28 juni 2012

Maak een fotobabbel!

Bij ieder plaatje hoort een plaatje moeten de makers van fotobabble gedacht hebben. Ik liep er tegenaan via Sjaboe die er gisteren een kort bericht over plaatste op zijn weblog.

Het idee is subliem door zijn eenvoud:
Voorzie een foto van gesproken tekst!
Dat kan online via de website zodra je een gratis account hebt genomen of via de app voor de iPhone of iPad.
De foto met audio wordt geplaatst op fotobabble maar als je wilt ook op Facebook en via een tweet op twitter. Wil je dat niet dan kies je voor privé.
Zoals je hiernaast ziet is de foto ook te embedden, maar wil je dat mooi passend doen zul je wel wat moeten schaven aan de aangeboden code. Als je wilt kun je een babbel zelfs laten openen in een nieuw venster.

Op fotobabble wordt ook weergegeven waar de foto is genomen (als je dat wilt) en dat opent allerlei mogelijkheden voor gebruik in het onderwijs.
Stuur je leerlingen op pad en laat ze foto's maken waarbij ze moeten vertellen waarom ze die foto op die plek genomen hebben. Stond ik nog maar voor de klas...

26 juni 2012

Screencast tips voor Screenr

Het mag duidelijk zijn dat ik een grote fan ben van Screenr voor het maken van screencasts op de Mac en PC. Het dwingt je om screencasts te maken die korter zijn dan 5 minuten. Het is stabiel en werkt altijd.
Wat ik heel mooi vind is dat je kunt kiezen voor allerlei formaten en niet gebonden bent aan een standaard hoogte-breedte verhouding. Wil je bij het embedden van een filmpje zwarte randen vermijden dan zul je zelf de hoogte en de breedte van de embed code moeten aanpassen. Als ik in het vorige bericht de standaard aangeboden code gebruikt zou hebben zou je lelijke randen zien.

Screencast met digibord software

Een screencast maken is ontzettend leuk, maar je moet er wel een beetje voor kunnen tekenen. Laat ik daar nu niet zo'n ster in zijn.
Dus zat ik te broeden op een manier waarop ik een aantal pagina's zou kunnen vullen en klaarzetten voordat ik begin met een screencast. Ik heb het gevonden in de vorm van Open Sankoré, gratis en Open Source digibord software. Daarmee kun je veel meer dan ik in de screencast laat zien, maar ook voor dit doel leent het zich dus uitstekend.

24 juni 2012

Hotspots van KPN, wisselen tussen devices

Even een weekendje ertussenuit ben ik blij dat de accommodatie over internet beschikt, ook al moet ik daar € 18,95 voor betalen. Al snel kom ik erachter dat je niet met meerdere devices op één account kunt inloggen hetgeen op zich begrijpelijk is.
Het wisselen tussen notebook en iPad gaat echter bepaald niet soepel. Iedere keer krijg ik de melding dat ik al ingelogd ben op een ander device of dat mijn inlognaam/wachtwoord niet juist. Dit terwijl ik ervan overtuigd ben dat mijn gegevens wel degelijk kloppen. Uiteindelijk dus toch maar de servicedesk gebeld ( € 0,45 per gesprek) waar me verteld wordt dat je bij het wisselen tussen devices minimaal vijftien minuten dient te wachten!
Informatie die ik op de helppagina's niet ben tegengekomen.

Zo word ik op een weekendje weg dus gedwongen om naast het internetten ook nog wat anders te doen!

21 juni 2012

MBO zoekt confrontatie met politiek

Op woensdagmiddag 27 juni wordt op het Mediacollege een stevige confrontatie georganiseerd tussen mbo'ers en politici. Dit in het kader van de verkiezingen op 12 september. Want het mbo moet op de politieke agenda, en -eerlijk gezegd - de politiek moet ook bij de mbo'ers meer op het netvlies.

De politieke partijen worden door mbo-studenten gevraagd wat zij van Den Haag kunnen verwachten op het gebied van onderwijs, ov-jaarkaarten, beurzen, salarissen voor hun docenten, mogelijkheden om in Europa te gaan studeren.... JOB is er natuurlijk bij, maar ook Jan van Zijl, Sywert van Lienden (G500) en natuurlijk de prominenten uit de Tweede Kamer.

Heeft u input voor het debat?
Wilt u erbij zijn?

18 juni 2012

Laat je inspireren op Summerschool+

De zomer staat in het teken van ontspanning en bezinning. Maar het is juist ook het ideale moment om je te laten inspireren. Schrijf je nu in voor de tweedaagse Summerschool+ 2012 en verdiep je in één van de twee thema’s! De thema’s van dit jaar zijn: Volg de leerling en Onderwijs passend maken.

De (gratis) Summerschool+ is bedoeld voor gemotiveerde docenten, managers en bestuurders uit het basis-, voortgezet en beroepsonderwijs die zich verder willen verdiepen in hun vakgebied en benieuwd zijn naar de mogelijkheden van morgen.

17 juni 2012

Een Powerpoint presentatie live uitzenden

In mijn bericht over Het Nieuwe Leren zoals Pascal Dauphin dat in de praktijk brengt schreef ik al dat Pascal zijn presentaties uitzendt via Powerpoint 2010. Een standaard feature die niet veel mensen zullen gebruiken, maar prima werkt. Ik heb de stappen die je moet volgen even op een rijtje gezet in een korte animatie. Lees je liever wat je doen moet dan staat er een uitgebreide instructie op de website van Microsoft.

Nu nog geluid!
Leuk dat mensen op afstand je presentatie kunnen bekijken terwijl jij hem aan het geven bent, maar wat hebben ze eraan als ze je uitleg erbij niet horen? Wat je dus wilt is dat de kijkers ook luisteraars worden! Pascal gebruikt daarvoor Teamspeak, maar dat is software die je op een server moet installeren. Niet iedereen zal handige leerlingen hebben zoals Pascal die dat even oplossen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar andere mogelijkheden.

Wordt vervolgd dus, of heb je al goede suggesties? Ik hoor het graag!

De screendumps heb ik gemaakt met (een freeware versie van) van FastStone Capture en de gifjes heb ik achter elkaar gezet met UnFREEz 2.1

Wat is de juiste weg?

Je kent me, als ik iets tegenkom op internet denk ik gelijk: wat zou je daarmee kunnen in het onderwijs? Soms heb ik er gelijk ideeën bij maar soms ook niet en dan stel ik de vraag gewoon op Twitter.

Zo liep ik gisterenavond aan tegen Audio Tweet. Bij Audio Tweet vul je een tekst in van maximaal 100 tekens, je kiest de taal waarin je de tekst getypt hebt en je klikt op een knop. Je krijgt een url aangeboden en kunt het resultaat gelijk delen op Twitter, Facebook en Tumblr. Leuk, maar wat kán je ermee, bijvoorbeeld in het taalonderwijs?

Het nieuwe leren

Afgelopen vrijdag gaf Pascal Dauphin (ROC de Leijgraaf) zijn winnende presentatie over Het Nieuwe Leren van de conferentie op Papendal nog een keer in het Innovatiehuis in 's-Hertogenbosch. De presentatie is na Papendal aangepast want sindsdien is een en ander nogal in een stroomversnelling gekomen. Collega's van Pascal zijn nieuwsgierig geworden en hijzelf wordt nu meer gefaciliteerd om zijn ideeën uit te werken.

De aanleiding
Toen er in 2009 sprake was van een openbaar vervoer staking mochten de leerlingen van Pascal thuisblijven. "Maar jullie krijgen wel gewoon les!" zei Pascal er gelijk bij. Als ze op afstand mijn presentatie kunnen zien en mijn stem kunnen horen heb ik daar in feite voldoende aan om les te kunnen geven bedacht Pascal. Behalve dat geeft Pascal (vaak dezelfde) les in zowel Cuijk, Oss als Veghel en dat is al snel 100 kilometer rijden. Nu kan hij thuisblijven en vanuit huis een deel van zijn lessen verzorgen.

10 juni 2012

Zo bied je een podcast aan bij iTunes!

Mijn vorige bericht ging over het maken van een podcast en ik liet zien dat de mijne keurig wordt aangeboden via iTunes, maar hoe regel je dat nou?

Ik kreeg daar een vraag over en heb er een screencast van gemaakt die het stap voor stap laat zien. Je moet de RSS feed die gegenereerd wordt door jouw podcast channel invoeren in iTunes. Daarvoor heb je dus wel een iTunes account nodig helaas.

In de srceencast hieronder zie je wat je precies moet doen.

Podcasten met Spreaker

Heb je al naar de podcasts van Kennisnet geluisterd?
Dat riep bij mij de vraag op welke mogelijkheden er tegenwoordig zijn om zelf een podcast te maken. Het fenomeen bestaat natuurlijk al veel langer met als mooiste voorbeeld Pierre Gorissen die het jaren lang volgehouden heeft om iedere week een edukast te maken.

Spreaker
Eerder heb ik al geschreven over Cinch, Soundcloud en Audioboo, maar onlangs kwam ik terecht bij Spreaker.
Het mooie van Spreaker is dat je direct live kunt uitzenden of een podcast kunt opnemen. Je krijgt daarbij de beschikking over een mengpaneel met meerdere kanalen. Naast je microfoon kun je ook muziek mengen en geluidseffecten toevoegen. Natuurlijk genereert ook spreaker een RSS feed die je kunt aanbieden bij iTunes, zodat luisteraars zich kunnen abonneren op jouw uitzendingen.

Zoals je hier ziet worden mijn Spreaker episodes keurig in iTunes aangeboden!
Verder is er ook een mobiele versie zodat je Spreaker ook onderweg kunt gebruiken.
Een interview op je stageadres of tijdens de excursie van school? Bedenk het maar!

Hieronder een korte screencast met uitleg.

Creatief met Layar Creator

Layar is deze week uitgekomen met Layar Creator. Hiermee voeg je informatie toe aan een pagina. Layar richt zich op uitgeverijen en tijdschriften. De bedoeling is dat je een plaatje of pdf van een bepaalde pagina uploadt, maar waarom zou dat niet van een website kunnen zijn? Als test heb ik dat dus gedaan en ook dat werkt uitstekend!
Je kunt een filmpje laten verschijnen, maar ook allerlei knoppen waarmee je tweets kunt versturen, een website kunt bezoeken, een audiofragment kunt beluisteren of een mailtje versturen. Je kunt ook je eigen knoppen definiëren.
Al deze functionaliteit is gratis te gebruiken. Met een betaald account krijg je uiteraard meer mogelijkheden.

Mogelijkheden voor het onderwijs? Ja natuurlijk! Hiermee kan je op een prachtige manier je lesmateriaal verrijken. De enige begrenzing vormt je eigen creativiteit! (en zin, en tijd, en geld, en... ik weet het)
Hieronder een screencast waarin ik het even laat zien. Wil je het uitproberen? Start Layar op je mobieltje en scan dan deze pagina.

@ASTRO_ANDRE Berichten uit de ruimte

Nu ik met behulp van Reflection app makkelijk screencasts van m'n iPad kan maken wil ik graag dit iBook laten zien. Het is gemaakt door Rob de Ruiter en is gratis te downloaden uit de iBookstore.

Het is een prachtig voorbeeld van hoe een iBook eruit kan zien, want behalve tekst en prachtige foto's bevat dit boek ook animaties, quizvragen en puzzels. Er is al een paar keer een update verschenen, dus je vindt er ook actueel nieuws in én vanavond komt er weer een nieuwe versie uit!

Omschrijving
European Space Agency (ESA)-astronaut André Kuipers gaat vanaf 21 december 2011 opnieuw de ruimte in. Dit keer woont en werkt hij circa 5,5 maand aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Aan boord is Kuipers behalve astronaut ook wetenschapper, arts en docent. Op zijn programma staan veel wetenschappelijke experimenten en educatieve activiteiten. Dit boek is gevuld met unieke foto's, films en achtergrond informatie en wordt gedurende zijn reis frequent aangevuld met nieuw materiaal. Updates worden helaas niet automatisch via je iBooks app gemeld. Daarom staat het versie nummer prominent op de cover vermeld. Check dus regelmatig de bookstore als je steeds meer nieuwe inhoud wilt ontvangen. Update aanwezig? Verwijder eerst je oude versie zodat je daarna meteen de nieuwe weer kan downloaden. Wil je per mail geinformeerd worden over een nieuwe update? Stuur dan een mail via de mail de auteur-optie in het boek.

