20 juli 2009

3D filmpjes bij Youtube

Dacht ik alles bij me te hebben op vakantie, ben ik m'n 3D brilletje vergeten!
Jammer want nu kan ik het eerste filmpje in 3D op Youtube niet bekijken.

Je blijkt nu dus ook films in dat formaat te kunnen uploaden. Embedden blijkt nog niet te werken, dus hierbij de link naar het filmpje!

Bij het extra pull-down menu dat je krijgt kun je kiezen voor verschillende soorten 3D brillen, maar ook voor:
Scheel kijken
Dat moet ik blijkbaar nog een beetje oefenen want ik zie weinig diepte terwijl m'n medereizigers vragen wat ik in vredesnaam aan het doen ben...

Voor meer informatie, kijk op Blogoscoped.

16 juli 2009

Producing Open Source Software

SURF en Kennisnet presenteren Nederlandse vertaling van ‘Producing Open Source Software’

Het boek ‘Producing Open Source Software’ van de Amerikaanse Open Source-deskundige Karl Fogel is nu ook in het Nederlands beschikbaar, voorzien van een voorwoord door staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken. SURF en Kennisnet hebben de vertaling, met de titel ‘Open Source-software produceren’, financieel mogelijk gemaakt. Het boek van Fogel geldt in de internationale Open Source-community als een standaardwerk en is inmiddels in diverse talen beschikbaar. Het boek is verschenen onder een Creative Commons-licentie en is in de Nederlandse vertaling tevens onder deze licentie beschikbaar.

SURF en Kennisnet dragen de Open Source-community een warm hart toe en willen met deze uitgave een bijdrage leveren aan de initiatieven op dit gebied in Nederland. De pdf-versie van de vertaling is kosteloos beschikbaar via de website van SURF en Kennisnet en via de website van de oorspronkelijke uitgave.

Karl Fogel, auteur ‘Producing Open Source Software’: "Het ontwikkelen van Open Source-software is vaak een internationale onderneming. Een van de meest inspirerende zaken is de manier waarop documentatie heel snel wordt vertaald in andere talen, ongeacht in welke taal deze in eerste instantie is opgesteld. Ik ben enorm blij dat ‘Producing Open Source Software’ nu dankzij SURF en Kennisnet beschikbaar is in het Nederlands, niet alleen online maar ook in een mooie papieren versie.”

Inhoud boek
Het boek 'Producing Open Source Software’ geeft inzicht in de technische aspecten van Open Source-softwareontwikkeling en ook in de sociale kant ervan. Vragen die worden beantwoord, zijn: Hoe werkt een open source-ontwikkelproject? Hoe werkt een -internationaal- team van ontwikkelaars samen? Waar moet een bedrijf of organisatie op letten wanneer zij zelf wil bijdragen aan een Open Source-project?

Klik hier voor het boek in PDF formaat en de originele Engelstalige versie.

12 juli 2009

Bijna op vakantie...

Alles gepakt en ingeladen, klaar voor de start!
Caravan aangekoppeld en even de verlichting controleren... Blijken de remlichten het niet te doen! Snel doormeten leert dat het probleem in de stekkerdoos aan de trekhaak moet zitten. Dus morgen eerst nog langs de garage en misschien een dag later weg.
Balen voor de thuisblijvers die volgens mij gelijk morgen al wat in gedachten hadden.
Ik moet er echter niet aan denken om met een sleurhut zonder remlichten door Duitsland te moeten trekken tussen al die vrachtwagens!

Op zoek naar wat campings in Wallis keek ik nog even naar een camping waar we het afgelopen jaar gestaan hebben, in Evolène. Zie ik daar onze caravan op de foto! Achteraf zijn we inderdaad geïnterviewd door zo'n inspecteur die campings bezoekt en beoordeelt. En nu herinner ik me dat hij vroeg of hij een foto mocht maken en dat ik zei: als het maar met Creative Commons is!

Tot over vier weken!

10 juli 2009

Wanneer krijg ik mijn Augmented ID?

Stel je voor:
Een applicatie op je smartphone met gezichtsherkenning!
Wanneer je de camera op iemand richt herkent de software zijn gezicht en toont dan gelijk de profielen met de gegevens die hij je wil laten zien. Je kunt gelijk doorklikken naar LinkedIn en zijn presentaties bij Slideshare om maar wat te noemen.
Volgens mij heeft Augmented Reality de komende jaren nog heel veel voor ons in petto!



