31 maart 2008

Goed, daar ben ik dan weer...

vriend van CvIWat een week van Willem!
Het begon allemaal vorige week dinsdag met de op een na langste file van Nederland waar ik me in een 6 uur durende rit van Emmen naar Maastricht doorheen mocht worstelen. Dat werd 's middags meer dan goed gemaakt toen ik uit handen van Annemarie Hoevenaars een kostbaar kleinood kreeg opgespeld: Vriend van CvI (oplage 40 stuks!).
Misschien dat ik daardoor wat teveel naast m'n schoenen ben gaan lopen. Feit is wel dat ik me 's avonds lelijk verstapte en ontzettend door m'n enkel ging. De pijn was zo heftig dat ik even later in de lift flauwviel. Het was dezelfde Annemarie die me uit die benarde situatie haalde en me met natte handdoeken en opbeurende woorden weer op de been hielp. De conferentie moest toen nog beginnen!
De hoogtepunten van de dagen daarna zijn teveel om op te noemen. Het was zooo mooi allemaal!
Willem op de SegwayOntzettend veel dank ben ik verschuldigd aan de "embedded" bloggers die ervoor gezorgd hebben dat het weblog waar ik verantwoordelijk voor was ook gevuld werd met berichten. Zelf was ik druk met foto's maken en dingen regelen op de achtergrond, constant gestuurd door het "oortje" waarmee ik in verbinding stond met het organisatiebureau. Toch waren er nauwelijks calamiteiten of konden ze op de achtergrond opgelost worden... totdat de stroom uitviel. In plaats van hun ongenoegen uit te spreken leefde iedereen met ons mee en sprak bemoedigende woorden, allemaal bedankt daarvoor!
Natuurlijk had/nam ik ook tijd voor leuke dingen, zoals rijden op een Segway.
Dat ik even daarna zelf werd aangereden (dit keer m'n goede voet) door dezelfde Segway door iemand die ermee op hol sloeg en weer op de vloer terechtkwam neem ik graag voor lief. Want wie kan dat nu zeggen "Ik ben aangereden door een Segway"?

OLPC bij MicrosoftRonduit trots ben ik op het feit dat het me gelukt is om zowel de OLPC als de EeePC op de Master's Place te krijgen (Edupaper bedankt!). Ze werden veel bekeken, uitgeprobeerd en gefotografeerd. Toen ik zag dat de stand van Microsoft bijna dezelfe kleur had als het Fisher Price kleurtje van de OLPC kon ik het niet laten om de minilaptops mee te nemen en in die stand te fotograferen:-) Het werd sportief opgevat en Michael Kleine van MS was blij dat hij ze nu eens in het echt kon bekijken, natuurlijk erbij vertellend dat MS op dit gebied ook niet stil zit. Jammer genoeg konden we niet alles van de OLPC laten zien, want dit apparaat kán eigenlijk niet zonder WiFi en dat was jammerlijk afwezig op het MECC (slechte zaak!).
De mensen van G-Company hebben nog geprobeerd een mesh netwerk op te zetten, maar dat kregen we niet aan de praat. Toch bedankt voor de moeite!

volle workshopOndertussen draaiden de workshops maar door, waarbij de belangstelling soms zo groot was dat deelnemers vanaf de gang door een open deur probeerden de sessies te volgen. Dat leverde natuurlijk weer mooie plaatjes op. Het toont ook de wil om zoveel mogelijk van de conferentie mee te pakken! In zo'n geval boden de unieke dozen (te bestellen bij het Consortium) natuurlijk uitkomst alhoewel niet iedereen gelukkig was met het zitcomfort. Het mooiste vond ik het verhaal van Willem van Dinther die de hem toebedeelde ruimte te klein vond en daarom met beamer en al uitweek naar de foyer om daar z'n presentatie te houden, dozen genoeg tenslotte. Een andere presentator ging zo ver dat ze op de gang stond te roepen "wie komt er op mijn dozen zitten".

stepsAl met al een conferentie die ik niet snel zal vergeten! Na het hele weekend op de poef is m'n enkel weer wat tot "normale" proporties teruggekeerd en kan ik weer denken over de dingen die komen gaan. Jammer dat we 2 jaar moeten wachten tot dé volgende conferentie over onderwijsvernieuwing en ICT.
Eén ding wil nog kwijt: als ik terugdenk aan die van 2 jaar geleden en hoe ik toen met Pierre Gorissen als blogger rondliep en zie hoe het begrip "bloggen" nu echt voet aan de grond heeft gekregen geeft het me vertrouwen dat we over 2 jaar weer veel nieuws zullen zien!!!
Eigenlijk wil ik nog veel meer kwijt, zoals over de geweldige inzet van de leerlingen van Leeuwenborgh Opleidingen, maar ik moet ergens een punt zetten. Wilt u ze zelf bedanken? Laat dan een reactie achter op hun weblog! (Toe, neem die moeite!)
Vanaf nu gaat het hier weer "gewoon" over ICT en onderwijs...

24 maart 2008

Op naar Maastricht

De komende dagen zal het hier een stuk rustiger zijn dan normaal.
Morgenvroeg vertrek ik voor 4 dagen naar Maastricht om daar mee te helpen met de organisatie van dé Conferentie voor Onderwijsvernieuwing en ICT. Natuurlijk zal ik ook bloggen, maar dan op het speciaal daarvoor ingerichte weblog: Design4all integraal ontwerpen, het thema van de conferentie. Woensdagmiddag in ronde 4 mag ik ook nog een presentatie verzorgen: Skypen met een stickie.

