29 februari 2008

O-Ma-Ma

Zoiets kan volgens mij ook alleen maar gebeuren in Amerika: artiesten die spontaan de zijde van een presidentskandidaat kiezen en allerlei clips gaan maken!
Maar... als je hem een keer gehoord hebt blijft het wel hangen.

3 simpele lettergrepen, stel je voor: Jan-Pe-Ter, Jan-Pe-Ter, Jan-Pe-Ter
Ik moet er niet aan denken!
En daar komt bij: wat moet Jan-Bos dan verzinnen? Die komt een greep tekort!

Kan Google het nog wel bolwerken?

Sinds gisteren ben ik druk aan het grasduinen door de mogelijkheden van Google Sites. In ieder artikel dat er over verschenen is staat dat elke pagina in Google Sites een RSS feed aanbiedt. Je vertrouwt op wat je leest dus dacht ik dat ik gek was omdat ik die RSS optie nergens kon vinden. Uiteindelijk toch maar naar de Google Sites discussiegroep gegaan en daar staat het volgende:
"Right now we don't offer RSS feeds with Sites. Though it is something we are looking into for the future. Thanks for the suggestion. Mike The Google Sites Guide "
Bedankt voor de suggestie? Je mag toch aannemen dat ze daar zelf over nagedacht hebben!

"Ik bezoek geen site zonder RSS feeds".
Een tijdje geleden heb ik gezegd dat ik eigenlijk nooit (meer) een site bezoek die geen RSS aanbiedt. Dat zou betekenen dat ik Google Sites dus voorlopig ook maar links moet laten liggen tot het moment dat ze dit wel geïmplenteerd hebben. Een lastig dilemma. Het betekent wel dat je kunt zeggen dat ze hier eigenlijk veel te vroeg mee naar buiten komen! Je kunt je trouwens wel via e-mail abonneren op wijzigingen en dat ziet er op zich best mooi uit:

Maar bij een site waarop veel gemuteerd wordt wil je toch niet al die mailtjes binnenkrijgen!

Trouwens, het feit dat overal te lezen staat dat Google Sites wél RSS feeds biedt betekent voor mij dat veel recensenten elkaar klakkeloos napraten zonder te verifiëren of hun informatie wel klopt. "Practice what you preach" kan ik dan alleen maar zeggen...

rel="nofollow"
Een tweede punt van zorg is het volgende. (Nu wordt het technisch)
Je zou toch zeggen dat de kracht van Google (als zoekmachine) zit in het volgen van links en het indexeren daarvan. Op mijn testsite heb ik een paar links naar andere informatie opgenomen, zoals naar het artikel van Wilfred Rubens over Google Sites. Als ik naar de HTML code kijk in de editor staat daar keurig het volgende:
Wilfred Rubens: <A href="http://wilfredrubens.typepad.com/wilfred_rubens_weblog/2008/02/google-sites-sp.html">Google Sites: spannend, maar met risico's</A>
Maar als ik vervolgens naar de broncode kijk van de gepubliceerde pagina staat daar opeens:
Wilfred Rubens: <a href="http://www.google.com/url?q=http%3A%2F%2Fwilfredrubens.typepad.com%2Fwilfred_rubens_weblog%2F2008%2F02%2Fgoogle-sites-sp.html&sa=D&sntz=1&usg=AFrqEzfSnEIj-WYOZw-3u9ctmsVmFCMwbg" rel="nofollow">Google Sites: spannend, maar met risico's</a>
Wat opvalt is de rel="nofollow" die tegen zoekmachines zegt: Deze link NIET volgen! (zie de volledige uitleg hier).
Betekent dit nu dat Google het zelf allemaal niet meer kan bijhouden of halen ze een slim trucje uit waardoor ze zelf wel kunnen indexeren, maar de concurrentie niet? Ik houd het op het laatste want als je op zo'n link klikt zie je eerst: redirecting to...

28 februari 2008

Google Sites is er!

In oktober 2006 nam Google Jotspot over, een site waar je makkelijk wiki's kon maken. Vanaf dat moment zat iedereen zich af te vragen hoe lang het zou duren voordat Google zelf de mogelijkheid om te werken met wiki's zou gaan aanbieden.
Nu is het dan zover, maar alleen voor mensen die gebruik kunnen maken van Google Apps.
De naam die Google gekozen heeft is: Google Sites.
Ik ben er even mee aan het stoeien geweest en het ziet er heel intuïtief uit allemaal. Helaas heb ik te weinig tijd om er nu dieper in te duiken. Natuurlijk werkt een en ander mooi samen met Google Documents, Kalender en ga maar door!
Mocht je zelf dingen willen uitproberen, dan kan dat op de Google Site die ik heb aangemaakt. Ik realiseerde me namelijk opeens dat ik een tijd geleden Google Apps heb aangevraagd waar ik tot nu toe niets mee doe op een domein dat ik nog heb. (Toch maar weer oppakken?)
Dus, als je wilt testen op mijn zandbak, stuur me dan een mailtje en ik geef je de nodige rechten op mijn Google wiki!
Google heeft zelf een aantal voorbeelden van mogelijkheden neergezet, zoals deze van Mrs. Richau's Classroom. Dat geeft een leuk beeld van wat er allemaal mogelijk is...

26 februari 2008

Powerpoint bestanden comprimeren

Vandaag heeft Giveaway of the Day een mooi stukje software in de aanbieding: PPTminimizer.
Het doet precies wat het belooft. Het maakt je Powerpoint bestanden een heel stuk kleiner met behoud van alle functionaliteit.
Zo kon ik een Powerpoint presentatie van meer dan 5 MB terugbrengen naar nog geen 1 MB, waarmee deze nu makkelijk op een usb stick past. Ook wanneer je gewend bent Powerpoint bestanden per e-mail te versturen scheelt dit je (schijf)ruimte!
Giveaway of the Day

Wil je even met me praten?

