan browsen is er ook geen beveiligingsprobleem wanneer je een dergelijk systeem in je werkomgeving opneemt (voor zover ik dat kan inschatten). Dit betekent dat je oude en al afgeschreven PC's alleen maar hoeft uit te rusten met een CD speler en ze dan kunt neerzetten in de kantine, de docentenkamer of noem maar op. De gratis download is 60 dagen te gebruiken! Je moet je wel registreren en hij ziet je MAC adres. De CD is te koop voor $49. Wil je zonder CD speler werken, dan kan dat ook. Voor $99 is er een kaartje te koop dat je in een IDE slot drukt. Dan heb je dus helemaal geen bewegende delen meer, behalve het wieltje in je muis. Ik heb er vanmiddag een tijd mee gewerkt en het beviel me prima. Post ophalen enz. is geen enkel probleem. Tijdens het werken is de CD speler gedisabled, zodat je niet makkelijk de CD eruit kan halen. LiveKiosk levert ook maatwerk zodat het systeem met de pagina van jouw keuze kan starten. Hoeveel mensen (binnen je organisatie) willen niet even snel alleen hun post checken? Dat kan heel makkelijk wanneer je een aantal van je (toch al) afgeschreven systemen in je gebouw neerzet. Maar ook binnen de klas kan dit in een aantal gevallen een uitkomst zijn!

Voor het branden van de ISI image hadden ze trouwens nog een tip: ISO recorder, een power toy voor Windows XP en 2003. Als je dat programma'tje geinstalleerd hebt is het een kwestie van rechtermuisklik en de ISO wordt gebrand.

29 april 2006

Het is gelukt!


Het is gelukt!
Originally uploaded by Trendmatcher.
Het is me (eindelijk) gelukt! Ik ben er nu achter hoe ik mobiel een bericht op m'n weblog kan krijgen met foto zonder gebruik te maken van een extra programma op m'n PDA. Het blijkt dat je bij Flickr een extra e-mail adres kunt instellen dat je kunt gebruiken om via een mailtje een foto naar je Flickr account te sturen. Vervolgens kun je dat adres ook nog zo configureren dat de foto met bericht wordt doorgezet naar je weblog! Via hotmail op m'n PDA kan ik een attachment toevoegen. Iets dat met Gmail mobile niet lukt. Als dit bericht met foto dus op m'n weblog verschijnt is dat het bewijs dat het werkt. Natuurlijk al even uitgeprobeerd naar een testaccount via GPRS en dat werkte prima. Het programma dat ik vanmorgen nog noemde heb ik dus helemaal niet nodig. Wat me nu alleen nog tegenvalt is de kwaliteit van de ingebouwde camera. Even snel een foto van m'n 'echte' camera via de PDA versturen gaat ook niet, want deze Qtek lust alleen miniSD kaartjes. Vraagje: kan ik een mini SD kaartje met een adapter in een camera stoppen met gewone SD sleuf?

Precies wat ik zoek!

Omdat ik zo mobiel mogelijk wil kunnen webloggen heb ik deze week de beschikking gekregen over een Qtek 9100 PocketPC Phone. Een mooi apparaatje dat het inderdaad mogelijk maakt om overal vandaan iets te publiceren. Aangezien een plaatje vaak meer zegt dan mijn woorden wil ik echter ook foto's kunnen plaatsen en dat blijkt toch wat moeilijker. In Amerika zijn al veel phone companies die dat ondersteunen, maar hier is het nog zoeken naar de juiste tool. Die heb ik nu gevonden in het programma: My Blog. Dit programma uploadt iedere foto die je maakt direct naar een FTP server. Geweldig zou je zeggen. Alleen werkt het bij mij niet!
Daarom hierbij een oproep:
Wie wil dit programma op z'n smartphone uitproberen? Een andere mogelijkheid is natuurlijk een FTP programma voor de PDA, maar ook die heb ik nog niet gevonden. Tot die tijd blijft mobiel bloggen dus beperkt tot tekst helaas.

27 april 2006

Wat is een programmeur?

"Ik bén geen programmeur, want hoewel de demo's werken zijn ze verre van optimaal wat betreft code" zegt Piere in reactie op mijn vorige posting.
Volgens mij is dat nu juist precies de defenitie van programmeur!
Ooit programma's tegengekomen zonder patches, bugfixes en updates? Zelfs Threeships moet af en toe wat nasturen:-)
Wat zegt Wikipedia dan:
"Een persoon die of bedrijf dat zich bezighoudt met het programmeren van software is een softwareontwikkelaar. Ook wel beschreven als programmeur of computerprogrammeur. Het beroep wordt in het Engels (software) developer genoemd."
Nou Pierre, daar val je dus ruim binnen. Overigens was mijn opmerking over je baas uit de losse pols en refereerde ik niet aan een opmerking die daarover gemaakt zou zijn. Ik plaats dat soort opmerkingen voor het geval mijn eigen baas ook meeleest...
Maar goed, zijn er lezers onder mijn publiek die zich wél programmeur noemen en een betere defenitie kunnen geven dan de bovenste?
Overigens stelt Marc Prensky dat iédereen programmeur is, ook als je in Word werkt of met een mobieltje...

26 april 2006

Woordenreddertje

'Te veel kinderen lezen slecht' kopt Trouw vandaag.
"Een kwart van de leerlingen uit groep acht van de basisschool kan niet beter lezen dan een leerling uit groep zes. Het leesniveau hangt af van de leraar of de school, níet van de leerling."
Er moet vooral veel meer gelezen worden op de basisschool. Op het symposium van vandaag hoorde ik daar niets over. Iedereen heeft het over gamen. "Pop-art" Hans Pronk had het zelfs over "serious gaming". Moeten de computers dan toch maar de school uit en de boeken weer terug? Of moeten we terug grijpen op dat prachtige DOS spelletje? Hoe kan ICT helpen om kinderen van niveau groep 6 naar niveau groep 8 te tillen?

Ik ben geen programmeur

Pierre Gorissen
Pierre en Carl
"Ik ben geen programmeur en moet me dus ook niet langer dan nodig bezig houden met het bouwen van voorbeelden zoals ik nu voor de gebruikersdag gedaan heb" lees ik op het ICT en Onderwijs weblog. Nou, ik heb er gisterenochtend even naast gezeten toen Pierre en Carl wat code aan het doornemen waren. Hij mag zich dan geen programmeur voelen, maar dan wil ik graag een nieuw woord aangereikt krijgen voor iemand die binnen 24 uur een tool bouwt waarmee je informatie uit N@tschool in een andere omgeving kunt weergeven. Dat is namelijk wat Pierre gisteren heeft laten zien. Natuurlijk zijn het vingeroefeningen, vooral bedoeld om te tonen dat het kan, maar dan nog. Nu al zeggen dat je het aan anderen moet overlaten doet bij mij de vraag rijzen: aan wie dan? Hoeveel instituten zijn er die dergelijke kennis in huis hebben? IK weet niet wie je baas is Pierre (heb je er wel één?) maar laat die man/vrouw je alsjeblieft de ruimte geven om verder te stoeien. Het onderwijs in Nederland is je dankbaar!

Samenwerken met Mees

Vandaag mocht ik aanwezig zijn bij het symposium "Samen werkt 't", georganiseerd door de stichting ICT op School ter gelegenheid van het afscheid van Mees van Krimpen als directeur van deze stichting. De middag stond volledig in het teken van "samenwerking". Het was een vol programma met veel bekende sprekers die al dan niet virtueel aanwezig waren. Maar ondanks klinkende namen als Loek Hermans, Wim Deetman, Jacques Wallage, Medy van der Laan en Toine Maes werd ik toch het meest geboeid door de presentatie van een boer uit Noord-Holland die zich voorstelde als kennismakelaar! Na een duidelijk filmpje legde hij uit hoe de boeren in Nederland via de Melkvee Academie tot een prachtige vorm van samenwerking zijn gekomen.

"De Melkvee Academie helpt bij het maken van keuzes over uw bedrijfsvoering, in de vorm van kennis, bruikbare tips en ervaren collega’s die nieuwe inzichten en vaardigheden graag willen delen met vakbroeders. Dit kan via internet, maar ook via fysieke (thema)bijeenkomsten, seminars of masterclasses die in uw eigen regio worden gehouden. Daarnaast kunt u terecht bij uw eigen ‘kennismakelaar’, een collega-melkveehouder die schakelt tussen vraag en aanbod."

Geweldig om te zien hoe deze boeren internet gebruiken voor kennisdeling. Behalve dat worden ook live ontmoetingen georganiseerd waar onder het genot van een pilsje ervaringen kunnen worden uitgewisseld.
Aan de andere kant... was het nodig om buiten het onderwijs te kijken om zo'n goed voorbeeld te vinden van samenwerking? Ik had graag de Scholenlijst als voorbeeld aangedragen.
Hoe dan ook, het thema kwam hiermee goed uit de verf!
Beste Mees, ook vanaf deze plek bedankt voor alles wat jij voor het onderwijs gedaan hebt!
(en ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat er achter de schermen niet nog een keer een "toegift" komt.)

Weblogs zijn geen bullshit!

Kijk, dat bedoel ik maar, en hiermee is gelijk de kracht van een weblog aangetoond: Ik plaats een bericht en nog geen uur later ontvang ik een reactie van degene over wie ik een bericht plaatste! Hij kan gelijk rechtzetten wat ik beweerde (en neemt daarmee een hoop onrust bij me weg:-)
"Beste Willem,
Dank voor je reactie op mijn presentatie.
Weblogs zijn geen bullshit, heb ik ook niet zo gezegd, vind ik ook niet. Excuus als dat zo overgekomen is en dank dat ik dat nu kan rechtzetten. Kom alleen vaak erg hoge verwachtingen tegen en vele missen daarom doel. De nuance, zelfbeheersing en structuur laat soms te wensen over. Een school of bedrijf kan het zich niet goed veroorloven om te vertrouwen op participerende bezoekers die als collectief zelfstandig de context, doelstelling en continuïteit waarborgen. Er zijn er dus maar weinig met een werkend ‘business model’. Onze gebruikers hebben aangeven liever niet bloot te staan aan misplaatste content, achteraf weggehaalde reacties of online debatten met individuen. We hebben wel voorbeelden dat de kengroup agent een niet goed te duiden reactie plaatst en deze direct voorziet van een begeleidende opmerking. Publicatie na eenvoudige vorm van validatie en op de juiste plaats, betekent dat er altijd een menselijke service verleend wordt die de context en doelstelling dient. Het is kosten effectiever en kan een nieuw deel van de doelgroep het vertrouwen geven ook te participeren of zich met de beweging te associëren. We introduceren een vorm van beloning die, mits er goed mee omgegaan wordt, ook weer kan bijdragen aan het wegnemen van drempels voor een steeds groter wordende groep participanten.
Tot zover, nogmaals dank voor je interesse en succes met deze blog."

Was getekend:
Jeroen Loeffen
(gemodereerd en verbeterd)

25 april 2006

01:02:03 04-05-06

Op donderdag 4 mei, om twee minuten en drie seconden na 1:00 uur 's morgens, zal de tijd en datum als volgt zijn:
01:02:03 04-05-06
Dit zal pas over 100 jaar weer gebeuren !!!

en ruim een maand later misschien nog wel een veel mooiere:
06:06:06 06-06-06.

Homo Zappiens revisited


EyeToy
Met keynote speaker Wim Veen, hoogleraar Educatie en Technolgie aan de TU Delft, had de N@tschool gebruikersvereniging een zeer gerenommeerd spreker in huis. In zijn voordracht nam hij de bezoekers mee naar het jaar 2020 en naar de situatie die er dan volgens hem ontstaan is in onderwijsland. Dankzij de NS kwam ik te laat binnen en viel midden in de EyeToy act, deze keer met een vrijwilliger uit de zaal die het dansen nog niet zo goed onder de knie had. Omdat het verhaal mij nogal bekend voorkwam heb ik m'n prioriteit bij een kopje koffie gesteld. Daar had ik achteraf wel spijt van, want Wim Veen vroeg aan het eind van zijn presentatie of de blogger in de zaal zat die iets op zijn weblog had geschreven over zijn presentaties. Ik had graag mijn vinger opgestoken! Maar ik moet zeggen: collega's van mij die zijn verhaal voor de eerste keer hoorden vonden het heel mooi en zeer inspirerend, en daar gaat het om!

Hoe bereiken we jongeren?


Jeroen Loeffen

Een van de keynotes op de Natschool gebruikersdag was Jeroen Loeffen van o.a. Rebeltoday, Kidstoday en Kengroup.nl
Zijn verhaal draaide om de vragen:

  • Wat drijft studenten en leerlingen om de computer aan te zetten?
  • Hoe bereiken we jongeren?
  • Weten we wat ze verbindt?
  • Wat verwachten ze van ons?

Ik vond dat hij een sterk verhaal bracht alhoewel hij op een gegeven moment zei: "Weblogs? Bullshit!"
Wat hij daar nu precies mee bedoelde wil ik hem zeker nog vragen...
Zijn presentatie is te vinden via de kengroup site.

