31 augustus 2012

Zo trots op m'n dochter!

Wat heeft ze ons lang in spanning laten zitten, maar precies twee dagen voor de ultieme einddatum kwam dan toch het verlossende telefoontje: "Papa, vanaf nu hoef ik nooit meer te studeren!"

Op twee dagen na heeft ze er dan precies tien jaar over gedaan om haar diploma te halen bij de hogere hotelschool in Leeuwarden. Onze dochter is een meid die veel liever de handen uit de mouwen steekt dan in de studieboeken kruipt (van wie zou ze dat hebben?) dus als zij de kans kreeg om een paar maanden naar Londen te gaan liet ze dat écht niet afketsen op die ene laatste module die ze nog 'even' moest doen. "Dat komt wel goed" zei ze dan. Grote internationale hotelketens vragen niet naar een papiertje, maar kijken naar de kwaliteit van personeel en daarover bestaat in het geval van mijn dochter geen enkel misverstand: ze kán het als geen ander! Maar papa vind het toch wel fijn dat dat papiertje nu binnen is:-)
Vanaf nu dus nooit meer de delicate vraag "En, hoe is het eigenlijk met je studie?" en het onvermijdelijke antwoord "Daar wil ik het nu niet over hebben!"

Zo zie je maar weer hoe belangrijk vertrouwen is in je kinderen. In m'n hart heb ik er nooit aan getwijfeld, maar ik begon hem toch wel een beetje te knijpen de laatste weken. We drinken er een op en over die vacature in Djakarta moeten we het binnenkort nog maar eens hebben...

Update
Voor alle duidelijkheid en naar aanleiding van reacties:
Mijn dochter leert graag, iedere dag en met veel plezier. Zij ervaart echter een groot verschil tussen studeren (het formele leren zeg maar) en leren. Ze haalt haar kennis veel liever uit de praktijk dan uit (soms jaren oude) boeken!

Met SURFconext zorgeloos naar de cloud

Gisteren was ik met een aantal anderen te gast bij SURFmarket op hun prachtige locatie in Utrecht voor de eerste SURF Edubloggers Meetup 2012. Speciaal voor edubloggers was een interessant programma samengesteld, natuurlijk in de hoop dat we daar met z'n allen flink over gaan bloggen. Nou, daar is alle reden toe, want wat we te zien en te horen kregen was zeker interessant.
Jan Bakker, directeur SURFmarket, deed z'n zendingswerk prima en nam een half uurtje om het portfolio van zijn dienst onder de aandacht te brengen. Daarna was het woord aan Peter van Schaik van de TU Delft die een mooi kijkje in zijn keuken gaf. Inmiddels kregen we steeds meer te horen over SURFconext én dat we er ook nog daadwerkelijk mee aan de slag zouden gaan, dus de verhalen van Paul van Dijk en Hans van Bergen hielden ons goed bij de les.

Uiteindelijk was het zover en kregen we een gastaccount waarmee we konden inloggen op een portaal. Na eenmaal inloggen konden we vervolgens allerlei verschillende tools, diensten en omgevingen benaderen. Zo konden we zelf ervaren wat de voordelen kunnen zijn van SURFconext!

29 augustus 2012

Bevestigingsmailtje ontvangen na versturen Google Docs formulier

Ook op mijn werk bij saMBO-ICT maken we veel en dankbaar gebruik van de mogelijkheden van Google Docs formulieren. Wat we na de vakantie constateerden was dat veel mensen zich voor de tweede keer aanmeldden voor onze komende conferentie. Waarschijnlijk vergeten dat ze dat voor de vakantie al een keer gedaan hadden?
Daarover doorpratend kwamen we tot de conclusie dat dit wellicht komt omdat mensen die zich aanmelden geen bevestigingsmailtje ontvangen.

"Willem, kun je dat niet inbouwen?"
Een mooie uitdaging en na wat zoekwerk en testen kan ik zeggen: "Ja, dat kan!"

Ik kwam terecht op deze pagina en daar staat precies uitgelegd wat je doen moet om iemand die een formulier heeft ingevuld een bevestigingsmailtje te sturen. Waar het op neerkomt is dat je een script moet schrijven met de scripteditor. Als je wilt kun je alle gegevens die zijn ingevuld netjes meesturen. Eventueel kun je een cc'tje naar jezelf sturen. Op genoemde pagina staat een uitgewerkt voorbeeld en aanvullende instructies en tips.

