30 augustus 2010

Instamapper op je smartphone

Via het bericht HBO Fietstocht 2010 bij Pierre kwam ik op het spoor van Instamapper, een gratis service waarmee je met behulp van een smartphone (+ GPS) live een route kunt vastleggen en volgen. Het is beschikbaar voor iPhone, Android en Blackberry. Instamapper werkt heel simpel: je maakt een gratis account aan, download de applicatie op je smartphone, vult een unieke code in en het werkt!

Vanaf het moment dat je het programma start verzamelt het je positie(s) en stuurt die iedere minuut door naar je account. Via de website kun je dat allemaal live volgen, maar het wordt uiteraard ook bewaard. Standaard zijn die gegevens niet openbaar, maar als je wilt kun je ze wel publiek maken. Een gemaakte route kun je een naam geven, opslaan, exporteren en als kaart embedden zoals je hieronder ziet. Niet alleen de afgelegde afstand, ook hoogte en snelheid worden opgeslagen. Die hoogte klopt absoluut niet, maar dat schijnt met heel andere dingen te maken te hebben.
Als je wilt kun je zelfs via InstaMapper to Twitter notifier je positie live doorsturen naar Twitter, maar dat vind ik wel heel ver gaan!

OK Willem, en wat hebben we hier aan? Je zult gemerkt hebben dat ik tot nu toe weinig geschreven heb over mijn (ervaringen met mijn) Android mobieltje omdat je die nog niet heel veel ziet in handen van leerlingen en studenten... dacht ik. Afgelopen weekend zag ik m'n neefje van 14 echter spelen met zijn pas aangeschafte Samsung Galaxy en toen ben ik er wel anders over gaan denken.
Voordat we het in de gaten hebben heeft iedereen gewoon mobiel internet(toegang) en zijn dit soort zaken gewoon binnen bereik. Op dat moment moeten we als onderwijs wel weten wat er mogelijk is en wat je ermee kunt. Noem me maar nerdy...

Hieronder het rondje dat ik vanavond met m'n hond heb gelopen. Bedenk zelf maar wat voor mogelijkheden dit geeft!

GPS tracking powered by InstaMapper.com

27 augustus 2010

Google Phone call en Drop.io

drop.io/telefoonIn mijn vorige bericht vertelde ik al dat ik de beschikking heb gekregen over Google Phone call binnen Gmail. Dit nadat ik de taalinstellingen had veranderd naar engels (USA). Omdat ik ook een Google Voice account heb (vraag me niet hoe) is dat account gekoppeld aan Google Phone. Zo heb ik dus ook een eigen nummer en dat heb je nodig voor services zoals Cinchcast uit mijn vorige bericht.
Als je geen Google Voice hebt kun je wel uitbellen vanuit Gmail, maar je weet dan niet welk nummer gebruikt wordt.

Gelukkig zijn er naast Cinchcast nog andere mogelijkheden.
Wanneer je een gratis account aanmaakt bij Drop.io krijg je daar ook een (Amerikaans) telefoonnummer zodat je berichten naar jouw eigen Drop.io kunt sturen. Ook deze berichten zijn als MP3 te embedden en te downloaden. Je hoeft Drop.io niet te vertellen vanaf welk nummer je belt maar je moet zodra je verbinding hebt een vijf cijferige code invoeren. Dat doe je gewoon met je Google Phone dialpad.
Op deze manier kun je dus gratis boodschappen inspreken en plaatsen op je website!

Ik heb een gratis Drop.io aangemaakt met de naam drop.io/telefoon. Die kan ik nu gebruiken als voicemailbox en ook anderen kunnen daar dus hun berichten inspreken omdat het telefoonnummer met de code op de site staat.
Zo kun je leerlingen en/of collega's vragen berichten in te spreken enz.

