27 februari 2013

Onderzoek Sociale Media en Werkdruk

Als docent en sociale media beheerder bij ROC Leeuwenborgh Opleidingen zag Loucette Reppenhagen in de afgelopen jaren dat veel docenten om haar heen kampten met een te hoge werkdruk en daardoor regelmatig afwezig waren. Zij is zich gaan afvragen of en zo ja, hoe sociale media invloed zou kunnen hebben op de werkdruk van haar collega’s. Die vraag bracht haar tot het onderzoek:
De invloeden van sociale media op de perceptie van werkdruk bij het onderwijzend personeel binnen het MBO.

Lurken en bankhangen

Ik heb al enige tijd last van een vervelend geblesseerde knie die kennelijk nogal wat tijd nodig heeft om weer te helen. Lopen maar ook zitten met het been recht naar beneden is nog steeds pijnlijk waardoor ik snel weer de bank met de kussens opzoek. Daardoor mis ik mijn comfortabele computer-werkplek met goed toetsenbord, fatsoenlijke muis en tweede scherm. Natuurlijk heb ik op de bank alles om me heen: iPad, iPhone, notebook, uiteraard de Nexus 7 en zowaar ook die goedkope Android tablet van de Aldi. Tijd genoeg immers om dingen uit te proberen.

20 februari 2013

Draadloos toetsenbordje voor de Nexus 7

Ik blijf me erover verbazen! Nog geen twee weken geleden besteld bij DealExtreme en vandaag al geleverd: Een Ultrathin Aluminum Alloy Wireless Bluetooth V3.0 61-Key Keyboard voor de Google Nexus 7.
En dat voor nog geen € 17,50 en zonder verzendkosten!
Het is een schattig klein gevalletje dat mooi om de Nexus heen past en het ook nog redelijk doet. Iemand die goed kan typen zal het verschrikkelijk vinden maar ik vind het met mijn tweevingertypevaardigheid niet tegenvallen. Het pairen met Bluetooth gaat goed en het geheel voelt stevig genoeg aan. Prettig is dat ik nu cursortoetsen tot m'n beschikking heb. Verder zit er een terug en home knop op en je kunt het volume regelen.

Directe link naar zoekopdracht in je Twitterarchief

Veel mensen hebben de afgelopen dagen hun volledige twitterarchief binnengehaald en een aantal van hen hebben, net als ikzelf, dit archief vervolgens online gezet. Sommigen gaan nog een stapje verder en zorgen ervoor dat het archief automatisch wordt bijgewerkt. Dat laatste kan dankzij het Google Drive script van de Schot Martin Hawksey. Ik bedankte hem voor zijn mooie programmeerwerk, maar had nog wel een kleine wens: Is het niet mogelijk een zoekopdracht in je archief als url te plaatsen?
Dat wordt wel lastig zei hij gisterenavond laat, maar vanmiddag al kreeg ik de daarvoor benodigde code binnen. Martin is nog niet helemaal tevreden, maar ik ben er al heel blij mee!

19 februari 2013

HTML bestanden publiceren via Google Drive

Een paar dagen geleden riep ik nog dat je wel eigen webruimte nodig hebt om HTML bestanden te kunnen publiceren.
Dat klopt niet helemaal want als je een Google account hebt kun je ze ook op Google Drive zetten. Om ze publiek zichtbaar te maken moet je dan echter wel een trucje uithalen. Ten eerste moet de directory waar je de bestanden inzet gedeeld worden. Heb je links tussen meerdere bestanden, dan moeten dat relatieve links zijn. Het makkelijkst is dan natuurlijk om met een index.html bestand te werken. Als je dat aanklikt vanuit Google Drive zals het een url hebben zoals dit:
https://docs.google.com/file/d/0By2d5B0yP7tLcmU4b0dNeHhTQ2M/edit
Verander dat in:
https://googledrive.com/host/0By2d5B0yP7tLcmU4b0dNeHhTQ2M
Die link is nu gewoon publiek beschikbaar. Ik geef toe, het is omslachtig maar ik vind het mooi dat het kan! Je kunt zelfs met subdirectories werken.