Als er veel belangstelling voor blijkt te zijn wil ik een en ander wel vertalen naar het Nederlands. Laat het me dan even weten via dit formulier. Daarmee kun je gelijk uittesten hoe het werkt, want je krijgt een keurige ontvangstbevestiging met daarin de door jou ingevulde gegevens!

25 augustus 2012

Afscheid van Wim

Ik voel me vereerd en bevoorrecht dat ik vandaag het woord mocht voeren bij het afscheid van een goede vriend. Hij vroeg me een brief voor te lezen en dat heb ik gedaan na deze inleidende woorden:

Vandaag nemen we afscheid van Wim.

Ik heb een mooi leven gehad” zegt hij.
En wij zijn daar allemaal op onze eigen manier deelachtig aan geweest.
Met grote zaken, zoals een huwelijk, een huis kopen, kinderen krijgen, kleinkinderen...
Maar ook met kleine dingen: een goed gesprek, een gezellige borrel, een mooie vakantie!
Wat blijft zijn onze herinneringen aan Wim die we mogen koesteren en kunnen delen met elkaar, zodat hij in ons blijft voortleven.

Afgelopen maart mocht ik met Wim mee een paar dagen naar de sneeuw. Dat wilde hij nog zo graag. Het ging best goed: Hendrik-Jan kon hem maar nét bijhouden. ‘s Avonds terug in het hotel bestelden we een klein pilsje, maar Wim liep plotseling weg. Hendrik-Jan en ik keken elkaar aan: Zou het wel goed gaan met Wim? Even later kwam hij met een glimlach om de mond terug, gelijk daarna gevolgd door een ober met een plankje Obstlers. “Kom op jongens, dat hoort erbij!”
Dat was Wim, zorgen voor sfeer en gezelligheid.

Het is nog maar een paar weken geleden dat Wim lekker bij ons buiten zat en genoot van het weer. “Wat wonen jullie hier toch mooi”, zei Wim. “Dat klopt, maar er moet nog wel heel wat gebeuren!” zei ik. “Ach man, je moet gewoon wat vrienden charteren en een paar weekeinden plannen”. Ik zag dat hij zich moest verbijten om niet te zeggen: “Ik wil je wel helpen”, want hij wist dat dat niet meer ging. Ook dat was Wim, altijd klaar staan voor een ander om te helpen klussen.

Hij voelde wel dat het minder werd, maar wilde nog zoveel genieten van het mooie leven. Toch was hij er wel nuchter over. Zo zei hij opeens: “Die scheermesjes verkopen ze in veel te grote verpakkingen. Dat ga ik niet meer opmaken. Maar ik hoop wel dat ik mijn pensioen haal.”

Bij Wim wist je waar je aan toe was en wat je aan hem had. Hij had duidelijke en vaak prachtige meningen, zoals over het opvoeden van de jongens: “Je moet gewoon iedere drie maanden even de teugels aantrekken. Dan kan je ze daarna weer een tijdje laten vieren.”

Zo zullen we allemaal onze verhalen hebben over Wim. Deel ze met elkaar en geniet ervan!

Wim heeft mij gevraagd bij dit afscheid een brief voor te lezen die hij een tijdje geleden heeft geschreven. Dat ga ik nu doen...


07 augustus 2012

Wat kan je nu met weblogs in het (mbo)onderwijs?

Op 7 september aanstaande mag ik weer een Verdiep! sessie verzorgen bij Kennisnet in Zoetermeer. Het bewerken van het overzicht van Nederlands(talig)e EDUbloggers bracht me op het idee om de volgende sessie te wijden aan het werken met weblogs. Er kan zoveel mee, maar als ik sommige blogs bekijk denk ik vaak wel:
Je zou hier met een paar simpele ingrepen een nog mooiere blog van kunnen maken!
Dus gaan we daar op vrijdag 7 september (bij voldoende deelname) maar eens lekker aan werken!
Meer informatie en de mogelijkheid om aan te melden vind je hier.

06 augustus 2012

Vakantie!