Overigens kun je dezelfde Drop.io ook gebruiken voor notities, bestanden, foto's video en ga maar door. Een aangemaakte Drop.io is als je dat wilt met een wachtwoord te beveiligen zodat je kunt regelen wie er toegang heeft. Mijn drop.io/telefoon staat voor iedereen open, dus probeer maar uit zou ik zeggen!
Hieronder een boodschap die ik vanuit Gmail naar Drop.io gestuurd heb:

Zeg het met Cinch!

Toen ik vanmorgen Gmail opende zag ik dat ik er een Call phone icoontje bij had gekregen. Toen ik gisteren hoorde dat die optie per ongeluk was uitgerold in Nederland heb ik de settings snel omgezet naar het Engels. Misschien heeft dat geholpen!
Hoe dan ook, ik kan nu gratis bellen naar nummers in Amerika.
"Wat heb je daar nu aan" zou je je kunnen afvragen maar er ging bij mij een lampje branden. Cinchcast is een site in Amerika waar je naartoe kunt bellen en die gesprekken worden dan als MP3 bestand op je account geplaatst. Die gesprekken zijn vervolgens heel mooi te embedden en zo kun je nu dus heel makkelijk vanuit Google Phone, oftewel direct vanuit je Gmail account gesproken tekst plaatsen op je website, in je weblog, op een ELO... you name it.
De gesprekken zijn heel makkelijk te embedden via diverse beschikbare widgets zoals je hiernaast ziet.

Zo'n Cinchcast account is gratis en na aanmelding kun je makkelijk inloggen met je Twitter account. Je kunt Cinchcast vertellen vanaf welk(e) nummer(s) je belt en je kunt uiteraard koppelingen maken naar Twitter en Facebook. Daarmee krijgen die apps gelijk een seintje als jij een bericht geplaatst hebt.
Het mooie van Cinchcast vind ik dat je berichten achteraf kunt editen. Je kunt tekst bijplaatsen en plaatjes toevoegen. Dat betekent dat je een snel ingesproken boodschap achteraf kunt bijwerken. Leuk is ook dat anderen op je bericht kunnen reageren. Als je een microfoon in je computer hebt kun je namelijk ook gewoon via de site iets inspreken.

Helemaal mooi vind ik het dat Cinchcast ook een app levert voor de iPhone en Android! Vanaf die toestellen kun je dus ook direct boodschappen inspreken, tekst toevoegen en een plaatje erbij uploaden! Ook dat heb ik uiteraard getest en het werkt uitstekend. Heb je en wifi verbinding dan werkt de app via dat kanaal en is je bericht snel geplaatst.
Vraag me niet hoe dit alles gratis kan, maar daar verbaas ik me al lang niet meer over.

Goed... leuk dat het allemaal kan technisch, maar wie gaat dit nou gebruiken? Tja, wij zijn er blijkbaar niet zo dol op om onze eigen stem te horen. Op veel weblogs zie ik de mogelijkheid om via voice te reageren maar er is geen hond die er gebruik van maakt. En tóch wil ik het weer een kans geven nu het zo laagdrempelig is geworden. Eigenlijk heb je zo onderhand geen excuus meer om het niet te doen...

26 augustus 2010

Rangschikken

Het prachtige dagprogramma met picto's dat Harm Hofstede deze week bedacht en inmiddels beschikbaar is via zijn website zette me aan het denken. Wat nu als je in plaats van pictogrammen foto's zou gebruiken, bijvoorbeeld van alle leerlingen die in de klas zitten? Je hebt dan de mogelijkheid om ze te rangschikken en dat kan van pas komen wanneer je de groep wilt opdelen in subgroepjes of wanneer je wilt aangeven wie waar mag gaan zitten. Kan allemaal mooi op het digibord!
Maar je kunt het natuurlijk ook voor andere dingen gebruiken zoals een tafelschikking of met kennismakingsspelletjes...
Wanneer je de linkermuis- en shiftknop ingedrukt houdt kun je plaatjes groter en kleiner maken. Andere slimme toetsen zijn F11 voor volledig scherm en F5 om opnieuw te beginnen.

