30 maart 2012

DIY screencast studio

Naar aanleiding van mijn vorige bericht over Bing visual search kreeg ik gelijk de vraag hoe ik nu zo'n filmpje maakte.
Het antwoord is waarschijnlijk redelijk ontluisterend, maar voor mij werkt het!

De Lumia heb ik op een oude boormachinestandaard gelegd die ik ook gebruik als ik een opname wil maken van m'n iPad die er dan onder ligt.

De opname is gemaakt met een iPhone. Ik heb een iPhonehouder met Duct tape bevestigd aan een microfoonstandaard en die op de juiste hoogte ingesteld. Het licht komt gewoon van buiten.

Zoals je ziet hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn:-)

Bing visual search

Zoals gisteren aangekondigd loop je vanaf nu de kans dat hier berichten verschijnen over mijn ervaringen met de Nokia Lumia 800.

De eerste die ik met jullie wil delen is de zoekfunctie die op de Lumia zit. Het is een functie die middels een knop altijd te bereiken is en je naar de startpagina van Bing leidt. Onder in het scherm verschijnt dan een extra knop waarmee je de camera activeert. Je kunt nu van alles gaan scannen, zoals QR codes, Microsoft tags, streepjescodes, maar ook gewoon de covers van boeken. In de meeste gevallen zal Bing het boek herkennen en een link aanbieden naar meer informatie, vaak via Ciao.

In tegenstelling tot wat met Google kan op de iPhone hoef je niet eerst een foto te maken die dan gescand wordt, maar gebeurt dit realtime! Het is een optie waar ik best van onder de indruk ben. Hiernaast een filmpje dat een en ander demonstreert.

29 maart 2012

Ja, ik heb dus een Nokia Lumia 800

Vorige week kreeg ik op Papendal zo maar opeens een mooi doosje toegestopt met de vraag: Kijk er eens naar en ik hoor graag wat je ervan vindt!

Gisteren liep ik ermee rond op de IPON en hoorde al snel van anderen dat ik toch wel iets moois had gekregen. Dat hadden ze tenminste begrepen uit diverse twitterberichten. Tijd om een en ander even iets te nuanceren. Het gaat om de Nokia Lumia 800 en ik heb hem niet gekregen, maar een tijdje te leen. Daarmee neemt de aanbieder een behoorlijk risico. Mij is namelijk niet gevraagd om er iets moois over te schrijven, maar om te zeggen wat ik ervan vind. Dat kan dus ook negatief zijn!

26 maart 2012

Standup kenniscarrousel van Onderwijzigers op de IPON

 De kenniscarrousel van onderwijslente
Hoewel het er in het programma niet uitspringt, snap je natuurlijk wel dat we ook de lente naar IPON brengen. Op woensdag 28 maart mogen we met lente in het onderwijs 2 aaneengesloten presentatierondes vullen.

Vanaf 15.00 uur nemen we jullie in de Gele zaal (hoe toepasselijk) mee in een standup kennis carrousel. Een aantal onderwijskeien vertellen in slots van ongeveer 10 minuten hun verhaal over de inzet van (social) media in hun onderwijs. Dus goede verhalen uit de onderwijspraktijk, dat mag je niet missen!

Schrijf je in via ipon.nl

De kenniscarrousel van onderwijslente bestaat uit de volgende onderwijzigers:

  • Jelmer Evers (VO) 
  • Erwin Klaasse (PO) 
  • Pieter van Rooij (PO) 
  • Eric Redegeld (PO) 
  • Gijs Palsrok (VO)

23 maart 2012

Wat een conferentie!

De afgelopen dagen was ik op Papendal voor Dé Conferentie voor Onderwijsvernieuwing en ICT 2012.
Wat een ervaring was het weer om in de organisatie van zo'n event mee te draaien! We mogen met elkaar terugkijken op een zeer geslaagde aflevering waar alles liep zoals we gehoopt hadden. Een geweldige opkomst, een prachtig programma, een bijzondere locatie en fantastisch weer, wat wil je nog meer? Nou, wat te denken van heel veel studenten die ervoor zorgden dat alles op rolletjes verliep? De catering die meer dan goed was? Het lijkt alsof ik betaald word om me in superlatieven te uiten, was het maar zo:-) En toch kan ik niet anders dan tevreden zijn.

