26 maart 2013

Sociale media inzetten tijdens de lessen Nederlands

En wie ontmoette ik gisteren op het station in Zwolle? Ashwin Brouwer!
We herkenden elkaar dankzij onze profielfoto's op Twitter (ook zo'n voorbeeld van mediawijsheid).
Ashwin is de man achter het enige edublog dat ik ken dat gebruik maakt van Facebook:
Social Media in het MBO.

Maandag - Een snelle, wekelijkse les in sociale media-tools

Gisteren kwam ik op een expertsessie over Social Media in het MBO onder andere Jorick Scheerens tegen, van het Media College Amsterdam. Hij had veel te vertellen, maar greep ook even de kans aan om Maandag te laten zien.

Wat is Maandag?
'Maandag' is een initiatief van het Practoraat Sociale Media. Het is een snelle, wekelijkse les in sociale media-tools, bedoeld voor docenten van het Mediacollege Amsterdam, maar beschikbaar voor iedereen. In een filmpje, in de vorm van een screencast, staat iedere week een sociale media-tool centraal waar in het onderwijs mee gewerkt kan worden. Inmiddels zijn er twee afleveringen. Eentje over Mentimeter en een over TodaysMeet.

23 maart 2013

Mail Merge direct vanuit Gmail

De afgelopen week heb ik me verdiept in de mogelijkheden van Google Apps Scripts en ontdekt hoeveel je daarmee kunt doen. Eerder al liet ik zien hoe je vanuit een spreadsheet een mailtje kunt versturen naar meerdere adressen, maar het kan nog mooier!

Yet Another Mail Merge
Met het script Yet Another Mail Merge dat je kunt vinden in de scriptgalerij kun je direct vanuit Gmail een mailtje versturen.

22 maart 2013

Digitaliseer je postvak!

Al eerder verwees ik naar de column van Jan-Kees Meindersma waarin hij zich afvraagt waarom docenten niet meer gebruikmaken van digitale toetsen. In de reacties onder dat artikel komen de bezwaren je tegemoet. Dat is echter wat mij betreft geen excuus om het jezelf en je leerlingen niet wat makkelijker te maken met de inzet van een beetje ict.
Maak je nog steeds gebruik van je postvakje en vraag je je leerlingen nog altijd om daar hun opdrachten in te stoppen? Dan heb ik een tool die jouw leven en dat van je leerlingen een stuk aangenamer kan maken!

21 maart 2013

Google keep

Als je ergens de stekker uittrekt kun je hem ook ergens anders instoppen. Zouden ze echt zo denken bij Google? Hoe dan ook, gisteren is er weer een nieuwe dienst gepresenteerd: Google keep. Het is uitgebracht als Android app, maar ook gewoon beschikbaar via de browser. Als je een Google account hebt en je gaat naar drive.google.com/keep kun je gelijk aan de slag.

19 maart 2013

Mailmerge vanuit Google Drive

Wikipedia legt het heel duidelijk uit: "Mailmerge is een techniek om vanuit een sjabloonbrief een veelvoud aan documenten te genereren waarin alleen enkele gegevens verschillen."

Wil je nu als docent bijvoorbeeld de resultaten van een toets aan je leerlingen doorgeven, dan kun je ze allemaal apart een mailtje sturen, maar dan ben je met alle respect een beetje dom bezig. Ik ga ervan uit dat je de namen en e-mail adressen toch al in een spreadsheet hebt staan, met de cijfers erachter. In dat geval hoef je die kolommen alleen maar naar een ander spreadsheet in Google Drive te kopiëren, een paar aanpassingen te doen aan de tekst en klaar ben je!

18 maart 2013

Automatisch nakijken met Flubaroo

Waarom wordt er zo weinig gebruik gemaakt van digitale toetsen?
Dat is de vraag die Jan-Kees Meindersma stelt in een column op Kennisnet en waar al behoorlijk wat antwoorden op zijn binnengekomen.
Ook op LinkedIn wordt hier veel op gereageerd. Een goed verhaal dus, want het zet mensen in ieder geval aan het denken!

Zonder inhoudelijk op die discussie in te gaan wil ik in een screencast laten zien hoe makkelijk het is om een met behulp van Google formulieren gemaakte toets automatisch te laten nakijken. Dat kan door gebruik te maken van Flubaroo.