Dan kan dat nu dankzij de nieuwe Google Talk chatback badge die Google beschikbaar heeft gesteld. Je kunt de boodschap in de badge aanpassen en kiezen of je je status (wel/niet beschikbaar) wilt weergeven.
Ik kan natuurlijk niet garanderen dat ik altijd voor een (goed) gesprek beschikbaar ben en vaak zul je zien dat mijn status op afwezig staat (terwijl ik dan stiekum wél online ben), maar dat lijkt me logisch.
Wel grappig dat je nu in principe zo makkelijk contact kan opnemen. Skype kende deze functie al veel langer, maar nu dus ook beschikbaar voor iedereen die Gtalk gebruikt. Overigens hoef jij aan jouw kant geen Gtalk te hebben, maar ik zal je dan als "gast" zien. Welke docent durft dit op z'n website te plaatsen?

Wil je even met me praten?

Dan kan dat nu dankzij de nieuwe Google Talk chatback badge die Google beschikbaar heeft gesteld. Je kunt de boodschap in de badge aanpassen en kiezen of je je status (wel/niet beschikbaar) wilt weergeven.
Ik kan natuurlijk niet garanderen dat ik altijd voor een (goed) gesprek beschikbaar ben en vaak zul je zien dat mijn status op afwezig staat (terwijl ik dan stiekum wél online ben), maar dat lijkt me logisch.
Wel grappig dat je nu in principe zo makkelijk contact kan opnemen. Skype kende deze functie al veel langer, maar nu dus ook beschikbaar voor iedereen die Gtalk gebruikt. Overigens hoef jij aan jouw kant geen Gtalk te hebben, maar ik zal je dan als "gast" zien. Welke docent durft dit op z'n website te plaatsen?

25 februari 2008

Wie inspireerde mij om te bloggen?

Er gaat al een tijdje een estafette blokje rond over het bloggersveld. Bloggers beantwoorden voor zichzelf de vraag "Wie inspireerde mij om te bloggen?"en geven de vraag dan door aan wie ze genoemd hebben.
Wilfred Rubens wilde daar niet op wachten, maar gaf ook geen antwoord: Hij zou het niet weten!
Maar hij besluit zijn bericht met: Wie van de Edubloggers volgt?

Hij wordt op zijn wenken bediend door Karin Winters en Jef van en Hurk die allebei mijn naam noemen!
Nu moet ik dus wel:-)

Pierre GorissenOver mijn antwoord hoef ik niet lang na te denken: Pierre Gorissen!
Hij is (nog steeds) mijn grote voorbeeld en Pierre heeft mij keer op keer geïnspireerd op mijn ontdekkingstocht langs het fenomeen bloggen en alles wat daar mee te maken heeft. Dingen uitproberen en daarover een bericht schrijven, bedenken wat je ermee in het onderwijs zou kunnen doen. Regelmatig heb ik contact met Pierre gezocht en dan was hij altijd bereid mij verder te helpen. Ik kan niet zeggen dat ik geprobeerd heb hem na te doen. Ik heb al snel m'n eigen stijl ontwikkeld en een eigen invalshoek gezocht, gesteund door een 2 jaar geleden nog niet bestaand begrip: Trendmatcher!
Die term dekt naar mijn gevoel zo goed wat ik probeer te doen, namelijk voortdurend op zoek naar nieuwe dingen die "het internet" ons te bieden heeft en bedenken op welke manier we daar in het onderwijs goed gebruik van kunnen maken!

Bij deze geef ik het stokje door aan Pierre in de hoop dat hij iets wil zeggen over zijn inspiratiebronnen. Ben wel benieuwd, want Pierre laat zich nooit zo makkelijk verleiden door kettingacties en dergelijke. Misschien dat hij voor mij (en jullie) en voor deze keer een uitzondering wil maken?
Daarnaast ben ik brutaal genoeg om domweg te vragen: Heb ik nog meer mensen geinspireerd?
(goed voor mijn portfolio)

24 februari 2008

Even een punt maken

Heb je een Gmail account, dan heb je niet één e-mail adres maar eigenlijk heb je er dan een heleboel!
Je mag namelijk zelf weten of je wel of geen punt(en) gebruikt in je naam. Waar je de punt(en) ook zet, het mailtje komt altijd aan op jouw account. In plaats van w.karssenberg@gmail.com kan ik dus ook wkarssenberg gebruiken of w.kars.sen.berg.
Hier kun je creatief gebruik van maken wanneer je je ergens aanmeldt. Behalve dat kun je ook nog iets achter je naam zetten door het + teken te gebruiken. Stel dat ik me aanmeld bij een dienst die ik niet helemaal vertrouw, dan kan ik w.karssenberg+benbenieuwd@gmail.com gebruiken. Krijg ik vervolgens veel spam binnen op dat adres dan weet ik welke dienst daarvoor verantwoordelijk is.
Voor alle duidelijkheid: Anderen zien die Gmail varianten met punten op verschillende plekken wél als verschillende e-mail adressen, dus zo kan ik bijvoorbeeld heel vaak stemmen op mijn favoriete Dutch Bloggie, bijvoorbeeld die met de langste naam, maar dat is natuurlijk niet eerlijk!
De officiële uitleg staat bij Google.

23 februari 2008

Sneller een podcast plaatsen kan niet

Sinds dinsdag biedt Blogtalkradio de mogelijkheid om heel makkelijk een podcast te plaatsen!
Je belt gewoon met je mobieltje een nummer (in Amerika) en spreekt je tekst in. Het wordt gelijk als MP3 bestand geplaatst en er wordt een RSS feed gemaakt. Je hoeft je niet te registreren en ook geen account aan te vragen. Gewoon bellen en praten maar! Het werkt nu ook vanuit Nederland nadat ik daar via het weblog van Dave Winer om gevraagd had. (Overigens had Fred Zelders hetzelfde verzoek).
Het enige nadeel zou kunnen zijn dat je telefoonnumer via de feed leesbaar is. Maar, als Robert Scoble er geen problemen mee heeft dat zijn nummer bekend is, waarom zou ik daar dan wel moeilijk over doen? Mijn feed ziet er zo uit: http://cinch.blogtalkradio.com/31654256592
Je kunt het nummer een beetje onopvallender maken door de feed langs feedburner te sturen maar ook dan zie je bij ieder bericht nog het nummer. Wil je de podcasts via je site weergeven dan kan je er een Grazr van maken. Klik maar op een van de 2 berichten en je krijgt een player van Grazr die het bericht gelijk afspeelt!
Wil je alleen het laatste ingesproken bericht aanbieden, dan kun je gebruikmaken van een Google Gadget. Bij deze gadget blijft je telefoonnummer ook verborgen!