Dus nu al mijn spullen bij elkaar zoeken. Naast mijn standaard bloggerbox veel extra spullen bij elkaar geraapt: m'n Macbook om presentaties te kunnen streamen via Ustream. Twee switches met bekabeling, een voor de redactieruimte en een extra voor mezelf. Twee webcams, kaartlezers en een extra notebook met daarop geïnstalleerd gOS voor de Master's Place. Een versterker en veel verlengkabels, voedingen, statieven, batterijen, visitekaartjes en een doos vol usb sticks om uit te delen (bij de presentatie) en zo kan ik nog wel even doorgaan! Het openbaar vervoer is dus geen optie voor mij. Hopelijk is de A73 morgen open.
Leuk dat de eerste berichten al op het weblog verschijnen. Leuk ook om dit jaar samen te werken met 5 andere bloggers die ik hiervoor benaderd heb. Ik zag me niet in m'n eentje 230 presentaties verslaan:-)
Maar ook andere mensen dragen nu al bij! Zo stuurde Henk Burg vorige week een mooi artikel in met een aantal tips voor conferentiebezoekers.
Behalve de 5 conferentiebloggers zijn anderen dan ook uitdrukkelijk uitgenodigd om op de een of andere manier bij te dragen. Ik ben te bereiken via de studenten die de Master's Place bemannen.
Tenslotte ben ik ook heel benieuwd naar de afsluitende sessie van de conferentie. De inhoud daarvan wordt angstvallig geheim gehouden, maar het wordt zeker een spektakel. Blijf dus vooral tot het einde!

22 maart 2008

Trendmatcher, van CURL naar URL

Waar heeft hij het nu weer over zul je waarschijnlijk denken? Dit verhaal is dan ook vooral interessant voor domeinbeheerders of voor diegenen die zich afvroegen waarom ze via het adres www.trendmatcher.nl geen RSS feeds aangeboden kregen in hun browser.
Het zit zo: Mijn weblog heb ik al sinds 2004, maar pas 2 jaar geleden kwam ik op het idee om er een eigen domein aan te koppelen. Omdat ik niet alle berichten wilde overzetten naar een ander domein dacht ik slim te zijn door het nieuwe domein simpelweg door te koppelen naar de bestaande plek. Het leek me echter wel chique om de domeinnaam in beeld te houden en stelde dat zo in bij het domeinhuis. Achteraf een domme keuze.
De reactie van een lezeres zette me aan het denken: "Beste Willem, ik vond dit blog via Erwin Blom*) en wil het graag volgen via bloglines. Hij zegt echter dat er geen RSS feed te vinden is. Wat doe ik fout?"
Toen bedacht ik me dat de "cloaking" manier van doorlinken helemaal niet slim was en dat ik daardoor abonnees kon missen. Dus heb ik dat nu veranderd. Als je www.trendmatcher.nl intoetst word je keurig doorgeleid naar de plek waar m'n weblog echt staat! Bijkomend voordeel is dat je nu ook als je via trendmatcher binnenkomt de url ziet van een afzonderlijk bericht zodat je daar makkelijk naartoe kunt linken.
*)Erwin Blom had deze week een bericht met als titel: Mijn liefde voor bloggen.
Ter gelegenheid van de Dutch Bloggies wilde hij graag een aantal van zijn Nederlandse favorieten pluggen, met een focus op persoonlijke blogs waarbij hij heeft gekozen voor mensen met enige regelmaat. Een mooie lijst, waar ik mezelf ook tussen zag staan! Een hele eer kan ik je zeggen om door een überblogger als Erwin genoemd te worden! Niet voor niks is hij tot winnaar uitgeroepen in de categorie ‘internet / ict’. Het juryrapport zegt over die keuze:
“Na veel wikken en wegen kende de jury de meeste stemmen uiteindelijk toe aan een eenmansblog. Met zijn videos, zijn slideshows en zijn enthousiaste uitstraling tijdens publieke evenementen heeft deze man duizenden mensen geinteresseerd gekregen in *de* staccato conversatietool van het afgelopen jaar, Twitter. Hij signaleert, experimenteert, en rapporteert over zijn bevindingen in voor ieder prettig leesbare taal en maakt zo ICT toegankelijk voor een breed publiek. De Dutch Bloggies Jury Award voor de categorie Internet / ICT gaat dit jaar met recht naar Checklist van Erwin Blom.”

21 maart 2008

Wat maakt een presentatie goed of slecht?