16 maart 2013

Nationale Social Media Awards voor het Onderwijs

Op het Nationaal Congres Onderwijs & Sociale Media worden de 'Nationale Social Media Awards voor het Onderwijs' uitgereikt. De awards zijn bedoeld voor baanbrekende projecten van onderwijsorganisaties waarbij sociale media centraal staan. Dit kan zijn bij onderwijs of onderzoek, de interne organisatie of marketing en communicatie. Ook mogen projecten die gericht zijn op de persoonlijke ontwikkeling van het (onderwijzend) personeel ingediend worden. Voorop staat dat het gebruik van sociale media de belangrijkste component van de inzending is.

15 maart 2013

Analyseer je Twittergedrag

Sinds kort is het mogelijk om (gewoon via settings) je volledige Twitter-archief op te vragen. Wanneer je het .zip bestand dat je kunt downloaden uitpakt op je harde schijf kun je via een browser door al je twitterberichten bladeren. Dat is natuurlijk al geweldig. Zie daarvoor ook dit bericht. Een stapje verder is dat je je archief beschikbaar maakt zoals ik hier gedaan heb.

Maar er is nog meer mogelijk met dat .zip bestand! 

14 maart 2013

Google Apps tweedaagse voor het Onderwijs

AppsEvents organiseert voor Google in Education een “Google Apps voor het Onderwijs leer- en workshop”.
Een fantastische tweedaagse in Den Haag op zaterdag 13 en zondag 14 april 2013.

De bijeenkomst is gefocust op het gebruik van “Google Apps” in het Basis- en Voortgezet Onderwijs, ook het Hoger Onderwijs komt aan bod.

De sessies worden verzorgd door de beste experts ter wereld in het gebruik van Google Apps. Ook de Google staff , Google Certified Teachers en Trainers geven verschillende workshops. Er zijn sessies voor leerkrachten, school administratie en IT managers. Daarnaast is iedereen die hart heeft voor het onderwijs van harte welkom.

Na deze bijeenkomst keer je met veel kant- en klaar materiaal naar school terug en je zult dit dan ook direct in je eigen leersituatie kunnen gebruiken. Naast de sessies en workshops is er ook een “Chromebook” klaslokaal waar je Chromebooks kunt testen en uitproberen.

De bijeenkomst wordt gehouden op The International School in den Haag. De meeste sessies zijn in het Engels, maar een aantal ook in het Nederlands. Meer informatie en aanmelden.

12 maart 2013

Keynote Rheingold over mediawijsheid en Net Smart

Op dinsdag 2 april 2013 geeft Howard Rheingold een keynote en College Tour voor Mediawijzer.net. Tijdens zijn keynote spreekt Rheingold onder andere over mediawijsheid en zijn boek Net Smart. De keynote vindt plaats in Utrecht op 2 april 2013 van 14.15 tot 16.45 uur.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Master Nieuwe Media & Digitale Cultuur van de Universiteit Utrecht en Mediawijzer.net. Tijdens de keynote geeft Rheingold zijn visie op mediawijsheid en spreekt hij over zijn boek Net Smart: How to Thrive Online. Heb je zelf altijd al een vraag willen stellen aan Rheingold? Tijdens de College Tour geeft hij daar antwoord op. Stel hier alvast je vraag.

Keynote en College Tour bijwonen

Wil je de keynote en/of de College Tour van Rheingold bijwonen? Aanmelden voor de bijeenkomst is gratis, maar wel verplicht.

Getallen gooien

Gisteren publiceerde ik de dobbelstenengooier. Ronald de Moor reageerde enthousiast en zag mogelijkheden om dat in de klas te gebruiken voor het automatiseren tot de 20. Maar ja, dobbelstenen komen nooit verder dan 16 dus heb ik de routine nu aangepast zodat je grotere getallen kunt genereren. Daarmee kun je nu getallen laten zien tot maximaal 100 en je leerlingen laten rekenen. Mooi voor op een digibord, maar het werkt ook op een tablet en smartphone. Het leuke is dat ik hiermee weer wat HTML5 onder de knie heb gekregen!

Kijk wat je kunt met de getallengooier.

Ik vroeg Ronald er een lesbrief(je) bij te schrijven en dit is wat ik van hem terugkreeg:

11 maart 2013

Van Youtube naar je Dropbox

Je hebt Youtube filmpjes in je presentatie en je komt ergens waar internet het niet doet? Een klassieke voorbereidingsfout als je die filmpjes niet op je computer hebt staan!