22 februari 2008

Namens de Onderwijsraad bedankt!

OnderwijsraadVandaag was ik in 's Gravenhage bij de panelbijeenkomst, georganiseerd door de Onderwijsraad. Behalve mijn kennis en mening had ik ook een USB stick bij me met daarop verzameld alle reacties die ik ontvangen had op mijn oproep van een paar weken geleden. Deze werden in dank aanvaard en de leden van de Raad waren verrast door het grote aantal reacties dat via de verschillende weblogs binnen was gekomen.
Bij deze mag ik dan ook iedereen die heeft bijgedragen namens de Raad van harte bedanken! Natuurlijk heb ik erbij gezegd dat mijn lezers eigenlijk verwachtten dat de bijeenkomst live gestreamd zou worden en dat we voor het verzamelen van de antwoorden ook een wiki hadden kunnen starten, maar dat terzijde. (Mocht je nu denken dat de Onderwijsraad een stoffig instituut is, ze hebben wél een RSS feed en op hun site zijn veel publicaties te vinden!)
Een reis van 8 uur voor een bijeenkomst van 2 uur waar ik hooguit 8 minuten wat kon zeggen (gerekend naar het aantal aanwezigen), kan dat de moeite waard zijn? Wel degelijk! Er werd veel gezegd vanuit allerlei invalshoeken en ik had het gevoel dat alles door de Raad werd opgezogen, ook gezien de vragen die er werden gesteld. Iedere mening telt, alhoewel niet iedereen het op voorhand met elkaar eens was en over een aantal zaken hadden we nog uren door kunnen praten. Veel is aan bod gekomen, maar niet alles is gezegd. Gelukkig dus dat jullie reacties worden meegenomen, want daar staat eigenlijk alles wel in:-)
Kijk voor een verslag ook bij Wilfred Rubens.
Iedereen had het over onderwijs totdat ik inbracht of we in plaats van over "het onderwijs" niet beter zouden kunnen praten over "het leren"? Leren gaat natuurlijk veel verder dan van 8.30 tot 15.00 uur.: Any place, any time, any device!
Een andere uitspraak was "we moéten de docent centraal stellen" waarop ik opperde waarom we de léérling niet centraal stellen met daarbij de vraag "moeten we de docenten niet opgeven als een verloren generatie"? Dat zei ik natuurlijk (alleen maar) om de discussie verder aan te scherpen:-) Wilfred deed de suggestie om alle scholen een heel jaar te sluiten zodat we de tijd hebben om te scholen en te professionaliseren. En zo waren er meer tegendraadse opmerkingen! Een lid van het panel zag zelfs nog kansen voor vormen van onderwijs die over 10 jaar geen enkele vorm van ICT inzetten...
Ik vond het fijn om erbij te zijn en hoop op termijn de uitkomsten van deze excersitie aan den lijve te ervaren!

21 februari 2008

ELO voor dummies

Gisteren kwam mijn zoon naast me zitten met z'n notebook.
"Papa, dit wil ik je al een hele tijd laten zien."
Wat hij me liet zien was de pagina van een ---@live.nl e-mail account.
"Nou en, wat is hier bijzonder aan?" vroeg ik. Toen legde hij me uit dat dit een account was dat werd bijgehouden door zijn leraar economie waarbij deze alle leerlingen de inlognaam en het wachtwoord had verstrekt zodat zij bij de bestanden konden die hij op die manier beschikbaar stelde!
"Wat hij niet weet is dat we natuurlijk ook bij de verzonden items kunnen komen en daar staan ook antwoorden op toetsvragen. Die heeft hij verstuurd en later weer verwijderd. Ook kunnen we natuurlijk vanaf dit adres leuk spam versturen of porno plaatsen. We doen het niet omdat we het wel een aardige man vinden, maar we wachten erop dat zoiets een keer gebeurt."

Reactie van de leerkracht:
"Ach, ik ben er niet zo bang voor dat zoiets gebeurt, want ze hebben hier zelf belang bij. En anders neem ik gewoon even een nieuw account. Maar dat van die verzonden items wist ik niet..."

Wat een vertrouwen heb je dan in je leerlingen!!!!!

20 februari 2008

De ICT leerlingen zijn er klaar voor

klik voor meer foto'sVandaag was ik voor het Consortium voor Innovatie bij Leeuwenborgh Opleidingen in Maastricht om de leerlingen van het ICT Lyceum te briefen voor hun bijdrage op dé IT conferentie van 26 en 27 maart in Maastricht. Zij gaan zorgdragen voor alle computers en verbindingen en dat betekent nogal wat. Er moeten veel ruimtes worden ingericht met presentatie pc, beamers, breedbeeldschermen en natuurlijk internet verbindingen. Daarnaast ook nog een aantal ruimtes vol met pc's voor de hands-on sessies. Tenslotte ook nog een aparte "Master's Place" (waarover later meer) waar allerlei web2.0 toepassingen getoond en uitgeprobeerd kunnen worden.
We troffen een enthousiaste groep leerlingen die er heel veel zin in heeft!
Ik mocht de groep die de Master's Place gaat bemannen uitleg geven. Van de 5 leerlingen was er welgeteld één die wist wat een RSS feed is!
(Zie ook: Einsteingeneratie: wie verandert er eigenlijk? bij Margreet van den Berg).

Toch heb ik er alle vertrouwen in dat ook dat goed komt. Tenslotte hebben ze nog een maand om zich alle toepassingen eigen te maken en leren wat RSS nu eigenlijk is doe je in 3.45 minuten.

19 februari 2008

50 manieren om een verhaal te vertellen

Een prachtig overzicht van Alan Levine, waarin hij (meer dan) 50 verschillende manieren presenteert om een verhaal te vertellen aan de hand van een aantal foto's.
"Practice what you preach" moet hij gedacht hebben, want hij heeft ze ook allemaal aan de hand van dezelfde serie foto's uitgewerkt, daarbij gebruikmakend van de mogelijkheden die de tools bieden! Op deze pagina beschrijft hij de Storytools uitgebreider en laat daarmee gelijk zien hoe je een wiki kunt gebruiken. Al met al een vette bookmark waard!



Ik wist niet dat er zoveel manieren waren om foto's die je bij Flickr hebt staan te (her)gebruiken. Heel verrassend vind ik bijvoorbeeld de manier waarop hij Flickr Notes benut. Ook de remix die hij maakte op Jumpcut illustreert heel mooi de mogelijkheden daar. Jammer dat het geluid op Voicethread zo slecht is. Kijk ook eens bij Vuvox, Ourstory, Flektor of Mixercast.
Wat een mogelijkheden, en dan heb ik ze nog lang niet alle 50 bekeken!

18 februari 2008

De Tweede Ronde

Uit 1126 nominaties zijn er 285 weblogs doorgegaan naar de volgende ronde van de Dutch Bloggies.

In de categorie Onderwijs zijn dat de volgende weblogs:
Computers in de klas Digitaal Inlichtingenwerk Zeeuwse Bibliotheek Edugram EHBO voor je PC Gadgets en Onderwijs Geo_Nieuws Gerard Bierens How to be an Original inter-net-viewer.nl Internet in school ICT en Onderwijs BLOG Karin Blogt Margreet van den Berg - ICT en onderwijs Rollenspellen & Trainingsacteurs Soggen Taalprof weblog Trendmatcher Voxlog Wauwel WoW! Wouter over het Web

Ik moet eerlijk toegeven dat ik ze niet eens allemaal kende!
Ook moet ik zeggen dat ik er een paar mis die ik graag een plaats in dit rijtje gegund had.

De jury heeft met name gekeken naar ontwerp, originaliteit, leesbaarheid en inzet van nieuwe technieken. De jury gaat nu de shortlist samenstellen uit de overgebleven weblogs. Deze ronde duurt tot 28 februari waarna op 1 maart een jurydiscussie zal plaatsvinden in Amsterdam. Deze jurydiscussie zal door Dutch Bloggies worden gevolgd met een videoreportage die ook snel na de discussie online te zien zal zijn.
Opvallend is dat ZB Digitaal onder 2 namen voorkomt, in de rubriek onderwijs, maar ook in de rubriek Internet en ICT. Wanneer Edwin in die laatste rubriek verdergaat maken wij als edubloggers misschien nog een kans!
Grappig is dat Erwin Blom erbij staat met zijn Twitter account in de categorie: Alles wat verder nog mogelijk zou zijn als eigen categorie. Zo is er dus ook een microblog vertegenwoordigd...

Normaal gesproken besteed ik niet teveel aandacht aan allerlei rankings en wedstrijden, maar het is wel mooi dat Onderwijs een aparte rubriek toebedacht heeft gekregen.

17 februari 2008

Een nieuwe fiets

Het voordeel van het feit dat je zoon je fiets total loss rijdt is dat je dan zelf een nieuwe kunt kopen. Ik heb gekozen voor een Giant Expedition.
Je kunt je natuurlijk afvragen of ik die low-riders bij de voorwielen ooit zal gebruiken, maar ze zaten er nu eenmaal op. Vanmiddag een heerlijk ritje gemaakt en al rijdend zat ik me af te vragen of er niet een constructie is te bedenken voor op het stuur waar je een (video)camera op kunt bevestigen. Maar dan natuurlijk wel zo dat alle schokken keurig gedempd worden. Een mobiele stabilizer dus...

16 februari 2008

Yahoo Video

Yahoo zit bepaald niet stil de laatste tijd. Maakte ik gisteren al melding van Yahoo Live, ze hebben deze week ook hun videoportal een facelift gegeven. Het ziet er allemaal een stuk strakker uit met een mooie breedbeeld videoplayer, die je natuurlijk ook kunt embedden op je eigen site. Videocamera's die je nu koopt hebben allemaal een breedbeeldstand, en dit is nu een plek waar je die filmpjes (tot 150 MB) neer kunt zetten en dus een goede reden om dat formaat te gaan gebruiken.
Lees een uitgebreid verhaal over alle veranderingen van deze portal bij Webware, want ik ga weer lekker naar buiten, of neem zelf een kijkje bij Yahoo Video!

15 februari 2008

Je mening is 1 GB waard!

Kennisnet Opiniepanel
Meedenken, invloed uitoefenen, je mening geven, de voelspriet zijn van wat er op ict-gebied in het basisonderwijs en/of voortgezet onderwijs speelt. Dat kan via het Kennisnet Opiniepanel.
"Als je midden in de praktijk staat en weet wat er speelt op je school, in je organisatie of bij je kinderen. Kennisnet wil graag je mening horen en peilen hoe je over een aantal zaken denkt."
En het leuke is: Als je meedoet en de digitale vragenlijst invult krijg je ook nog een 1GB USB stick thuisgestuurd! (Zolang de voorraad strekt)
Je kunt je hier aanmelden voor het panel.
Zelf vond ik een van de vragen extra leuk want daaruit blijkt dat de scholenlijst inmiddels écht een begrip is bij Kennisnet!