Het concept dat je hierboven ziet is ontwikkeld door TAT, The Ashtonishing Tribe uit Zweden:
Modifying your augmented ID is easier than fixing your hair in real life!

Geen reclame voor Heineken

Het idee is geweldig leuk en origineel:
Je koopt voor € 10,00 een speciale actieverpakking met 6 blikjes bier én de Heineken cassettestick.
Dat is een usb stick van 2 GB in de vorm van een ouderwets casettebandje. Daarop staat speciale software waarmee je online bij Heineken (uiteraard na registratie waarbij Heineken van alles van je wil weten) 3 muzieknummers uit de jaren '80 kunt downloaden. Je kunt kiezen uit verschillende genres en een behoorlijk repertoire. Wanneer je je keuze gemaakt hebt krijg je een mailtje met een downloadlink.
Helaas werkte die link bij mij niet in IE8. Toen ik het mailtje daarna (via Gmail) opende in Google Chrome kreeg ik de melding dat de code al gebruikt was. Voor mij dus geen mooie nummers van Supertramp waar ik zo op gehoopt had.
Daarom wat mij betreft nog geen reclame voor Heineken. Eerst maar eens zien wat ze doen met het inmiddels ingevulde klachtenformulier...
Is het jou wel gelukt om muziek te downloaden of loop je tegen dezelfde problemen aan? Laat het hier weten!

08 juli 2009

Zeg het met beelden

Wil je de werking van Skype uitleggen aan leerlingen of collega's? Dan is er nu een mooi filmpje beschikbaar van Say it Visually. Het lijkt een beetje op de filmpjes van Commoncraft maar hier wordt gebruik gemaakt van (digitale) stiften op een whiteboard.
In iets meer dan twee minuten wordt uitgelegd wat Skype is.
Wel zou ik het geluid afzetten en je eigen uitleg hanteren want de stem vind ik persoonlijk wat minder prettig:



Via Free Technology for Teachers waar veel meer interessante berichten staan!

07 juli 2009

Google Apps niet meer gratis?

Vanavond schrok ik op van een bericht op Google Tutor:
The Free Version of Google Apps Missing? Not Really.

Zij op hun beurt waren gealarmeerd door een bericht op TechCrunch:
What The Hell Happened To The Free Version Of Google Apps?

Om een lang verhaal kort te maken: Het is nog steeds mogelijk om een gratis standaard account te nemen via deze link.
Je kunt je echter afvragen hoe lang Google deze nog beschikbaar houdt want het was echt even zoeken. Ga je naar de "gewone" Google Apps startpagina dan is deze link niet meer beschikbaar.

Ben je van plan de zomer te gebruiken om wat te stoeien met de mogelijkheden van Google Apps dan zou ik nog even snel een account aanmaken...

Klik je op de knop "meer informatie en aanmelden" dan vind je toch (weer) een link naar de gratis standaard versie. (zie plaatje)

Aan de andere kant, wat is € 40 per jaar voor zoveel functionaliteit?

Overigens is de speciale Education versie wel gratis en zal dat volgens mij ook zeker blijven (als tegenhanger voor Live@Edu).
Klik hier voor een vergelijkingstabel tussen de verschillende versies en de mogelijkheden.

Kijk, en dan mis een contact met iemand van Google Nederland die ik hier even naar kan vragen. Wat dat betreft is Microsoft voor onderwijzend Nederland toch een stuk toegankelijker (imho).

Update:
Het antwoord van Google: Google Apps Standard Edition: still free
Met tegelijk de aankondiging dat Google Apps niet meer in beta is!