Via de link zie je een HTML pagina die ik in 1995 gemaakt heb over Het rooster van de toekomst. Ik vind dat nog steeds een prachtig document waar ik best trots op ben als je je realiseert dat dat in 1995 geschreven is, al 18 jaar geleden!

18 februari 2013

Hou je twitterarchief automatisch up-to-date

Gisteren beweerde ik nog dat je wel eigen webruimte en kennis van FTP moet hebben om je eigen twitterarchief beschikbaar te stellen. Het is allebei niet waar!
Je kunt dat archief namelijk ook bij Dropbox of bij Google Drive zetten in een gedeelde directory en daarvoor is geen FTP programma nodig. Kies je voor Google Drive en zie je niet op tegen een beetje werk, dan is het zelfs mogelijk om ervoor te zorgen dat je twitterarchief automatisch iedere dag wordt bijgewerkt. Martin Hawksey heeft daarvoor een prachtig script geschreven dat je moet installeren en configureren op jouw Google Drive. Volg je zijn instructies stap voor stap en nauwkeurig dan kan het eigenlijk niet fout gaan met als resultaat dat je archief automatisch iedere dag zal worden aangevuld en je er dus geen omkijken meer naar hebt. Alleen het doorzoeken van het archief lijkt bij mij nog niet te werken, maar dat is wellicht een kwestie van tijd...
Hier zie je mijn twitterarchief zoals dat vanaf vandaag automatisch zal worden bijgewerkt (fingers crossed)

Maak je eigen lettertype

Een tijd geleden schreef ik al over de Google Webfonts waar je veel verschillende fonts kunt vinden voor gebruik op internet. Nu is er een app (Android) waarmee je heel makkelijk je eigen lettertype kunt ontwerpen en gebruiken. Het gaat om de Font.My Font Maker. In de gratis versie kun je alleen kleine letters aanmaken, maar daarmee krijg je wel een goed beeld van de werking. Eenmaal klaar kun je jezelf het font laten toesturen als ttf bestand. Wanneer je dat bestand een plekje online geeft en ernaar verwijst met wat code kun je je online teksten dus in je eigen handschrift tonen, net zoals ik hier doe. Op de website staat summier beschreven hoe je dat doen kunt. Het mooie is dat deze fonts ook goed worden weergegeven op een iPad of Android tablet. Je kunt het font natuurlijk ook lokaal installeren en in je Word teksten gebruiken bijvoorbeeld.

De app is gemaakt voor smartphones en ziet er op een grotere tablet eigenlijk niet uit, maar het werkt wel. Gewoon even het hele alfabet invullen, je e-mail adres opgeven en even later krijg je een mailtje met het bestand.
Leuk om dit kinderen te laten doen en handschriften met elkaar te vergelijken!

Voor alle duidelijkheid: Het hier gebruikte font heb ik dus zelf met de app gemaakt. Een beetje CSS zorgt ervoor dat het zo getoond wordt op deze pagina. Wil je weten hoe? Kijk dan even in de broncode!

17 februari 2013

Stel je twitterarchief beschikbaar

Gisteren legde ik hier uit hoe je al je twitterberichten kunt ophalen bij Twitter om ze lokaal te kunnen archiveren en doorzoeken.
Als voorbeeld maakte ik mijn eigen archief openbaar zodat je kon zien hoe het werkt. Dat voorbeeld werd gelijk door een aantal twitteraars gevolgd. Leuk, want zo kun je ook bij elkaar kijken wie in de loop van tijd wat waarover gezegd heeft. Ook online zijn de archieven te doorzoeken namelijk!