Zet je de pagina met foto's op internet of je eigen intranet dan kunnen leerlingen zelf gaan schuiven: wie ken ik goed, wie iets minder, met wie wil ik graag aan een opdracht werken, noem maar op! Je kunt het zo programmeren dat een plaatje maar één keer te gebruiken is of veel vaker. Ook dat is iets waar je slim gebruik van kunt maken.
Je kunt allerlei soorten plaatjes gebruiken zoals jpg, png en gif. Die laatste twee kunnen ook transparant zijn en dat geeft weer andere mogelijkheden. Probeer het maar uit met de vierkant, rechthoek en cirkel. Ook kun je plaatjes over elkaar heenschuiven.
Dit alles is mogelijk dankzij een beetje DHTML en Javascript. Om zoiets te maken moet je wel wat code kloppen, maar dergelijke pagina's maak je natuurlijk niet wekelijks aan. Met de foto's van je klas kun je zo een jaar vooruit.
Eigenlijk zou iets dergelijks nog makkelijker moeten zijn via een routine: Gewoon een aantal foto's uploaden en schuiven maar! Het is vast te programmeren, dus wie gaat de uitdaging aan?

Bij het vullen van onderstaand voorbeeld heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de Twitterfoto's van iedereen die zich tot nu toe heeft opgegeven voor Zevende Edublog Diner!

24 augustus 2010

Incrementele weergave

Vraag me niet wie deze term bedacht heeft, maar misschien is er ook geen andere vertaling mogelijk vanuit het engelse Incremental Reveal?

Hoe dan ook, het is de term die Google Presentations gebruikt voor iets dat in Powerpoint natuurlijk al jaaaaren kan!
En toch vind ik het de moeite waard om te laten zien dat het nu ook online in Google Presentations mogelijk is.

Daarvoor moet je bijgaande presentatie dan wel schermvullend starten want in de embedded weergave zoals hiernaast werkt het weer niet.
Klik op het symbool hieronder om te zien wat bedoeld wordt met incremental reveal.


Gevonden op en snel dus slecht vertaald van het Google Docs Blog.
Tips & Tricks: Enhancing your Presentations with Incremental Reveal

Meeting Point Social Media op CompetentCity

Persbericht:
Tijdens CompetentCity op 4 oktober in de Reehorst te Ede organiseert MBO 2010 gedurende de hele dag een Meeting Point Social Media.
Bij dit Meeting Point wordt informatie gegeven over de opzet, de inhoud en mogelijkheden van Social Media voor het onderwijs in het algemeen en het MBO in het bijzonder. Er wordt een overzicht gegeven van relevante Social Media voor het MBO, er zijn computers, er is een leestafel met relevante literatuur en er zijn mensen aanwezig om bezoekers wegwijs te maken.
Om het Meeting Point ook een sociaal karakter te geven, wordt iedereen die in het MBO iets doet of wil doen met Social Media uitgenodigd om langs te komen voor een ‘Meet and Greet’. Je krijgt dan een badge met vermelding van de eigen website, blog, twitterpagina of medium.

Workshop Social Media
In de tweede workshopronde (die om 14.30 uur begint) is er een workshop waarin de volgende zaken naar voren komen:
  • Definitie social media
  • Wat zijn de beste voorbeelden?
  • Waarde t.b.v. onderwijs
  • Waarde voor de professionalisering en het draagvlak
  • “Gezamenlijk acteren en groepsvorming organiseren”
  • Organisatie en uitvoering
  • Gevaren
  • Hoe voorkomen we een onoverzichtelijk oerwoud en krijgen we één of enkele toonaangevende ‘social media’ voor het MBO?
Paneldiscussie
Aansluitend is er een discussie tussen de zaal en een panel van "social media experts" uit het beroepsonderwijs. Het panel zal bestaan uit: Wilfred Rubens, Karin Winters, Jan-Kees Meindersma en... Willem Karssenberg!
einde persbericht.

