30 november 2012

Onderwijs en Defensie delen eenzelfde opdracht

Vorige week donderdag werd de vierde NIVOZ-lezing verzorgd door luitenant-generaal Mart de Kruif. Deze lezing wordt traditioneel verzorgd door een oorspronkelijke en maatschappelijk betrokken denker die het Nederlands onderwijs vanuit een bredere context kan en durft te bezien.
In drie eerdere edities stelden Herman Wijffels, Hans Adriaansens en Tex Gunning dwingende morele vragen aan ons onderwijs en droegen verstrekkende oplossingen aan. De Kruif reikte zijn visie op leiderschap en verantwoordelijkheid aan als reflectie en maakte duidelijk dat Defensie en Onderwijs eenzelfde opdracht delen: Jonge mensen voorbereiden op een onvoorspelbare toekomst!

Het zou mij volledig ontgaan zijn, ware het niet dat ik een persbericht kreeg toegestuurd met de uitnodiging hier aandacht aan te besteden.  De luitenant-generaal deed zijn betoog aan de hand van tien stellingen:

25 november 2012

App het met Bloom(en)

App het met Bloom(en) is een eBook, oorspronkelijk uitgebracht onder de titel Hot Apps 4 HOTS, geschreven door Yolanda Barker en Lisa Johnson en nu naar het Nederlands vertaald door Dico Krommenhoek. Dico heeft een ePub- en een PDF versie gemaakt die je via zijn weblog apptiviteiten.eu kunt downloaden. Je betaalt met een tweet. Johnson en Barker gebruikten de taxonomie van Bloom als “onderlegger” voor de lesactiviteiten die zij bedachten.

Het eBook omvat 9 taakkaarten. Voor elk Bloom Niveau is er 1 taakkaart (en als een app alleen beschikbaar was voor de iPad 2 is er een tweede kaart toegevoegd die met de iPad 1 gebruikt kan worden).

Terugblik op 22e i&i conferentie

Afgelopen donderdag vond de 22e conferentie plaats van de vakvereniging i&i met veel veranderingen in de aanpak ten opzichte van de afgelopen jaren. Het roer is duidelijk omgegooid!

Wat slim om een locatie van een onderwijsinstelling te nemen in plaats van het wifi- en gsm arme Lunteren! Ik vind het altijd leuk om te gast te zijn op een school met studenten om je heen. Op de campus van de HAN in Arnhem kreeg je het gevoel dat je om je heen zag waar je voor bij elkaar kwam.
Superidee om een conferentie te beginnen na de dagelijke files en te laten doorgaan tot in de avond zodat je ook weer rustig naar huis kunt. Als het diner dan ook nog inhoudelijk gebruikt wordt met keynotes en discussie blijkt dat er écht is nagedacht door de programmacommissie!

19 november 2012

Stellingen om te gebruiken


Op het lustrumsymposium bij Niekée (zie dit bericht) werden er stellingen op een deur getimmerd, maar dat niet alleen. Ze lagen verspreid door de hele school en werden gebruikt als start voor veel discussies.

Veel ervan vond ik zo mooi dat ik "onderwijskunstenaar" Sjef Drummen vroeg of ik ze zou mogen gebruiken in een blogpost.

Voor alle duidelijkheid: Sjef is de geestelijk vader en alle rechten liggen bij hem.

Ze zijn echter te mooi om niet te delen! Gebruik ze in een discussie met directie, team, ouders en leerlingen.
Je zult verrast staan wat eruit komt!

Wil je de stellingen op een iPad/iPhone bekijken? Klik dan hier.

17 november 2012

De 22e i&i conferentie

Nog even een reminder voor de i&i conferentie. Donderdag 22 november opent de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen haar deuren om je te verwelkomen voor alweer de 22e editie van dit jaarlijkse evenement.

Niet alleen de locatie is anders dan vorige jaren, ook de opzet is veranderd. De conferentie is dit jaar beperkt tot één dag.

