26 mei 2009

Lekker beroemd

Hoe presenteer je je op Hyves? Hoe eerlijk moet je zijn? Moet je alles geloven wat de media over je idolen melden? Wat kunnen we leren van professionals? Kortom: Hoe manage je jouw imago?

Van 25 t/m 31 mei organiseert het Mediawijsheid Expertisecentrum de themaweek Lekker Beroemd. Kennisnet heeft de bijbehorende website ontwikkeld: Mediawijzer.net.
Hier kan jong en oud terecht om meer te leren over media en imago. Ook vind je hier (links naar) interessant lesmateriaal en meer informatie over de activiteiten van het Mediawijsheid Expertisecentrum en partners.

Onderstaand filmpje plaatste ik op 1 oktober 2007 op Youtube, maar is nu dus weer lekker actueel:-)

Flapdrol wel beledigend voor agenten

Bert Koenders is behoorlijk pissig over het gedrag van Jan Marijnissen. Jan riep vandaag tijdens het vragenuurtje vanuit de bankjes drie keer flapdrol naar Koenders, die op dat moment aan het woord was. (bron)

Zo maar een item op het journaal vanavond, maar natuurlijk kan ik het niet laten om het woord flapdrol even in te toetsen bij Google.

En dan kom je natuurlijk van alles tegen:
Wie politiemensen 'flapdrollen' noemt, maakt zich schuldig aan een 'ernstige belediging'. Dat is althans de mening van de Asser politierechter, die de 38-jarige G.N. uit Meppel op 14 februari 2007 veroordeelde tot een boete van 250 euro. De rechter tilde zelfs zo zwaar aan de zaak, dat hij met zijn boete 30 euro boven de eis van de officier van justitie ging zitten. "Als u 'flapdrol' niet beledigend vindt, dan vind ik u een flapdrol", meende de rechter. (bron)

Maar Koenders is in ieder geval niet de eerste politicus die met flaprdol wordt aangeduid.
Op het weblog Dutch word of the day staat:
"Wie is die flapdrol met dat brilletje?" - "Ho eens even! Dat is onze minister-president Jan-Peter Balkenende!" (bron)

Synoniemen van flapdrol zijn:
debi, gek, idioot, imbeciel, mafkees, mafket, mafkikker, waanzinnige, zot (bron)
van Dale houdt het op: waardeloos iemand (bron)

Al met al zou ik het ook niet prettig vinden als ik in een openbaar debat zo door iemand aangesproken zou worden, maar Jan zal z'n redenen hebben. Collega Agnes vindt flapdrol een keurig Nederlands woord en van een heel ander kaliber dan het woord knettergek dat Wilders een keer gebruikte.

En dan vinden wij het raar dat onze pubers af en toe een grote mond hebben?
Dus wat mij betreft mag Jan € 250 uit zijn partijkas halen en schenken aan een goed doel in de derde wereld of zo. Die politierechter in Assen kun je toch niet voor schut zetten?
Alhoewel een ander item in het nieuws vandaag was dat schelden "gewoon" bij het ambt van politieagent hoort. Dus is het een kwestie van afwachten wanneer leerkrachten aan de beurt zijn...

Poll Everywhere revisited

Op 20 oktober 2008 plaatste ik al een bericht over Stemmen met je mobieltje via PollEverywhere.com.
Ik schreef toen dat de resultaten ook zichtbaar gemaakt kunnen worden via een Powerpoint presentatie. Maar dat is nog niet alles. Je kunt namelijk in presentatiemode de resultaten live tonen terwijl ze binnenkomen, net zoals bij sms2vote. Maar niet alleen Powerpoint wordt ondersteund, ook Keynote voor de Mac en zelfs 280slides.com slideshow!
Daarnaast kun je nu ook stemmen via twitter en dat maakt het interessant om er nog eens naar te kijken, zeker als je weet dat je bij de gratis variant tot 30 stemmen kunt verzamelen en dat is heel wat meer dan bij sms2vote (5 stemmen).
Daar waar je sms2vote dus slechts kunt uitproberen voor jezelf, kun je PollEverywhere gratis inzetten voor een groep tot 30 personen en dat is het aantal dat vaak in een klas zit. Stemmen via internet is bij PollEverywhere ook mogelijk wanneer je een widget plaatst op je blog (zie hiernaast) of op een website en je kunt zelfs je stem uitbrengen via een aparte internetpagina. Daarnaast is stemmen via SMS dus ook mogelijk.
Kortom, een veelvoud aan mogelijkheden om hier (weer) eens mee te experimenteren in je onderwijs!
Ik werd opnieuw op PollEverywhere gewezen door Barry Dahl die met 60 stemkastjes makkelijk door de controle op een vliegveld dacht te komen...

