24 september 2012

Het leefritme van de connected consumer

Meerderheid jongeren vindt zichzelf veelzijdiger door nieuwe technologie
Voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar is de opkomst van de (mobiele) communicatietechnologie zowel een vloek als een zegen. Zo zegt 63% van de jongeren in vergelijking met drie jaar geleden een stuk veelzijdiger te zijn, maar hebben zij tegelijkertijd (59%) het gevoel dat ze sneller afgeleid worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Leefritme Kenniscentrum onder bijna 2000 Nederlanders naar de impact van mobiele technologie op ons leef- en werkritme. Het onderzoek laat zien dat het individu meer dan ooit aan zet is om zijn grenzen te bewaken in een wereld waar werk, studie en privé door elkaar lopen.

23 september 2012

Audioberichten publiceren bij Wordpress

Ook dit jaar wil ik op De Onderwijsdagen weer korte interviews doen en die als audiobericht plaatsen op het weblog van de conferentie. Vorig jaar gebruikte ik daarvoor Cinch.fm maar deze dienst houdt er eind deze maand helaas mee op. Ik moest dus op zoek naar een alternatief.

Nu zijn er meerdere apps voor de iPhone waarmee je audio kunt opnemen, maar ik heb natuurlijk een verlanglijstje. Zo moet het audobestand makkelijk te embedden zijn en liefst ook afspeelbaar op mobiele devices. Diensten die met Flashplayers werken, zoals Audioboo, vallen dus af. Soundcloud biedt een HTML5 player en dat maakt deze service heel geschikt voor mijn doel. Ik werk met een externe iRig microfoon die wordt geleverd met een eigen app, de iRig recorder. Het mooie is dat deze app ook kan exporteren naar Soundcloud. Toch vereist deze werkwijze een aantal handelingen. Nadat je het bestand bij Soundcloud geplaatst hebt moet je nog een bericht aanmaken op je weblog en de player met het geluidsbestand embedden. Met een in-app aankoop voor de iRig app kun je het geluid ook editen, er fragmenten uitknippen enzovoort. De bestanden worden opgeslagen in M4A formaat.

Maar het kan ook anders bij Wordpress!

15 september 2012

Onverwachts een flinke waarschuwing!

Opeens kon ik vanmorgen niet meer op m'n rechterbeen staan. Het voelde alsof deze er even niet meer was. Gelukkig had ik m'n iPad binnen handbereik en met de zoekopdracht: 'plotselinge uitval rechterbeen' kwam ik al snel op pagina's terecht die me deden vermoeden dat de verschijnselen waar ik last van had te maken konden hebben met een TIA. Snel dus naar de huisartsenpost waar ik goed werd opgevangen. Wat kunnen ze daar snel veel gegevens over je uit hun systeem halen zeg!

Nu zit ik weer thuis met wat potjes bloedverdunners en realiseer me dat een zaterdag zo maar heel anders kan lopen dan ik in de planning had! Voorlopig dus even kalm aan doen en maandag in overleg met de huisarts kijken wat er nu verder moet gebeuren.
De sites die ik bezoek zijn daar duidelijk over: ik zal wat moeten veranderen! Meer bewegen bijvoorbeeld...

Hoe dan ook, geen paniek, alles is weer onder controle, maar het kan zijn dat ik even wat minder aan mijn hobby hier toe kom...

14 september 2012

Night of the Nerds 2012

Zaterdagavond 6 oktober is de 3e editie van Night of the Nerds in ScienceCenter NEMO, Amsterdam.

Ben je een nerd of heb je buitengewoon veel interesse in technologie, de nieuwste gadgets en wetenschap, dan is dit een avond die je niet mag missen.
Speciaal voor nerds van 16-22 jaar organiseert het NEMO een uitbundig programma vol clinics, experiences, expedities en een quiz waarbij je kunt aantonen dat jij en je vriend(inn)en ‘certified’ nerds zijn. Nerdy docenten mogen thuis blijven, dit is puur voor soortgenoten.

Wat kun je verwachten?
Neurotechnologen, gamedevelopers, appbouwers, modetechneuten, sensor- en DNAtechnologen, delen hun kennis, experimenten en passie met jou. Met veel clinics over gamedesign, brain computer interfaces, smart textiles.

Voor wie?
Night of the Nerds is speciaal voor nerds m/v (16 – 21 jaar) van VWO, Gymnasium, Technasium en (eerstejaars) hbo/wo-studenten van technische of bèta-studies.