Het thema voor deze conferentie is:
Kiezen & delen
Je kunt voor deze 22e aflevering zoals gewoonlijk rekenen op een programma vol boeiende workshops en keynotes. Als extraatje organiseert de i&i dit jaar ook een 'diner pensant'. Tijdens dit diner kun je alle indrukken van de dag rustig laten bezinken onder het genot van spijs en drank. Tussen de gangen door word je getrakteerd op presentaties van interessante sprekers.

Samsung introduceert Onderwijs Innovatiefonds

Het onderwijs bereidt onze kinderen voor op morgen. Leerlingen groeien nu al op met smartphones en tablets. Intuïtief als zij zijn, kost het hun weinig moeite handigheid op te bouwen. Leerlingen zijn veel online. En weten daarvan thuis en dankzij Wi-Fi ook buiten veel gebruik te maken.

Voor het onderwijs betekent dit nogal wat. De huidige en komende generaties gaan anders met informatie om. Sociale media spelen daarin een steeds grotere rol. Scholen moeten zich daarop instellen en zich daarop voorbereiden. Zodat nieuwe technologie en sociale media structureel deel gaan uitmaken van het onderwijs. Zo kunnen de leerlingen van nu de kennis en vaardigheden krijgen die zij later nodig hebben op hun pad in onze 21ste eeuwse samenleving.

16 november 2012

De Onderwijsdagen 2012

De afgelopen week was het hier rustig, maar ik was wel degelijk als edublogger actief! Op uitnodiging van SURF en Kennisnet heb ik anderhalve dag gevolgd van Dé Onderwijsdagen 2012 en daarover berichten geplaatst op het speciaal voor deze conferentie ingerichte weblog.

Een overzicht van mijn bijdragen kun je vinden via deze pagina, maar lees vooral de berichten van de andere edubloggers!

13 november 2012

Plakplaatje voor edubloggers

Jelmer Evers (onze knuffeldocent zoals ik hem gisterenavond gekscherend noemde) heeft iets met badges. Als je wilt weten waarom moet je hem gewoon volgen op Twitter.

Twee dagen geleden heeft hij een mooie badge gemaakt voor alle edubloggers die zich hadden ingeschreven voor het negende edubloggersdiner. Die mag je dus op je eigen weblog plaatsen als een soort van plakplaatje zoals je dat vroeger kreeg als je mooi geschreven had.

Het negende edubloggersdiner

Wat was het weer een geweldige happening, het jaarlijkse edubloggersdiner dat traditiegetrouw voorafgaat aan Dé Onderwijsdagen. Een fantastische opkomst, een prima locatie, een super sfeer en zo kan ik nog wel even doorgaan met superlatieven, maar aan de andere kant:
"what happened in Hemingway, stays in Hemingway".
Met andere woorden: je moet er gewoon bij zijn geweest om erover te kunnen meepraten!

Er werd niet getwitterd, geen foto's gemaakt (op één na), niet gefilmd of wat dan ook. Voor één avond in het jaar vergeten de edubloggers hun devices en praten gewoon gezellig met elkaar. Nou vooruit, een paar uitzonderingen daar gelaten, want natuurlijk was er iemand met een Microsoft Surface en een ander met een mini iPad, maar dat nemen we ze voor deze keer niet kwalijk:-)

Meer dan veertig edubloggers zochten en vonden elkaar. Velen zagen elkaar voor het eerst "in het echt" en dan helpt een badge met je (twitter)naam toch wel. De twee eerste consumptiemuntjes kregen we van SURF en Kennisnet, waarvoor dank.

12 november 2012

Inzicht in je energieverbuik

Essent heeft weer wat nieuws: de slimme stekkers van E-inzicht.
Afgelopen vrijdag kreeg ik een pakketje thuisgestuurd en inmiddels heb ik er wat mee kunnen spelen. Het pakket bestaat uit een hub (met voeding) die je met een utp kabeltje aansluit aan je modem of router en twee "slimme stekkers". Na installatie en activering kun je via een website en/of via een app de stekkers bedienen, als tijdklok programmeren en uitlezen wat het verbruik is van de apparaten die je erop aansluit.