Anti-plagiaat module


Anti-plagiaat module
Originally uploaded by Trendmatcher.
Aangeleverde werkstukken automatisch laten controleren op plagiaat.
De resultaten worden getoond binnen Three Ships N@tschool.
Uitgebreide rapportage met percentages en originele bronnen.
In één oogopslag duidelijk:
- gaat het om plagiaat,
- om slordige bronvermelding of
- zijn de overeenkomsten geoorloofd
Mogelijkheid om te vergelijken met werkstukken van andere onderwijsinstellingen

Portfolio memory stick


Portfolio memory stick
Originally uploaded by Trendmatcher.
Highlights vanuit de N@tschool gebruikersdag:
Mobiele opslag oplossing voor Digitaal Portfolio.
Bestanden eenvoudig met één druk op de knop vanuit Digitaal Portfolio naar memory stick te kopiëren.
Via een meegeleverde "Portfolio-reader" blijft de structuur van het Digitaal Portfolio intact.
Het tijdrovende branden van studenten portfolio's op CD's behoort tot het verleden.

23 april 2006

Handig voor PDA + mobieltje!

Niet iedereen heeft (al) een PDA waar je ook mee kan bellen. Voor die groep zijn er 2 handige programma'tjes te downloaden. Met SIManager kun je alle adressen die in je mobieltje en op je SIM kaart staan overzetten naar je PDA, waar je ze kan bewerken of in kunt voegen in je adressenbestand. Omgekeerd kan ook. Met SMSManager haal je alle SMS'jes binnen die op je mobieltje staan. Ook kun je op de PDA een SMS bericht opstellen dat je dan via je mobieltje kunt verzenden. Beide programma's werken met infrarood en Blue Tooth. SIManager is helemaal gratis. SMSManager kost € 12. Ze zijn te downloaden bij Pocket Presence. De programma's komen trouwens van het Zweedse Newmad Technologies. Dit bedrijf stelt ook het gratis GetPDAScreen beschikbaar waarmee ik de screendumps gemaakt heb. Tenslotte biedt dit bedrijf ook nog een gratis webserver voor de PDA: PicoWebserver, maar ik ben er nog niet achter wat ik daarmee zou willen. Iemand een suggestie (voor het onderwijs)?
De komende dagen ben ik veel op pad. Morgen naar Amsterdam voor een Grassroots vergadering, dinsdag naar 's Hertogenbosch voor de N@tschool gebruikersdag en woensdag naar Den Haag voor een mini symposium van ICT op School. Op deze plek zal het waarschijnlijk dus wat rustiger zijn...

Het Font van Google

TrendmatcherHet schijnt dat het Google-logo gebaseerd is op een letterfont dat nauw aansluit bij de fonts die door Nederlandse traditionele boekverzorgers en typografen werden ontworpen c.q. gebruikt. Alleen wordt het bij Google gebruikt als letter in het beeldmerk, iets wat 'onze' typografen níet voor ogen hadden.
Dit lees ik tenminste bij "Jong van hart" Jos van Helvoort. Lees het hele bericht op zijn weblog als je er meer van wilt weten.
Hij besluit met een link naar googlefont.com, waar je (zo lang als het duurt) je eigen op het Google font gebaseerde tekstlogo kunt maken.
Ik weet het, veel berichten deze zondag, maar je moet toch wat als je dankzij de pollen weer eens niet naar buiten kan...

Wat een gemiste kans!

Google Earth gebruikt sinds kort voor delen van Nederland veel betere foto's en Assen zit daar toevallig ook bij. Laten we daar nu een prachtige en markante eigen locatie hebben met een groot plat dak. Wat jammer dat we bij de bouw niet op het idee gekomen zijn om ons logo daar op te zetten! Het zal nu wel weer even duren voordat er opnieuw foto's gemaakt worden. Klik hier om een Flash animatie te zien van Google Earth die inzoomt op het gebouw.

10 manieren om...

Via about:blank kom ik bij Guy Kawasaki die op zijn weblog 10 uitstekende tips geeft (How to Evangelize a Blog) om meer bekendheid te geven aan je eigen weblog, alhoewel ik bij tip nummer 3 wel wat vraagtekens zet. Ik ga ze niet allemaal vertalen en hier herhalen, ook al zegt tip nummer 6 dat je moet linken naar berichten op andere weblogs en aanvullingen moet plaatsen.
About:blank zegt namelijk dat je het lijstje al overal tegenkomt. Als dat zo is moet het via Google ook makkelijk te vinden zijn, dus gok ik op de zoekopdracht: 10 manieren
Dat genereert weer een geheel nieuwe lijst:
  1. Zoekmachine optimalisatie 10 manieren om je website te promoten
    Zoekmachine optimalisatie en zoekmachine marketing en 9 andere internetmarketing tips om je website tot een succes te maken.
  2. 10 manieren om Firefox nog beter te laten werken
    DutchCowboys: Nederlands populairste weblog over interactieve marketing.
  3. 10 manieren om de gezinsband te versterken
    Website van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen.
  4. blog.charliezone.nl » 10 Manieren om Firefox nog beter te maken
    10 Manieren om Firefox nog beter te maken. Als je dan toch overstapt op Mozilla Firefox lees dan volgend artikel ook even.
  5. 10 manieren om meer te verkopen - verkooptips
    10 manieren om meer te verkopen ... wordt letterlijk overspoeld met reclameboodschappen. Hoe valt u nog op tussen al dat geweld? 10 tips voor meer omzet!
  6. 10 manieren om veiliger te werken
    10 manieren om uw gegevens, computer en bedrijfsnetwerk beter te beveiligen.
  7. Onzin.Com V6.0 - Flash: Scheten laten
    Beschrijving:. Hoe laat ik scheten op verschillende manieren?
  8. Carrièretijger Forum - Hekel aan je werk? 10 manieren om ermee om ...
    Community forum over carrière, persoonlijke ontwikkeling, opleidingen, competenties en solliciteren.
  9. Risallah.com :: 10 manieren om je liefde voor Allah (swt) te ... - 12:11
    Risallah.com - De Boodschap van de Profeet Mohammed (Vrede zij met hem)
  10. Airscouts.Info 10 Manieren
    Papieren vliegtuigen kun je op allerlei manieren beproeven op hun prestaties.
Toch wel lekker om af en toe niet alleen je RSS feeds te lezen maar ook gewoon wat rond te surfen. Om een nieuwe internet rel te voorkomen ga ik niets zeggen over de volgorde waarin sommige zaken in het lijstje hierboven staan...

Google museum

Google museumWat een idee om allerlei filmpjes te maken van verschillende Google tools met de oproep om die over 10 jaar nog eens te bekijken.
Het beste is natuurlijk om dit als reminder in je Google calender te zetten! Er was blijkbaar al een Google screenshot museum, maar nu dus ook een met filmpjes...

21 april 2006

Redmond let goed op!

SharePoint PortalToch wel grappig: je plaatst een bericht over Sharepoint Portal en gelijk krijg je bezoek uit Redmond op je weblog!
Dankzij Blogflux is dat goed te zien. Het mooie van Blogflux is tevens dat je in veel gevallen ziet met welke zoekopdracht iemand op je site terechtkomt. Zo kwamen de jongens uit Redmond binnen via Technorati. Eens kijken of Microsoft de tool van George Tsiokos overneemt.