Toon je iPad op je pc

Gisteren schreef ik over Reflection app en gaf toen aan dat het mij niet lukte om het programma draaiend te krijgen op een pc.

Omdat het Pierre Gorissen wél lukte heb ik het vanmorgen opnieuw geprobeerd en nu werkt het prima! Daar waar het leek dat de pc variant minder mogelijkheden biedt blijkt dat mee te vallen. Gewoon met de rechtermuisknop ergens op het scherm klikken en je hebt de beschikking over dezelfde opties als in het programma voor de Mac!
In de screencast hieronder laat ik dat zien.

Daarmee is dit toch wel een heel mooi programma als je een screencast wilt maken van iets op je iPad of iPhone 4s.

09 juni 2012

Toon je iPad op je desktop

Met behulp van Reflection app kun je de beelden van je iPad draadloos streamen naar je desktop. Op die manier kun je dan ook makkelijk een screencast maken van iets dat je wilt laten zien op je iPad.

Je moet Reflection app installeren op je desktop. Na starten maak je verbinding op je iPad en vanaf dat moment zie je alles wat je op de iPad doet ook op het beeldscherm van je desktop. Je kunt met Reflection zelf ook opnemen, maar dan wordt het geluid niet vastgelegd. Voor onderstaande demo heb ik dus gebruik gemaakt van Screenr.com.

Zo maak je gebruik van de <!--more-->- tag

Bij sommige bloggers zie je vaak het hele bericht op de startpagina staan. Dat kan natuurlijk een bewuste keuze zijn, maar het komt de leesbaarheid niet altijd ten goede. Zelf kies ik er daarom in de meeste gevallen voor om te volstaan met een korte alinea en een plaatje. Zij die echt geïnteresseerd zijn kunnen doorklikken voor het volledige bericht.
Je kunt dat heel simpel regelen met behulp van de <!--more--> tag, ook wel een jump break genoemd.
In onderstaande screencast leg ik uit hoe het werkt.

Youtube starten en stoppen waar je wilt

Zoekend naar een mogelijkheid om in een podcast snel naar een fragment te klikken kom ik in gesprek met Erwin Blom en ik verwijs naar Youtube waarbij je wel naar een fragment kunt springen.
Erwin reageert met:
@trendmatcher Ik vind YT ook maar krakkemikkig op dit gebied. Daar kun je alleen starttijd bepalen en geen stoptijd.
Een nieuwe uitdaging voor de zaterdagmiddag, want is dat wel zo?
Ik ga op zoek bij Youtube en even later zit ik op de developerpagina. Daar zie ik dat er ook een END parameter is, dus dat moet ik uitproberen! Snel een kort filmpje opnemen, de embed code aanpassen en publiceren.

Hiermee kun je dus een fragment uit een Youtube filmpje embedden op je website of in je online lesmateriaal!

Hier zie je het resultaat:

07 juni 2012

Onderwijzigers

Lente in het onderwijs organiseert door het land heen kenniscarrousels die tot doel hebben ervaringen uit te wisselen over het gebruik van ict in het onderwijs.
Gisteren was het futuristische eLab van Innofun in Breda het toneel voor inspirerende onderwijsverhalen.

Onderwijzigers
Gijs Palsrok, Ralph van der Stroom, Erwin Klaasse en Tessa van Zadelhoff wisten de aanwezigen te boeien en te inspireren met prachtige voorbeelden uit hun eigen klassenpraktijk. Geen theoretische verhandelingen, maar praktische ervaringen direct vanuit de school. Na hun presentatie kregen zij de eerste Onderwijziger badges uitgereikt. Deze deelt Lente in het onderwijs uit aan mensen die kennis en ervaringen rondom de inzet van ICT en met name Social media in het onderwijs, op een positieve manier delen met anderen.