14 februari 2008

Yahoo Live

Ook al zie ik het nog (veel te) weinig gebruikt worden, live video gaat het volgens mij helemaal worden de komende tijd. Het is niet voor niets dat apparaten als de EEEPC en de OLPC een webcam aan boord hebben. (Nu komt er een voorspelbare reactie van Mac users dat Apple dat al lang bedacht heeft...)
Ook Yahoo heeft dat begrepen en is vorige week gestart met Yahoo Live. Ze hebben daar weinig bekendheid aan gegeven omdat ze natuurlijk eerst het een en ander wilden uittesten. De dag na de start lagen de servers dan ook al plat toen iemand Yahoo live ging gebruiken bij de Amerikaanse voorverkiezingen. De laatste dagen draait het aardig stabiel en heb ik er al een paar keer gebruik van gemaakt. Je kunt, wanneer je een Yahoo account hebt, je eigen channel starten waar iedereen op kan afstemmen. Deelnemers hebben de beschikking over een chatvenster en je ziet de anderen ook klein in beeld! Jammer genoeg kun je een uitzending niet opslaan zoals dat bij Ustream of Operator11 wel kan, maar het feit dat yahoo dit biedt betekent wel wat. Microsoft zat al te dromen dat ze dit na overname goed zouden kunnen inpassen in hun Silverlight project, maar dat blijft voorlopig even bij dromen...
En ja, natuurlijk kun je ManyCam prima gebruiken hierbij! ManyCam is namelijk niets anders dan een schilletje tussen jouw webcam en het signaal dat je verzendt.

Nieuwe versie ManyCam

Er is een nieuwe versie beschikbaar van ManyCam, een programma waarover ik al eerder geschreven heb. Nu kun je ook zelf statische en dynamische achtergronden toevoegen. Ook is de chroma key een stuk verbeterd. Als je zorgt voor een rustige achtergrond kun je nu dus je eigen foto's daarin plaatsen. Het is zelfs mogelijk te werken met een AVI filmpje als achtergrond, maar dat moet dan met een speciale codec worden opgeslagen en dat is me nog niet gelukt. Verder kun je nu ook je eigen logo's enz. toevoegen en daarmee heeft dit mooie en gratis programma nóg meer functionaliteit gekregen!
Bekijk de korte demo hieronder...

13 februari 2008

Tijd voor onderwijs

Op diverse weblogs is al het nodige te lezen over het rapport van de commissie Dijsselbloem, dus volsta ik maar met het rapport zoals dat hier is te vinden. Voordat we allemaal een mening hebben moeten we het verslag natuurlijk wel eerst lezen. Dat kan nu ook zonder dat je de beschikking hebt over een PDF lezer dankzij PDFmeNOT, een site die morgen live gaat.
Je geeft de url in van een pdf bestand dat ergens online staat en PDFmeNOT maakt er een flash bestand van. Ook kun je een PDF bestand uploaden naar de site. Alles wordt zonder "afzender" opgeslagen en weergegeven, waarmee het een ideale plek wordt voor bijvoorbeeld klokkeluiders om anoniem documenten te plaatsen die "in de trein" gevonden zijn. Het hoort niet, maar het kan wel...

Een dagelijks woordje Frans

Vandaag was ik wat aan het rondkijken op draft.blogger.com, interessant voor iedereen die z'n weblog bij Blogger heeft ondergebracht. Via deze ingang krijg je namelijk allerlei nieuwe tools tot je beschikking die nog in bèta verkeren maar die je al wel kunt gebruiken. Zo kun je langs die weg nu ook een heel mooie blogroll aan je sidebar toevoegen!
Maar wat ik ook zag was de mogelijkheid om Google gadgets, die normaal gesproken bedoeld zijn voor je iGooglepagina, toe te voegen aan de sidebar van je weblog. Wat veel mensen echter niet weten is dat je veel van die gadgets ook op een gewone webpagina kunt plaatsen, als je maar Javascript mag gebruiken. Zo kun je makkelijk een vertaalgadget, de Nederlandse woordenspelling of een dagelijks portie Frans toevoegen aan je eigen pagina's of schoolwebsite.
Ga voor een overzicht van beschikbare gadgets naar: Google gadgets voor uw pagina.

Bent u te vinden via internet?

Een tijdje geleden zocht ik contact met iemand naar aanleiding van een filmpje*) dat hij geplaatst had op Youtube. Op dat filmpje zag je hoe hij een flight simulator bestuurde met een webcam + cardboard in de vorm van een stuur waarop markeringen waren aangebracht. De webcam volgde de bewegingen van het karton en op die manier werd de software aangestuurd. Ik vond het interessant, wilde er een bericht over plaatsen en daarom graag wat meer informatie van de maker.
Het was niet echt eenvoudig om met hem in contact te komen, want hij had op Youtube gebruikgemaakt van een alias. Maar zoekend via Google kwam ik diezelfde alias tegen in diverse fora en in een document van de TU Delft, gekoppeld aan een e-mail adres. Toen ik hem echter een mailtje stuurde met mijn vraag kreeg ik geen antwoord, maar de vraag hoe ik hem gevonden had. Toen ik dat uitlegde kwamen er zeer boze mailtjes terug: hoe ik het toch in mijn hoofd haalde om zo maar ongevraagd iemand een mailtje te sturen! Hij vergeleek het met belletje trekken en ongevraagde reclame in een brievenbus, een aantasting van zijn privacy waarbij hij me ook nog verweet dat ik hem zo maar tutoyeerde! Of ik zijn e-mail adres wilde verwijderen uit mijn adresboek en hem nooit meer wilde lastigvallen!
Eerlijk gezegd wist ik niet wat me overkwam, maar uit respect voor zijn standpunt heb ik het er maar bij gelaten.

Gisterenavond heb ik met behulp van PicLens een hele tijd rondgedwaald in Google Images, waarbij ik telkens een andere naam intoetste, te beginnen met mezelf (lekker egosurfen:-), maar daarna heb ik namen gebruikt als Pierre Gorissen, Karin Winters en ga zo maar door. Geweldig wat je dan aan beelden voorgeschoteld krijgt en het zegt natuurlijk ook het een en ander over de mensen die je op die manier bekijkt.
Het deed me weer denken aan het voorval met Mr. Alias:
Hoeveel is er over jou te vinden op internet en in hoeverre heb je dat zelf in de hand? We leren onze kinderen natuurlijk om vooral voorzichtig te zijn met het verstrekken van persoonlijke gegevens. Aan de andere kant, als ik met iemand kennis maak en ik kan over die persoon vrijwel of helemaal niets vinden via Google dan zegt mij dat ook heel veel.
Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat er op internet niets te vinden is waarmee je later gecompromitteerd zou kunnen worden, maar je kan de dingen die over jou te vinden zijn ook zien als een mooi portfolio op het moment dat je solliciteert naar een nieuwe baan!