Homo Zappiens

Vorige week was Wim Veen in Veldhoven. Helaas lukte het me toen niet om zijn Powerpoint presentatie "te pakken" te krijgen. Gisteren hield hij een presentatie op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en deze staat wel online. Ik heb hem bekeken en eerlijk gezegd geen verschil kunnen ontdekken met zijn verhaal van vorige week. Overigens zie ik hem volgende week weer op de Natschool gebruikersdag in 's Hertogenbosch. Ben benieuwd of ik dan wat anders te horen krijg...
Zie ook : EyeToy, Playstation en Groove

20 april 2006

RSS feeds in SharePoint Portal

Vandaag druk bezig geweest met SharePoint Portal en natuurlijk wilde ik weten hoe makkelijk (of moeilijk) het is om RSS feeds bijv. op de startpagina op te nemen. Ik heb nog helemaal geen ervaring met het bouwen van webparts, maar begreep wel dat ik het in die hoek moest zoeken. Al snel kwam ik erachter dat kant-en-klare webparts de extensie .dwp hebben, dus via Google even gezocht op: RSS.dwp
Dat bracht me naar de site van George Tsiokos. Hij heeft een mooi stukje PhP geschreven waardoor het heel makkelijk wordt om zo'n webpart te genereren. Alleen maar de RSS feed invullen, aangeven hoeveel items je getoond wil hebben, nog een paar keuzes maken en op een knop klikken en je kunt de .dwp zo downloaden! Als er lezers zijn die ook met SharePoint Portal werken en meer van dit soort tips hebben houd ik me van harte aanbevolen...
Screenshot:
RSSfeed webpart generator

19 april 2006

Het nieuwe leren en social software

Een van de workshops die ik vorige week volgde ging over
"Het nieuwe leren en social software: een weblog ter ondersteuning van het actief leren",
verzorgd door Annette van Liere van het ROC van Twente. Tijdens de sessie werd ook een folder uitgedeeld. Ik heb gevraagd of ik de inhoud hier mag publiceren, omdat ik het zo waardevol vind dat ik er graag een breder publiek mee wil bereiken. De powerpoint van de presentatie is hier beschikbaar.

Wat is een weblog?

  • Een weblog, afgekort blog, is een persoonlijke website,
  • die regelmatig, soms meerdere keren per dag (vandaar 'log' van logboek), vernieuwd wordt
  • en waarop de geboden informatie in chronologische volgorde (op datum) wordt weergegeven.

De mogelijkheden van een weblog

  • Kennis delen ongeacht het kennisniveau, plaats en tijd.
  • Snelle interactie. Na een actie volgt meteen een reactie!
  • Actieve deelname aan gesprekken, of deelname aan communicatie met elkaar: ontmoetingsruimte.
  • Op een eenvoudige manier informatie publiceren en actueel te houden.
  • Het is persoonlijk, men is zelf de eigenaar en men creëert een eigen publiek.
  • Door de mogelijkheid om teksten met foto's en geluid te publiceren wordt men op een creatieve manier uitgedaagd tot zelfstandig Ieren.

Onderwijstoepassingen voor een weblog

  • Het vastleggen van het ontwikkelingsproces van een werkstuk. Het kan een individueel werkstuk zijn, maar het medium is ook geschikt om samen binnen een klas, of bijvoorbeeld met andere (internationale) groepen een onderwerp uit te diepen en vast te leggen (kennismanagement).
  • (Zelf)reflectie op het leerproces van de student zelf, de weblog kan dan worden gebruikt als een portfolio.
  • Uitwisselen van ervaringen In dezelfde lijn als zelfreflectie kunnen studenten na een stagedag (of periode) hun leervragen voorleggen aan andere groepsgenoten, werkplekbegeleider of aan de stagedocent, Er kan op die manier een actieve discussie ontstaan, Deze discussie kan weer een aanleiding zijn om tijdens een terugkomdag een bepaald thema te behandelen.
  • Het laten meekijken door en reageren van ouders of hulpvragers in het onderwijsproces van de student. Zo zijn ze niet alleen inhoudelijk geinformeerd (vaak achteraf pas krijgt men het resultaat te zien), maar zien ze ook de ontwikkeling van hun student in het leerproces.

Afwegingen die u eerst moet maken

  • Is een weblog het geschikte medium om uw onderwijsdoelen te realiseren?
  • Beschikt u over de benodigde voorzieningen?
  • Beschikt u over de benodigde expertise?
  • Durft u een experiment aan te gaan?
  • Kunt u het product (resultaat) loslaten en uitgaan van het proces?
  • Heeft u vertrouwen in de jongeren zodat u ze de zelfsturing kunt geven, waarbij u uitgaat van de sterkten in plaats van de zwakten van de studenten?
  • Als u deze vragen positief kunt beantwoorden is een weblog de juiste keuze.

Faalfactoren

  • Weblog wordt als doel op zich beschouwd in plaats van een hulpmiddel om …
  • Er is onvoldoende aandacht voor het feit dat ontwerpen en begeleiden van digitaalonderwijs specifieke vaardigheden vraagt van de docenten.
  • Gebrek aan zelfvertrouwen van docenten ten aanzien van ict-gebruik.
  • Een leercultuur die e-Iearning in de weg staat.
  • Organisatie belemmert dat de student centraal komt te staan.
  • Het idee dat verandering van leerprocessen en verwerkingsvormen individueel kunnen worden genomen.

Succesfactoren

  • Training van docenten, zelfstandig (trial en error). Oriënteren, bieden van onbeperkte toegang tot digitaal onderwijsmateriaal.
  • Een organisatie die flexibel is en aandacht heeft voor de individuele, zelfsturende student.
  • Voorkomen van technische problemen, goede kwaliteit hardware en software.
  • Voldoende tijd voor docenten.
  • Goede feedback en voldoende tijd van de begeleider Duidelijke instructies en sturing geven aan de studenten. Student zelf betrekken bij de inrichting.
  • Uitgebreide voorbereiding en handleiding om de angst van beginners weg te nemen.
  • Rekening houden met de verschillende leerstijlen.
  • Zet de kennis van studenten in om zowel studenten als docenten te trainen in het gebruik van weblog.
  • Beloon de studenten die mee willen werken.

Gratis weblog aanmaken

Annette van Liere
is beleidsmedewerker van het Expertise Centrum Leren en ICT onderdeel van de beleidseenheid Onderwijs en Kwaliteitszorg bij het ROC van Twente. Een belangrijke taak van het Expertise Centrum Leren en ICT is het volgen van trends op het gebied van onderwijs en ICT (nieuwe leertechnologieën), adviseren van het management en begeleiding van de scholen bij ICT-invoeringsprocessen/-projecten.
Contactgegevens: avanliere@rocvantwente.nl, 074-8503335,
Website: http://www.van-liere.nl/weblog

18 april 2006

Social bookmarking in het onderwijs

Social bookmarking in het onderwijs - de mogelijkheden en schaduwkanten ervan
"Honderdduizenden artikelen op het internet, maar hoe vind je nu net de artikelen die interessant zijn? De zoektocht naar relevant nieuws, artikelen en opinie is er één die nooit zal eindigen, getuige de vele initiatieven die bijna wekelijks gelanceerd worden. Tussen al die initiatieven zit er momenteel één die, naast zoekmachines, zeer interessante mogelijkheden biedt voor het onderwijs."