Natuurlijk sta ik open voor feedback en de reacties op mijn vorige bericht hebben me dan ook aan het denken gezet.
Wilfred vraagt zich af of het de luisteraars niet wat teveel werd? Tja, het zijn natuurlijk niet alleen luisteraars die in de zaal zitten, maar vooral ook kijkers die allerlei (multi)media voorgeschoteld krijgen en wat mij betreft het liefst participanten. Ik daag de aanwezigen uit vooral te reageren op wat ik zeg!
Erwin vraagt of ik met 95 slides mijn doel niet voorbij schiet en of ik niet mijn eigen doelgroep ben? Nou, ik doe het in ieder geval niet voor de centen:-) Ook is hij bang dat "dit soort dingen" de gewone docent eerder afschrikt en kritisch maakt. Afschrikken is uiteraard niet mijn bedoeling, maar kritisch maken... graag! Maar wat betreft het aantal slides: zo lang het je verhaal ondersteunt en duidelijker maakt is het wat mij betreft niet snel teveel. Hoeveel beelden krijg je in een uurtje film voorgeschoteld?
Rino Zandee doet er nog een schepje bovenop: "Een uur lang moeten kijken naar een 'talking head' met lichtbeelden is geen leren 2.0. Dit is wel heel erg vorige eeuw... Een inleidend verhaal van maximaal een half uur, en dan aan het werk: actie, bezig zijn met de materie."
Nu ken ik Rino vooral van zijn (meestal kritische) reacties op andere weblogs, maar ik heb nog nooit een presentatie van hem gezien. Dus ben ik op zoek gegaan en kwam bij een Powerpoint presentatie, bestaande uit 31 slides. Ervan uitgaande dat Rino zich houdt aan het halve uur is dat nog altijd meer dan eén slide per minuut. Geen filmpjes, geen geluidsopnames, geen grapjes tussendoor. Tja, ik kan me voorstellen dat je het na een half uur dan wel gehad hebt!
Wat je in mijn Powerpoint presentatie bij Scribd.com helaas niet ziet is dat ik veel filmpjes en geluidsfragmenten gebruik en tussendoor overschakel naar pagina's op internet (ja, ook dat nog erbij!). Ik loop de zaal in met m'n mobieltje, vraag een willekeurig iemand naar z'n reactie en laat zien en horen dat die vervolgens als MP3 bestand op internet te beluisteren is. Ik vraag me af hoe heel erg vorige eeuw dat allemaal is?
Het grappige is dat toen ik afgelopen woensdag na 50 minuten zei dat ik niet alles zou kunnen laten zien wat ik had voorbereid de aanwezigen unaniem vroegen of ik toch niet door wilde gaan, tegen inlevering van een stuk etenstijd! Na nog 30 minuten heb ik er toen zelf een punt achter gezet omdat het me zelf teveel werd...
Kortom, wanneer is een presentatie goed of slecht en wanneer duurt hij te lang? Soms heb ik na 10 minuten al het gevoel dat ik weg wil lopen. Die neiging heb ik tot nu toe bij mijn toehoorders niet kunnen bespeuren. Daarom ben ik ook heel benieuwd naar hún reacties, voor zover ze mijn weblog volgen...

Een van de beelden die ik in m'n presentatie gebruik:
even het scherm schoonmaken!

20 maart 2008

Van leren 1.0 naar leren 2.0

Tja, ik kon geen betere titel bedenken voor m'n laatste presentatie. Gisteren heb ik hem gebruikt voor een masterclass bij Kennisnet en vandaag voor een masterclass op een studiedag voor docenten en medewerkers van de sectoren welzijn en handel bij ROC Nijmegen. Dat was nog stressen vanmorgen want ik heb een uur stil gestaan in een file bij Zwolle. Zag m'n presentatie al de mist in gaan, maar gelukkig had ik een mobiel nummer van de organisatie (complimenten!) en kon ik doorgeven dat ik wat later zou zijn. Ik weet niet hoeveel bekeuringen ik na Zwolle heb opgelopen, maar om 9.30 uur draaide ik het terrein op van het ROC en om 9.35 uur ging ik van start met de presentatie: 95 slides in één uur!
Jammer dat je via Scribd niet de filmpjes en de animaties ziet. Helaas had ik geen tijd om m'n verhaal op te nemen, dus er is geen audio.

Read this doc on Scribd: masterclass


Gisteren bij Kennisnet had ik zelf een switch meegenomen zodat ook het Macbook aangesloten kon worden en ik de presentatie kon streamen naar Ustream.tv
Helaas ging ook dat fout zodat slechts een klein gedeelte bewaard is. Dus moet ik deze presentatie nog wel een keer ergens geven om hem goed te kunnen opnemen. De plaatjes alleen zonder het verhaal eromheen zeggen namelijk niet genoeg ben ik bang voor...

19 maart 2008

Beste Onderwijs blog: ZB Digitaal

Uit het juryrapport:
"Als je wilt weten of het fenomeen weblog toekomst heeft, dan zou je dat in de categorie Onderwijs moeten zien. Daar moet immers de nieuwe generatie aan de professionele deur rammelen, daar moeten nieuwe vormen in de kiem aanwezig zijn, daar moeten jongeren de grenzen van de vorm verkennen en overschrijden. Als wij in
die zin de toekomst van het weblog moeten afmeten aan de categorie Onderwijs, moeten wij de conclusie trekken: het weblog heeft geen toekomst. Bij de nominaties zijn de jongeren zelf nagenoeg afwezig. Wij roepen daarom op het weblog in het onderwijs een plek te geven en studenten daarvan de charme en het nut te laten zien. Een mooie taak voor docenten. En die docenten zijn wel weer rijk vertegenwoordigd in de categorie Onderwijs. Ze vertellen ons verhalen, nemen ons mee op reis en tikken ons op de vingers als de d’s en t’s niet kloppen. En de kwaliteit is goed, adel verplicht.
Door één log was de jury… laat ik zeggen ‘vertederd’. Het valt op dat de afgelopen tijd leden van de weblogscene elkaar aanstootten: “Kijk dat nou eens. Even blijven volgen.” Het zijn goede artikelen en analyses, maar het is vooral het bijzondere perspectief. Dat is de toegevoegde waarde: lokaal en rechtstreeks vanuit de bibliotheek.
Jeetje wat zijn wij enthousiast over de winnaar bij onderwijs: ZB Digitaal."