Zo, en nu ik nog even: Als ik iets saai vind is het vaak een paneldiscussie, al dan niet met inbreng vanuit de zaal. Mensen op een kruk met een microfoon in handen die ergens hun mening over geven. Een zaal die het aanhoort en verder geen vragen meer heeft in de hoop dan sneller naar de koffie te mogen...
Des te groter is de uitdaging dus nu ik zelf gevraagd ben om in zo'n panel plaats te nemen!

Vorige week nog kwam ik een mooie uitspraak tegen op internet:
"If somebody tells you he is a professional in social media he's lying, don't believe him! We are all still students and learning."
Maar goed, in het land der blinden ben je al gauw koning natuurlijk. Ik zal er vast wel wat over weten te zeggen en heb in ieder geval zo mijn mening over dingen. Wil je mij op die sessie uit de tent lokken? Vraag me dan hoe ik omga met (de scheiding tussen) mijn werk en m'n weblog! Zie ook: Bloggen en je werk..waar ligt de grens?.
Dan krijgen we vast een leuke discussie over wat je allemaal kunt hebben aan die social media, maar ook welke gevaren er op de loer liggen!

23 augustus 2010

Het eerste kringgesprek

De scholen zijn weer begonnen en vandaag zullen in veel klaslokalen de stoelen in een kring hebben gestaan. Leerlingen beginnen in een nieuwe klas en moeten elkaar en de leraar leren kennen. Dat kan natuurlijk door de kring rond te gaan: "En Jantje, vertel eens iets over jezelf..."

Lang niet iedereen vindt dit even leuk. Het duurt lang, het is eng en je vergeet het meeste toch weer.
Dat het ook anders kan kwam ik tegen op een Engelstalig weblog, ik weet alleen niet meer waar?

De docent in kwestie heeft per klas een aantal formulieren in Google Documents aangemaakt en vraagt zijn leerlingen om die serieus in te vullen. Dat kan natuurlijk ook thuis!
Je kunt het zo instellen dat de resultaten na het invullen voor iedereen zichtbaar zijn. Je kunt zelfs samen de vragen bedenken, verzin het maar. Je kunt afspraken maken over wel of niet je naam invullen en gekke dingen erin zetten. Het leukste is natuurlijk om de resultaten te bewaren en aan het eind van het jaar (of de hele schoolloopbaan) op het digibord te laten zien: weet je nog wat je toen allemaal zei?

Eigenlijk kun je het net zo eenvoudig of ingewikkeld maken als je zelf wilt!
Nu sta ik zelf niet meer voor de klas, dus ik heb makkelijk praten. Wat vinden jullie hiervan?

Neem de proef op de som en vul onderstaand formulier in. Zo moeilijk is dat dus. Bedenk wel dat de resultaten zichtbaar worden voor iedereen.
Ten tweede vraag ik jullie (mijn gewaardeerde lezers) om nu eens de moeite te nemen om op reageren te klikken en te zeggen wat je hiervan vindt... please?

Het Zevende Edublog Diner

Persbericht:
Op 9 en 10 november 2010 vinden Dé Onderwijsdagen plaats. Bijna traditiegetrouw vindt aan de vooravond, maandagavond 8 november 2010, hèt Nederlands-Vlaamse Edublog diner plaats. Bloggers en niet-bloggers gaan in Utrecht een hapje eten (kosten voor eigen rekening). De bindende factor is een gemeenschappelijke interesse in onderwijs/leren, weblogs in het bijzonder en Social Software in het algemeen.

Wil je ook aan de vooravond van Dé Onderwijsdagen 2010 (dus op maandag 8 november aanstaande) in Utrecht rond 18.30 uur een hapje gaan eten met collega Edubloggers, meld je dan aan.
Je hoeft zelf geen weblog bij te houden om deel te nemen.

Liesbeth en Karin hebben verschillende locaties bekeken en ook goed geluisterd naar de wens om iets "buffetachtigs" te regelen. (waarvoor dank!)