Zo begint een bijdrage van Jeroen Bakker, technologie en strategie, A New Spring, op www.remindo.nl
Hij legt op een duidelijke manier uit hoe bijvoorbeeld del.icio.us werkt en hoe je hier binnen het onderwijs gebruik van kunt maken. Daarbij noemt hij de voordelen van social bookmarking in het onderwijs, maar benoemt ook de schaduwkanten. Uiteindelijk concludeert hij dat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen en dat social bookmarking een krachtige manier van kennisdeling kan worden binnen of tussen scholen, docenten, onderzoekers, studenten en werkgroepen.

Hieronder een aantal concrete toepassingen en mogelijkheden binnen het onderwijs:
  • Het opzetten van een centrale omgeving voor het verzamelen van interessante links biedt veel mogelijkheden voor het ontdekken van interessante artikelen op welk vakgebied dan ook: de gebruiker kiest op basis van gevolgde tags zelf uit wat zij boeiend vindt;
  • Het collectief en interactief delen van bronnen (met docenten, onderzoekers en studenten onderling, of zelfs ook met andere scholen of instellingen) – snel opgezet en laagdrempelig in gebruik;
  • Het vinden van andere docenten of studenten met overlappende interesses en het kunnen uitwisselen van interessante berichten met hen;
  • Inzage door de docent of studiebegeleider in wat de student online leest, door de gelinkte webpagina’s van een student te bekijken;
  • Clusters van door studenten getagde en in werkstukken gebruikte links en artikelen kunnen een grotere context bieden aan de beoordelaar van het werkstuk;
  • Het onafhankelijk van tijd en locatie kunnen delen van interessante bronnen en links binnen een project of projectgroep;
  • Langdurige opslag van deze links, waarbij elk leerjaar nieuwe informatie toevoegt terwijl het verzamelde werk uit voorgaande jaren netjes geordend beschikbaar blijft;
  • Het bieden van een eenvoudige manier om ontdekte informatie te verspreiden. Een docent kan bijvoorbeeld op eenvoudige wijze zijn artikelen aanbieden op zijn eigen webpagina en/of via een RSS-feed, al dan niet in combinatie met bijvoorbeeld zijn weblog of weblogberichten van derden. Hierdoor kunnen zijn studenten op de hoogte blijven van interessante nieuwe artikelen en ontwikkelingen, bijeengebracht door de docent.
Wie kan mij voorbeelden noemen van plekken waar bovenstaande al op deze manier wordt ingezet?

17 april 2006

Terugblik op de Edukast

Op de Edukast van deze week staat een interview dat Pierre Gorissen mij afnam over mijn ervaringen als "live blogger" op CvI conferentie in Veldhoven. Dit interview ging via Skype en Pierre gebruikte daarnaast Pamela als third party tool om alles mooi binnen te krijgen. Het resultaat vind ik eerlijk gezegd verbluffend omdat ik weet hoe vaak ik m'n tekst kwijt was, in de lach schoot of soms volledige onzin begon uit te kramen. Ik vind het werkelijk heel knap hoe Pierre al knippend en monterend hier toch een uitzending van heeft weten te maken waar goed naar te luisteren is! Al met al zijn we daar toch een uur mee bezig geweest. Het blijft me verbazen hoeveel tijd Pierre hierin steekt, maar juist ook omdat hij uitlegt waar hij allemaal tegenaan loopt hebben we er met z'n allen heel veel aan!
Veldhoven wil ik zelf nog even laten bezinken, maar over een tijdje kom ik hier zelf ook nog met een terugblik met de nodige tips en aanbevelingen! Wordt vervolgd dus...
audio directe link naar de uitzending (13.890 kB)

(19 minuten en 44 seconden)

Bloggen vanaf je PDA

PocketbloggerMet Pocketblogger is het mogelijk om vanaf je PDA berichten te plaatsen én te editen bij Blogger en bij MSN spaces.
Ik heb het op beide platforms uitgetest en het werkt gewoon prima! Je kunt natuurlijk geen plaatjes toevoegen, maar wel links.
Behalve nieuwe berichten plaatsen kun je ook al bestaande berichten bewerken.
Om te kunnen posten naar MSN spaces moet je daar wel wat extra instellingen doorvoeren. De instructies daarvoor staan hier.
Meer eigen screenshots van zowel Blogger als MSN spaces staan hier.
De screenshots zijn gemaakt met behulp van GetPDAscreen.

16 april 2006

That shoots therefore not on!

Even snel een complete webpagina vertalen van de ene taal naar de andere?
Dat lijkt te mooi om waar te zijn, dus toen ik een link doorgespeeld kreeg van Worldlingo computervertaling maar gauw even uitgeprobeerd op mijn eigen weblog:
"Dat schiet dus niet op!" wordt "That shoots therefore not on!"

Dat schiet dus nog niet echt op, maar het brengt wel een hoop humor! Probeer het eens uit op een website die je kent en laat je verrassen door de mooie woordspelingen die je automatisch voorgeschoteld krijgt!

A Really Simple Service Bus

Op 1 april had ik er iets over gelezen bij Fred Zelders, maar ja, dat was op 1 april. Vandaag kwam ik er opnieuw een bericht over tegen bij Robert Scoble, dus toch maar even verder kijken. Je komt dan op een pagina terecht waar alleen staat: "RSSBus is currently in Pre-Beta stage. We are only showing the product to a select group of early adopters and influencers. If you would like to receive a copy, please click here."
Verder klikken brengt je bij een formulier waarop je je e-mail adres kunt achterlaten. Dat schiet dus niet op! Even Googlen (ja, dat doe ik met een hoofdletter!) brengt je gelukkig wel verder, namelijk gewoon naar de rest van de site die achter dezelfde URL zit: http://www.rssbus.com/prebeta.aspx
Daar wordt toch wel een zeer veelbelovend concept uitgelegd! Wie noemt zich developer, heeft het weekend wat tijd over en wil eens wat stoeien met het programma dat ter download wordt aangeboden? Je kunt namelijk uit zo ongeveer alles RSS feeds maken, deze koppelen en visualiseren! Ik ben benieuwd of we hier binnenkort meer van gaan tegenkomen...

