30 juli 2012

Het gaat om de vaardigheden, niet om de tools!

Gisteren een leuk bericht van Erwin Klaasse:
Apps, webtools… Hoe en wat?
Gebaseerd op een korte dialoog via Twitter over het gebruik van losse apps legt Erwin aan de hand van een aantal concrete voorbeelden uit hoe hij tegen het gebruik van tools aankijkt in de klas. Wat hij duidelijk laat zien is dat er meerdere wegen naar Rome leiden en dat je je dus niet te snel moet vastpinnen op het gebruik van één bepaalde tool.
Opeens moest ik denken aan (leren) fietsen!

Stel je zegt tegen de leerlingen uit groep 6:
Jongens en meisjes, neem morgen allemaal je fiets mee naar school want we gaan naar het zwembad!
Maakt het jou uit met welke fiets ze komen? Sterker nog, als ze goede afspraken maken wie bij wie achterop gaat is het jou ook prima. Het gaat niet om het fietsen, het gaat om het zwemmen! Je wilt het uitstapje wel een educatief tintje meegeven (zodat het telt als onderwijstijd) dus je kondigt aan dat de kinderen na afloop een mooi beeldverslag moeten maken van het uitstapje. Maakt het jou uit welke tool ze daarvoor gebruiken of kijk je naar het resultaat?

Een grappige metafoor waar je op door kunt borduren, want waar hebben ze dat fietsen geleerd, thuis of op school? En zwemmen...?

29 juli 2012

Presentaties zijn uit, PowToon is in!

Ze hebben in ieder geval een mooie slogan bedacht bij PowToon en hun tool is inderdaad weer eens iets anders.
Met PowToonkun je animatiefilmpjes maken zoals in bijgaand voorbeeld. De tool is behoorlijk intuïtief en heeft veel mogelijkheden. Het dwingt je wel van tevoren heel goed na te denken wat je precies wilt laten zien. Aan de basis staat namelijk een geluidsbestand dat je eerst zult moeten inspreken en dan uploaden. Daarna kun je pagina's aanmaken en daar allerlei teksten en animaties aan toevoegen. Al met al ben je toch snel een uurtje bezig voor een filmpje van uiteindelijk 1 minuut.
Maar zeg nu zelf: het resultaat is leuk!

25 juli 2012

EDUbloggers in grafieken

Onderwijs in Grafieken is een weblog die iedere dag (!) met een nieuwe grafiek komt, gerelateerd aan het onderwijs.  Reinout van Brakel  is begonnen met het idee dit een jaar lang vol te houden.Ik hoop werkelijk dat hij straks verder gaat en niet stopt want de overzichten zijn mooi en geven vaak een bijzonder inkijkje. Ik schreef er al eerder over.

Onderwijsgrafiek nummer #338 is een bijzondere, want deze gaat over:

Mensen die over onderwijs schrijven

Reinout heeft als bron voor deze grafiek het overzicht van EDUbloggers genomen! Grappig om in taartvorm te zien hoe de verdeling over de verschillende sectoren nu is. Jammer dat nog niet alle EDUbloggers hun gegevens hebben aangeleverd, want dan zouden we een nog meer nauwkeurige grafiek kunnen laten zien. In ieder geval hierbij voor iedereen die bijdraagt een stukje taart!

24 juli 2012

Wat kan je nu met weblogs in het (mbo)onderwijs?

Op 7 september aanstaande mag ik weer een Verdiep! sessie verzorgen bij Kennisnet in Zoetermeer. Het bewerken van het overzicht van Nederlands(talig)e EDUbloggers bracht me op het idee om de volgende sessie te wijden aan het werken met weblogs. Er kan zoveel mee, maar als ik sommige blogs bekijk denk ik vaak wel:
Je zou hier met een paar simpele ingrepen een nog mooiere blog van kunnen maken!
Dus gaan we daar op vrijdag 7 september (bij voldoende deelname) maar eens lekker aan werken!
Meer informatie en de mogelijkheid om aan te melden vind je hier.

23 juli 2012

Uit de oude doos

Terwijl ik op de bank lig is mijn vrouw begonnen mijn kantoor op te ruimen. Ik kan moeilijk afscheid nemen van dingen die ik ooit in handen heb gehad en nu ziet zij haar kans natuurlijk schoon omdat ik iets minder mobiel ben! Telkens komt ze met een arm vol spullen binnen en zegt dan:

"Je hoeft alleen maar ja of nee te zeggen!"