Als je dat ook wilt moet je wel eigen webruimte hebben online en enige kennis van FTP. Je moet de gehele directory waarin je het ZIP bestand hebt uitgepakt namelijk online zetten, dus met alle bestanden en subdirectories. Met enige kennis van HTML kan je je archief ook nog wat opleuken, bijvoorbeeld door het dezelfde achtergrond te geven als je twitteraccount. Kijk maar eens naar mijn archief. Wil je na verloop van tijd je twitterarchief bijwerken dan hoef je niet opnieuw alle bestanden te uploaden, maar kun je volstaan met het bestand met de naam tweets.csv en de inhoud van de data directory.

Heb jij je archief ook online gezet? Laat het me weten in de comments!

16 februari 2013

Haal al je tweets op bij Twitter

Twitter biedt sinds kort de mogelijkheid om al je twitterberichten die je ooit op je eigen account geplaatst hebt op te halen. Die optie zie je nu nog niet standaard in je instellingen-menu. Daarvoor moet je eerst even onder Instellingen de Taal naar Engels en het Land naar Verenigde Staten aanpassen.
Als je dat gedaan hebt en je scrollt opnieuw naar beneden in je settings-menu dan zie je een nieuwe knop: Request your archive.
Klik daarop en je archief wordt aangemaakt. Dat kan even duren, maar je krijgt keurig een mailtje als je archief is aangemaakt met een link om het te downloaden.

Posterous houdt ermee op!

Het is de nachtmerrie van iedereen die gebruik maakt van gratis diensten: Je hebt veel tijd en energie gestoken in een bepaalde tool of omgeving en dan trekken ze de stekker eruit! Ruim twee jaar geleden zei ik over Posterous het volgende:
"Een tijd geleden heb ik even met Posterous gespeeld, maar wilde er niet teveel tijd in investeren. Wie garandeert me tenslotte dat zo'n gratis dienst er over een jaar nog is?
Maar wanneer je alles wat je naar Posterous stuurt ook kunt doorzetten naar Twitter, je weblog, je Flickr account en ga zo maar door, maakt het in principe niet uit wanneer een van die diensten ophoudt te bestaan."

11 februari 2013

De onderwijstrends van 2013

"In 2013 staat ‘zelf keuzes maken’ en ‘inspraak hebben’ hoog in het vaandel. Scholen zullen zich duidelijker profileren, docenten kiezen hun eigen manier van professionaliseren en leerlingen hebben behoefte om te kunnen kiezen hoe ze hun leerstof tot zich nemen." (bron)

Wat nu, ga ik me gedragen als trendwatcher en waag ik me aan voorspellingen? Nee hoor, ik kijk wel uit, ik match liever:-)
Bovenstaande is overgenomen uit een bericht op het weblog van YoungWorks, een bureau voor jongerencommunicatie. Voor de laatste trends en updates is het zeker interessant om hun blog te volgen.

09 februari 2013

Accesoires voor de Google Nexus 7

Gisteren heb ik m'n bestelling bij DealExtreme van het postkantoor afgehaald. Het lag er al een tijdje, maar ik kwam er niet eerder aan toe. Op 25 januari besteld en op 2 februari voor het eerst thuis aangeboden. Het betekent dat iets dat ik in Hongkong besteld heb en vanuit Sjanghai verstuurd is er nog geen twee weken over gedaan heeft om hier te komen. Keurig verpakt en zonder verzendkosten!

Het gaat om een kunstleren cover voor de Nexus waarbij je het deksel net zoals bij de iPad zo kunt vouwen dat de tablet blijft staan. Kosten: € 6,94. Er zit zelfs een magneetje in het deksel dat ervoor zorgt dat de Nexus vanzelf uitgaat. Nadeel is dat dat ook gebeurt als je het deksel helemaal omklapt, waarschijnlijk omdat de magneet iets te sterk is.