14 april 2006

Voor het eerst in mijn bestaan

Zo begint het verslag dat Frans Peeters gemaakt heeft over zijn bezoek aan de conferentie in Veldhoven:

"Voor het eerst in mijn bestaan ben ik eens gaan kijken op de Conferentie ICT en Onderwijsvernieuwing in bve & vmbo in Veldhoven. In de hal bij de Koningshof wist ik werkelijk niet wat ik zag. Een enorme massa mensen, assistenten die conferentietassen uit stonden te delen en poortjes waar alle bezoekers langs naar binnen moesten. Het was me al snel duidelijk dat dit een conferentie was die veel groter was dan ik me had voorgesteld. Later op de dag hoorde ik dat er inderdaad tussen de 1500 en 1600 bezoekers waren."

Lees zijn volledige verslag of bekijk de foto's.

13 april 2006

Engage me or enrage me!

Maak me laaiend en/of enthousiast!
Na 2 dagen Veldhoven ben ik nu helemaal leeg (en zit tegelijkertijd nog helemaal vol) op de bank te denken aan de dingen die me overkwamen. Zo had ik gisterenmiddag op ons eigen "kantoor" Marc Prensky een half uur voor mezelf alleen om over allerlei dingen te praten. Overigens heeft hij vooral moppen zitten te vertellen.
"Ik begrijp julie Nederlanders niet. Jullie kunnen roken wat je wilt in dit land, en dan ga je cigaretten roken".
Het idee dat ik in de Koningshof de geur van marihuana zou opsnuiven was trouwens nog niet bij me opgekomen!
Maar goed, ik vroeg Marc netjes of ik zijn powerpoint presentatie mocht publiceren en naast zijn toestemming zij hij verder: "I don't mind if you translate the whole thing in Dutch".
"Yeah" zei ik (hopelijk op z'n Amerikaans) "Why not?"
Maar daar heb ik vannacht dus al wakker van gelegen. Maar liefst 212 slides... en hoe vertaal je bijvoorbeeld: "engage me or enrage me" in iets dat lekker "bekt" en dan ook nog de boodschap overbrengt zoals die bedoeld is?
Wie het weet mag van mij (op eigen kosten) het laatste boek van Prensky bestellen bij Amazon!

10 april 2006

Wat is het doel?

Gisteren maakte ik hier de presentatie beschikbaar die ik woensdag ga geven tijdens de IT conferentie in Veldhoven. Daarbij vroeg ik om te reageren als er aanvullingen waren. Gelukkig zijn er inderdaad mensen geweest die aan die oproep gehoor hebben gegeven en ik heb inmiddels dan ook een nieuwe versie ge-upload.
Ronald de Moor stelde heel fijntjes: "Wat misschien nog een mooie aanvulling zou kunnen zijn is in het begin het vermelden van jullie doelstellingen."

Oftewel: Wat wil je nu eigenlijk en waarom? Wat is je doel?

Daar raakt Ronald terecht maar toch bij mij een gevoelige snaar! De spijker op z'n kop! Het punt is namelijk dat ik me dat vaak helemaal niet afvraag. Ik wil niet zeggen "dat ik maar wat doe" maar vaak ben ik zo enthousiast over iets dat ik het al lang gekocht heb of er mee bezig ben zonder me te hebben afgevraagd wat ik er nu eigenlijk mee wilde. Ik moet je zeggen dat juist dit me vaak tot de mooiste ontdekkingen brengt, maar ik merk wel dat veel anderen niet zo in elkaar steken en eerst het waarom willen weten, de handleiding willen lezen of horen wat nu "de meerwaarde" is. Voor die mensen heb ik m'n presentatie aangepast en er een pagina bijgemaakt:

Wat is het doel van deze workshop?

  • Proberen “het kwartje te laten vallen”
  • Laten zien hoe simpel het is
  • Laten zien wat er mogelijk is
  • Zelf laten ervaren hoe het werkt
  • Zorgen dat weblogs algemeen goed worden!
  • Zorgen dat RSS gebruikt gaat worden!

Ik hoop dat ik woensdagavond laat hier kan melden dat de doelen verwezenlijkt zijn...
Verder is Ronald bang dat door het vooraf beschikbaar stellen van de presentatie er geen verrasingen meer zullen zijn. Neem van mij aan: die Powerpoint presentatie is misschien maar 10% van het verhaal! Je moet er bij zijn geweest om erover te kunnen meepraten!

09 april 2006

Presentatie workshop nu beschikbaar

Meestal komen de powerpointbestanden na een presentatie op een zeker moment ergens beschikbaar (als je geluk hebt). Ik draai het om en zet hem nu alvast online! Dit is de presentatie die ik woensdagavond ga gebruiken bij de hands-on workshop die Pierre en ik samen gaan verzorgen op de tweejaarlijkse IT conferentie in Veldhoven.
Online bekijken
Voorstelling downloaden
Daarnaast zullen Pierre en ik een speciaal daarvoor ingericht weblog bijhouden. Houd deze vanaf woensdag in de gaten of zet de feed alvast in je RSS lezer.
Vraag: Neem je de moeite om de presentatie door te nemen en kom je dingen tegen die niet kloppen óf die je niet duidelijk (genoeg) vindt óf heb je aanvullingen, laat het me dan weten.
De hand-outs print ik op het laatste moment, dus ik kan nog wijzigingen doorvoeren.

08 april 2006

Een slideshow in 1 minuut

Via slide.com is het mogelijk om binnen 1 minuut een mooie slideshow van bijvoorbeeld de laatste 10 foto's op je Flickr account aan je weblog of website toe te voegen. Je hoeft er zelfs geen account voor te nemen. Gewoon een paar dingen invullen op www.slide.com en je krijgt de code die je in je pagina kunt plakken.

Het is ook mogelijk om gewoon (via de RSS feed) naar een pagina te verwijzen waar al foto's op staan. Deze worden er dan automatisch uit gedestilleerd en in een slideshow weergegeven. Via een bookmarklet moet het zelfs mogelijk zijn om foto's op een willekeurige website te selecteren en weer te geven.
De hoogte en breedte van de show zijn volledig aan te passen.
Wanneer je jezelf registreert krijg je een persoonlijke pagina, bijvoorbeeld: http://trendmatcher.slide.com

07 april 2006

Pilotscholen gezocht voor Wikikids

Pilotscholen gezocht voor Wikikids internet-encyclopedie voor en door kinderen.

Al jaren ben ik moderator van de scholenlijst. Deze Yahoo mailinglist (een soort van web1.5 social folksonomy avant la lettre) heeft meer dan 350 deels zeer actieve leden die allerlei ICT ervaringen op onderwijsgebied met elkaar delen. Eind vorig jaar hoorde ik dat Kennisnet 50 wiki licenties heeft gekocht (voor 3 jaar) en op zoek was naar goede initiatieven om ze te kunnen inzetten. In feite was één bericht op de scholenlijst toen voldoende om een prachtig idee te laten ontstaan, waar sindsdien een aantal mensen heel veel tijd in heeft gestoken. Na een paar maanden van voorbereidingen achter de schermen komen zij nu met een persbericht naar buiten en ik wil dat bericht hier graag plaatsen:

We need you!
We hebben je hulp nodig voor een heel bijzonder project. We zoeken pilotscholen die vast nu al mee willen doen aan WikiKids, de eerste on-line interactieve internet-encyclopedie voor kinderen, maar ook gemaakt door kinderen.