25 mei 2009

Dicht het gat tussen offline en online

Maak je veel gebruik van Microsoft Office maar ben je ook gecharmeerd van de mogelijkheden van Google Documents? Dan is de Offisync plug-in misschien wel de ultieme tool voor jou!
Gratis te downloaden vanaf de Offisync website nestelt deze plug-in zich als extra toolbar in Word, Excel en Powerpoint. Na het invullen van je Gmail account kun je vanuit Office direct verbinding maken met je online documenten, deze openen in je applicatie, bewerken en weer uploaden. Verder kun je de lijst van mensen die rechten hebben op je documenten beheren en zo collega'ss toegang geven tot documenten die je wilt delen.
Offisync is nog in beta, maar werkt nu al verrassend goed, zelfs op mijn werk waar Office niet lokaal geïnstalleerd staat!
Op de downloadpagina wordt precies uitgelegd waar je bij installatie even op moet letten. Heb je naast Google Docs ook een Google Apps account? geen probleem, want je kunt meerdere accounts instellen!
Ben benieuwd naar jullie ervaringen, ik ben er in ieder geval zeer enthousiast over!

20 mei 2009

Mannen en auto's, helemaal draadloos

Vandaag zag ik dat Mogulus.com de naam heeft veranderd in livestream.com, een naam die veel beter de lading dekt, maar waar ze naar het schijnt wel $100.000 voor betaald hebben!
Een beetje rondkijkend op de site wilde ik weten of er nu vanuit Nederland ook live uitzendingen waren en zo kwam ik terecht bij MACH: de Model Auto Club Heemstede. Je weet niet wat je ziet, volwassen kerels die de hele avond miniatuur race auto's met afstandsbediening over het asfalt jagen!
Ze hebben bij de club maar liefst 4 webcams opgesteld die dagelijks van 8-23 uur via livestream uitzenden, waaronder een in de overdekte pitstraat. Zo kun je als vrouw dus rustig je man naar z'n club laten gaan! Gewoon thuis af en toe op internet kijken of hij z'n handen wel aan het stuur houdt...
Klik hier om de livestream te bekijken.

Mobiel stemmen binnen bereik onderwijs

ik meende dat de onderhandelingen nog geheim waren maar aan de reactie te zien van Mike Coumans op een blogbericht van Pierre Gorissen mag er al over gesproken worden:

SMS2vote waarmee ik onlangs experimenteerde tijdens de laatste TeachMeet en op het Ugame Ulearn symposium komt binnenkort via Surfdiensten beschikbaar voor het onderwijs.

"Surfdiensten zal binnenkort de diensten van Sendsteps aanbieden. Speciaal voor het onderwijs is er een abonnementen systeem opgesteld. Vanaf 2000 euro kunt u SMS2vote onbeperkt op jaarbasis gebruiken. Als u informatie wilt hebben zodra het bij Surfdiensten aangeboden wordt kunt u een mail sturen naar sales.nl@sendsteps.com. Zet dan als onderwerp 'Gebruik voor onderwijs', wij zullen u dan informeren als het zover is."

De volgende stap is dus om docenten zo ver te krijgen dat ze dit gaan opnemen in hun powerpoint presentaties. Het lastige daarbij is dat je wanneer je mensen laat stemmen over stellingen je veel beter moet gaan nadenken over een juiste formulering zoals Pierre ook al heel terecht vaststelt.
Eén tip misschien: Neem in ieder geval geen teksten van de VVD website en ga daar vragen over verzinnen want dan vraag je om problemen!