Zijn er nog veel mensen die bewust proberen zoveel mogelijk hun eigen identiteit op internet verborgen te houden en zo ja, met welke argumenten? (U mag anoniem reageren!)

*) Uit privacy overwegingen leg ik geen link naar het filmpje.

Bent u te vinden via internet?

Een tijdje geleden zocht ik contact met iemand naar aanleiding van een filmpje*) dat hij geplaatst had op Youtube. Op dat filmpje zag je hoe hij een flight simulator bestuurde met een webcam + cardboard in de vorm van een stuur waarop markeringen waren aangebracht. De webcam volgde de bewegingen van het karton en op die manier werd de software aangestuurd. Ik vond het interessant, wilde er een bericht over plaatsen en daarom graag wat meer informatie van de maker.
Het was niet echt eenvoudig om met hem in contact te komen, want hij had op Youtube gebruikgemaakt van een alias. Maar zoekend via Google kwam ik diezelfde alias tegen in diverse fora en in een document van de TU Delft, gekoppeld aan een e-mail adres. Toen ik hem echter een mailtje stuurde met mijn vraag kreeg ik geen antwoord, maar de vraag hoe ik hem gevonden had. Toen ik dat uitlegde kwamen er zeer boze mailtjes terug: hoe ik het toch in mijn hoofd haalde om zo maar ongevraagd iemand een mailtje te sturen! Hij vergeleek het met belletje trekken en ongevraagde reclame in een brievenbus, een aantasting van zijn privacy waarbij hij me ook nog verweet dat ik hem zo maar tutoyeerde! Of ik zijn e-mail adres wilde verwijderen uit mijn adresboek en hem nooit meer wilde lastigvallen!
Eerlijk gezegd wist ik niet wat me overkwam, maar uit respect voor zijn standpunt heb ik het er maar bij gelaten.

Gisterenavond heb ikmet behulp van PicLens een hele tijd rondgedwaald in Google Images, waarbij ik telkens een andere naam intoetste, te beginnen met mezelf (ego surfen:-), maar daarna heb ik namen gebruikt als Pierre Gorissen, Karin Winters en ga zo maar door. Geweldig wat je dan aan beelden voorgeschoteld krijgt en het zegt natuurlijk ook het een en ander over de mensen die je op die manier bekijkt.
Het deed me weer denken aan het voorval met Mr. Alias:
Hoeveel is er over jou te vinden op internet en in hoeverre heb je dat zelf in de hand? We leren onze kinderen natuurlijk om vooral voorzichtig te zijn met het verstrekken van persoonlijke gegevens. Aan de andere kant, als ik met iemand kennis maak en ik kan over die persoon vrijwel of helemaal niets vinden via Google dan zegt mij dat op zich ook heel veel.
Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat er op internet niets te vinden is waarmee je later gecompromitteerd zou kunnen worden, maar je kan de dingen die over jou te vinden zijn ook zien als een mooi portfolio op het moment dat je solliciteert naar een nieuwe baan!

Zijn er nog veel mensen die bewust proberen zoveel mogelijk hun eigen identiteit op internet verborgen te houden en zo ja, met welke argumenten? (U mag anoniem reageren!)

*) Uit privacy overwegingen leg ik geen link naar het filmpje.

12 februari 2008

PicLens is zo mooi!

Als je een mooie manier wilt hebben om door foto collecties te bladeren moet je eens naar PicLens kijken! PicLens is beschikbaar als plugin voor Firefox (Windows en Mac), Internet Explorer en Safari en eenmaal geïnstalleerd kun je op een prachtige manier door foto's en andere plaatjescollecties heenbladeren. Het werkt met o.a. Flickr en Picasa, maar ook met de zoekpagina voor afbeeldingen van Google en Yahoo. Ga op een foto staan en je krijgt een klein pijltje in beeld. Als je daarop klikt gaat er een prachtige wereld voor je open...
Bekijk de screencast voor een eerste indruk.



Update:
Na het installeren van de plugin natuurlijk wel even de browser herstarten, anders werkt het niet!

11 februari 2008

Simpeler CMS kan niet

De tekst hieronder heb ik niet via de editor bij Blogger geplaatst, maar via Texty. Die biedt een mooie WYSIWYG editor waarmee ik tekst kan opmaken zoals ik wil. Als ik klaar ben klik ik op save en krijg een kort stukje Javascript aangeboden dat ik kan plakken waar ik maar wil. In dit geval in een weblogbericht, maar had ik dat gedaan in een statische HTML pagina dan had ik de inhoud daarvan verder kunnen bewerken via Texty, dus geen editor meer en niet meer FTP'en.
Een nadeel is dat lezers via RSS feedreaders de inhoud van het Javascriptgedeelte niet zullen zien.

Een voordeel is natuurlijk ook nog dat je het Javascript op meerdere plekken kunt neerzetten en dan via één plek al die pagina's kunt bijwerken. Probeer het eens uit op een pagina en denk aan mogelijke toepassingen in het onderwijs!
Texty zelf noemt het SCMS: simple content management syndication.

08 februari 2008

Het leven gaat door

Vandaag heb ik samen met heel veel anderen neef André naar zijn laatste rustplaats mogen begeleiden. Hij was Officier in de Ereorde van de Palm van de Republiek Suriname en uit alles bleek dat hij die titel niet voor niets ontvangen heeft. Bijzonder was dat de dienst professioneel op video werd vastgelegd zodat al zijn vrienden in Suriname die niet over konden komen alles konden volgen. Ook werd er in het Surinaams gesproken, gezongen en gebeden. Behalve de voorgangers vertelden ook zijn broer, zoon en dochter prachtige anecdotes, ontroerend en indrukwekkend!
En dan ga ik morgen naar Antwerpen voor de doop van mijn jongste nichtje Emma Paula!
Zo gaat het leven dus verder, en begrijpen jullie waarom het hier even rustig is....