Waarom dan wel?
Je kent het natuurlijk allemaal, zoek dat maar even op het internet op. Vaak is de gebruikte taal niet voor kinderen geschikt. Daar willen wij nu wat aan doen, samen met jullie. Dus een plek op internet waar je als kind informatie kunt halen en brengen. Een uitgelezen manier om anders aan het werk te gaan met kinderen. Ontzettend gaaf om samen met onbekenden en bekenden een gemeenschappelijke encyclopedie te maken.

Wie zijn wij?
Wij zijn gewoon een groepje leerkrachten/ict-ers van deze Scholenlijst die de koppen bij elkaar hebben gestoken om dit project van de grond te tillen. Wij kennen elkaar via deze lijst en zijn zeer actief met dit project bezig. De projectgroep bestaat uit Gerard Dümmer, Leen Faas, Harm Hofstede, Ronald de Moor en Harry Spoelstra en wordt ondersteund door Kennisnet en Wikipedia Nederland. Momenteel is ook een ander lid van de Scholenlijst, Albert Lubberink van Tiptoptaal bezig met het maken van een schrijfwijzer, welke als hulpmiddel kan dienen voor de kinderen. Tevens speelt Andrea van de Putten een zeer belangrijke rol m.b.t. de vormgeving, tekenen van logo en andere zaken. Net als www.wikipedia.nl proberen we www.wikikids.nl draaiend te houden met vrijwilligers.

Wat houdt het in?
WikiKids moet net als de volwassen vorm Wikipedia een plek zijn op internet waar je als kind in begrijpelijke woorden kunt vinden wat iets betekent, hoe iets werkt, wanneer iets is gebeurd o.id.
Maar ook de plek waar je informatie neer kunt zetten die er nog niet is en waar het kind toevallig heel veel vanaf weet. of de informatie kunt aanvullen als het kind vindt dat er nog niet genoeg staat. Alles is dus voor kinderen en door kinderen geschreven. Natuurlijk is daar wel de nodige sturing, structuur en controle noodzakelijk, maar dat zal altijd blijven. De doelgroepen zijn momenteel de leerlingen vanaf groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs.

Heeft u interesse om als pilotschool mee te doen met uw kinderen ga dan snel naar www.wikikids.nl. Het mag natuurlijk ook een collega zijn. Wellicht wil u binnenkort wel moderator worden? Er wordt u dan ook een cursus aangeboden.

Het is de bedoeling dat we eerst proberen met de pilotscholen al wat vulling te geven voordat de echte boodschap via de daarvoor geëigende mediakanalen naar buiten komt. Uitgebreide informatie is te vinden bij www.wikikids.nl klik op MEEHELPEN of BEGELEIDERS.
Is er meer informatie nodig, ga dan op zoek naar handleidingen voor diverse zaken. Een mooi overzicht geeft ook de knop alle pagina’s aan de linkerkant. De vormgeving is nog niet helemaal klaar, maar daar komt binnenkort verandering in met een meer kindvriendelijker uiterlijk. Contactadres is info@wikikids.nl

Namens de projectgroep WikiKids
Harry Spoelstra

06 april 2006

Bits, Brains & Games

Volgende week is het weer tijd voor de tweejaarlijkse IT conferentie in Veldhoven. Deze keer niet alleen voor het MBO, maar ook voor het VMBO veld.
Pierre Gorissen en ik zijn gevraagd om tijdens deze conferentie verslag te doen, uiteraard via een speciaal daarvoor ingericht weblog.
De conferentie site is op dit moment wat traag. Dat betekent waarschijnlijk dat veel mensen alvast een kijkje nemen om zich "op te warmen". Ook andere weblogs beginnen al warm te lopen.
In het programmaboekje staat dat ik 's avonds een presentatie zal geven over weblogs. In plaats daarvan heeft de organisatie Pierre en mij gevraagd om een echte hands-on workshop te verzorgen waar we deelnemers op weg zullen helpen met het aanmaken van een eigen weblog! We moeten in het avond programma wel opboksen tegen Hans Dorrestijn, dus ik ben benieuwd wat er op ons af komt. De voicerecorder die ik besteld had is binnen, dus ik hoop naast tekst en foto's ook geluids- en misschien wel videofragmenten te kunnen plaatsen. Meer nieuws volgt, uiteraard ook via dit weblog en die van Pierre!

05 april 2006

Van screenager naar screnior


Van screenager naar screnior

Verder geen nieuws voor vandaag.

Alhoewel... toch weer een woord gevonden dat Google nog niet kent!

03 april 2006

Blogfolio opdracht

Twee weken geleden werd er hier een reactie geplaatst door Tom, en gelukkig liet hij daarbij ook de URL weten naar zijn weblog. Sindsdien volg ik hem natuurlijk via mijn RSS lezer. Tom's interesses zijn: "actief leren, ICT gebruik en onderwijsvernieuwingen zowel in de nieuwe onderbouw, de vernieuwde tweede fase als het vernieuwde natuurkunde programma". Volgens mij gaan zijn interesses nog veel verder, want hij is ook lid van de Scholenlijst, die zich in de eerste plaats toch richt op het basisonderwijs. Tom is natuurkundeleraar op het Fioretti College in Lisse en laat via zijn weblog allerlei mooie dingen zien uit zijn dagelijkse onderwijspraktijk. Vanavond heb ik de moeite genomen om eens terug te bladeren en kwam erachter dat hij eerder gestart is met een weblog voor zijn leerlingen. De eerste bijdrage daarop is een enquete:

"De resultaten van deze enquete gebruik in om een beeld te krijgen van hoe leerlingen over mij en mijn lessen denken. Dat kan ik dan weer gebruiken om mijzelf en mijn lessen te verbeteren."
ik bedoel maar...

Maar een hele mooie posting kom ik tegen in oktober:


Blogfolio opdracht

Je gaat een blogfolio (een weblog dat je gebruikt als portfolio) aanmaken. Dit gebruik je als dossier voor de “loopbaanorientatie” (totaal moet je 80 slu aan loopbaanorientatie besteden zie PTA). In 8 stappen beschrijft hij wat z'n leerlingen moeten doen om een weblog aan te maken.

Als ik zoiets lees wens ik zelf ook weer "voor de klas" te staan. Geweldig, om dit zo met je leerlingen te doen! Waar ik afgelopen zaterdag nog verwees naar een voorbeeld uit Amerika, hebben we het dus ook gewoon dicht bij huis.
Ik hoop dat dit anderen inspireert om ook aan de gang te gaan (tenzij ik morgen een reactie van Tom krijg dat het allemaal niks is geworden...)
De posting is van 25 oktober. Als je met Google zoekt op "blogfolio" kom je ook bij een bericht over blogfolio op de site van Pierre van 19 oktober... Bestaat toeval?
Voor mij een bewijs hoe weblogs als deze hun waarde kunnen hebben!

02 april 2006

Naast POP en PAP straks ook een PIP

Zowel de Telegraaf als Elsevier kwamen vrijdag met het bericht dat er binnenkort een eigen internetpagina voor alle burgers komt: een Persoonlijke Internet Pagina.
Vreemd genoeg ben ik dit bericht het afgelopen weekend op geen enkel weblog tegengekomen. Dachten we met z'n allen dat het om een 1 april grap ging waar we niet in wensten te trappen? Toch lijkt het heel serieus wat de overheid van plan is!

Een persoonlijke website met alle overheidsgegevens van de burger, dat moet de Persoonlijke Internet Pagina (PIP) worden. Daar kan iedereen bijvoorbeeld de eigen belastinggegevens en gegevens over vergunningen en uitkeringen inzien en wijzigen. Afgelopen vrijdag besloot het kabinet op voorstel van minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties Alexander Pechtold (D66) dat er nog dit jaar mag worden gestart met een proef. Aan de proef met de PIP doen tien tot vijftien overheidsinstanties mee. Doel is om de verspreide persoonlijke informatie van burgers 'handzaam' bijeen te brengen, en om administratieve lasten te verlagen.
Burgers kunnen via de PIP niet alleen gegevens inzien of wijzigen, maar worden ook door de overheid geattendeerd op een verlopend paspoort of rijbewijs, de status van een bouwvergunning of de aanvraag van een uitkering. Formulieren op de PIP kunnen bovendien grotendeels worden ingevuld met bekende gegevens.

Zou het ministerie van Onderwijs ook mee gaan doen? En kunnen we dan die PIP makkelijk koppelen aan ons Peoplesoft zodat we zeker weten met wie we te doen hebben als we deelnemers inschrijven? Kunnen we er niet gelijk een Persoonlijke Portfolio Pagina aan koppelen waar kinderen op de peuterspeelzaal alvast een begin mee maken? De eerste tekeningetjes, gevolgd door gedichtjes uit groep 3. Zijn er al gesprekken met Google voor gratis eeuwige hosting met onbeperkte opslagruimte?

Kortom, ik zie ontelbaar veel mogelijkheden om hier een berenkuil van te maken!

Grote geldreserves ROC’s

Eigenlijk best wel apart dat je er via internet achter moet komen hoe het met de financiële situatie op je eigen instelling gesteld is. We blijken dus in de top 3 te staan, maar dan aan de onderkant.
Nu begrijp ik wel beter waarom er zoveel niet kan, maar ik snap nog steeds niet hoe dat dan zo gekomen is. Hoe kunnen er zulke grote verschillen per instelling zijn? Nu ben ik ook niet zo thuis met termen als rentabiliteit en solvabiliteit, maar het staat wel stoer allemaal: een instelling die onnodig veel geld oppot!
links:
Oppotten in HBO en BVE (pdf)
overzicht_financien_bve_hbo totaal.xls
overzicht_financien_bve_hbo_per_instelling.xls
topvijf_oppotters_bve_hbo.xls
Bron: Algemene Onderwijsbond

Als je interesse hebt, bekijk de getallen en vorm je eigen oordeel. Ik heb er te weinig verstand van om er iets zinnigs van te kunnen zeggen (maar ga het morgen natuurlijk wel navragen!)

01 april 2006

Class Blogmeister

Een tijdje geleden hoorde ik dat Kennisnet nog dit jaar met weblogs zou komen voor leerlingen/studenten. Even later werd het bericht weer ontkend. "Zo ver is het nog lang niet". Nergens? Natuurlijk wel, en natuurlijk in Amerika. Daar kom ik terecht bij Blogmeister:

There are many freely available tools that facilitate blogging, but none seem especially suited for the classroom. That is the reason for BlogMeister. This online blogging tool is explicitly designed with teachers and students in mind, where the teacher can evaluate, comment on, and finally publish students' blog articles in a controlled environment.

Een blik op het plaatje rechts maakt duidelijk hoe deze tool werkt. De leerkracht heeft alle controle en kan reacties op de weblogs van de leerlingen modereren voordat ze gepubliceerd worden.
Bedenker van Blogmeister is David Warlick. Zo te lezen een zeer gedreven man die naast zijn website een weblog: 2 cents Worth, een podcast: Connect Learning en het landmarks for Schools project doet.

Een prachtig voorbeeld van zo'n Blogmeister blog vind je bij Kathy Cassidy, een juffrouw die voor groep 3 staat en al haar leerlingen een eigen weblog heeft gegeven: Grade One, we are learning how to read and write!
Via haar weblog waar ze vertelt wat ze doet in de klas, kun je (rechts) doorklikken naar de weblogs van de kinderen, met zelfs audiofragmenten! Daarnaast heeft ze ook nog een website, met o.a. informatie voor ouders.

Als één man een dergelijke tool kan bedenken met deze functionaliteit, hoe moeilijk moet het dan voor Kennisnet zijn om met net zoiets te komen? O, wat zou ik daar graag een kwartaal werken om achter het antwoord te komen...

De startpagina van Blogmeister noemt trouwens nóg een dergelijk initiatief: Gaggle Blogs
Gaggle Blogs are a way that students and educators can interface with the rest of the world. Gaggle Blogs are filtered for inappropriate words and phrases. All images are scanned for pornographic content and all URL links are checked for pornographic content. If any rules are violated, the offending blog entry for will be blocked and sent to the authors administrator email address pending approval.

Helaas is aanmelding alleen mogelijk vanuit Amerika, Canada en Australië.

Kom op Kennisnet, laat zien hoe vernieuwend je bent!

Dit is voor mij hét bewijs!

Dit is voor mij echt het bewijs dat weblogs een medium zijn geworden waar je niet meer omheen kunt én die veel sneller en gedetailleerder kunnen werken dan andere media.
Gisteren was er een tv uitzending van Zembla over Google (waarop ik geattendeerd werd via een blog, anders had ik hem gemist). Ik heb de moeite genomen om deze te bekijken (kijk heel weinig tv meer) en vond het gewoon 3X niks. Ongenuanceerd, rammelend verhaal, slechte montage, malle beelden, enz.
En dan kom ik vandaag dankzij mijn bloglines via Marketingfacts op het weblog van Jos van Helvoort (jong van hart) die mijn kijkervaring staaft met een prachtige "inside" story over de opnames van Zembla.
Stond niet in de Volkskrant, was niet op tv of op de radio, maar dankzij onze weblogs en RSS readers krijgen we het tóch te horen!