De komende weken zal het hier rustig worden. Morgen vertrekken we in etappes naar het zuiden. Tot aan de laatste week niets gepland of geboekt. We zien wel waar we terechtkomen. Dat is voor ons vakantie! In de derde week ligt er voor ons een boot klaar in het Canal du Midi waarmee we heerlijk gaan varen. Rustig het landschap van de Languedoc en Corbières aan ons voorbij laten schuiven, ondertussen genietend van wat de streek ons te bieden heeft.

Op Twitter werd me gevraagd of ik wel allerlei web-dingetjes geïnstalleerd heb om de boel in de gaten te houden. En inderdaad, de via Ebay bestelde wireless webcams doen het uitstekend! Via een aparte app kan ik ze zowel met m'n iPhone, iPad en Windows Phone op afstand besturen en de beelden bekijken.
Maar ik vertrouw toch liever op m'n hond en de kinderen die thuisblijven. Ik verdenk ze er zelfs van dat ze de stekker wel eens uit de webcams zullen trekken of er een theedoek overheen gooien zoals laatst gebeurde. Wat ik ze niet verteld heb is dat de webcams ook audio registreren:-)

Edubloggers.nl
Jullie hoeven me op geen enkele manier te missen want je kunt nu terecht bij edubloggers.nl waar je de weblogs van meer dan 100 edubloggers kunt ontdekken via de feeds achter de verschillende op categorie ingestelde tabbladen. Abonneer je eens op een weblog dat je nog niet kent en laat je verrassen door de berichten. Eind augustus meld ik me weer...

Twittergidsen

De Nederlands(talig)e lijst van edubloggers is natuurlijk uniek in zijn soort, maar er zijn meer overzichten. Toen we er vorige week mee bezig waren vroeg iemand of er ook een dergelijk overzicht is van edutwitteraars. Op Twitter kan iedereen natuurlijk een eigen lijst samenstellen en bijhouden, maar er is meer mogelijk.

Zo beheert Michiel Berger, ook bekend van Nedstat (weet je nog?) allerlei twittergidsen. Hij zag ons initiatief en maakte gelijk edublogger.twittergids.nl aan. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen om erin vermeld te worden is ervoor te zorgen dat het woord edublogger voorkomt in je bio. Ben je als twitteraar nog niet geïndexeerd door de twittergids dan kun je jezelf aanmelden via tweepguide.com. Het duurt even voordat je gespiderd wordt door de database maar daarna krijg je een keurige vermelding. De ranking vindt plaats op basis van je aantal tweets, volgers en gevolgden.

Zo is er bijvoorbeeld ook mbo.twittergids.nl en er zijn er nog veel meer! Een overzicht vind je op twittergids.nl. Kies je de trefwoorden in je bio zorgvuldig dan kun je dus in meerdere gidsen voorkomen.

05 augustus 2012

Making Shift Happen

Update 1 juli 2015
Dit bericht had oorspronkelijk een heel andere titel en ging over hoe je (niet) moet omgaan met onderwijsprofessionals. We zijn bijna drie jaar verder en weten inmiddels wat de kracht, maar ook de macht is van social media. Zaken die je daar uit kunnen je heel lang blijven volgen. Persoon in kwestie heeft dat ervaren en er duidelijk van geleerd, want ik volg hem uiteraard nog steeds. Wat ik nu zie is een professionele houding met inhoudelijk vaak sterke bijdragen, bijvoorbeeld via Twitter.

Kortom, de SHIFT is gemaakt!
Dat constaterende heb ik besloten mijn oorspronkelijke bericht te verwijderen, omdat het drie jaar na dato niets meer toevoegt. We hebben er voldoende van geleerd! Veel liever richt ik mij op "The Future of Learning"!

Pinterests volgen via RSS feed

Volgens mij is het slechts een kwestie van tijd voordat de eerste EDUblogger zich aanmeldt die blogt via Pinterest. Maar omdat we van iedere blogger een RSS feed willen hebben voor de weergave op edubloggers.nl krijgen we een uitdaging omdat Pinterest geen RSS feed lijkt aan te bieden. Lijkt, want het is er wel degelijk! Een kleine zoektocht op internet leidde me naar dit bericht.

Voor m'n uitleg neem ik een willekeurige Pinterest gebruiker, in dit geval Innofun. Die heeft als Pinterest adres: http://pinterest.com/innofun/
Stel dat ik alle activiteiten van Innofun wil volgen, dan is dit de RSS feed: http://pinterest.com/innofun/feed.rss

Stel nu dat ik maar één board wil volgen van Innofun, bijvoorbeeld: http://pinterest.com/innofun/social-media-in-de-klas/
In dat geval is de RSS feed: http://pinterest.com/innofun/social-media-in-de-klas.rss

Zo kun je interessante Pinterests dus ook volgen via Google Reader!