Aanmelden
Aanmelden kan tot uiterlijk 1 november 2010, door je op deze speciale wiki-pagina in te schrijven. (even een account aanmaken). Natuurlijk kan een DM in Twitter naar @edubloggerdiner ook, dan schrijven wij je wel in :-)

Locatie
Karin en Liesbeth hebben een Italiaans buffet (inclusief Dessert) bij Mammoni (Delano) op de Mariaplaats 42 in Utrecht gereserveerd.

Kosten
Het eten kost € 30,00 per persoon en gezien wat administratieve gaten de voorgaande keren zouden we het op prijs stellen als voor het eten vooraf per bank betaald wordt. Je krijgt als je je aangemeld hebt een mail met de gegevens om vast vooruit te betalen.
De drankjes betalen we daar op de avond zelf.

We zien jullie graag op 8 november vanaf 18.30 uur (we eten rond 19.30 uur)
Liesbeth Mantel (@moqub)
Karin Winters (@karinwinters)
einde persbericht

Zo, en nu ik nog even: Ik ben er nu een paar keer geweest en het is écht heel leuk. Denk niet dat er alleen door nerds over weblogs gepraat wordt. Er wordt vooral veel gelachen en natuurlijk veel uitgewisseld. Het is gewoon gezellig, ook voor niet-bloggers.
We gaan dit jaar ook niet meer zeuren over wel of niet sponsoring van het eten. Het onderwijs met alles daaromheen vinden we gewoon zó leuk dat we daar graag wat voor over hebben! (PS, de bonnetjes van vorig jaar zijn er nog wel...)

20 augustus 2010

Nóg een reden om naar de Online Educa te gaan!

Elk jaar wordt in Berlijn de Online Educa gehouden, een internationale conferentie rond het thema Leren en ICT. Deze keer wordt de conferentie gehouden van 1–3 december in het Hotel InterContinental in Berlijn.

Het thema voor dit jaar is “Learning for All”. Er zijn zes inspirerende keynotes door deskundigen uit de USA, Groot-Brittannië en Zweden. Daarnaast is er een groot aantal presentaties en workshops rond de 4 thema’s “Learning Content”, “Learning about Learning”, “Learning Ecosystems” en “Learning Environments”.


Ben je werkzaam in het MBO veld dan heb je dit jaar nog een extra reden om naar de Online Educa te gaan.
Het Consortium voor Innovatie, Kennisnet en saMBO~ICT hebben hun krachten gebundeld en bieden iedereen uit de sector de mogelijkheid om te netwerken en ervaringen uit te wisselen. Dit gebeurt middels een diner op de woensdagavond en een ontbijt op de vrijdagmorgen dat de drie organisaties iedereen aanbiedt die daar graag bij wil zijn.
Je kunt je via dit formulier aanmelden. De reis naar- en het verblijf in Berlijn moet je zelf regelen.

Natuurlijk hoop ik dat ook ik in de gelegenheid gesteld wordt om de Online Educa te bezoeken zodat ik daar via deze plek en het weblog van het CvI verslag van kan doen...

Doe Het Zelf externe voeding

Let op: Dit is een bericht voor doe-het-zelvers en knutselaars!
Afgelopen woensdag kwam er opeens een rookwolkje uit de voeding van mijn SATA/IDE to USB 2.0 Adapter Converter, juist toen ik hem heel dringend nodig had om iets met mijn netbook te kunnen doen. De stoppen sloegen door en de voeding kon ik in de recyclebak gooien.
Omdat ik toch verder wilde met het herstellen van m'n netbook (een heel ander verhaal) bedacht ik me dat in een computerkast natuurlijk ook een voeding zit die ik zou kunnen gebruiken.
Ik had nog een ATX behuizing op zolder staan en daar heb ik de voeding uitgehaald. Deze werkte nu natuurlijk niet, want hij wordt aangezet door een aan/uit knop op de kast. Twee van de 20 draden van de kabelboom die naar het moederbord gaan zouden dus aan elkaar gekoppeld moeten worden, maar welke?