Dat laatste haal ik dus van de website. Wat me hierbij verbaast is waarom het MBO niet genoemd wordt! Van daaruit kun je toch ook doorstromen naar het HBO?
Meer informatie vind je op www.nightofthenerds.nl

BoekTweePuntNul als app

Alleen vandaag is BoekTweePuntNul als app beschikbaar in de AppStore voor de introductieprijs van € 4,99. Vanaf morgen zal de app € 8,99 kosten. Daarmee is de app nog altijd een stuk voordeliger dan het boek natuurlijk! In de app staan de 125 bijdragen zoals ze ook in de eerste versie van het boek opgenomen zijn.

Waarom geen ebook maar een app?
Heel simpel: de app kan worden bijgewerkt, bijvoorbeeld met de 75 artikelen die in versie twee beschikbaar komen!

Ik heb de app gedownload en deel hier mijn eerste indrukken:

11 september 2012

7scenes lanceert de Mobile Learning Academy

Op 17 september tijdens het PICNIC festival lanceert 7scenes de Mobile Learning Academy. Dit nieuwe educatieve initiatief biedt universiteiten, hogescholen en middelbare scholen de tools om mobiele educatieve games te maken. Zo wordt leren op locatie, in de stad mogelijk.

De wereld als klaslokaal
De Mobile Learning Academy is opgezet om nieuwe manieren van leren voor de 21e eeuw te ontwikkelen. Nu studenten altijd en overal kunnen leren met behulp van een smartphone zijn er nieuwe educatieve methodes nodig die een dergelijke manier van leren mogelijk maken.

"Wij geloven dat de echte wereld de meest relevante context is om in te leren. Dus zou je haar als je klaslokaal moeten kunnen gebruiken! Daarom geven we je de richtlijnen voor het ontwerpen van mobiele games, het gereedschap om ze te maken, apps voor studenten om ze te spelen en methodes om ze in je vak te integreren," aldus Ronald Lenz, oprichter en CEO van 7scenes.

DCube voor betrouwbare verbindingen

Het ei van Columbus, een gat in de markt? In ieder geval slim bedacht en uitgevoerd, die DCube!

Het is een vierkante kubus met daarin een managed 1Gbit/s switch met 7 data aansluitingen en een uplink. De kubus is te plaatsen op iedere stroomzuil. Plaats je deze ergens in een lokaal dan kunnen studenten daar gebruik van maken en zijn ze niet meer afhankelijk van niet altijd even stabiele wifi verbindingen. Zo maak je met één vaste utp aansluiting zeven mensen blij!

De DCube is bedacht door een ex-collega van me en al in gebruik bij het Drenthe College. Door het besluit van het College van Examens kan er geen gebruik gemaakt meer worden van Wifi voor laptops en moeten scholen weer terug naar een bekabelde netwerk aansluiting. Daarom koos het Drenthe College voor de DCube, een oplossing waardoor studenten en medewerkers altijd voldoende bandbreedte hebben, wanneer nodig, tegen lage investeringen. De DCube is mobiel inzetbaar en je hebt geen wandgoten meer nodig met stroom- en data-aansluitingen. Dit betekent dus ook nog een behoorlijke kostenbesparing!

Disclaimer: Ik krijg niet betaald voor dit bericht, maar vond het wel leuk om te melden.

10 september 2012

Wat mankeert er aan het aanbod?

Afgelopen vrijdag zou ik een Verdiep! sessie verzorgen op de Verdieping bij Kennisnet over weblogs in het (mbo) onderwijs. Helaas moest ik de sessie afblazen vanwege te weinig aanmeldingen en dat is natuurlijk nooit leuk om te moeten doen.

Het kan een aantal dingen betekenen:
  1. Ik ben niet interessant genoeg
  2. Het onderwerp is niet interessant genoeg
  3. Het tijdstip (vrijdagmiddag) is heel ongelukkig
  4. Mensen mogen niet meer de school uit voor iets dergelijks
  5. Een combinatie van bovenstaande factoren.
Maar ik ben niet zo snel uit het veld geslagen natuurlijk! Toevallig had Kennisnet nog een gaatje vrij op de Verdieping op dinsdagmiddag 9 oktober, dus probeer ik het nóg een keer. Klik hier voor meer informatie over de verdiep! sessie Wat kan je nu met weblogs in het (mbo)onderwijs?

Als er nu weer heel weinig animo is zal toch eens diep in de spiegel moeten gaan kijken (punt 1) of een ander onderwerp bedenken (punt 2).
Bij dat laatste kunnen jullie mij helpen trouwens. Welk onderwerp zou je graag behandeld willen zien en zou je dan ook komen? Of geldt voor jou ook dat je niet meer zo makkelijk toestemming krijgt voor een middag nascholing buiten de deur (punt 4)? En natuurlijk ben ik ook nieuwsgierig naar de stelling bij punt 3: Klopt het dat je beter niet iets kunt organiseren op een vrijdagmiddag?