De volgende kenniscarrousel is in het najaar en wordt in het midden van het land gehouden. Plaats en datum wordt later bekend gemaakt. Lees het verslag van de kenniscarroussel in Breda op Lente in het onderwijs.

03 juni 2012

Sociale media op de basisschool

Hoe zet je sociale media met succes in op school? Op die vraag geven 21 mensen uit het basisonderwijs (19 Nederlanders, 2 Vlamingen) antwoord in het boek 'Sociale Media op de Basisschool', dat eind juni verschijnt. Het boek is prachtig geïllustreerd, vooral dankzij kinderen, die tekeningen over sociale media maakten. Hun creaties geven het boek extra kleur.

Het boek bevat verhalen van en over inspirerende leerkrachten, directeuren en één klassenouder. Ze zijn bijna allemaal gevonden via Twitter. Ze geven antwoord op de volgende vragen:

Google Forms met custom redirect

Veel mensen in het onderwijs maken dankbaar gebruik van de mogelijkheden die Google Forms bieden en nemen eventuele kleine minpuntjes graag voor lief.
Zo is niet iedereen gelukkig met de standaard "bedankt" pagina, al is daar een andere tekst in te plaatsen.
Het is echter wel degelijk mogelijk om naar een andere pagina naar wens te laten verwijzen zodra een formulier wordt ingestuurd!
Hiervoor moet je echter wel het een en ander doen, al lijkt dat moeilijker dan het is.

De zin en onzin van conferenties

Dit jaar verzorg ik een aantal Verdiep! sessies, afwisselend op de Verdieping bij Kennisnet in Zoetermeer en in het Innovatiehuis van het Consortium voor Innovatie in den Bosch.

De volgende Verdiep! sessie die op 29 juni aanstaande gehouden wordt bij het CvI in het Innovatiehuis in 's-Hertogenbosch heeft als thema: De zin en onzin van conferenties.

Ieder jaar wordt er een groot aantal conferenties georganiseerd voor de mbo sector met soms de nodige overlap qua onderwerpen en beoogd publiek. Daarnaast organiseren instellingen ook nog hun eigen studiedagen. Steeds vaker zijn er signalen uit het veld dat er een overkill is aan conferenties, studiedagen en bijeenkomsten.

Werknemers krijgen minder makkelijk toestemming om te gaan. De toegangsprijs is te hoog of er kan geen vervanging worden gevonden. Lessen moeten doorgaan en hebben voorrang.
Daarnaast zijn er mensen die zich openlijk afvragen wat nu eigenlijk het nut is van een conferentie.
"Zonde van al dat geld. Dat kun je beter besteden aan het primair proces!"
Leveranciers op hun beurt klagen over de hoge vierkante meterprijs en de weinige aanloop op de beursvloer. Sommige blijven al helemaal weg van grote events.

Wordt het tijd voor een andere aanpak?
Op vrijdagmiddag 29 juni willen we iedereen die geïnteresseerd is in dit thema of daar uitgesproken ideeën over heeft de gelegenheid geven om over dit onderwerp met elkaar van gedachten te wisselen. Conferentietijgers, organisatoren, leveranciers, bedrijven, uitgevers, beleidsmedewerkers, adviseurs... kortom: boeren, burgers en buitenlui, iedereen is welkom!

Aanmelden
Meer informatie over tijd en locatie en het aanmeldformulier vind je op www.verdiep.nl.

01 juni 2012

Mediawijs? Bewijs het maar!

Inschrijving MediaMasters 2012 van start
Wegens groot succes herhaald. Vanaf deze week kunnen scholen zich weer inschrijven voor MediaMasters 2012, de media-ervaring voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Tijdens de Week van de Mediawijsheid (23-30 november 2012) komen leerlingen voor een nieuwe missie te staan: red de redactie! Ze moeten overleggen, samenwerken, media maken en interpreteren. Halen ze de deadline? MediaMasters is een initiatief van Mediawijzer.net om meer aandacht te geven aan mediawijsheid in het onderwijs.