09 november 2012

Lustrumsymposium op Niekée

Gisteren mocht ik meedoen met het lustrumsymposium op Niekée ter gelegenheid van hun vijfjarig bestaan als vernieuwingsschool over het onderwijs van de toekomst. Ik heb drie discussierondes verzorgd waarin met name de rol van de leraar centraal stond en de plaats die deze inneemt bij het onderwijs van de toekomst. Dit aan de hand van stellingen als:
om te leren heb je geen leraar nodig.

Maar er gebeurde veel meer op dat symposium! Het programma stond bol van verrassende onderdelen, gelardeerd door leuke intermezzo's. Opvallend daarbij was de rol van de leerlingen die bij alle aspecten van organisatie en uitvoering betrokken waren. Daarnaast kun je er niet omheen om vast te stellen wat een prachtig schoolgebouw Niekée heeft. Welke school heeft nu een complete permanente klimwand in de hal staan? Niekée dus wel. Niet (alleen) als blikvanger, maar gewoon om te gebruiken! Een inspirerende omgeving waarin het prettig moet zijn om te leren, zowel voor leerlingen als voor medewerkers. Mijn complimenten voor alle kartrekkers die dit concept gestalte hebben weten te geven!

Maurice de Hond was er ook en verzorgde een keynote. Je kunt natuurlijk wel raden waarover! Ik heb het opgenomen en je kunt zijn presentatie hier beluisteren:


Hier een korte opname van de opening waarbij ook de klimwand werd ingezet en nog wat foto's die ik gemaakt heb, onder andere van de prachtige frozen statues!

07 november 2012

Maak een elfje over de herfst

Linda Humme (aka @lhumme) heeft weer een mooie tool ontdekt die ze zo kon inzetten in haar les. Het gaat om notes.io waarmee je heel makkelijk zonder aanmelden of registratie iets op internet kunt plaatsen en daarna eventueel delen met anderen via Facebook en/of Twitter.

Linda heeft haar leerlingen (via een tweet) de opdracht gegeven zo'n notes.io te starten en daarin een elfje te maken over de herfst.

Hier staat haar opdracht: http://notes.io/tLe
En hier al voorbeelden van de resultaten die leerlingen insturen:
http://notes.io/tHj http://notes.io/tKC

Zoals je ziet liggen de tools voor het oprapen. Het is aan docenten om er een creatieve toepassing bij- en zinvolle invulling voor te bedenken! Dit is onderwijs in de 21e eeuw volgens mij...

06 november 2012

Meer dan 60% van de middelbare scholen in Nederland geen Wifi

Wil je weten wat jongeren bezig houdt én wat ze in hun mars hebben?
Dan moet je echt eens serieus gaan kijken naar bijvoorbeeld Bliep.nl en VIVALAWIFI. Vooral de achterliggende weblogs geven een mooi kijkje in waar zij mee bezig zijn en op welke manier ze dat doen. Lees bijvoorbeeld *bliep stelt managementteam aan.

En heb je iets meegekregen van de campagne Viva La Wifi?
Nederlandse scholieren konden de afgelopen maand laten weten hoe het met Wifi en onbeperkte toegang tot internet op hun school gesteld was. Maar liefst 5000 leerlingen hebben hun school aangemeld. Maar liefst 800 scholen zijn aangemeld. De school met de meeste stemmen is OSG Sevenwolden uit Heerenveen. Hier en daar is het ronduit schokkend als je leest hoe deze jonge ondernemers op sommige scholen gewoon niet serieus worden genomen. Maar ik wens ze veel succes!

Hallo Wereld! Een prachtig project!

Wieke Heikoop, ook bekend als @kermisjuf is leerkracht bij de Rijdende School. Tijdens de kermis in Weert heeft zij samen met Sanne Meijrink, een collega die woont en werkt op de International Indusschool in India een gezamenlijk project uitgevoerd.