+x- pluskeermin

PlusKeerMin is een nieuwe manier om het hoofdrekenen op een speelse wijze te verbeteren. Los de sommen zo snel mogelijk op door naar het juiste antwoord toe te rennen en deze vervolgens te pakken. Maar pas op! Je wordt ondertussen vanuit het midden beschoten, zorg er dus voor dat je niet geraakt wordt!

Basisschool leerlingen kunnen met het spel op een leuke manier hun hoofdrekenen verbeteren. De scores worden in highscore-tabellen verwerkt zodat een klas onderling de strijd met elkaar kan aangaan. De docenten kunnen deze scores weer gebruiken om te zien welke leerlingen er goed of minder goed zijn met welke type sommen.

PlusKeerMin, zal binnenkort verkrijgbaar zijn via www.pluskeermin.nl

En ook dit komt uit de koker van Karim Amrani maar heel slim gaat hij dit spel op de markt brengen vanuit z'n eigen bedrijfje dat hij inmiddels gestart is onder de naam: Jibly
Vorige week kreeg ik al een werkende demo van dit spel te zien op een iPhone en dat zag er heel goed uit!
Waarom opeens zoveel aandacht voor Karim? Hij was een van de creatievelingen die ik vorige week mocht ontmoeten en ze verdienen het wat mij betreft om meer aandacht te krijgen voor hun vaak prachtige ideeën!

Zand 2.0

Tijdens mijn rondleiding door de burelen van Creative Learning Lab in Amsterdam kreeg ik ook een uitleg over de eerste interactieve zandbak waar nu driftig mee geëxperimenteerd wordt. Ook dit is een idee van Karim Amrani. De kleine zandbak is voorzien van gewoon speelzand, waarmee je allerlei vormen kan maken. Spelen in het zand wordt nog leuker als je die ook kan voorzien van kleur of een afbeelding, dacht Karim.

Een idee was geboren: Zand 2.0.
Door gebruik te maken van de Wii remote hack van Johnny Chung Lee en een beamer kan er over de zandbak een nieuwe laag worden geprojecteerd, die de zandsculpturen een extra dimensie geven.
Ik heb een filmpje gemaakt van de opstelling waarbij je ziet hoe dit met minimale middelen in elkaar is gezet. De duurste aanschaf was een zak zand van € 2,--. De rest is op straat gevonden (spiegel, piepschuim) of was al aanwezig.
Inmiddels staat er ook een filmpje op Youtube waar je een en ander werkend ziet. (Gek dat ze tussen al die spullen geen statief konden vinden:-)
Op Flickr is ook nog een beeldverslag te vinden van de eerste versie van de zandbak.

Breng je netwerk in beeld!

Afgelopen donderdag schoof ik aan bij de tafel van 100. Creative Learning Lab en Kennisnet hadden een heerlijk diner geregeld waarbij 50 creatieven en 50 mensen uit het onderwijs elkaar konden ontmoeten. Vooraf moest je een foto insturen met daarbij kort geformuleerd je eventuele vraag en/of aanbod: waar ben naar op zoek en/of wat heb je een ander te bieden?
De bedoeling was dat dit zichtbaar gemaakt zou worden op een digitaal prikbord zodat je aan de hand daarvan makkelijk kon zien met wie je graag in contact wilde komen.
Zo ging het niet helemaal, maar wat er wél getoond werd was misschien nog wel veel leuker! Karim Amrani -een stagiaire bij de Waag waar we nog meer van gaan horen- had in één ochtend tijd een flash applicatie gemaakt waarmee je lijnen kon trekken tussen jezelf en degene met wie je gesproken had. Zo werd gaandeweg het diner duidelijk wie met wie in contact stond en wat de spinnen in het web zijn.
Heel leuk om zo de lijntjes die er tussen mensen zijn gevisualiseerd te zien!
Ik hoop dan ook dat Karim dit idee verder uit gaat werken en beschikbaar stelt. Het brengt mensen in beweging en zorgt voor interactie. Iedere keer liepen er mensen naar voren om "even een lijntje" te trekken. Ook leuk om tijdens een conferentie in te zetten!