Verder een piepklein kaartlezertje voor € 1,43 en een OTG kabeltje voor € 1,49 zodat ik foto's van een SD kaart kan binnenhalen op m'n Nexus. En voor die dingen betaal je dan nog geen € 10,00 samen! Om het OTG kabeltje (uitleg) te kunnen gebruiken heb ik wel een app moeten aanschaffen: Nexus Media Importer. Dat is de enige betaalde app die ik heb tot nu toe. Voor de rest is alles wat ik aan apps geïnstalleerd heb op m'n Nexus gratis!

De service van DealExtreme bevalt me zo goed dat ik nu ook maar een bluetooth toetsenbordje voor de Nexus besteld heb voor € 17,37. Heel benieuwd hoe die me gaat bevallen want hij oogt wel heel klein. Betalen doe je via PayPal of met creditkaart.

07 februari 2013

Expertbijeenkomst Flipping the classroom

"Je moet toch wel heel graag naar een bijeenkomst over flipping The classroom willen om nu al in de trein te gaan zitten!"
Dat twitterde ik vanmorgen om 6:15 uur vanuit het Arriva boemeltje tussen Emmen en Zwolle (dat tegenwoordig overigens wel gratis wifi aanbiedt).
Na een net zo lange terugreis vanuit Tilburg kan ik zeggen dat het meer dan de moeite waard was.
Erno Mijland had me uitgenodigd voor deze bijeenkomst, die hij mee hielp organiseren voor de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs.

04 februari 2013

Documenten camera's

ICT is slechts een middel en nooit een doel op zich. Als je rondloopt over bijvoorbeeld de NOT of de BETTshow kan het geen kwaad om dat af en toe even hardop tegen jezelf te zeggen. Er is zoveel hardware te zien en het een glimt nog mooier dan het andere.

Zo zijn er prachtige documenten camera's. Welke leraar of juf wil niet zo'n ding op het bureau hebben staan om de kleinste dingetjes groot uitgemeten op het digibord te kunnen laten zien? Op de BETTshow waren ze er in alle soorten en maten.

Vooral de Lumens vond ik best mooi, met die slimme zwanenhals. Maar goed, je betaalt daar al snel € 300,00 voor. Wat is het dan leuk als je een eind verder de Hue HD webcam letterlijk over de toonbank ziet vliegen voor omgerekend € 35,00. Ook ik kon het niet laten er eentje mee te nemen. Qua specificaties op geen enkele manier met elkaar te vergelijken natuurlijk, maar dat geldt voor zoveel dingen die ik gezien heb. Uiteindelijk gaat het om wat je ermee doet in je onderwijs!

De ver van mijn BETTshow

Vorige week was ik in Londen voor de BETTshow. Dit jaar niet meer in het oude Olympiagebouw maar in de gloednieuwe ExCel behuizing, helemaal aan de andere kant van de stad in het havengebied.
Twee dagen zo'n beurs afstruinen is al zwaar genoeg, maar het gaat me nog veel meer tijd kosten om alles door te nemen en te verwerken wat ik aan informatie heb opgedaan en mee teruggenomen. Was er dan zoveel nieuws te zien? Niet echt, maar er zijn een paar dingen waar ik me zeker verder in wil verdiepen!

De organisatie van de BETTshow was weer perfect en ook het programma prima in orde. Ik zou niemand aanraden zo maar onvoorbereid de beursvloer op te stappen, want dan weet je echt niet waar je beginnen moet. Ik had dan ook een lijstje gemaakt van stands die ik in ieder geval wilde bezoeken. Wat opviel was het grote aantal schermen met Windows 8 tegels. Standhouders konden er wel voor betaald zijn om die te laten zien:-) Verder natuurlijk nog altijd veel digitale borden, al zie je ook steeds meer (soms belachelijk) grote schermen. Het leuke aan de BETTshow vind ik altijd aan de ene kant de grote stands van de grote merken, maar aan de andere kant ook kleine spelers die genoegen nemen met vier vierkante meter en van daaruit vol overtuiging hun product aan de man proberen te brengen. Het is echter onmogelijk bij allemaal te blijven staan om te kijken wat ze te bieden hebben.