04 juli 2009

De Asus EeePC, een jaar later

Vorig jaar nam ik hem als enige computer mee op zomervakantie (en moest dus af en toe die van mijn zoon lenen), die leuke kleine Asus EeePC 701. Daarna raakte hij toch al snel naar de achtergrond (lees de trapkast) omdat ik links en rechts werd ingehaald door prachtige nieuwe modellen met meer geheugen, een groter toetsenbord, een echte harde schijf en een groter beeldscherm met meer pixels. Na een paar maanden niet gebruiken merk ik dat de accu er bepaald niet beter op is geworden. Toch haalde ik hem vorige week weer eens tevoorschijn om een ander OS uit te proberen vanaf USB stick.
Vandaag kreeg ik een uitnodiging om Jolicloud te installeren, ook nu weer eenvoudig vanaf USB stick. Het is eigenlijk gewoon een Ubuntu distributie met een mooie schil eroverheen voor ultiem gebruiksgemak.
Het is een alpha versie dus het kan dus alleen maar beter worden. Toch ziet het er nu al heel aardig uit! Zo zit ik nu dus weer op m'n kleine Asus te werken met de Scribefire add-on voor Firefox. Toch denk ik dat dit jaar weer een "gewoon" notebook meegaat op vakantie...
Hoe dan ook, dit bericht is natuurlijk vooral bedoeld voor mezelf om te zien of Scribefire goed geconfigureerd is.

03 juli 2009

Spelen met woorden

Wanneer je eenmaal begint te spelen met gadgets voor Google Spreadsheets ben je voor je het weet uren verder. Dat geldt dan puur voor het uitproberen en aanpassen van die gadgets, want het toepassen is écht een eitje!
Onderstaande gadgets werken als volgt:
Vul een kolom met een aantal woorden.
Selecteer die woorden en ga naar Invoegen: Gadget...
Kies dan voor Aangepast en vul de url in van de gadget die je wilt gebruiken.
Daarna kun je nog wat aanpassingen doen en klaar ben je!
De gadget kun je publiceren en die code kun je gebruiken om in een website te plakken.
Zo heb je in een paar minuten een leuke quiz.
Je kunt ook een tweede kolom vullen met een omschrijving, maar dat is niet persé nodig.

Deze gadget zoekt automatisch vier plaatjes bij het gegeven woord. daar hoef je dus verder helemaal niks voor te doen! Voorwaarde is natuurlijk wel dat van betreffende persoon of object plaatjes op internet staan.

Ik liep nog wel tegen een paar dingen aan. Zo worden spaties genegeerd en kun je geen leestekens gebruiken.
Voor onderstaande voorbeelden heb ik gebruik gemaakt van de gadget zoals die uitvoerig beschreven staat op het weblog van Pamela Fox.
Na haar toestemming heb ik de XML code echter binnengehaald, aangepast en vertaald.
Zo kun je de quiz die je maakt helemaal aan je wensen aanpassen!

Hieronder mag je raden welke blogger bij welke plaatjes hoort:

De XML code voor deze gadget kun je hier vinden.

Maar in plaats van met letters te schuiven kun je ook meerkeuzevragen genereren:

De XML code voor deze gadget kun je hier vinden.

Voor alle duidelijkheid: Het enige wat je dus hoeft te doen is een lijst met woorden maken en een aantal keer met je muis klikken om bovenstaand resultaat te krijgen!

Het kostte mij tijd omdat ik in de code ben gedoken, maar anders ben je echt zo klaar.

02 juli 2009

Maak je eigen woordenzoeker

Met een Google account heb je automatisch ook de beschikking over Google spreadsheets. Daarmee kun je dankzij beschikbare gadgets heel makkelijke allerlei dingen maken, zoals een Word Cloud, spider charts en zelfs QR codes (bron).
Maar er zijn ook educatieve toepassingen zoals Flash Cards, woorden raden en een woordenzoeker (bron).
Met behulp van deze uitleg is het maken van zo'n woordenzoeker heel eenvoudig.
Maak een lijst met woorden, haal de juiste gadget op, pas de instellingen aan en klaar ben je!
Zo'n gadget kan je vervolgens publiceren op je weblog of de schoolwebsite. De namen van de kinderen uit de klas, woordjes die geleerd moeten worden of begrippen uit een opdracht, verzin het maar! De gadget is interactief: je kunt met de muis de letters van een woord selecteren en dan wordt het gevonden woord geel en doorgestreept.
Probeer maar uit:


Iedere keer als je de pagina laadt wordt er een nieuwe woordenzoeker gegenereerd. Bij elkaar afkijken heeft dus geen zin. Je kunt er ook een heleboel uitprinten en meenemen op vakantie natuurlijk...

01 juli 2009

Web Site Story

Neem de beroemde ballades en duetten van de West Side Story, stop er de namen in van een aantal social websites zoals Twitter en Facebook en dit is wat je krijgt!
Trefwoorden:
twitter, facebook, eharmony, pandora, social networking, dating online, spoof, west side story, maria, tony



Gevonden via Innovations in EdTech (Thanks Barry!)