09 september 2012

Geschiedenis? Zo gaat UniC dat doen!

Het is normaal dat in een nieuw schooljaar de eerste les bij een vak door de docent gebruikt wordt om uit te leggen wat er precies gaat gebeuren en wat er verwacht wordt van de leerlingen. Jelmer Evers zou Jelmer niet zijn als hij ook die uitleg niet online zou zetten bij Youtube!
"Normaal gesproken zou je in de klas best veel dingen uitgelegd krijgen van me, maar dat heb ik nu alvast opgenomen. De bedoeling is dat je dat van te voren gaat bekijken. Ik zet er nog wat vragen bij om te kijken of je het begrijpt en dat zorgt ervoor dat je in de les veel meer aan het werk kan gaan met geschiedenis. We hebben maar één uur en dat is best wel kort. Dus er is een video, daar koppel ik zo'n vijf vragen aan en dat vormt in 'Studio geschiedenis' de basis voor de toets".

06 september 2012

The best match you've ever seen!

Op 6 oktober a.s. zal in Beeld & Geluid te Hilversum “BoekTweePuntNul 200″ gepresenteerd worden, de tweede editie van BoekTweePuntNul, nu met 200 onderwerpen over Web 2.0, Social Media en Webtools.

Alle 200 co-auteurs zijn uitgenodigd voor deze jaarlijkse BoekTweePuntNul200 netwerkbijeenkomst en de presentatie van BoekTweePuntNul–200 en ook nog het nieuwe HandBoekTweePuntNul voor het onderwijs waar diverse auteurs achtergrondinformatie geven over hoe sociale media in het onderwijs in te zetten zijn.

Hoogtepunt van de middag wordt The Battle of the Trendwatchers, waarin Vincent Everts en Remco Bron een uniek verbaal gevecht over mediatrends aan zullen gaan. Ik mag daarbij als Trendmatcher de match leiden en als scherprechter optreden! Neem van mij aan dat een gemiddeld verkiezingsdebat hierbij in het niets valt. Ik ga het de heren moeilijk maken en daag ze uit met originele maar realistische ideeën te komen waar we (in het onderwijs) wat aan hebben!


Heb je een prangende vraag aan (een van) deze trendwatchers? Laat het me weten en ik neem het mee in de strijd!

05 september 2012

Whitepaper 21st Century Skills

Sinds vorige week is de website 21stcenturyskills.nl gelanceerd. Gelijktijdig daarmee is het whitepaper ‘21st century skills in het onderwijs’ als gratis te downloaden document beschikbaar gesteld.
Achtereenvolgens wordt daarin aandacht besteed aan het ontstaan van de kennissamenleving en de gevolgen daarvan. Vervolgens is een overzicht opgenomen van 21st century skills zoals die wereldwijd in diverse modellen worden gehanteerd. Het laatste onderdeel behandelt 21st century skills in relatie tot het onderwijs. Je kunt "betalen" met een tweet, maar dat hoeft niet persé, een symphatieke manier van aanbieden wat mij betreft!

De website en de diensten die daarop worden aangeboden zijn een initiatief van Frank van den Oetelaar en Henk Lamers. Beiden hebben hun sporen verdiend in de wereld van ICT en onderwijs. Ik wens ze dan ook veel succes toe met hun initiatief. Het whitepaper is in ieder geval de moeite waard.

Hieronder een greep uit de inleiding:

04 september 2012

Inventarisatie Edubloggersdiner 2012

Al jaren vindt traditiegetrouw aan de vooravond van De Onderwijsdagen het Edubloggersdiner plaats.
Ook dit jaar vormen de Onderwijsdagen weer een prima reden om als edubloggers gezellig bij elkaar te komen.
Alleen heeft de organisatie van de Onderwijsdagen met tradities gebroken. Zo vindt het evenement niet meer zoals tot nu toe gebruikelijk plaats in Utrecht, maar is gekozen voor Rotterdam. Daarnaast blijft het evenement niet beperkt tot twee dagen, maar is gekozen voor drie dagen, waarbij iedere dag de nadruk zal liggen op een andere onderwijssector (als ik het goed begrepen heb). Dit maakt de keuze voor plaats en tijdstip dit jaar voor ons een stuk lastiger.

Reden genoeg om edubloggers (en anderen die graag aanhaken) te vragen welke keuze voorkeur heeft.
Dus heb je zin om (ook) dit jaar mee te doen met het edubloggersdiner, vul dan even deze vragenlijst in! Het geeft de organisatoren een indicatie waar ze zich het beste op kunnen richten. Deze inventarisatie staat los van aanmelding. Aanmelden doe je op deze wiki.