Vanaf deze plek wil ik Edwin van harte feliciteren met de eerste plaats in de categorie onderwijs!
Het grappige is dat hijzelf vanaf het begin heeft gezegd dat hij vindt niet in deze categorie thuis te horen. Maar de jury bevestigt mijn idee dat leren, en dus het onderwijs voor een groot deel (ook) buiten de school plaatsvindt. Of de lerenden (waar het in het onderwijs uiteindelijk om gaat) ook tot het lezerspubliek van Edwin z'n weblog behoren kun je je afvragen, maar dat geldt natuurlijk ook voor mijn weblog. Hoeveel leerplichtige lezers zal ik hebben? Maar ik richt me dan ook bewust op leerkrachten (midden)management en anderen die geïnteresseerd zijn in onderwijs en ICT.

De jury doet ook een duidelijk oproep aan het onderwijs:
"Bij de nominaties zijn de jongeren zelf nagenoeg afwezig. Wij roepen daarom op het weblog in het onderwijs een plek te geven en studenten daarvan de charme en het nut te laten zien."
Ik kan het daar alleen maar mee eens zijn. In ieder geval aan denken om volgend jaar weblogs van leerlingen te nomineren, want ze zijn er echt wel...

Vanavond uitreiking Dutch Bloggies

Vanavond is het dan zover en worden de beste weblogs gepresenteerd tijdens de uitreiking van de Dutch Bloggies. Er zijn 20 categorieën, verdeeld in twee delen: de winnaars van 6 categorieën zullen gepresenteerd worden tijdens de feestelijke uitreiking in maart 2008 in het Stadhuis van Den Haag en 14 thematische categorieën zullen online bekend worden gemaakt. Dat betekent dus dat de winnaar in de categorie Onderwijs vanavond niet live bekendgemaakt wordt, maar dat we daarvoor naar de site van de Dutch Bloggies zullen moeten.
Hoewel ik in de buurt ben, kan ik helaas niet bij de uitreiking zijn omdat mijn sessie bij Kennisnet duurt tot 20.00 uur. Voor mij blijft het dus spannend tot ik weer thuis ben. (Ik weet het, mobiel surfen kan ook, maar ik wil m'n handen aan het stuur houden.)

17 maart 2008

Even een presentatie maken

Deze week mag ik weer twee presentaties geven, een in Zoetermeer en een in Nijmegen. Terwijl ik anders gewoon Powerpoint start en begin te bouwen ben ik nu begonnen met het bekijken van een aantal andere presentaties. Achteraf weet ik niet hoe verstandig dat was...
Ik kom zoveel moois tegen dat ik me steeds meer begin af te vragen wat ik daar eigenlijk nog aan toe te voegen heb:-)
Veel inspiratie haal ik uit de presentaties die Wilfred Rubens onlangs beschikbaar stelde. Maar helemaal wild werd ik vanavond toen ik doorklikte op een bron die Wilfred noemde. Hij verwijst naar een PDF bestand, maar doorklikkend kwam ik bij de originele Powerpointpresentatie waar ik dankzij de CC licentie uit mag putten. Het gaat om de Free Learning 2.0 eBook dat samengesteld is door Jeff Thomas Cobb. Hij heeft hier zoveel werk in gestoken! Behalve de presentatie zelf heeft hij een uitvoerig script geschreven dat per sheet een begeleidende tekst geeft, ronduit geweldig! Alle materiaal en uitgebreide bronvermelding is verzameld op de resources pagina.
Hoeveel tijd moet je hebben om iets zo gedegen in elkaar te zetten?

Net nu ik denk de titel voor m'n presentatie gevonden te hebben (hoe origineel kun je zijn?):
Van leren 1.0 naar leren 2.0 toets ik dat in bij Google en wat denk je? Wilfred heeft ruim een maand geleden een bericht geschreven, juist over dit e-book en met dezelfde titel! Dat had ik toen dus over het hoofd gezien, maar dankzij de recensie die Wilfred geeft ga ik een en ander ook weer genuanceerder bekijken. Dus nog steeds geen eigen presentatie, maar een overvloed aan inspiratie.
Ik heb nog een middag de tijd om er een eigen en authentiek verhaal van te kneden...

16 maart 2008

Een nieuw domein binnen 2 minuten

Dit bericht had ik eigenlijk aan het begin van het weekend willen plaatsen zodat je er zelf mee aan de gang had gekund. Misschien iets voor het Paasweekeinde, dan heb je tenminste nog even de tijd om over de naam na te denken.
Dat was namelijk het moeilijkste van het registreren van een nieuw domein!
Ik heb dat vrijdagavond laat even gedaan via Google Apps, gewoon omdat ik nieuwsgierig was hoe dat zou gaan. Onvoorstelbaar dus, binnen 2 minuten nadat je op de verzend knop hebt geklikt is je nieuwe domein actief! Kosten? $ 10,00 oftewel € 6,38 per jaar. Daarbij krijg je gelijk de beschikking over alle Google Apps mogelijkheden tot en met Google Sites!
Je kunt kiezen uit .com- .net- .org- .info- en .bizz extensies. De afhandeling gaat via Godaddy.com, maar daar merk je verder niets van. Betalen gaat via je creditcard.
Je kunt het ook doen wanneer je een nieuw weblog wilt starten bij Blogger. Voordeel daarvan is dat je weblog dan gelijk op dat nieuwe domein adres staat! Je hoeft niks om te leiden of zo. Ideaal als je niet zo handig bent met FTP en dat soort zaken en toch netjes op een eigen domein wilt publiceren.
Dus, daar waar je wanneer je een .NL domein aanvraagt vaak een paar dagen moet wachten voor alles actief is en via DNS beschikbaar werkt dit gelijk na aanmelding. En dat voor zo weinig geld. Eigenlijk heeft nu niemand meer een geldig excuus om géén eigen domein te hebben, behalve als je niet op een unieke naam kunt komen...