19 mei 2009

Smart Objects

Vorige week donderdag was ik op uitnodiging van Kennisnet bij "de tafel van 100", bij het Creative learning Lab van de Waag Society in pakhuis de Zwijger in Amsterdam.
Vijftig mensen uit de creative media sector en vijftig mensen uit het onderwijs schoven bij elkaar aan tafel voor een uitstekend driegangen diner waarbij na iedere gang gewisseld werd van plaats om met zoveel mogelijk verschillende mensen te kunnen netwerken. Een prima formule waar ik zo een aantal berichten mee kan vullen (even de kachel bijvullen...)
Met 100 gasten aan tafel nam Keimpe de Heer me toch even mee naar boven om een paar dingen te bekijken.
Wat een geweldige digitale speeltuin hebben ze daar zeg! Bureaus vol met Arduinos, soldeerbouten, en noem maar op. Over de zandbak die ik daar aantrof volgt nog een apart bericht met filmpje.
Met veel passie vertelde Keimpe over allerlei projecten waar ze daar mee bezig zijn en demonstreerde zo ook even de mogelijkheden van Pico Crickets, een soort van Lego steentjes waarmee je allerlei circuits kunt bouwen. Je zult als school toch maar over zo'n doos kunnen beschikken binnen je technieklessen!

Wilfred Rubens hield vandaag op de Surfsamendag 2009 een presentatie waarin hij aandacht besteedde aan Smart Objects. Ik kon er helaas niet bij zijn maar de sessie via Twitter en CoveritLive toch een beetje volgen. Als voorbeeld werden Siftables genoemd, maar die Pico Crickets moeten we dus ook in de gaten houden...

Mag het nog even fris blijven?

Ongeveer een jaar geleden begon ik met de verbouwing van een tot dan toe ongebruikt gebleven gedeelte van mijn huis. Vijftig vierkante meter met daarin nog een origineel podium uit 1906 (toen mijn huis nog een dorpshuis was) tegen een blinde muur is inmiddels veranderd in een extra woonkamer met prachtig uitzicht op de es van Weerdinge. Vorige week vrijdag plaatsten we de houtkachel en sindsdien stook ik 's avonds even lekker een vuurtje.
Ik zie het een beetje als de kroon op het werk dat we het afgelopen jaar gedaan hebben!
En als ik dromerig in het vuur kijk terwijl ik eigenlijk "gewoon" leuke blogberichten zou moeten schrijven, dan denk ik dus bij mezelf: Mag het nog even fris blijven?

15 mei 2009

Gelukkig, geen schandpaal!

geen domeinkaper maar domeinredderDeze week waarschuwde ik iedereen buiten SURF of Kennisnet ervoor om niet het domein www.samenslimleren.nl in te pikken, waarbij ik dreigde met de schandpaal...
Nog dezelfde dag was het domein weg!

Maar de ontknoping kwam wel uit totaal onverwachte hoek: Pierre Gorissen, niet verbonden aan SURF of Kennisnet nam het zekere voor het onzekere en claimde het domein, maar dan wel met de bedoeling deze direct over te dragen hetgeen inmiddels dan ook gebeurd is.

"Ik las jouw bericht en heb het zekere voor het onzekere genomen. Registreren van een nl-domein kost me 3 minuten werk en ik wist dat overdragen relatief gemakkelijk is. Ik heb al eens eerder domeinnamen voor SURF geregistreerd en doorgegeven... Ik kon me namelijk voorstellen dat er genoeg mensen waren die er niet zo heel erg wakker van zouden liggen om door jou aan de schandpaal genageld te worden. Moet toegeven dat ik ook wel nieuwsgierig was naar wat je reactie zou zijn op mijn registratie."