Je hoeft me niet te geloven. Laat de dagjournaals die studenten van Rijn IJssel en MaMedia samen maakten maar voor zich spreken. Ik ga dit weekend even lekker nagenieten. Volgende week zal ik het weblog bijwerken dat door maar liefst 15 bloggers gevuld werd met heel veel berichten. Een beter verslag kun je niet wensen...



16 maart 2012

Aftellen naar Dé Conferentie!

Het aftellen is begonnen. Volgende week vindt Dé Conferentie voor Onderwijsvernieuwing en ICT van het Consortium voor Innovatie plaats op Papendal. Voor mij een van dé hoogtepunten in het jaar en dan niet omdat ik (ook) voor die club werk, maar gewoon omdat het ontzettend gaaf is om daaraan mee te mogen werken in de voorbereiding en uitvoering.

Vandaag dus het weblog nog eens goed doorlopen om te zien of alles klaar staat wat we volgende week willen gebruiken, De (indrukwekkende) deelnemerslijst geplaatst en alvast een aantal edubloggers toegevoegd als auteur die aan het weblog zullen bijdragen. Het zullen er volgende week minimaal tien zijn, met ruimte voor nog meer!

Vanaf maandag wordt er kwartier gemaakt op Papendal en dinsdagochtend schuif ik aan om te helpen alles in gereedheid te brengen zodat we al in de loop van dinsdag en natuurlijk woensdag al onze meer dan 1000 deelnemers kunnen verwelkomen op een conferentie met een prachtig programma.

Creative Game Challenge Student Edition

De Creative Game Challenge Student Edition (CGCSE) is het gloednieuwe vervolg op de Creative Game Challenge, bestemd voor alle MBO-, HBO- en WO-studenten die met hun games hun sporen willen achterlaten in de Nederlandse gamesindustrie!

Alle (groepen van) studenten in het Nederlands taalgebied kunnen meedingen naar de roem, de prestige en de aanzienlijke geldprijzen die er te vergaren zijn. Bij deze wedstrijd worden inzendingen niet ingeperkt door een thema of een programmeertaal, dus je creativiteit kan volledig de vrije loop worden gelaten!

Inschrijven en teams vormen samen met je vrienden/collega's kan op www.cgcse.nl. Wees er vroeg bij; er is een korte inschrijvingstermijn!

Deze wedstrijd wordt georganiseerd door de Universiteit Utrecht.
 

08 maart 2012

Wintersport met een randje

Zaterdag ga ik voor zes dagen op wintersport. Het tijdstip had niet slechter gekozen kunnen worden, zo vlak voor Dé Conferentie voor Onderwijsvernieuwing en ICT op Papendal van het CvI die de week erna gehouden wordt.
Een goede vriend van mij is ernstig ziek. Vorige week heeft hij zijn voorlopig laatste behandeling gehad. Toen hij me vertelde dat hij eigenlijk nog heel graag een keer naar Oostenrijk zou willen heb ik gelijk m'n agenda gepakt en ben gaan strepen. Ik heb vrij gevraagd én gekregen en zaterdag gaan we rijden en reken maar dat we gaan genieten! Maar er zal vast ook veel gesproken worden en er zullen stiltes vallen... Dan kijken we vanaf de bergtoppen om ons heen en denken: dit neemt niemand ons af! Dus even geen blogposts en getwitter, maar tijd voor dingen die er écht toe doen...

07 maart 2012

Mijn eerste Edushock Experience

Vandaag heb ik mijn eerste Edushock Experience gehad en ik zit nog steeds een beetje bij te komen van dit bijzondere event.
Waarom ging ik er eigenlijk heen? Ik had geen programma gezien met keynotes (keyshocks) en het workshop (workshock) aanbod was ook niet van tevoren bekend. Ik heb me puur laten verleiden door wat er aan informatie op de website was te vinden en door wat er over getwitterd werd.