Dankzij VideoDropper kan dat vanaf nu echt heel makkelijk. Je gaat naar VideoDropper, logt in met je Dropbox gegevens, geeft de url van het Youtube filmpje, kiest formaat en kwaliteit en even later zit het filmpje in de map Apps/MediaDropper, klaar! Je kunt er ook voor kiezen om alleen de audio uit het filmpje op te slaan als MP3 bestand. Je geeft VideoDropper alleen recht om te schrijven in bovengenoemde map, die overigens automatisch wordt aangemaakt.
Wil je weten welke third parties je inmiddels allemaal rechten hebt gegeven op je Dropbox account? Kijk dan eens op deze pagina.
Met dank aan Caschys Blog, waar ik deze tip vond...

Trendrapport OER 2013: open onderwijs breekt door

Wereldwijde vraag naar kwalitatief hoogstaand open online onderwijs

Utrecht, 11 maart 2013 – Bij de start van de Open Education Week presenteren SURF en de special interest group Open Educational Resources (OER) het Trendrapport OER 2013Eén van de conclusies uit het rapport is dat open online onderwijs wereldwijd aan het doorbreken is, mede dankzij de grote populariteit van MOOC’s (massive open online courses). Deze doorbraak vindt met name plaats onder zogenaamde self learners: scholieren, professionals en ouderen die kwalitatief hoogstaande kennis willen opdoen zonder een reguliere opleiding te volgen. Vergroten van employability en persoonlijke ontwikkeling zijn daarbij belangrijke motieven.

10 maart 2013

Documenten van Marktplaatsmbo embedden

Stel je komt bruikbaar materiaal tegen op Marktplaatsmbo.nl dat je graag wilt gebruiken in je eigen ELO. Het lijkt niet mogelijk om documenten vanaf die plek te embedden. Tijd dus om wat verder te kijken!
Marktplaatsmbo maakt op de achtergrond gebruik van Scribd.com en daar is het wél mogelijk om documenten met embed code aan te bieden.

09 maart 2013

Dobbelstenengooier

Een tijdje geleden publiceerde Herman van Schie een mooi ganzenbordspel over mediawijsheid met behulp van Thinglink. Ik maakte er een aparte pagina voor, compleet met dobbelsteen.
De dobbelsteen was een flash animatie die ik ergens online vond. Helaas werkt deze site niet meer, dus moest ik op zoek naar wat anders.

Na veel speurwerk op internet waarbij ik een hoop bagger tegenkwam ben ik uiteindelijk terechtgekomen op github waar ik een prachtig stukje code vond als HTML5-app.

Ik heb het wat bewerkt met behulp van jQuery mobile waar heel veel voorbeeldcode is te vinden met als resultaat een dobbelstenen-gooier die werkt op een website, een digibord, maar ook op je mobieltje!

Je kunt ervoor kiezen om het totaal van de worp wel of niet weer te geven. Zo kun je deze dobbelstenengooier ook in de klas gebruiken met bijvoorbeeld 10 stenen en leerlingen het totaal laten uitrekenen voordat je het laat zien door op totaal te klikken...

07 maart 2013

Met je rug naar het bord

Enkele weken geleden kreeg ik de vraag of ik een Wacom interactief pendisplay zou willen testen.
Nu krijg ik vaker dit soort verzoeken en ik zeg altijd gelijk op voorhand dat ik niet kan beloven dat ik erover schrijf en als ik dat wel doe, dat het bericht positief zal zijn. "Geen probleem, we horen graag uw mening", was het antwoord. Nou, vooruit dan maar:-)
Het gaat om de Wacom PL 1600 die je als monitor plaatst tussen je computer en een beamer of groot scherm. Met een stylus bedien je het scherm. Het grote voordeel daarvan is natuurlijk dat je met je gezicht naar de klas of de zaal staat en zo oogcontact houdt met je publiek. Ideaal dus voor docenten die normaal gesproken veel uitleggen op het bord en daarvoor met de rug naar de klas moeten staan.

Geen huiswerk in Finland

Speciaal voor al die docenten die zo graag verwijzen naar Finland als zijnde het paradijs wanneer het gaat om onderwijs deze infographic die aan de hand van een aantal cijfers uitlegt waarom het onderwijs daar zo goed is.
Punt is wel dat leerkrachten die het allemaal zo mooi vinden daar onder die condities wellicht niet eens aan de bak zouden komen, want slechts de top 10% wordt geaccepteerd als leraar!
Ik kan me niet voorstellen dat we in Nederland bereid zijn zo diep in de buidel te tasten om hetzelfde systeem na te streven. Dat kun je jammer vinden, ik zie het maar als gegeven...

Hieronder de infographic, gevonden op OnlineClasses.org