Maar wat is het toch lastig te besluiten wat wel weg kan omdat je er nooit meer wat mee zult doen! Neem nu het kastje dat ik in 1994 ontworpen en gemaakt heb voor floppy's. Gelukkig heb ik nog een externe floppy-drive op usb en nu ben ik bezig om al die floppy's een voor een te bekijken om te zien wat erop staat. Ik kom prachtige dingen tegen!

21 juli 2012

Oeps, niet gevonden wat je zocht?

Wanneer bezoekers op een Blogger weblog een verkeerde url intoetsen dan krijgen ze standaard het volgende bericht te zien:
De pagina die je in dit blog zoekt, bestaat helaas niet.
Daar hebben ze dus niks aan!

Je kunt die melding bij Blogger echter heel makkelijk aanpassen.

Bestanden draadloos van/naar iPad

Met behulp van AirDrive HD kun je draadloos bestanden overzetten van en naar je iPad. Dat kan via het HTTP protocol maar ook via FTP. Zo kun je dus makkelijk bestanden vanaf je desktop of notebook overzetten zonder iTunes sync gedoe. Bestanden zijn te exporteren naar andere applicaties op je iPad. Andersom werkt uiteraard ook, ook vanuit je foto directory.
In principe kun je de extra ruimte op je iPad zo dus gebruiken als flashdisk.

20 juli 2012

Van Google spreadsheet naar sorteerbare tabellen


Hoe maak je van een Google spreadsheet die je publiceert op internet een tabel die je kunt sorteren op de verschillende velden?
Dat was de uitdaging die ik me vandaag gesteld had!
Nu heb ik al eerder geschreven over een manier om een tabel in HTML te sorteren. Daarbij verwees ik naar informatie die hier nog altijd beschikbaar is. Je vindt daar een javascript bestandje (sortable.js) dat je ergens zult moeten opslaan. Daarnaast moet je een stukje code opnemen in de pagina waar je tabel staat en een class toevoegen aan de tabel. Dat is alles!
Daarna kun je de kolommen in de tabel sorteren door op de titel van de kolom te klikken.

19 juli 2012

Het overzicht van EDUbloggers als widget op je eigen site

Wil je het overzicht van EDUbloggers zoals het hiernaast staat op je eigen weblog laten zien, dan kan dat nu!

Daarvoor moet je de volgende code kopiëren en in je eigen site plakken. Zorg er wel voor dat je in HTML modus staat:
<iframe frameborder="0" height="320" src="https://docs.google.com/spreadsheets/d/1PR1KxfLarCJU_iZp7r_Huvfdm1yMEfrJg6ZX_o8gvsg/pubhtml?gid=1268647577&single=true" width="320"></iframe>
Hiermee kun je even vooruit. als er meer dan 120 zijn zal ik de code weer moeten aanpassen. Hou dat dus wel in de gaten!
Wil je het overzicht rechts uitgelijnd hebben zoals in dit bericht dan is dit de code:
<iframe align="right" frameborder="0" height="320" src="https://docs.google.com/spreadsheets/d/1PR1KxfLarCJU_iZp7r_Huvfdm1yMEfrJg6ZX_o8gvsg/pubhtml?gid=1268647577&single=true" width="320"></iframe>
Wil je lijst op een andere manier hebben, laat me dat dan even weten!

Het overzicht van EDUbloggers groeit en groeit

Wat afgelopen dinsdag begon als kleine afleiding voor mezelf begint een steeds serieuzer project te worden:
Een zo actueel mogelijk overzicht van alle Nederlandse EDUbloggers.

Het overzicht heeft inmiddels een eigen pagina gekregen met makkelijk te onthouden url waar goed naar verwezen kan worden:
trendmatcher.nl/edubloggers

Gebruik Sound Gecko om teksten te vertalen!

Sound Gecko is a free service that turns text articles into MP3 files. Using Sound Gecko you can take an article from a website, paste its URL into Sound Gecko, and then listen to a reading of that article. The conversion isn't instantaneous, but it is relatively quick. You do have to enter an email address in order to get the MP3 file. To remove the copy and paste part of the process you can install the Sound Gecko Chrome extension.

Sound Gecko does offer an iPhone app that you can use to organize and listen to playlists of the articles you've converted into MP3 recordings.

Applications for Education
Sound Gecko could be a great tool to use to create audio recordings that you can use in your classroom to support emerging readers. You could print an article and convert it to MP3 then have students follow along while listening to the narration.

Free Technology for Teachers
I found this tip on Richard Byrne's weblog: Free Technology for Teachers. This blog is a great source of information and inspiration for me, so thank you Richard for your writings!

Het resultaat
Hieronder kun je het resultaat beluisteren van bovenstaand artikel zoals ik dat binnen een paar minuten binnenkreeg nadat ik de url bij SoundGecko had ingevoerd:

This text will be replaced

17 juli 2012

Overzicht van EDUbloggers

Vandaag werd ik weer eens benaderd met de vraag:
Willem, we willen iets bijzonders doen voor edubloggers. Heb jij even een lijstje voor ons?

En dan moet ik eerlijk bekennen dat zoiets er bij mijn weten eigenlijk niet is! Een paar jaar geleden was die informatie snel te vergaren. Je keek gewoon naar de deelnemerslijst van het edubloggersdiner en dan wist je dat je vrijwel compleet was.
Gelukkig is er sindsdien veel veranderd en zijn er heel veel edubloggers bijgekomen. Zelf vind ik het leuk regelmatig een nieuw weblog over onderwijs te ontdekken en te volgen.

SURF Edublogger Meetup 2012

Donderdag 30 augustus vindt de SURF Edublogger Meetup 2012 plaats, een bijeenkomst waarvan het programma helemaal is toegesneden op edubloggers die schrijven voor en/of over de doelgroep die SURF bedient en/of over onderwerpen die te maken hebben met het (hoger*) onderwijs.

Programma
Op het programma staan de volgende sprekers:
  1. Jan Bakker, directeur SURFmarket
    Het belang van onderwijsinnovatie voor de Nederlandse kenniseconomie, cloudstrategie en licentiemanagement: wat vragen nieuwe licentiemodellen van software leveranciers?
  2. Peter van Schaik, directeur SSC ICT Universiteit Delft en voorzitter Coördinatie Vergadering Directies Universitaire Rekencentra (CvDUR)
    Licentiemanagement: de voor- en nadelen voor onderwijsinstellingen.
  3. Paul van Dijk (@paulcwvandijk), productmanager SURFconext, SURFnet
    SURFconext: wat is het, waar is het voor, wat brengt de toekomst?
  4. Hans van Bergen (@hansvanbergen), consultant technology in educatie, Hogeschool Utrecht
    Pilot SURFconext: hoe werkt het, welke problemen kom je tegen?
  5. Kirsten Veelo (@kivesurfer), communitymanager SURFnet
    Demo SURFconext, met de handen aan de knoppen.
Halen en brengen
SURF wil met deze sprekers echter niet alleen maar zenden. Ze willen graag weten wat wij als edubloggers in het programma terug willen zien en wat onze vragen zijn aan de sprekers. Na aanmelding krijg je verdere aanwijzingen. SURF zal het programma zoveel mogelijk aanpassen aan onze wensen en het tevens zo interactief mogelijk maken.

Ben je edublogger en wil je deze sprekers graag horen of met hen in gesprek gaan, dan is dit je kans!
Je kunt je aanmelden door een mailtje te sturen naar: surf@whizpr.nl.

*) Let wel:
Hoger onderwijs mag je wat mij betreft ruim interpreteren want SURFnet mag inmiddels steeds meer MBO-instellingen tot haar doelgroep rekenen!

16 juli 2012

Foto hernoemen op iPad

Stel je hebt een foto op je iPhone of iPad en je wilt deze versturen, maar dan wel onder een herkenbare naam. IOS heeft zelf geen bestandsbeheerder waarmee het mogelijk is de naam van een afbeelding te veranderen. Mijn uitdaging was een app te vinden waarmee dit wel kan en natuurlijk het liefst helemaal gratis!

Na lang zoeken ben ik terechtgekomen bij FileApp, een bestandsbeheer app voor iPhone en iPad. Met deze app kun je ook in de gratis versie afbeeldingen binnenhalen vanuit je fotobibliotheek en die dan doorsturen naar een andere app. Ik kies dan voor openen in Dropbox, een app die je dus ook geïnstalleerd moet hebben, waarbij ik ervan uitga dat je ook een Dropbox account hebt*).
De Dropbox app wordt geopend en je kunt nu de map kiezen waar je de afbeelding geplaatst wilt hebben én je kunt de naam aanpassen!

Hetzelfde is trouwens ook mogelijk met de onvolprezen app Goodreader, maar dat is een betaalde app. Desondanks kan ik deze absoluut aanraden want Goodreader is voor veel mer zaken heel goed te gebruiken!

*) Heb je nog steeds geen Dropbox account? Klik dan hier om er een aan te vragen.

15 juli 2012

Post by voice op Wordpress

Het kan blijkbaar al twee jaar maar vandaag kwam ik er toevallig achter dat Wordpress, ook bij de gratis weblogs die gehost worden op wordpress.com, de mogelijkheid biedt om via een (Amerikaans) telefoonnummer een audiobericht in te spreken op je weblog. Als je naar het dashboard van Wordpress gaat en je kiest voor mijn blogs (je hebt er vast meer) dan zie je helemaal rechts: Post by Voice. (instructie)

Klik je op de knop inschakelen dan krijg je een Amerikaans telefoonnummer te zien en een pincode. Bel het nummer gratis via Google Voice, toets de pincode in als er om gevraagd wordt en je kunt tot een uur lang je bericht inspreken! Het bericht wordt automatisch gepubliceerd op je weblog met de titel Audio Post met het audiobestand afspeelbaar in een (HTML5) player, dus ook afspeelbaar op een smartphone.

De grap is dat de code voor die player het ook gewoon doet als ik deze kopieer en in een bericht op Blogger plak!


Je kunt dus een gratis Wordpress blog aanmaken voor je klas (als je die nog niet hebt), Post by Voice activeren en het nummer aan je leerlingen geven. Laat ze vervolgens bijvoorbeeld taalopdrachten inspreken via Google Voice. Zo kun jij en kunnen zij elkaars uitspraak beluisteren, ik noem maar wat. Er zijn natuurlijk veel meer toepassingen denkbaar, gratis en voor niks!

Eerlijk gezegd snap ik niet dat Google dit zelf niet in Blogger ingebouwd heeft...

14 juli 2012

Test met Newpad voor de iPad

Dit is een korte test met Newpad, een gratis app voor de iPad waarmee je heel makkelijk tekstbestanden kunt maken en en bewerken.

Het heeft een kleine extra balk met een paar knoppen boven het gewone toetsenbord.

Het is heel makkelijk om een nieuw document te starten. Het document waar je in werkt wordt automatisch opgeslagen en is eventueel te verwijderen uit de lijst met documenten.

10 juli 2012

Testmoz test generator

Hoe ik aan al die nieuwe dingen kom? Vaak dankzij anderen die zo aardig zijn mij te tippen. Zo kreeg ik ook vanavond weer een tweet binnen:
@trendmatcher zitten hier nog nieuwe tussen voor jou? 101 Web 2.0 Tools for Teachers You Should Know About http://zite.to/NgoVco
En inderdaad, er zaten weer een paar juweeltjes tussen!

Met Testmoz testgenerator kun je vier soorten vragen genereren, die automatisch worden nagekeken. Het heeft een lekker simpele en strakke interface en biedt gedetailleerde rapporten. Testmoz is gratis en je hoeft je zelfs niet te registreren! In een paar minuten stel je een test samen. Onthoudt wel de url en je wachtwoord, want anders kom je nooit meer bij je vragen.

Wil je zien hoe het werkt? Ik heb natuurlijk een test klaargezet:
Test Testmoz testgenerator nu! (je mag een nickname invullen)

Update:
Zie ook het bericht van Florina Blokland
Zie ook het bericht van Herman van Schie
Zie ook het filmpje van Aad van der Drift

08 juli 2012

Audio opnemen en embedden

Wat is nu de beste manier om gewoon geluidsbestanden op te nemen en die te embedden op een website?
Met die vraag liep ik de laatste dagen rond en heb ik het nodige uitgeprobeerd. Vaste volgers weten dat ik al het nodige geëxperimenteerd heb met Cinch, Spreaker, Soundcloud, Audioboo en ga zo maar door. Al deze diensten hebben mooie features, maar toch ook nadelen. De een zet er een stukje tekst voor, de ander heeft beperkingen in de lengte en niet alle players blijken mooi HTML5 compatible te zijn.

Uiteindelijk kom ik dan toch weer terecht bij een wel heel simpele app voor de iPhone: Dropvox, waar ik ruim een jaar geleden al over geschreven heb. Met deze recht-toe-recht-aan app zonder toeters en bellen kun je een audiobestand (m4a) opnemen en doorzetten naar een folder in je Dropbox account.

Wil je het bestand embedden op je website dan kan dat met JW Player. De benodigde code genereer ik via deze Setup Wizard. Deze speelt het bestand ook af als je de site bezoekt met een iPhone of iPad.

This text will be replaced

06 juli 2012

Een tip voor in de zon

Een tijdje geleden drukte Antoinette Engbers (van het mooie weblog AAIPAD-2) per ongeluk 3x op de Homeknop en schrok van het beeld. De kleuren waren omgekeerd. Net het negatief van een foto. Ze dacht dat er iet mis was met de verlichting van haar iPad. Nogmaals 3x drukken en de iPad was weer in de oude staat. Gelukkig!

Ze had geen idee wat je hiermee moet totdat ze dit artikel in Apple Tips las. Het blijkt dat de iPad met omgekeerde kleuren buiten in de zon beter te lezen is. Bij iBooks zit het standaard ingebouwd. Drie keer op de Homeknop en het papier wordt zwart en de letters wit. Met dit mooie weer misschien een handige tip ;-)

Overzicht van alle berichten

Op Blogger plugins kom ik een prachtig stukje code tegen waarmee ik in Blogger een mooi overzicht kan genereren van al mijn berichten. De berichten zijn vervolgens te sorteren op alfabet en op datum, zowel oplopend als aflopend. Verder kun je op een label klikken en daarmee alle berichten zien met datzelfde label.

De pagina heb ik bereikbaar gemaakt via www.trendmatcher.nl/toc

Vooral ook handig voor mezelf omdat ik ooit nog een keer al m'n berichten wil voorzien van relevante tags. Dat heb ik veel te lang achterwege gelaten.

Het laden van alle berichten duurt natuurlijk wel even. Het zijn er nu 2270, maar van ieder bericht wordt ook een stuk tekst geladen dat je te zien krijgt als je met de muis over een bericht-titel gaat.

Ik heb de moeite genomen om de javascript code te vertalen zodat alles nu mooi in het Nederlands wordt weergegeven. Collega-bloggers die dit ook willen gebruiken mogen contact met me opnemen!

Custom redirect bij Blogger

Het blijkt bij Blogger ook mogelijk te zijn om custom redirects aan te maken oftewel in goed Nederlands: aangepaste omleidingen.
Daarin zie ik veel meer voordelen dan de zelf gedefiniëerde permalinks die ik in mijn vorige bericht beschreef.
Een aangepaste omleiding komt er simpelweg op neer dat wanneer een bezoeker bijvoorbeeld klikt op:
http://www.trendmatcher.nl/over deze automatisch wordt doorgestuurd naar (in dit geval):
http://www.trendmatcher.nl/p/trendmatcher.html

Op deze manier zijn handige shortcuts te maken. Zo hoef je op visitekaartjes of in lesmateriaal geen ellenlange url's meer te plaatsen, maar kun je volstaan met slim gekozen redirects!

Verzin je eigen permalink bij Blogger

Bij Wordpress kan het al heel lang, maar bij Blogger had je tot nu toe zelf geen invloed op de naam van een url van een bericht. Deze werd automatisch gegenereerd op basis van de titel van het bericht.
Vanaf nu kun je die url deels zelf bepalen, al zal jaar en maand er nog wel voor worden gezet.
Dit bericht krijgt dus als url
http://www.trendmatcher.nl/2012/07/permalink.html
in plaats van
http://www.trendmatcher.nl/2012/07/verzin-je-eigen-permalink-bij-blogger.html
omdat ik daarvoor gekozen heb bij de nieuwe menu-optie die je krijgt als je gebruikmaakt van http://draft.blogger.com
Nog mooier zou zijn wanneer jaar en maand ook weggehaald zouden kunnen worden. Nu blijft zo'n url lastig te onthouden en door te geven terwijl dat nu juist het voordeel zou moeten zijn in mijn ogen.

Update:
Het blijkt wel degelijk mogelijk om een korte naam te definiëren voor een pagina of bericht op je weblog bij Blogger!
Ga daarvoor naar Instellingen, Zoekvoorkeuren en kies dan voor Aangepaste omleidingen
Zo brengt http://www.trendmatcher.nl/permalink je nu direct naar dit bericht!

blogspot.nl
Blogger verandert trouwens al een tijdje de url van berichten in je weblog van blogspot.com naar blogspot.nl. Dat geldt voor mij natuurlijk niet omdat ik werk onder eigen domein.

03 juli 2012

Het geluid van Nederland

Hoe klonk Nederland en hoe klinkt het vandaag?
Dat is te beluisteren op Het geluid van Nederland!

Maar niet alleen dat is mogelijk want je kunt ook zelf geluiden toevoegen. Daarvoor moet je wel een account aanmaken, maar als je al een Soundcloud account hebt is het wel heel eenvoudig om geluiden te uploaden. Van die dienst maakt de site zelf namelijk ook gebruik.

De beschikbare geluiden zijn vastgepind aan een locatie op de kaart van Nederland. Zo kun je in 's-Hertogenbosch klokken horen luiden en in Eelde een Cessna horen landen.

Wil je onderweg geluiden opnemen? Geen probleem want er zijn apps voor zowel IOS als Android. Natuurlijk heb ik het uitgeprobeerd (doe wat je predikt) en zo is er vanaf morgen ook een uniek geluid van mij te vinden in deze prachtige verzameling.



Toepassing voor het onderwijs?
Praat eens met je leerlingen over wat nu typische geluiden zijn. De wieken van een molen, het spelen op het schoolplein, de kikkers in de sloot... verzin het maar! Stuur ze op pad met de geluidenjager en maak er een leerzaam project van. Laat het me weten en ik maak er een blogpost van!

Dé Onderwijsdagen 2012

Ja, ze komen er weer aan:

Dé Onderwijsdagen, het jaarlijkse congres van SURF en Kennisnet, vinden dit jaar plaats op 13, 14 en 15 november 2012 volgens een nieuwe opzet: drie in plaats van twee dagen. Het programma op 13 en 14 november richt zich volledig op het hoger onderwijs, 15 november is speciaal bedoeld voor het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. En er zijn dit jaar meer veranderingen rond Dé Onderwijsdagen.

02 juli 2012

Bloggen onder eigen domein

Vanavond heb ik eens meegedaan met de #blogpraat discussie die iedere maandagavond via Twitter wordt gevoerd.
Het thema van vanavond was:
Een blog op je eigen domein. Waar moet je op letten? Hoe verhuis je je blog?

Al snel ging het over het zelf hosten van je weblog en natuurlijk over Wordpress. Tijd om me er even mee te bemoeien dus, want nee, ik host niet zelf en nee, ik gebruik voor dit weblog geen Wordpress maar Blogger. Voor mijn werk doe ik wel veel met Wordpress overigens.

Inspiratieboek sociale media op de basisschool

Afgelopen donderdag was de lancering van het inspiratieboek:
Sociale media op de basisschool

Dat nieuws kan je nauwelijks ontgaan zijn, want veel weblogs en websites hebben hier al over geschreven.
Het mooie van deze uitgave, tot stand gekomen onder redactie van Remco Pijpers en mogelijk gemaakt door KPN, is dat je hem gelijk als PDF kunt downloaden vanaf de website van Mijn Kind Online.

Waarom dan toch nog als boek uitbrengen? Je hebt het antwoord op die vraag zodra je het boek in handen krijgt! Zo'n mooi formaat met zulke prachtige tekeningen. Dat komt in een PDF gewoon niet op dezelfde manier tot z'n recht.

Ik ben geen groot lezer, maar dit boek heb ik het afgelopen weekend met plezier doorgenomen, misschien wel omdat er net zoveel te kijken als te lezen valt!