Nou Pierre, bij deze mijn reactie:
Je wordt niet genageld maar geprezen omdat je de moeite genomen hebt dit voor SURF en Kennisnet te regelen! Afgelopen woensdag sprak ik een aantal mensen van Kennisnet en die gaven direct volmondig toe dat ze zelf alerter hadden moeten zijn.
Hopelijk dat mijn bericht en de aktie van Pierre iedereen heeft wakker geschud. Wij blijven dit namelijk niet doen!

Overigens heb ik van roc.nl natuurlijk geen reactie ontvangen naar aanleiding van mijn bericht over het "kapen" van lerenvernieuwen.nl (wie zwijgt stemt toe)
Wat mij betreft is die schandpaal nu dus voor hen!

Augmented Reality met Google SketchUp

Maak je wel eens modellen met behulp van Google SketchUp?
Dan kun je die nu prachtig in je eigen 3D omgeving weergeven met behulp van de AR-media™ Plugin for Google SketchUp™.
Wat ik hiermee bedoel kun je het beste bekijken aan de hand van het filmpje.
De software is niet gratis, maar voor het onderwijs zijn er goedkope licenties en je kunt een trial versie downloaden om een en ander uit te proberen.
Prachtig natuurlijk wanneer je je eigen (of door leerlingen) gemaakte modellen op deze manier van alle kanten en op allerlei manieren kunt bekijken!
Op Youtube zijn nog meer voorbeeldfilmpjes te vinden.

14 mei 2009

Inspiratiebijeenkomsten mei 2009

Na het succes in februari organiseert Creative Learning Lab 20, 27 en 28 mei opnieuw inspiratiebijeenkomsten voor het onderwijs over hoe 'moderne' technologie in de lespraktijk in te zetten. Docenten, leidinggevenden en schoolmanagement kunnen zich gratis opgeven. De bijeenkomsten zijn geheel kosteloos.
Ik krijg net een seintje door dat er nog een aantal plaatsen beschikbaar is!

De bijeenkomsten zijn van 15.00 tot 17.00 op:
20 mei - voor het basisonderwijs
27 mei – voor PABO docenten
28 mei - voor het voortgezet onderwijs

"Laat je inspireren tot een creatieve en innovatieve invulling van het nieuwe onderwijsjaar tijdens de Creative Learning Lab inspiratiebijeenkomsten. Stap buiten je kader, zoek de vrije denkruimte op, leg de basis voor innovaties in je eigen onderwijs. De wereld is maakbaar, alles kan!
Medewerkers van Creative Learning Lab zullen je tijdens deze bijeenkomsten enthousiasmeren, motiveren en inspireren met voorbeelden. Hiernaast gaan zij in op de mogelijkheden om je onderwijs op een laagdrempelige manier te laten aansluiten bij de belevingswereld van je leerlingen."

Slotmanifestatie Verbonden met ICT

Gisteren was ik bij de slotmanifestatie van het MBO Actieplan "Verbonden met ICT" met als dagvoorzitter Marc van leeuwen die ons op een lekker losse manier door het programma loodsde. Aan de hand van een strak gemonteerd filmpje kregen we een aantal resultaten van de afgelopen drie jaar te zien (complimenten Serge!) en er was een forumdiscussie, afgewisseld door de cursus borrelbabbelen. Ook dat zorgde ervoor dat de stemming vrolijk was.
Tijdens het buffet konden we het geleerde in de praktijk brengen door mensen aan te spreken die we nog niet kenden en elkaar te bevragen met de ijzersterke openingszin: "en, wat heeft jou hier gebracht?"
Tot slot een hilarische goochelact die ook nog over netwerken ging:



DSC_0183Na afloop kregen we nog de gelegenheid om een uurtje door Madurodam te dwalen. Zo kon ik mijn Poken al in Amsterdam fotograferen terwijl ik daar zelf vanavond nog naartoe moet...

Cursus borrelbabbelen

12 mei 2009

Leren vernieuwen

Ik ben geabonneerd op het e-zine Leren vernieuwen van Kennisnet dat eigenlijk bedoeld is voor vaste relaties buiten het onderwijs, maar ik haal er leuke nieuwtjes uit.