15 maart 2008

Je mening is echt 1 GB waard!

Precies een maand geleden schreef ik erover: Je mening is 1 GB waard!
Vanmorgen kwam de geheugenkaart binnen en het is echt een leuk hebbedingetje. De kaart zelf is nog dikker dan de eigenlijke usb stick, dus het had nog dunner gekund. Als je dit in je portemonnee stopt kun je er niet omheen.
In de begeleidende brief staat dat Kennisnet graag nog meer panelleden heeft en ook nog een aantal geheugenkaarten extra heeft. Je kunt je dus nog aanmelden en meedoen. Aanmelden kan via het Kennisnet Opiniepanel. Wie weet ontvang je ook zo'n mooi kaartje...

14 maart 2008

Hemel, maan en mars

Vorig jaar kwam Google met Google Sky als feature in de desktop applicatie Google Earth. Nu is het ook beschikbaar via de webbrowser, net zoals met Google Maps.
Ga maar kijken bij http://sky.google.com/, http://moon.google.com/ en http://mars.google.com/.
Meer informatie bij Blogoscoped, de lat long blog en the official Google blog.

Tja, en als je hier begint te klikken wordt het dus nachtwerk....
Trouwens, als je naar het filmpje gaat bij Youtube kun je nu ook kiezen voor:
Watch this video in higher quality en dat kan bij steeds meer filmpjes!

13 maart 2008

Leren telefoneren

De presentatie (en het idee dus ook) is al meer dan een jaar oud, maar vandaag mocht ik er weer eens mee de boer op. Nu op een studiedag, speciaal voor docenten handel van een aantal noordelijke ROC's, die werd gehouden bij het Noorderpoortcollege in Groningen. De belangstelling was groot en het is altijd leuk om het "kwartje" te zien vallen op het moment dat je zegt dat de dienst ICT niet meer nodig is om een programma te kunnen gebruiken.
Vannacht om 0.30 uur was ik nog druk bezig de laatste versie van de programma's op stick te zetten om er vanmorgen achter te komen dat ik toch een klein foutje in het menu programma heb gemaakt. Hopelijk kunnen de docenten dus uit de voeten met de uitgedeelde usb stick.
Over 2 weken voer ik het kunstje trouwens nog een keer op in Maastricht op dé conferentie voor Onderwijsvernieuwing & ICT.
Read this doc on Scribd: Leren telefoneren

Het succes ligt op straat

Vandaag was ik op de docentendag handel, met als thema competentiegericht leren, waar ik 2 workshops mocht verzorgen over "leren telefoneren met Skype".
Keynote spreker was Abkader Chrifi, die een boeiende en vooral ook zeer persoonlijke presentatie ten beste gaf, waarin hij vertelde hoe hij zelf als 11 jarig kind vanuit Marokko naar Nederland kwam en wat hij sindsdien allemaal meemaakte. Het verhaal kent nogal wat ups en downs, maar uiteindelijk heeft hij zijn draai gevonden en heeft een aantal zeer succesvolle projecten gestart waarbij hij zich met name richt op (kansarme en allochtone) jongeren. Twee jaar geleden schreef hij hij een "succeshandboek voor de Europese Marokkanen" en over 2 weken verschijnt een autobiografie. Hij geeft trainingen voor de begeleiding van voortijdig schoolverlaters. We kregen een nieuwsbrief uitgereikt, het "Trendy Maroc Magazine" met als ondertitel: Strijd tegen armoede en onwetendheid.
Het eerste artikel voert als kop: Wie de jeugd beheerst, heeft de toekomst!

In mijn presentatie heb ik daarvan gemaakt:
Wie (de techniek van) de jeugd beheerst, heeft de toekomst!
Daaraan gekoppeld de vraag aan de mensen die mijn workshop volgden: zijn jullie het daarmee eens? Moeten wij alle dingen beheersen die onze leerlingen ook in de vingers hebben? Mijn ervaring is bij hands-on workshops dat ik leerlingen nauwelijks hoef uit te leggen hoe Skype werkt en wat je ermee doen kunt. Vandaag in een workshop kreeg ik vanuit de zaal toch weer de vraag: Wat is hiervan nu de meerwaarde...?

12 maart 2008

testbericht

Even wat proberen waar ik straks gemak van hoop te hebben.
Als het gelukt is zal ik het bericht weer verwijderen. Mensen die dit via een RSS feed lezen hoeven dus niet door te klikken. Het is niet spannend wat hier (even) gebeurt...
Update:
Het werkt! Ik kan heel makkelijk vanaf m'n mobieltje een bericht naar m'n weblog sturen. Blogger zegt in de help pages dat het ook met foto's moet werken. Dat is dus de volgende test...

10 maart 2008

Really Simple Syndication



Twee jaar geleden maakte ik bovenstaande boekenlegger (voor het gemak even gekanteld) die ik uitdeelde op dé IT conferentie van het CvI.
Vol trots zette ik onderaan: "Drenthe College, het eerste ROC met een RSS feed op de website".
Eigenlijk ben ik wel benieuwd hoe de situatie nu is?
Gelukkig hebben we nu een dienst als http://www.rocnieuws.nl/, die ook van sites zonder eigen RSS feed het nieuws weet te schrapen. Misschien had ik dus gewoon even moeten wachten...