07 februari 2008

Surf(in)space

De term "lullen in de ruimte" kennen we natuurlijk, maar nu kunnen we ook surfen in de ruimte. Beetje flauw om deze vergelijking te maken natuurlijk, maar eerlijk gezegd heb ik het gevoel dat Surf de nieuwe Surfspace toch echt wat te vroeg publiek gemaakt heeft!
Er staat nu al heel veel informatie, daar niet van, maar ik vraag me af hoe het zal zijn als we een half jaar verder zijn en dit echt door iedereen gevuld gaat worden zoals de bedoeling is. Omdat bezoekers uitdrukkelijk gevraagd wordt eventuele fouten te melden heb ik dat geprobeerd via het reactieformulier op deze pagina. Daar staat bij aangekondigde Conferentie Onderwijs & ICT namelijk een verkeerde datum. Het eerste wat me opviel is dat de "URL van persoonlijke weblog of website" een verplicht veld is!!! Maar ook al vulde ik daar het juiste domein in, dan nog kreeg ik bovenstaande foutmelding en kon ik de reactie niet versturen.
Uiteindelijk heb ik dat maar (oldskool) via een mailtje gedaan en kreeg als reactie: "Dank voor je feedback, het ligt inmiddels bij onze IT-partner die het gaat oplossen en veld zal niet meer verplicht zijn."
Dat was vanmorgen om 11 uur, maar de lijntjes naar de IT-partner van Surf zijn kennelijk niet zo kort dat soort fouten (die je toch niet meer mag tegenkomen als je live gaat) er snel worden uitgehaald!
Dan de RSS feeds.
Op veel pagina's kom je die term tegen, maar dan blijkt het om een selectie van de redactie te gaan van andere feeds die ze via delicious verzamelen. Surfspace zelf biedt nog geen RSS feeds!
Als je in het zoekvenster zoekt op RSS feeds valt me nog iets anders op. Je krijgt zoekresultaten terug van heel veel Surf pagina's, maar niet die van surfspace zelf?
Uiteindelijk vind ik op de Help pagina de volgende tekst:
"Heeft SURFspace ook een RSS feed? Een RSS feed komt binnenkort."
Daar staan nog meer (komische?) helpteksten:
Hoe kan ik achteraf mijn bijdrage wijzigen?
Wil je achteraf iets wijzigen in je bijdrage, neem dan contact op met de redactie.
Ik krijg geen melding dat het artikel geplaatst is
Dan is het artikel nog niet geplaatst. Check nogmaals of alle verplichte velden ingevuld zijn.
Hoe kan ik mij aanmelden en afmelden voor de nieuwsbrief?
Je kunt je zelf eenvoudig aanmelden voor de nieuwsbrief. Voor afmelden, mail de centrale redactie.
Dus geen selfservice mogelijkheid voor je eigen gegevens zoals je tegenwoordig toch eigenlijk overal tegenkomt! Iets dat je plaatst kun je niet meer bewerken.
Met alle respect voor alle energie die deze Surfspace gekost heeft, het spijt me echt te moeten zeggen, maar een en ander valt mij zwaar tegen!

Makkelijk formulieren maken

Een mooie nieuwe feature van Google Spreadsheets die het heel makkelijk maakt om invulformulieren te bouwen en via een website of weblog aan te bieden. Het enige wat je nodig hebt is een Google account, maar wie heeft dat nog niet?
Via een wizard bouw je werkelijk in no time een formulier. Je hebt de keuze uit een gewoon tekstveld, tekstalinea, meerkeuze, selectievakjes of "keuze uit een lijst". Aan iedere vraag kun je een helptekst toevoegen als toelichting. Als het formulier klaar is kun je hem via e-mail verzenden, maar je kunt hem ook publiceren. Het is zelfs mogelijk de HTML code te embedden in je pagina, maar met het verzenden is je bezoeker dan van je site weg, en dat wil je niet.
De resultaten komen overzichtelijk in een spreadsheet te staan. Via een aparte gadget kun je die resultaten zichtbaar maken in je iGoogle pagina, maar je kunt je natuurlijk ook op de RSS feed van het document abonneren en op die manier de stand bijhouden.
Natuurlijk is het (nog) niet bedoeld voor serieuze vragenlijsten of toetsen omdat er geen IP controle mogelijk is en iedereen die toegang heeft tot de vragen deze vaker kan invullen. Maar toch kan ik hier nu al diverse toepassingen bij bedenken. Docenten kunnen op deze manier heel makkelijk een vragenformulier toevoegen aan hun lesstof voor zover een ELO daarin niet voorziet. Stuur je je vragenlijst (alleen maar) naar een beperkte groep ontvangers dan is de kans op misbruik natuurlijk al kleiner. Maar vraag je leerlingen om als controle hun leerlingnummer in te vullen dan kun je bijvoorbeeld niet voorkomen dat iemand het nummer van een klasgenootje invult en vervolgens heel slechte antwoorden geeft...
(Met dank aan Erno Mijland die me hierop attendeerde)

Test met poll embedden

Even kijken of dat werkt, de HTML code van een Google Documents poll embedden in een bericht.

Welk cijfer geef je dit weblog?
1=slecht 5=super
  • 1

  • 2

  • 3

  • 4

  • 5

06 februari 2008

Korte impressie Skype workshop

Het is alweer ruim een week geleden dat ik een tweede hands-on workshop over Skype mocht verzorgen voor de senioren computerclub in Emmen, maar ik denk er nog steeds met plezier aan terug. Als je de beelden ziet begrijp je waarom. Heerlijk zoals die mensen bezig zijn!
Ik had het materiaal klaar staan, maar nog niet gelinkt.
Overigens heb ik het filmpje ook bij MOONK geplaatst, die de mogelijkheid biedt om het filmpje in een leuke schil weer te geven.