Daarvan is een Prezi gemaakt die hieronder is te bekijken. Gedegen werk met een zeer uitvoerig transcript. Ik neem het hier over omdat ik zeer onder de indruk ben van het project zelf maar ook van de manier waarop het is beschreven. De Prezi staat vol mooie foto's en tekeningen, filmpjes en onderstaande tekst met links naar voorbeelden. Dit moét andere leerkrachten toch wel inspireren om iets dergelijks te gaan doen!

De canon van het onderwijs

Op 14 november verschijnt de Canon van het Onderwijs. Een boek waarin de onderwijs-geschiedenis van Nederland in dertig vensters wordt belicht. Ook wordt die dag de website gelanceerd waarin je meer informatie kunt vinden over de onderwijscanon. Houdt de website onderwijserfgoed.nl in de gaten voor meer informatie!

Op onderwijserfgoed.nl worden bronnen uit verschillende onderwijscollecties bijeengebracht: de verslagen van de Inspectie van het Onderwijs, de adviezen van de Onderwijsraad en een selectie uit de collectie van het Nationaal Onderwijsmuseum. Daarmee krijg je een unieke mogelijkheid om zelf onderzoek te doen en zo een beeld te krijgen van de ontwikkeling van ons onderwijs.

Thema's die behandeld worden zijn:

05 november 2012

Kunt u mij helpen met onderstaand probleem?

Ik voel mij best wel vereerd!
Een docent Techniek op een vmbo-gt school maakt graag gebruik van digitale leermiddelen in de klas.
Hij is naarstig op zoek naar mogelijkheden voor het verduidelijken van overbrengingen via het digibord.
Uiteraard zijn er verschillende filmpjes en ppt's te vinden maar hij zoekt software die het mogelijk maakt om bijvoorbeeld een tandwiel te laten draaien op het digibord. Het liefst wil hij daaraan ook nog een tandwiel koppelen om de overbrenging te verduidelijken. Een derde of vierde tandwiel moet de draairichting en versnelling verduidelijken. Het liefst ziet hij alles ook nog bewegen. Nu redt hij zich met een filmpje maar hij zou het veel mooier vinden als de leerlingen een en ander zelf kunnen proberen op het digibord.

Na bovenstaande introductie zijn dit zijn concrete vragen:

IJZERSTERK! Ben jij al deelnemer?

Op 10 en 11 april 2013 vindt Dé Managementconferentie plaats van het Consortium voor Innovatie. Gastcollege is ROC Twente die De Gieterij in Hengelo beschikbaar heeft gesteld, een prachtige en inspirerende locatie!

In De Gieterij zullen zeker 35 lokalen worden omgetoverd tot workshopruimtes. Daar zullen de deelnemende ROC’s, AOC’s en Vakscholen je graag ontvangen in hun ‘eigen workshopruimte’ om hun IJZERSTERKE programma met jou te delen en elkaar in deze inspirerende omgeving te ontmoeten.

Bekijk de OWD12 app voor De Onderwijsdagen

Volgende week is het weer zover: De Onderwijsdagen 2012
Dit jaar op een andere locatie, met een andere formule én met een andere prijsstelling. Ik ben heel benieuwd hoe deze veranderingen uitpakken. Het programma beoogt voor alle doelgroepen -van PO tot en met HO- aantrekkelijk te zijn.

Heb je je nog niet aangemeld? Dan kun je natuurlijk op de website het programma bekijken, maar je kunt ook de owd12 app downloaden. Hij is beschikbaar voor Android, iPhone/iPad en Blackberry. Zoek in de verschillende stores op de term: Onderwijsdagen. De screendump hiernaast is van de iPhone versie. Als je die start zul je zien dat één van de hiernaast getoonde knoppen ontbreekt:-)

Ben je niet in de gelegenheid om te komen? Jammer, maar het goede nieuws is dan dat een aantal edubloggers ook dit jaar weer verslag zal doen op het voor dit evenement ingerichte weblog. Nu al komen de eerste berichten daar binnen.
Zelf hoop ik er woensdagmiddag en donderdag te zijn, dus wie weet tot dan!

Hieronder zie je een korte demo van de OWD12 app voor de iPad.

03 november 2012

Spraakgestuurd zoeken met Google

Pierre Gorissen plaatste er gisteren al een bericht over, maar omdat beelden vaak meer zeggen dan 1000 woorden heb ik even een paar screencasts gemaakt zodat je kunt zien hoe het werkt, ook als je het zelf nog niet tot je beschikking hebt. Zoals Pierre aangeeft werkt het best wel goed, behalve wanneer je afkortingen gebruikt, zoals ICT of saMBO-ICT. Google blijft mij in dat geval maar Icetea aanbieden. Ook heb ik de indruk dat je eigen zoekhistorie meetelt, want ik krijg andere resulaten wanneer ik wel ben ingelogd dan wanneer ik niet ben ingelogd. Behalve op de iPad heb ik het ook uitgeprobeerd onder Windows 8 en vreemd genoeg had ik de indruk dat de resultaten daar een stuk minder accuraat zijn.

Hieronder de screencasts die ik gemaakt heb.

02 november 2012

MP4 bestand embedden in Powerpoint

Deze week kwam er een vraag langs via Twitter over de mogelijkheid om een MP4 bestand te embedden in een PowerPoint presentatie*). De vraagsteller was al uren bezig, maar kreeg het niet voor elkaar. Dat ik kon melden dat het bij mij wel lukt hielp hem niet echt, dus tijd voor wat uitleg en een screencast.

01 november 2012

Win een gratis klassenlicentie voor Handel & Wandel Light!

ACTIE! 20 gratis klassenlicenties voor Handel & Wandel Light

Tijdens de Economendag 2012 biedt BitPress Educatie 20 gratis klassenlicenties aan voor Handel & Wandel Light. Kun je niet aanwezig zijn? Stuur dan een e-mail naar:
docenten@bizzgames.nl.

Handel & Wandel Light is een online managementgame ter oriëntatie op Economie, M&O en Ondernemerschap voor vo en mbo leerlingen (14-16 jr.). Leerlingenteams zijn online eigenaar van een hotdogkar op de zaterdagmarkt. In directe concurrentie dingen ze om de gunst van de klant. Bekijk hier de demo!

De trekking is op 20 november. Winnaars ontvangen automatisch bericht.

Lifehacking met Evernote – het ultieme handboek voor Evernote

We proberen dagelijks het hoofd boven water te houden in een overdaad aan informatie. Maar zonder het juiste instrument lijkt dat een onmogelijke taak. Evernote is een (gratis) programma dat alles kan opslaan, organiseren en terugvinden wat belangrijk voor je is. Of het nu om werkdocumenten gaat, je huishouden, studie of hobby. Maar het is lastig om te leren hoe je Evernote het béste kunt gebruiken in jouw situatie.

Lifehacking met Evernote is een handboek met tips voor slim gebruik van Evernote. Geschreven door Frank Meeuwsen, Oskar van Rijswijk en Patrick Mackaaij, auteurs van Lifehacking.nl.

In dit e-book (PDF, ePub en Mobi) leer je:
  • Hoe je snel start met Evernote
  • Hoe je gemakkelijk digitale informatie kunt opslaan in Evernote. Of dat nu via het web, e-mail of je computer is.
  • Hoe zoek je in je notities met geavanceerde zoekopdrachten?
  • Hoe organiseer je Evernote naar je eigen smaak?
  • Hoe kun je Evernote op je smartphone gebruiken?
  • Hoe gebruik je Evernote zakelijk, in je studie of in je hobby?
Meer informatie en aanschaffen (nu voor introductieprijs van € 5,99) kun je hier.