Scholing, zowel voor CvB als receptioniste

"Personeel ROC/MBC bijgeschoold" kopt het Brabants Dagblad vandaag.
"Alle personeelsleden van ROC Midden-Brabant en het Midden-Brabant College (MBC) krijgen bijscholing. Dat geldt zowel voor het college van bestuur als voor de receptioniste aan de balie. In totaal is er 6 miljoen euro uitgetrokken om alle personeelsleden bij de tijd te brengen."
Helaas staat er niet bij waar het geld vandaan komt. Zouden alle ROC's over zo'n potje beschikken?

09 maart 2008

Om te lezen heb je geen Office meer nodig

Het moeilijkste was om voor dit bericht een titel te bedenken dat goed de lading dekt en precies duidelijk maakt wat ik wil zeggen.
Vanaf nu is het namelijk niet meer nodig om Office geïnstalleerd te hebben op je computer om Office documenten die ik hier aanbied te kunnen lezen. Wanneer ik hier een link maak naar een Word, Powerpoint of Excel document kun je dat eenvoudig online lezen. Datzelfde geldt trouwens ook voor PDF en Open Office bestanden.
Het enige dat ik daarvoor moest doen was wat simpele code opnemen op mijn pagina's. Deze wordt aangeboden door Scribd.com die een nieuwe lezer beschikbaar stelt met de naam iPaper. iPaper maakt van alle bestanden die het ondersteunt een Flash bestand. Je kunt ervoor kiezen om bestanden te embedden of te laten openen in een nieuw venster. Daarbij heb je ook de keuze of de bestanden openbaar mogen worden gemaakt in je Scribd account of niet.

Als voorbeeld maak ik hier een link naar een paar verschillende bestanden:
Daarbij maakt het niet uit of de bestanden op je eigen server staan of ergens anders, zoals het laatste bestand.

Als website eigenaar moet je een API code aanvragen bij Scribd.com. Je kunt vervolgens kiezen uit verschillende codes die je in je pagina moet plakken, afhankelijk van wat je wilt dat er gebeurt met het document: embedded, openen in een aparte pagina of openen in je Scribd account. Ook kun je aangeven of je wilt dat er wel of juist geen link naar het originele document geplaatst wordt.
Voor alle duidelijkheid: Ik heb hierboven alleen maar een simpele link naar de documenten geplaatst. Wat erachter geplaatst wordt zoals [Doc] gebeurt automatisch! Je hoeft dus heel weinig te doen als je de API code eenmaal in je pagina's hebt opgenomen. Voor een weblog betekent dit dat je de code eenmalig in je template plaatst.
De eerste keer dat een document aangeklikt wordt duurt het even voordat het bestand is omgezet naar het iPaper formaat. Bezoekers die daarna komen en het document aanklikken zullen het gelijk te zien krijgen omdat het dan al is omgezet door de Scribd server.
De code is heel "light weight" en heeft dus weinig tijd nodig om te laden.
Ik ben hier heel enthousiast over en ga er zeker mee werken. Een alternatief is natuurlijk om al je documenten bij Slideshare.net neer te zetten, maar die dienst vind ik de laatste tijd vaak traag. Wellicht dat dat ook gaat gelden voor Scribd op het moment dat veel mensen dit gaan gebruiken. Dat is iets wat we alleen maar kunnen testen door het te gaan gebruiken.
Tenslotte ben ik ook benieuwd of dit werkt op een OLPC en EEEPC, maar zou niet weten waarom niet...

08 maart 2008

Internationale vrouwendag

Het is weer weekend, maar ook internationale vrouwendag. Omdat we verder moeten denken dan onze wereld groot is hierbij een filmpje van de eerste vrouw op de maan:

07 maart 2008

Een eigenwijze aanpak

Vandaag was ik bij ROC Kop van Noord-Holland in den Helder. Ruim 2 jaar is dit ROC bezig geweest met het ontwikkelen van hun ict- en automatiseringssituatie. Ze zijn inmiddels zover dat zij het resultaat met anderen willen delen. Daarvoor hadden ze vandaag een bijeenkomst georganiseerd waar ze een ieder die dat wilde een kijkje in de keuken gunde. Bijna alle bedrijfsprocessen hebben zij gedigitaliseerd. Omdat de softwaremarkt niet alles dekt, zijn naast standaard applicaties eigen webbased programma’s ontwikkeld. Chris Veltman, lid van het College van Bestuur, presenteerde vanuit de live omgeving (!) alle mogelijkheden en liet daarbij zien dat hij uitstekend de weg wist te vinden door alle mogelijkheden. Het is onvoorstelbaar hoeveel informatie hij vanuit de portal middels een paar klikken tevoorschijn toverde.
"Misschien zijn we wat eigenwijs doordat we van 3 kanten door water worden gescheiden. We hebben wel gekeken waar anderen mee bezig waren, maar wilden niet wachten en zijn onze eigen weg gegaan, met dit resultaat".
Nou, dat resultaat mag er wezen en was bepaald indrukwekkend!
Werkelijk alle documenten die binnenkomen of uitgaan worden gedigitaliseerd en zijn in het systeem terug te vinden. Er is geen redundantie en alles heeft een eigenaar. Als je als medewerker 's ochtends je systeem start zie je gelijk wat er nog open staat. Werkstromen worden op een heel duidelijke manier in beeld gebracht.
Dit bericht zal voor weinig lezers interessant zijn, maar ik plaats het toch om te markeren dat er inmiddels dus ROC's zijn die hun zaken administratief en bedrijfstechnisch prima voor elkaar hebben.
Competentiegericht leren? Zij zijn er klaar voor!

06 maart 2008

Even snel een diepte interview

Een tijdje geleden schreef ik hier over Blogtalkradio en de dienst die zij bieden om snel via je mobieltje een MP3'tje te genereren. Nadeel daarvan was dat de RSSfeed die ze daarvan geven je mobiele nummer zichtbaar maakt en dat wil niet iedereen natuurlijk.
Dat probleem is nu verholpen!
Als je naar hun site gaat kun je je mobiele nummer koppelen aan een url die je zelf verzint. Zo is mijn feed nu dus: http://cinch.blogtalkradio.com/trendmatcher Nog steeds geldt dat je je verder niet hoeft aan te melden of een account moet aanmaken. Simpeler kan podcasten volgens mij niet worden!
Zo kon ik vandaag heel makkelijk en snel een interview houden met Karin Winters, simpelweg door haar mijn telefoon voor te houden en haar een indringende vraag te stellen:

Praten over communities

Arko van BrakelDe bijeenkomst van de Kennisnet ambassadeurs vandaag in Wolvega stond in het teken van (de Kennisnet) communities. Na een paar inleidingen en in 2 workshops hebben we gesproken over de (on)mogelijkheden en het gebruik van de Kennisnet communities. De mensen van Kennisnet waren natuurlijk met name geïnteresseerd op welke manieren deze beter gebruikt kunnen gaan worden in het onderwijs. We hebben daar met elkaar behoorlijk wat antwoorden op kunnen genereren!
De dag begon met een inspirerende presentatie van niemand minder dan Arko van Brakel. Hij wist moeiteloos meer dan een uur te vullen over "de kracht van communities". Van zijn Powerpoint presentatie gebruikte hij uiteindelijk maar 2 sheets (pagina 52 en 53). Toen ik daarvan een foto maakte zei hij: "Dat hoeft niet hoor, je mag m'n presentatie gewoon hebben". Zo brengt hij z'n verhaal over "van delen word je rijker" dus in de praktijk!
Thuisgekomen heb ik de presentatie uiteraard helemaal bekeken: heel mooi, zeker ook vanwege de prachtige foto's. Met behulp van PPTminimizer kon ik het bestand terugbrengen van 8,1 naar 1,3 MB en heb het daarna op Slideshare gezet.
Er staat trouwens al een variant van dit verhaal op Slideshare met als titel find2.0

04 maart 2008

Google apps op OLPC en EEEpc?

OLPC en EEEpcHet leukste van mijn bezoek aan de Onderwijs & ICT beurs vandaag (waarover later meer) vond ik wel het feit dat ik de mensen van Edupaper en G-Company met elkaar in contact kon brengen. Ze stonden allebei met een stand op de beurs maar kenden elkaar en elkaars producten niet. Zo breng ik het matchen van trends in de praktijk...

De vraag die ik ze voorlegde was:
Kunnen jullie mij Google apps op deze mini laptops laten zien?

Helaas was de WiFi voorziening op de jaarbeurs weer eens slecht geregeld (onvoorstelbaar!) dus waren beide juweeltjes niet aangesloten op internet.

Waarschijnlijk krijgen we echter een herkansing op dé IT conferentie in Maastricht want ik heb gevraagd of ik beide systemen daar mag demonstreren in de Master's Place. (Ik hoop dat Edupaper de systemen hiervoor beschikbaar wil stellen!)
In principe mag Google apps geen probleem zijn, want beide systemen zijn uitgerust met Firefox, maar ik ben vooral benieuwd hoe bijv. Google Documents of Google Sites zich laten zien op beide schermen in exotische resoluties.
Van de OLPC zijn er nu zo'n 20 stuks in Nederland, allemaal in handen van programmeurs die aan het kijken zijn wat er allemaal aan software op kan draaien. Ze zijn in principe bedoeld voor "de derde wereld" maar zouden in het Nederlandse onderwijs ook prima ingezet kunnen worden, aldus Edupaper. Zij verkopen ook de EEEpc, maar deze is op het moment heel slecht leverbaar gezien de grote vraag. Op de CEBIT wordt deze week trouwens alweer de opvolger gepresenteerd met een iets groter scherm...
(Denk nu niet dat ik hiervoor betaald word. Ik ben gewoon heel enthousiast over beide producten)

Office Live beschikbaar in NL

Peter de Haas van Microsoft laat in een reactie weten dat Office Live beta sinds gisteren ook beschikbaar is voor Nederland:
Vanaf gisteren niet meer nodig om je voor te doen als Amerikaan :-)
Office Live Workspace beta is nu ook open voor Nederland. Nu alleen nog in het Engels, maar we vinden het belangrijk om gebruikers nu al toegang te geven. Inschrijven kan met een bestaande of nieuw te creëren Windows Live ID binnen 30 seconden.
De Nederlandstalige versie komt later dit jaar beschikbaar, daar zal ik je zeker van op de hoogte houden .
Lees verder op zijn weblog.

03 maart 2008

Online gitaar leren spelen

Op Mashable vandaag een mooi bericht met verwijzing naar maar liefst 11 sites en dus ook tools waarmee je gitaar kunt leren spelen!
"You can learn to do just about anything on the web, and guitar playing is no different."