Leren vernieuwen is de Pay-Off van Kennisnet die je ook terugziet op hun website.
Op het tabblad van de nieuwsbrief staat zelfs lerenvernieuwen.nl en omdat ik dan altijd benieuwd ben waar ik terechtkom toets ik natuurlijk even die url in...

En waar ik dan weer zo ontzettend van baal is dat ik dan op de site kom van ROC.nl

O, wat is die stichting in Enschede toch weer slim geweest om snel dit domein te claimen omdat Kennisnet er zelf blijkbaar niet aan gedacht heeft @#$%^&$#@#!!!
Wanneer begrijpen dit soort instanties nu eens dat dit niet slim is maar een achterbakse vorm van antireclame die hen in mijn ogen bepaald niet sympathieker maakt.
Gun anderen hun vondsten en ga er niet goedkoop mee op de loop!
De domeinregistratie is namelijk van 14-04-2008 en toen gebruikte Kennisnet al lang die kreet.

Helpt dit bericht? Vast niet, al stuur ik natuurlijk wel een afschrift hiervan naar ROC.nl
Toch zal ik iedere keer wanneer ik tegen dit soort dingen aanloop erover blijven schrijven, net als collega Karin :-)

In deze nieuwsbrief trouwens onder andere een scherpe observatie van Frans Schouwenburg én (voor mij) het nieuws dat Dé Onderwijsdagen 2009 in november dit jaar met als titel Samen Slim Leren georganiseerd zullen worden door zowel SURF als Kennisnet!

En wat denk je: samenslimleren.nl is nog vrij!

Waarschuwing:
Als er nu iemand anders dan SURF of Kennisnet zo snugger denkt te zijn dat domein snel in te pikken zal hij hier publiekelijk aan de schandpaal genageld worden... denk erom!

Lerarenwissel

Leraar24 organiseert uitwisselingen voor een dag om leraren een vernieuwde kijk te geven op hun onderwijs. Door een dag in een andere onderwijssituatie te werken, leer je meer over je eigen vaardigheden en over de diversiteit aan kwaliteiten die nodig zijn binnen het onderwijs. Je draait een dag de lessen van een collega op een andere school, die je daarbij zal instrueren en coachen. Daarna ontvang je die collega op je eigen school en begeleidt hem/haar die dag.

Leraar24 is daarom op zoek naar enthousiaste leraren uit het basis- en voortgezet onderwijs en het mbo die graag eens een dag in de schoenen van een andere leraar willen staan.
Ben jij de leraar die zij zoeken? Laat het hen weten en mail je gegevens, je onderwijservaring en de gegevens van je school naar info@leraar24.nl.

Dat was natuurlijk weer wat creatief knip- en plakwerk van mezelf.
Ik hoop dat veel leerkrachten op deze uitnodiging ingaan én dat hun ervaringen gedeeld zullen worden op internet. Waar ik dan vooral op hoop is dat ook de leerlingen aan het woord komen die zo maar iemand anders voor de klas krijgen! Nog beter als de journalist na een maand nog een keer teruggaat naar de leerkrachten die meegedaan hebben om hen te vragen in hoeverre die uitwisseling hun werk nu wel of niet heeft veranderd...

11 mei 2009

Volledig venster in Google Chrome

Google kwam een paar maanden geleden met dit filmpje om te laten zien hoe "schoon" de user interface is van deze browser. Mooi smalle werkbalken waardoor je lekker veel ruimte overhoudt hetgeen steeds interessanter wordt met telkens meer beschikbare online applicaties.
Wat Google Chrome echter niet heeft/had is de F11 knop waarmee je kunt overschakelen naar een volledig scherm.
Sinds kort draai ik de beta versie van Google Chrome en die blijkt die functie nu wel te hebben! Het mooie is dat je heel makkelijk terug kunt schakelen door even met de muis naar de bovenkant van je scherm te schuiven en te klikken. Tussen de tabbladen wissel je gewoon met Control/Tab. Ik vind het ideaal als je werkt met online applicaties waarbij je zoveel mogelijk werkruimte tot je beschikking wilt hebben.