Ik deed een Google search: draadschema pc voeding en klikte op de eerste link: Circuits Online - Forum - PC Voeding.
In één van de reacties op dat forum kwam ik een link tegen naar een schema.
Binnen twee minuten had ik gevonden waar ik naar op zoek was!
Nu wist ik immers dat ik de groene en de grijze draden met elkaar moest verbinden, dus gauw knippen, aan elkaar knopen en isoleren en waarachtig: de voeding deed het!
Toen bedacht ik mij dat ik die hele kabelboom die naar het moederbord ging niet nodig zou hebben. Het ging mij alleen om de 4pins "Molex" connector die je gebruikt voor harde schijven en cd/dvd drives. Dus besloot ik om die kabelboom maar door te knippen. Helaas deed de voeding het toen niet meer...
Dat moest dus te maken hebben met het doorknippen van de kabels. Toen ik destekker die in het moederbord gaat goed bestudeerde zag ik dat in poort 11 een bruine en oranje kabel samenkwamen. Nadat ik ook deze met elkaar had verbonden (gelukkig had ik de draden niet te kort afgenipt) deed de voeding het weer als een zonnetje, compleet met koeling!
Op deze manier kun je dus van een oude computerkast een externe voeding maken die van pas kan komen als je een harde schijf of optische drive wilt uitproberen of wanneer je zoals ik die met een converter aan een netbook wilt koppelen.

Overigens heb ik een mailtje gestuurd naar DealExtreme en kreeg vandaag een reactie waarin ze me voor $ 4 een nieuwe voeding aanbieden! Dat is toch wel netjes.

19 augustus 2010

Snel een Gif animatie maken

Erg hè, dat bewegende plaatje in mijn vorige bericht?
En tóch kan het in sommige gevallen functioneel zijn, bijvoorbeeld als je in één plaatje een aantal opvolgende screenshots wilt laten zien bij een handleiding of zo. Die screenshots maak ik zelf altijd met de gratis versie van Faststone Capture, een geweldig mooi en portable programma dat heel veel kan.

Maar hoe plak je die screenshots nu aan elkaar? Dat gaat heel makkelijk met UnFREEz, een programma'tje van nog geen 30 Kb! Gewoon even downloaden, unzippen en je krijgt één bestandje dat je gelijk kunt draaien. Vanuit mijn Capture programma kan ik plaatjes opslaan als .gif bestand. Die sleep ik dan een voor een naar het geopende UnFREEz venster, stel de tijd in die er tussen de plaatjes moet komen en druk op Make Animated Gif en: Klaar is Kees!

Netjes ondertekenen


Ik heb nogal wat accounts met bijbehorende e-mail adressen.
Een aantal daarvan laat ik binnenkomen op één Gmail adres. Wanneer je dat in Gmail zo instelt bij: Accounts en import kun je e-mailtjes die je vanaf een bepaald account binnenkrijgt ook weer via dat adres beantwoorden. Zo kun je vanuit één omgeving meerdere (werk)accounts bedienen.
Je kunt ook per afzender een nette ondertekening aanmaken in Gmail waarbij je nu ook Rich Text en zelfs plaatjes kunt gebruiken!
Zo kun je werkcontacten vanuit dezelfde omgeving een heel ander mailtje sturen dan je vrienden of familie.
Ga je bij Instellingen naar het tabblad Labs dan kun je er ook nog voor zorgen dat je handtekening boven de geciteerde tekst komt te staan en niet helemaal onderaan het mailtje via de service: wijzig handtekening.
Zo kun je Gmail (bijna) volledig naar je hand zetten!