Eigenlijk kun je dus (vrijwel) alles online leren!
Daarmee bedacht ik vandaag in de trein dat ik misschien de naam van mijn weblog zou moeten veranderen van "TrendMatcher tussen ICT en Onderwijs" in "Trendmatcher tussen ICT en leren" of "Trendmatcher tussen ICT en studie".
Leren gaat immers veel verder en gebeurt op veel meer plaatsen dan alleen in het (traditionele) onderwijs! Vraag iemand van 30 waar hij het meeste (van) geleerd heeft. Ik durf niet te garanderen dat hij z'n school zal noemen...

02 maart 2008

Docenten zijn ongeleide projectielen

wiskundeleraar ...die gewoon doen waarvan zij denken dat het belangrijk is.

Wiskundeleraar heeft op Wiswijzer weblog weer een mooi bericht geplaatst waarin hij ingaat op de gevaren waar Wilfred Rubens ons de laatste tijd op wijst.
Hier is duidelijk een leraar aan het woord die "gewoon" voor de klas staat en vanuit die ervaring precies weet waar hij het over heeft, uiteraard vanuit de "werkelijkheid" zoals hij die ervaart.
En eerlijk gezegd moet ik hem gewoon gelijk geven!
Beter leraren die alvast voor zichzelf beginnen en een eigen ELO inrichten (en dat kan beter dan met Windows Live) dan vasthouden aan het oude vertrouwde en wachten tot "de organisatie" beleid geformuleerd heeft.
Ik hoor het graag als je het daar niet mee eens bent! (Maar lees dan wel eerst het hele verhaal)

Windows Live Writer

WindowsLiveWriter Offline berichten aanmaken voor m'n weblog deed ik tot nu toe gewoon in kladblok of met de Scribefire plug-in van Firefox. Omdat de maand maart voor mij weer in het teken staat van veel verschillende activiteiten buitenshuis waarbij ik niet weet of ik altijd internet tot m'n beschikking heb kijk ik nu naar de mogelijkheden van Windows Live Writer. (Ontdek alle dingen zei m'n vader altijd)
Wat me gelijk opvalt is dat ik niet makkelijk een stukje tekst in een kleiner font kan weergeven. Ben ook benieuwd of het plaatje gewoon wordt geupload naar mijn domein. Verder ziet het er allemaal wel netjes uit...
Update:
Plaatsen van het bericht duurde mij te lang. Kijken of ik het nu wel makkelijk kan bewerken om er fouten uit te halen. Dat komt nogal eens voor namelijk.

01 maart 2008

Office Live Workspace feature update

Op het Workspace Team Blog lees ik dat er een feature update is geweest voor Office Live Workspace. Ze luisteren kennelijk goed naar feedback en suggesties van gebruikers!
Als je niet kunt wachten tot de dienst ook beschikbaar komt voor Nederland kun je het volgende doen:
Ga naar de instellingen van je Hotmail of Live account en geef aan dat je in Amerika woont. Je hoeft geen adres in te vullen. Meld je dan aan voor de dienst en je wordt op een first-come, first-served basis aan een account geholpen!
Op LiveSide News Blog staat tenminste:
"US pre-registrants are invited into the beta on a first-come, first-served basis as quickly as possible. The service will be opened to the world and offered in other localized languages in 2008. You can pre-register at http://www.officelive.com/, when your workspace is ready you will receive an email."
Voor mij werkte dat een tijdje geleden!

Shortlist Dutch Bloggies bekend

Dutch BloggiesWauw, de shortlist van de Dutch Bloggies is zojuist gepubliceerd en ik sta er nog steeds op in de categorie Onderwijs!
Een leukere opsteker kon ik mij op 1 maart nationale complimentendag niet wensen.
Vandaag komt de jury bij elkaar om de beste weblogs in de verschillende categoriën te kiezen en op 19 maart volgt de bekendmaking en uitreiking in Den Haag. Omdat ZBDigitaal ook in de categorie onderwijs staat en eerder al op nummer 5 in de lijst van meest favoriete weblogs voorkwam ga ik ervan uit dat Edwin wel zal winnen. Terecht, want hij besteedt nog veel meer tijd en aandacht aan zijn weblog.
Mag dat ook van z'n baas, en daar ben ik dan wel weer oprecht jaloers op...

Zal het stemadvies van Pierre zal ook een rol gespeeld hebben? Hoe dan ook, ik wens de jury vandaag veel wijsheid en hoop dat ze zich niets aantrekken van alle flauwe kritiek die ze her en der gehad hebben van bloggers die zich tekort gedaan voelden. Ga er maar aanstaan zou ik zeggen... Ik vind het al lang mooi dat Onderwijs als aparte categorie is opgenomen en dat "onze" weblogs op die manier onder de aandacht van een breder publiek komen:
Onderwijs Margreet van den Berg , Taalprof , Trendmatcher , Wauwel , ZB Digitaal.
Zo had ik Wauwel nog niet in m'n lijstje staan, maar nu zeker wel! Het laatste filmpje in Elke dag anders is een absolute aanrader om even te bekijken en lees ook het verhaal eromheen.
Wel vreemd trouwens dat de Wiskundemeisjes in de rubriek techniek/wetenschap staan, maar goed.
Ik wil al m'n lezers bedanken voor het feit dat ik zo hoog geëindigd ben en hoop jullie verwachtingen nog lang te kunnen waarmaken.