Wordpress favoriet bij EDUbloggers

Als je eenmaal een lijstje met gegevens hebt is daar natuurlijk steeds meer uit te halen. Zo heb ik gisteren aan de hand van het overzicht van Nederlands(talig)e EDUbloggers achterhaald*) welk platform gebruikt wordt. (Zie de meest rechter kolom)

Inmiddels staan er 110 weblogs in het overzicht.
Maar liefst 60 daarvan gebruiken Wordpress als platform. Blogger volgt op de tweede plaats en wordt op 30 weblogs toegepast. Yurls komt nog 2 keer voor. Daarna totale versnippering!
De volgende platforms komen allemaal maar 1 keer voor:
b2evolution, Desertdog, Edublogs, Expression Engine, Facebook, Joomla, Ning, Posterous, Rapid Weaver, Silverstripe, Tumblr.
Dreamweaver,  Edit my site, Serif page plus en Typo 3 genereren geen RSS feed en je kunt je dus afvragen of hierbij eigenlijk wel sprake is van een weblog?

Welke gegevens zouden jullie nog meer in kaart gebracht willen hebben? De eerste suggestie werd gisterenavond al geopperd: de plaats van hosting.
*) Met dank aan Raymond Snijders die me geholpen heeft met de moeilijke gevallen!

04 augustus 2012

Aangepast zoeken

Via Google aangepast zoeken is het mogelijk om een aangepaste zoekmachine te definiëren die alleen zoekt in de websites die jij opgeeft. Er zijn allerlei extra instellingen mogelijk om het zoeken te verfijnen. Zo kun je aangeven of er ook gezocht mag worden naar afbeeldingen. Ook kun je het uiterlijk op allerlei manieren aanpassen aan je wensen. Verder is het mogelijk de zoekresultaten te laten sorteren, bijvoorbeeld op relevantie of op datum. Tenslotte is het mogelijk om categorieën aan te geven. Er zijn nog meer opties, maar die heb ik nog niet uitgeprobeerd. Je krijgt code aangeboden die je op je website moet plaatsen. Je kunt oneindig veranderingen doorvoeren via Google aangepast zoeken of de zoekmachine verder verfijnen waarbij je niet telkens die code op je site hoeft aan te passen.
In onderstaande zoekmachine heb ik de url's opgegeven van alle bij mij bekende Nederlands(talig)e EDUbloggers.

Let op:
De rest van dit bericht met het zoekvenster blijkt het niet te doen in Internet Explorer.

02 augustus 2012

RSS feed van een Facebook pagina

Karin Winters en ik zijn er maar druk mee. We willen het landschap van Nederlands(talig)e EDUbloggers nu eindelijk eens goed in kaart brengen. Ik doe dat door een lijst aan te leggen en bij te houden terwijl Karin op basis van deze lijst edubloggers.nl vult en weer aanvult met RSS feeds. Dat laatste is best lastig want niet alle blogs bieden (duidelijk) een RSS feed aan.

Tussen de (inmiddels meer dan honderd) EDUbloggers is er één die daarvoor een Facebook pagina gebruikt. Dat kan prima, maar Facebook lijkt geen RSS feed aan te bieden.
Kijk, daarin zie ik dan weer een uitdaging!

Een beetje zoeken via Google brengt me bij Facebook RSS feed. Met de informatie die daar staat kan ik uit de voeten. Je hebt blijkbaar de ID van een Facebook pagina nodig en die vind ik dan weer via deze url: graph.facebook.com/trendmatcher. Gewoon de naam van je pagina achter de url aanvullen en je krijgt de gegevens die je hebben moet.
Als ik de RSS feed van mijn Facebook pagina in RSS 2.0 formaat wil hebben kom ik dus op het volgende:
http://www.facebook.com/feeds/page.php?format=rss20&id=463531633662449
Als ATOM feed kan ook, dan wordt het zo:
http://www.facebook.com/feeds/page.php?format=atom10&id=463531633662449

Eventueel kun je die feed dan nog aanbieden bij Feedburner om er wat moois van te maken!