USB microscoop van de Aldi


Sinds gisteren heeft de Aldi een microscoop in de aanbieding die je direct via usb aan je computer kunt koppelen. Zoiets lijkt me nu leuk voor in de klas (terwijl ik zelf al lang geen les meer geef) dus ik moest hem natuurlijk even uittesten!
Hij komt onder het merk Traveler, maar lijkt verdacht veel op de (niet meer leverbare) Digital Blue QX5 microscoop. Installatie van de driver gaat wat bijzonder, maar werkt uiteindelijk wel. daarnaast wordt Ulead Video Studio 7 SE meegeleverd, maar die heb je eigenlijk niet nodig en zou ik dus niet installeren! Wanneer je alleen de driver installeert wordt er namelijk toch ook een klein programma op je harde schijf gezet waarmee je de beelden van de camera prima kunt zien en bewaren. Dat CamApp programma kun je via options in verschillende resoluties laten werken waardoor je een groter beeld kunt krijgen dan met het eerder genoemde Ulead Studio. Zo kun je de beelden ook prima schermvullend op bijvoorbeeld een digitaal bord laten zien. Opslaan van foto's gaat dan ook in dezelfde resolutie.

De microscoop wordt geleverd met o.a 5 objectglaasjes met preparaten (zoals pollen) en 7 lege glaasjes. Daarnaast nog een paar potjes met o.a. garnaleneitjes die je in zout water op kweek kunt zetten. De microscoop geeft namelijk ook bewegende beelden weer, dus met water uit de sloot krijg je een leuk spektakel te zien. Vergroten kan 10X, 60X en 200X. In die laatste stand is scherpstellen wel heel lastig! De microscoop is voorzien van boven- en onderverlichting. Al met al een leuk dingetje waar je je voor € 29,99 niet echt een buil kunt vallen.
Knup hem aan een computer in de klas en je leerlingen kunnen lekker experimenteren met insecten, resten uit de broodtrommel en noem maar op!
Disclaimer: Ik heb geen aandelen bij de Aldi!

Vervangend Vervoer Verzekering



Mijn eerste bericht na de zomerstop gaat niet over onderwijs, maar in zekere zin wel over ICT en zeker over logistiek.
Net aangekomen op de plaats van bestemming in Zuid-Frankrijk kwam er opeens ontzettend veel witte rook uit de uitlaat van m'n auto. "Dat is mijn koppakking" dacht ik meteen en dat was ook de diagnose die de volgende dag in de garage gesteld werd waar de auto binnen drie uur nadat ik de ANWB gebeld had heengebracht werd. Vanaf dat moment werd ik via sms'jes op de hoogte gehouden door de alarmcentrale: uw auto wordt gerepatriëerd naar Nederland. Toen ik contact met ze opnam was het noemen van het kenteken voldoende. Het maakte niet uit welke medewerker je aan de lijn kreeg, ze wisten gelijk waar het over ging. De volgende dag al stond er in een plaatsje 30 km. verderop een gloednieuwe Volvo V70 2.4D automaat voor me klaar, uiteraard mét trekhaak en met net 600 km. op de teller! Daar heb ik heerlijk 3 weken en 3400 kilometer mee rondgereden voor we weer thuis waren. Ondertussen kreeg ik af en toe een sms'je: Uw auto is nu op transport naar Nederland - Uw auto is aangekomen in ons distributiecentrum - Uw auto is afgeleverd bij de door u opgegeven garage.
Natuurlijk heb ik als ik telefonisch contact zocht wel eens een half uur in de wacht gestaan bij de ANWB. Tenslotte gaan persoonlijk-letsel meldingen altijd voor simpele schade zoals ik had. Maar voor de rest niets dan lof! Zeer professioneel en een uitstekende afhandeling van de problemen.
Achteraf bleek het allemaal mee te vallen: een klein gaatje in een rubber slangetje waardoor koelvloeistof precies op de uitlaat had gespoten...
De lering die we hieruit kunnen trekken: Ga altijd goed verzekerd op vakantie en bezuinig daar niet op! En kies wat mij betreft dan gewoon voor de grootste die door de massaliteit een dergelijke professionele organisatie op poten kan houden.