Ik heb er geen moment spijt van gehad. Wat een energie maakt zo'n dag los!

Allereerst de onconventionele setting van een oude fabriekshal, hier en daar een beetje opgelapt met zwarte doeken. Het liet zien dat je niet perse in een mooi congrescentrum hoeft te zitten. Maar het waren vooral de mensen die er waren, de onderwijzigers, waaronder veel studenten die alles in goede banen leidden. De ontboezemingen van Vera Camilla en Robert van Hoesel waren behoorlijk shocking. Lees daarvoor verder het verslag via Schrikdraad of Edushock?

Mooi vond ik de workshock die ik volgde bij eerste jaars studenten van de opleiding Advanced Business Creation van Avans Hogeschool. Leuke afwisselende werkvormen en professioneel geleid. "Zo zien onze lessen er ook uit". Op mijn vraag of ze ook een docent hadden meegenomen kreeg ik als antwoord: "Ja, maar die zit nog niet zo lang op de opleiding als wij!" Op abcstudenten.nl laten ze meer zien van zichzelf.

Tweede workshock die ik bijwoonde werd gegeven door Yorick Saeijs van Onderwijs Maak Je Samen.
Ik geef je het te doen om vlak naast de heater die het hele gebouw moet verwarmen je verhaal te houden. Het lukte Yorick prima! Hij liet ons een mooie Mindmap maken... op papier! Natuurlijk zijn daar mooie apps voor, maar zoals hij het bracht werd het een feestje:-)

Wat verder indruk op me maakte was het verhaal van Sandra van Kolfschoten die haar verhaal kracht bijzette met de beelden van de paarden van Marrum. De beelden van de paarden, ingesloten door het water, vast op een kwelder, gingen de hele wereld over. De militaire operatie om ze te bevrijden mislukte. Zes ruiters op lokpaarden waren succesvol. Zij lieten zich niet imponeren en afleiden door allerlei deskundigen in militaire voertuigen. Waar zij zich van de anderen onderscheidden was het lef en vertrouwen waarmee zij hun eigen operatie inzetten.
Boodschap: Jullie zijn lokdocenten!


Tenslotte mijn complimenten aan Harriet Kollen en Lotte Rensen die het, met hulp van nog meer onderwijsgekken, gelukt is om deze Edushock Experience binnen twee maanden te realiseren! Tot de volgende aflevering!

06 maart 2012

Wat valt er veel te zeggen over screencasts!

Aanstaande vrijdag geef ik mijn eerste Verdiep! sessie over werken met screencasts op de Verdieping bij Kennisnet en de afgelopen dagen ben ik me daarop aan het voorbereiden. De bedoeling is dat deelnemers na een korte introductie vooral ook zelf aan de slag gaan. Die introductie probeer ik dus kort te houden, maar....
Wat valt er veel te vertellen over het maken van een goede screencast!!!
Ik wil laten zien hoe het werkt met een programma op een PC, maar ook online tools demonstreren. Natuurlijk mag ik voor het evenwicht de Mac niet vergeten en dan hebben we ook nog de iPad waarmee je ook een heel aardige screencast kunt maken. Daarnaast zijn er prachtige tips te geven, maar moet ik ook waarschuwen voor de nodige valkuilen.

Kortom, niet alles zal lukken op die ene middag, waarbij ik me deels ook nog graag laat leiden door specifieke vragen van deelnemers. De afgelopen dagen heb ik met behulp van diverse programma's en extra tools van alles uitgeprobeerd en ik kan maar tot één conclusie komen:
Wat is er toch veel mogelijk!
Het zal nog moeilijk worden om een goed en eenduidig advies te geven. Door teveel te laten zien kan iemand makkelijk overvoerd worden. Aan de andere kant... het zou toch zonde zijn om juist die ene gouden tip niet te noemen?

Overigens, er is nog plek dus als je vrijdagmiddag naar Zoetermeer kunt komen ben je van harte welkom!
Aanmelden kan hier.