Wil je ook de beta- of developer versie van Chrome uitproberen dan kan dat via de info op deze site.
Vind je die Google promotiefilmpjes leuk, dan vind je er hier nog veel meer...

Allemensen, in de laatste 3 berichten lukt het me om achtereenvolgens Apple, Microsoft en Google te noemen. Benieuwd waar ik morgen mee kom. Hopelijk een leuke startup waar nog weinig mensen van gehoord hebben:-)

Live@Edu workshops

Microsoft Nederland biedt de komende periode een aantal workshops aan waarin je kennis kunt maken met de mogelijkheden van Live@Edu.
Deze gratis workshops zijn gericht op IT managers, ICT coördinatoren, informatie managers en docenten.

"Live@edu is niet alleen gemakkelijk voor uw studenten, maar ook voor docenten en stafleden, allemaal via hun mobiele telefoon, desktop of laptop. Een groot voordeel is dat u de e-mailadressen van alle studenten, docenten en stafleden bij de hand heeft. Communiceren is nog nooit zo gemakkelijk geweest en het is gratis!"

Dat klinkt wel heel simpel en ik moet eerlijk zeggen dat wij bij de implementatie op ons ROC nog wel tegen wat complicaties aanlopen, maar het scheelt je heel veel beheerslast en je biedt een omgeving die voor veel deelnemers in ieder geval vertrouwd is.
Meer informatie en aanmelden kan op deze site.

Disclaimer: Ik krijg hier niet voor betaald en kan niet instaan voor de gevolgen...

Euro Creator

EuroCreator is een veilige, gemodereerde omgeving waar leraren en leerlingen mediacreaties kunnen bekijken en met elkaar kunnen delen.
Het doel van Het Europees Jaar van de creativiteit en innovatie (2009) is het promoten van creativiteit door middel van digitale media, evenals de voordelen van het gebruik ervan bij het lesgeven en leren.

EuroCreator is een educatief initiatief, ontworpen om leerlingen en leraren in heel Europa aan te moedigen om ten minste één mediaonderdeel te creëren. Om dit initiatief te steunen is de EuroCreator website ontwikkeld om zo docenten te helpen en de creativiteit van jonge mensen te erkennen en te belonen. EuroCreator biedt een pan-Europees platform voor leerlingen en docenten om hun creativiteit te uiten en hun werk te delen.

De website is beschikbaar in 10 Europese talen en biedt certificering door de EU-commissaris voor Onderwijs, Jeugd & Cultuur: Ján Figel.

De website is bedoeld voor twee specifieke deelnemers:
  1. Leerlingen: De media van de leerlingen wordt geüpload door de leraar, en vervolgens ontvangen ze positieve feedback over hun inzending van één van de teamleden van EuroCreator. Ze ontvangen ook een ondertekend certificaat van EU-commissaris Ján Figelʼ die hen feliciteert met hun werk.
  2. Leraren: Voor leraren die nog nooit deel hebben genomen aan mediagerelateerde activiteiten worden er trainingen aangeboden in de vorm van videomodellen en instructievideo's.
EuroCreator is ontworpen om inclusief en gebruikersvriendelijk te zijn met een ongecompliceerd deelnemingsproces, het 4-stappenproces:
  1. Een leraar of leerling hoort van het EuroCreator project. Ze bezoeken www.eurocreator.eu en kiezen de door hun gewenste taal.
  2. De leraar besluit dat de school mee wil doen aan het project en vult een kort online inschrijfformulier in.
  3. EuroCreator ratificeert de school en levert, via e-mail, de gebruikersnaam en het wachtwoord van de leraar.
  4. De leraar en de leerlingen beginnen aan het project.
De leerlingen worden aangemoedigd om media die door andere scholen is geleverd, te bekijken en ermee te werken. Ze kunnen de inhoud ervan vanuit hun woonplaats of een andere plaats in Europa zien.
Leraren wordt aangeraden om naar het siteonderdeel "Leraar" te gaan, waar ze instructievideo's kunnen bekijken die hen op weg kunnen helpen.

