13 juli 2010

Zeer abrupte zomerstop

Ik realiseer me dat het al bijna twee weken geleden is dat ik hier m'n laatste bericht plaatste. Dat heeft een aantal redenen:
  • Het warme weer
  • Het WK voetballen
  • De Tour de France
  • Een dochter die zo maar een dag mocht meedraaien in een zeer luxe restaurant in Zwolle en daar niet over uitgesproken raakte!
  • Een zoon die naar Israël is vertrokken om daar een aantal weken als vrijwilliger in het leger mee te draaien (met vuvuzela/shofar)!
  • Een werkgever die me vorige week opeens nieuwe taken gegeven heeft (tijdelijk?)
  • Andere klussen die ik persé voor de zomervakantie klaar wil hebben
Ik heb me er dan ook maar bij neergelegd dat het bloggen er even bij inschiet, al valt er genoeg te melden.
Eind deze week hang ik de sleurhut achter de auto en rijden we richting het zuiden, voor het eerst in 26 jaar zonder kinderen en hond. De hond blijft op ons huis passen en anderen weer op de hond zodat ik hier met een gerust hart durf te melden dat ik er voorlopig gewoon niet ben. Eind augustus pak ik de draad weer op!

02 juli 2010

Inspireren als docent

Zelfsturing wordt als een steeds belangrijker competentie voor hbo-studenten gezien, maar de inspirerende docent blijft daarbij cruciaal. Dit stelt docent-onderzoeker Edith Roefs. Zij werkt als docent, supervisor en coördinator bij de School of Management & Law van de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle. Haar onderzoek werd uitgeroepen tot Kennisproduct van het Jaar. Op ScienceGuide legt ze uit hoe je een inspirerend docent kunt worden.

In dat artikel vertelt ze wat een inspirerende docent is, dat inspirerend doceren kan via verschillende onderwijsstijlen, dat je kunt leren een inspirerend docent te worden en waarom je de lat voor jezelf en je leerlingen hoog moet leggen.

Al met al een inspirerend verhaal!
Het onderzoek van Edith Roefs is als boek verschenen bij uitgeverij Garant onder de titel:
Inspirende docenten. Inzichten en verhalen uit het hoger beroepsonderwijs
Hier een link naar de inhoudsopgave.

Auteursrecht en Onderwijs.nl



Op de website AuteursrechtenOnderwijs.nl vindt u informatie over het gebruik van muziek, film en het maken van kopieën in het onderwijs. Een groot aantal auteursrechtenorganisaties heeft de krachten gebundeld zodat u nu op één site alle actuele informatie kunt vinden.
Er staan antwoorden op vragen als: Waarom Auteursrecht? En er is meer informatie te vinden over de Auteurswet, uitzonderingen voor het onderwijs, auteursrechten-organisaties en bijvoorbeeld legaal downloaden.

Per onderwijssoort is er toegespitste informatie. Zo staat er voor het MBO onderwijs:
Het middelbaar beroeps- en volwassenenonderwijs en auteursrecht
Iedere school voor middelbaar beroepsonderwijs maakt gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Ook in de beroeps- en volwasseneneducatie is dit het geval. Leraren maken fotokopieën, deelnemers bekijken televisieprogramma’s en films, er klinkt muziek in de les of tijdens een feest.

Voor het belangrijkste dagelijkse gebruik heeft de MBO Raad raamovereenkomsten gesloten met de organisaties van auteursrechthebbenden. Uw instelling betaalt in dat geval jaarlijks een vergoeding, gebaseerd op het aantal leerlingen. Voor gebruik dat niet onder deze regelingen valt, kunt u zelf een regeling treffen. Op deze portal vindt u een overzicht van wat er collectief is geregeld. Ook wordt uitgelegd waar u op eenvoudige wijze aanvullend gebruik kunt regelen.
Tenslotte is er een onderdeel veelgestelde vragen met de volgende rubrieken:
  • Fotokopieën en readers
  • Muziek, film en televisie
  • Digitaal gebruik
  • Beeld
De vraag blijft natuurlijk in hoeverre docenten en leerlingen zich hier iets van aantrekken, maar ze kunnen nu niet meer zeggen dat er nergens duidelijke informatie over te vinden was...

01 juli 2010

In Klare Taal - Wiki's & Onderwijs

Wat is In Klare Taal?
In Klare Taal zijn animatie filmpjes die in een paar minuten een onderwerp in woord en beeld uitleggen. Stap voor stap wordt in klare taal het betreffende onderwerp verhelderd.

Waarom filmpjes in klare taal?
Omdat een beeld meer zegt dan duizend woorden.

Voor wie zijn de filmpjes bedoeld?
Eigenlijk voor iedereen. Denk aan leerlingen, studenten of leraren van een school en medewerkers of management van een bedrijf of overheid. Iedereen spreekt immers graag klare taal.

Welke onderwerpen komen er aan bod?
In principe kan elk onderwerp d.m.v. In Klare Taal uitgelegd worden. Heb je zelf een onderwerp dat je graag uitgelegd wilt hebben, neem dan contact met ze op.
Nieuwsgierig naar nieuwe afleveringen? Volg In Klare Taal op Twitter.



Gevonden via een mooie tweet van Maarten Jan: