28 januari 2013

Het is de schuld van Google!

Je zult je misschien afvragen waarom het hier de laatste weken verhoudingsgewijs zo rustig is. Ik kan het je uitleggen. Sinds enige tijd heb ik de beschikking over een Google Nexus 7. Alle tijd die ik anders besteed aan het bezoeken van sites, op zoek naar ideeën om over te bloggen heb ik de afgelopen periode gebruikt om die Nexus beter te leren kennen. Dat het hier zo rustig was is dus eigenlijk de schuld van Google:-)
"Waarom schrijf je er (nog) niet over?" vroeg een collega me vorige week. Hij heeft gelijk: het is de hoogste tijd om jullie deelachtig te maken van mijn ervaringen!

Durf te delen!

Omdat ik ervan uitga dat ook jij ervan overtuigd bent dat leraren leidend kunnen en willen zijn bij vernieuwing in de school vestig ik graag je aandacht op de nieuwe (en verbeterde!) Onderwijs Pioniers-rondes in het VO en MBO waar leraren zich kosteloos voor kunnen aanmelden. Je maakt dan kans op een budget van 5000 euro, een crash course tot Pionier, een lerend netwerk van pionierende collega’s en uiteindelijk de Onderwijs Pioniers Trofee.

Maar belangrijker: het is een kans om een eigen idee op school te realiseren en te ervaren hoe leiding geven aan iets nieuws werkt. De deadline is 31 maart! Een vrijblijvende brainstormsessie voor lerarenteams aanvragen kan! Kijk op onderwijspioniers.nl voor meer info.

Kijk direct hoe je als leraar mee kunt doen: vo of mbo of download de flyer voor leraren.

21 januari 2013

Vinden, delen en ontdekken van educatieve apps

Vandaag is Eduapp.nl gelanceerd. Eduapp is een zeer overzichtelijke portal waarmee je educatieve apps voor school en thuis kunt vinden. Je kunt zoeken op vakgebied, leeftijd en zelfs specifiek op leergebied. Je kunt je apps organiseren in lijsten en ze delen met anderen. Dat allemaal eenvoudig en online op je computer of tablet, zonder iets te downloaden of te installeren.

Inspirerende lesideeën
Er zijn al heel veel lijsten met apps beschikbaar op internet. Vaak ontbreekt echter de omschrijving met didactische mogelijkheden. Op Eduapp kan je na (gratis) aanmelding zelf lesideeën toevoegen aan apps en deze delen met anderen. Zo zie je precies hoe je de app in je vakgebied kunt inzetten. Inclusief tips voor thuis!

Ontdekken en delen
Je kunt collega’s volgen (ook van andere scholen), familie en vrienden en zo ontdekken welke educatieve apps zij gebruiken in de klas en thuis. Deel je favoriete apps, lesideeën en tips met elkaar en creëer samen met de Eduapp community een nieuw en inspirerend educatief landschap.

En, werkt het?
De tekst hierboven is zo ongeveer overgenomen van de website, maar hoe werkt het nu echt?

20 januari 2013

The Crowd en Lente in het onderwijs verenigen de krachten

Het is nog pril maar het is te mooi om het niet te delen.
The Crowd en Lente in het onderwijs gaan ook samen activiteiten organiseren!

Hierover hebben een aantal mensen afgelopen vrijdag gesproken en het was in een mum van tijd duidelijk dat dit gaat gebeuren. Beide initiatieven hebben gemeen dat zij zijn ontstaan uit een behoefte om beter onderwijs te maken door kennis over onderwijs laagdrempelig en direct te delen. Beide initiatieven worden gekenmerkt door een zeer positieve insteek zonder enige commerciële interesse. De initiatieven hebben een wat andere vorm van organisatie en uitvoering gekozen, maar deze sluiten prima op elkaar aan en kunnen elkaar zo ook versterken.


Lente in het onderwijs is een initiatief van Karin WintersMarcel Kesselring,Paul LaaperRemco Pijpers en mijzelf en heeft als motto: “Het wordt tijd voor een positieve golf, een lente in het onderwijs waarin we zoeken naar verbindingen en hoe Sociale Media hierbij kunnen helpen.”
Lente in het onderwijs organiseert regelmatig “stand up” kenniscaroussels, informele bijeenkomsten waarbij een aantal docenten, in slots van 15 minuten, hun verhaal vertellen over de inzet van (sociale) media in hun onderwijs.

The Crowd is een vereniging i.o. en heeft als motto: “Regie over je eigen professionalisering.” Deelnemers aan The Crowd organiseren activiteiten voor deelnemers aan The Crowd. Tijdens deze activiteiten delen experts uit de praktijk hun kennis, vaak in de vorm van een hands-on workshop.

Welke uitvoering de bundeling van krachten precies zal krijgen en wanneer het zal gaan plaatsvinden wordt nu nog besproken maar het zou zomaar het volgende kunnen zijn:

Een kenniscaroussel van Lente in het onderwijs, gevolgd door een eventstorm van The Crowd, ergens in het ‘Noorden’ van het land, ergens in maart of april. Er zullen voor de deelnemers geen kosten aan verbonden zijn en deelnemers zullen ook nergens lid van hoeven te worden.

Wil je hier op enigerlei wijze aan bijdragen, door een lokatie te verzorgen, een korte presentatie te verzorgen of heb je interesse om te komen luisteren maak dit dan kenbaar door het bij @MeneerVaanhold, @FransDroog of @KarinWinters te melden of door onder dit bericht een reactie achter te laten.
(bron)

19 januari 2013

Sociale Media in de les

Afgelopen donderdag was de 27e conferentie van saMBO-ICT.
Een van de meest inspirerende presentaties die ik daar volgde werd gegeven door Sandra van Eys, docente verpleegkunde bij ROC Flevoland. Tot voor kort was zij altijd aan het jagen op mobieltjes in de klas. Iedereen die betrapt werd mocht hem inleveren bij de juf. Toen kwamen er tablets voor alle docenten, bedoeld om er aan- en afwezigheid op bij te houden. Sandra kreeg al snel in de gaten dat er met tablets veel meer mogelijk was. Zij volgde een opleiding tot mediacoach en veranderde haar aanpak in de les.

Social Media Bingo

Tijdens de Week van de Social Media van het CvI verzorgde ook Patrick Koning afgelopen woensdag een geweldige presentatie waarmee hij de deelnemers lekker actief maakte.

Hij hield zijn verhaal namelijk aan de hand van uitgedeelde bingo kaarten met daarop een aantal iconen van al dan niet veelgebruikte S0cial Media tools. Deelnemers werden uitgenodigd 4 of 5 op een rij als eerste te benoemen en natuurlijk vielen er daarbij ook prijzen te winnen.

Het bleek nog lastig genoeg om alle tools snel te herkennen én te beschrijven en daar hoopte Patrick natuurlijk op. Zo kon hij mooi uitleggen wat je met bijvoorbeeld een tool als Socrative kunt doen in het onderwijs. Een leuke werkvorm die ik zeker ook eens (met toestemming van Patrick) ga hanteren!

De presentatie van Patrick is hier te vinden.
De bingo kaart vind je hieronder, alleen heb ik hem bewerkt met Thinglink:

13 januari 2013

Masterclass Onderwijsapps Ontwerpen

Er zijn heel veel apps, maar ze zijn niet altijd zoals je ze graag wilt hebben. Vooral specifieke onderwijsapps zijn schaars.

Karim Amrani en Keimpe de Heer hebben daarom het initiatief genomen om een aantal masterclasses aan te bieden waarin je leert om makkelijk en snel je eigen apps te ontwerpen voor in de les. Daarbij wordt gebruik gemaakt van gratis beschikbare tools. Verder is kennis op het gebied van programmeren niet nodig. Deze masterclass is dus niet zozeer bedoeld voor ontwikkelaars of programmeurs. Juist niet-programmeurs kunnen op deze manier kennismaken met Apps, de toepassing ervan in het onderwijs en de ontwikkeling van App concepten en -prototypes met ondersteunende App-bouw tools. Daarmee zijn deze masterclasses dus heel geschikt voor bijvoorbeeld docenten en ICT-coordinatoren.

De masterclasses worden op meerdere momenten aangeboden (in Utrecht) en duren drie middagen. Deelname kost € 350 ex BTW maar als je je aanmeldt voor 15 februari krijg je korting.

Meer informatie vind je op appsontwerpen.nl.

10 januari 2013

Klaslokalen Van De Toekomst & CousCous

Dit is een gastpost van Karim Amrani
Hoe zullen klaslokalen in de toekomst er uit kunnen zien? Wat nou als we in staat waren om deze educatieve ruimtes opnieuw (helemaal van nul) te ontwerpen?

Klaslokalen zijn interessante ruimtes. Men leert, werkt samen en sociale interacties vinden plaats. Toch heeft “het format” van het klaslokaal de afgelopen 100 jaar relatief weinig verbeteringen gekend. Dus wat nou als we een wit doek konden pakken, nieuwe verf en de toekomst opnieuw konden ontwerpen? In deze post deel ik wat ideeën die een mogelijke toekomst illustreren.

Niks Nieuws
Het is geen nieuw idee om “klaslokalen van de toekomst” te ontwerpen. Veel bedrijven en instanties zijn hier al jaren mee bezig geweest. Drie voorbeelden:

Daarnaast heb je natuurlijk de grote jongens die hun plannen voor de toekomst graag mooi
verpakken zoals:

08 januari 2013

Reminder Spreekuur Social Media

Volgende week is de Week van de Social Media in het Innovatiehuis in ‘s-Hertogenbosch.

Miniconferentie Social Media
De mini-conferentie Social Media rond, voor en in het Onderwijs is helaas al helemaal volgeboekt. Vandaar dat Karin Winters en Patrick Koning hun sessie herhalen op de donderdag. Je kunt je daar nog voor aanmelden!

Social Medialab
Maar er is meer te doen! Zo is er een speciaal Social Medialab waar diverse activiteiten plaatsvinden. Je kunt er ook terecht met vragen en zelf aan de slag gaan met handige tools. Op dinsdag en woensdag houd ik spreekuur in het Innovatiehuis. Je kunt dan bij me terecht met allerlei vragen over het gebruik van Socal Media en de tools die je daarvoor nodig hebt. Lukt het je niet om langs te komen? Dan doen we het toch digitaal! Daarvoor kunnen we tools gebruiken als Twitter, Facebook, Google+, Ustream of Anymeeting. Mijn voorwaarde is dat de consulten voor iedereen te volgen zijn, dus geen privé één op één ondersteuning.

Spreekuur Social Media
Dus wil je meer weten over het gebruik van Social Media in het onderwijs of over de tools die je daarbij kunt inzetten, benader me dan op dinsdag of woensdag tijdens de Week van de Social Media en ik probeer je zo goed mogelijk verder te helpen. Mijn consulten zullen niet langer dan 15 minuten duren, tenzij er meer kijkers/luisteraars zijn of er geen andere vragen binnenkomen.

Afspraak maken
Wil je zeker zijn dat je aan de beurt komt? Reserveer me dan alvast door te reageren op dit bericht, maar bedenk wel: vol=vol! Geef aan wat je wilt weten of waar je het met me over wilt hebben. Als er meer mensen zijn met dezelfde vraag kunnen we zaken combineren.

Kom op bezoek
Heb je tijd om langs te komen? Dan ben je van harte welkom in het Social Medialab van het Innovatiehuis in 's-Hertogenbosch. Ik zal je graag ontvangen en te woord staan én je loopt kans nog meer leuke mensen te treffen!

Organisatie
De organisatie van de Week van de Social Media is in handen van een paar stagiaires. Zij verzinnen telkens nieuwe activiteiten en schrijven daarover op dit weblog. Hou ze dus in de gaten of stuur hen een mailtje als je meer over de activiteiten in deze week wilt weten. Het Social Medialab wordt ingericht door studenten van het Koning Willem 1 College.

01 januari 2013

De juiste balans

En natuurlijk een gelukkig nieuw jaar!
Ik heb me voorgenomen om dit jaar niet mee te doen aan al dat terugblikken en vooruitkijken. Toch ontkom je er niet aan, de verhalen van anderen lezend, dat je zelf gaat nadenken over wat er het afgelopen jaar gebeurd is en wat je verwacht van het komende jaar.
Ook bij het uitdelen van "de beste wensen" heb ik altijd enige reserve. Natuurlijk kun je iemand het allerbeste toewensen, maar je weet aan de andere kant dat de zon nooit iedere dag schijnt, dat niet altijd alles meezit, dat een ongeluk in een klein hoekje zit en dat gezondheid niet iets vanzelfsprekends is.
Daarom wens ik je veel liever toe dat je de juiste balans weet te vinden tussen wat je mag, wat je kunt, wat je wilt en wat je moet...