Tot zover het betere knip- en plakwerk van een site die er veelbelovend uitziet met nu al een aantal leuke filmpjes. Maar wat ik dan toch wel weer raar vind is dat je bij het registratieformulier de volgende vraag kunt aanvinken:
"Wil je dat Apple of zijn service providers, leveranciers of partners contact met je opnemen over workshops en informatie over Apple in het onderwijs?"
Aan de andere kant: het zijn vaak de sponsoren die dingen mogelijk maken die anders nooit van de grond zouden komen...

Lengte- en breedtegraden

Voor veel mensen zal het werken met GPS tools gesneden koek zijn, maar voor mij ging er de afgelopen twee weken een nieuwe wereld open. En dat allemaal na de aanschaf van zo'n simpele GPS-logger waarover ik eerder een bericht plaatste.
Ik blijf het fascinerend vinden hoe makkelijk je na een tocht via bijvoorbeeld Google Maps of Google Earth precies kunt terugkijken waar je gewandeld hebt, hoe lang je erover gedaan hebt en op welke hoogte je zat. Dat je vervolgens de foto's die je onderweg maakt ook nog precies op de juiste plaats kunt zetten maakt het helemaal mooi!
Kortom, ik heb me kostelijk vermaakt en avonden doorgebracht met allerlei on- en offline applicaties die (in de meeste gevallen nog gratis ook) je op allerlei manieren helpen om de gegenereerde GPX bestanden te bewerken en te laten zien.
Het is ondoenlijk en valt buiten de strekking van dit weblog om alle links te noemen die ik gevolgd heb en de programma's die ik heb uitgeprobeerd, maar ik ben er nog lang niet op uitgekeken.
Geloof ook dat er heel veel manieren zijn om deze zaken in het onderwijs te gebruiken en waarschijnlijk gebeurt dat ook al op veel plaatsen.
In ieder geval heb ik me opgegeven voor de Workshop interactieve GPS-tochten op 2 juni, georganiseerd door SURFnet.

De volgende stap is natuurlijk de aanschaf van een écht GPS apparaat, maar ook met die simpele GPS-logger kun je dus al veel plezier beleven en dingen ontdekken. Overigens is Garmin net uitgekomen met de Oregon 550(t) waar een camera ingebouwd zit die de opnamepositie dus gelijk opslaat!
Ken je onderwijstoepassingen of wil je toch meer weten van mijn ontdekkingstocht langs software en online applicaties, dan hoor ik dat natuurlijk graag!

05 mei 2009

Even een kaartje leggen

Het is vakantie (voor de gelukkigen onder ons)...
Dus wat minder computeren en misschien eens gewoon een kaartje leggen:



Oftewel, ook illusionisten hebben augmented reality ontdekt!
Iets meer info vind je hier.
Binnenkort laat hij dit live zien tijdens de TEDxTOKYO op 22 mei.

03 mei 2009

Geef je mening en win een Flip





Net als Gerard en Pierre werd ook aan mij gevraagd of ik aandacht zou willen besteden aan een gebruikersonderzoek dat op dit moment gehouden wordt voor SURFnet.
Het aantal reacties dat tot nu toe is binnengekomen is namelijk nog niet zo groot, vandaar. Nu ben ik naar aanleiding van dit verzoek eens wat gaan surfen over de verschillende sites van SURF en ben nergens de banner tegengekomen die wij werden verzocht om op te nemen, dus zo vreemd vind ik het niet dat er weinig gereageerd wordt, maar goed.
Het onderzoek richt zich op "het hoger onderwijs" dat nog steeds gezien wordt als de doelgroep van Surfnet. Kennelijk realiseert men zich daar nog steeds niet dat inmiddels steeds meer MBO instellingen gebruikmaken van de diensten van Surfnet.
Hoe dan ook, als je 15 minuten de tijd neemt om de vragen te beantwoorden maak je kans op één van de twintig Flips die beschikbaar worden gesteld!
Verwacht vragen zoals:

Je kunt je voorstellen dat ik daar wat anders heb ingevuld!