De reden dat ik die toch niet hier embed is vanwege het feit dat die fimpjes automatisch starten en dat vind ik zeer hinderlijk op een weblog. Als dit bricht naar onderen verschuift en je opent de pagina hoor je opeens geluiden maar weet je niet waar dat vandaan komt. Wil je toch weten hoe dat eruit ziet kun je het filmpje bekijken via deze link.
Toch is MOONK wel interessant om eens te bekijken, want dan krijg je:
- 500 MB storage space for your photos, videos and MP3s - Lots of great skins for your player
PLUS!
- A MAGIX Online Album with your own album website - MAGIX Online Media Manager for even easier management of your photos, videos & MP3s
Met je MOONK accountgegevens kun je namelijk ook inloggen bij MAGIX en daar kun je heel mooie fotoalbums plaatsen!

05 februari 2008

De Tweede Kamer vraagt om advies

Een aantal edubloggers is uitgenodigd deel te nemen aan een panelgesprek over ICT in het onderwijs. Dit panelgesprek maakt deel uit van een landelijk beleidsonderzoek op dit gebied.
Maar wat doet een edublogger? Die raadpleegt natuurlijk zijn achterban!
Daarom hierbij een uitnodiging aan alle lezers om te reageren op de volgende vragen:

  • Wat zijn veelbelovende ontwikkelingen op het terrein van digitale leermiddelen/ ict en voor welke onderwijsdoelen kunnen deze dienstig zijn?
  • Wat zijn kansen en bedreigingen voor het bereiken van gewenste onderwijsdoelen?
  • Welke vraagstukken van invoering en beheer van ict spelen een rol?

Uiteraard hebben we de instantie die het beleidsonderzoek uitvoert toestemming gevraagd om deze vragen aan onze lezers voor te leggen en die hebben we ook gekregen, onder voorwaarde dat we de instantie zelf niet noemen. Dit om te voorkomen dat de communicatie via verschillende lijnen gaat lopen. Wel zijn zij heel benieuwd naar de eventuele opbrengst.

Daarom nodigen wij je van harte uit om te reageren bovenstaande vragen. Dat kan uiteraard via de comments, maar het mag ook via een mailtje buiten het weblog om.
Serieuze reacties worden gebundeld en meegenomen naar het panelgesprek.

John van Dongen
Gerard Dümmer
Pierre Gorissen
Willem Karssenberg
Hans Mestrum
Wilfred Rubens

Super Tuesday volgen via internet

Natuurlijk zijn de verkiezingen in Amerika via internet te volgen. Interessant is wel dat Google voor deze gelegenheid samenwerkt met Twitter en Twittervision. Hier is bijvoorbeeld een mooie interactieve Googlemap te bekijken die gegevens van Twitter haalt. (bron)
Ook de gadget hiernaast is bij Google te configureren en te downloaden.

04 februari 2008

Een prachtige life hack!

Misschien moet ik eerst even uitleggen wat een life hack nu eigenlijk is.
Wikipedia geeft de volgende definitie:
"De term Life Hack verwijst naar onconventioneel gebruik van ICT en andere simpele hulpmiddelen die je helpen om te gaan met overvloed aan informatie."

Ook een aantal Nederlandse bloggers is zich met lifehacking gaan bezighouden op www.lifehacking.nl. Dagelijks worden op deze site allerlei tips gepubliceerd die het leven makkelijker (kunnen) maken. De bloggers organiseren ook regelmatig activiteiten en geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.
Vandaag een prachtige tip die beschrijft hoe je direct meer tabbladen in je browser kunt openen.
Ik heb er even snel een screencast van gemaakt:

03 februari 2008

Lucifer in het hooi

"Gerrit Komrij begint weblog" lees ik vanmiddag in mijn RSS feeds en ga er gelijk naartoe: komrij.blogspot.com
Het nadeel van RSS feeds is dat ik mijn bron alweer kwijt ben. Ik weet niet meer waar ik het las, dus ga ik op zoek en kom onder andere terecht bij de Standaard en bij NRC Handelsblad. Niemand trekt de authenticiteit in twijfel, dus waarom zou ik?
Toch kietelt het een beetje. Tenslotte kan iedereen onder een bepaalde naam een weblog beginnen! Maar niemand kan natuurlijk schrijven als Gerrit Komrij...
Als je verwacht meer duidelijkheid te krijgen door naar www.gerritkomrij.nl te gaan kom je bedrogen uit. Je komt dan namelijk terecht op boekboek.nl, waarschijnlijk zijn uitgever?
Overigens is het niet een echt weblog volgens de definitie die ik daarvoor hanteer. Het is namelijk niet mogelijk om te reageren. Maar als de auteur dit tempo van berichten plaatsen volhoudt hebben we er weer wat te lezen bij!

01 februari 2008

Microsoft brengt bod uit op Yahoo

Zeker niet de eerste en vast ook niet de laatste die met dit bericht komt. Het betekent natuurlijk ook nogal wat.
In de eerste plaats natuurlijk voor de mensen die (nog) bij Yahoo werken want (achteraf vast niet toevallig) juist deze week werd bekend dat er nogal wat ontslagen zouden gaan vallen bij Yahoo.
Maar vooral ook voor ons als "eindgebruikers".
Wat gebeurt er op termijn met Flickr, met de door velen vermaledijde Yahoo inlogprocedure, met de Yahoo groepentool, zoals de Scholenlijst? Voorlopig zal het even gissen blijven.
Het lijkt geen vijandig bod als ik de officiële brief lees die Steven Ballmer aan de Board of Directors van Yahoo gestuurd heeft, dus als hier toestemming voor komt gaat het vast door, naar verwachting in de tweede helft van dit jaar.
Via de widget hiernaast kun je in ieder geval het koersverloop volgen van Yahoo, Microsoft en Google.

(Met dank aan Pierre voor de link naar Yahoo finance, en aan Michael voor het nieuwtje!)