28 april 2013

Sociale Media: Verbieden, Gedogen of Omhelzen?

Nationaal Congres Onderwijs & Sociale Media
Van 14 tot en met 17 mei 2013 zal het tweede Nationaal Congres Onderwijs & Sociale Media worden gehouden in EYE - het nieuwe filmmuseum in Amsterddam.

Congresdag VO/MBO
Voor het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs is er een eigen congresdag: donderdag 16 mei. Het congres biedt een aansprekend programma met sessies over sociale media en o.a. kansen/gevaren, didactiek, visie, protocollen, privacyvraagstukken, trends en ontwikkelingen, marketing en impact op het primair proces. Keynotes op deze dag worden gegeven door Marcel Wintels en Remco Bron.

Ook ik mag op 16 mei, in naam van Kennisnet, een sessie verzorgen en heb die als titel meegegeven:
Sociale Media: Verbieden, Gedogen of Omhelzen?
De ontwikkelingen op het gebied van sociale media gaan snel. Het aantal gebruikers neemt nog steeds toe. Een groot deel van onze leerlingen brengt veel tijd online door. Regelmatig horen we weer over nieuwe netwerken. Maar wat betekenen deze ontwikkelingen voor het onderwijs? Wat zijn de nieuwste trends, hoe blijf je op de hoogte en hoe kun je sociale media binnen het onderwijs een plaats geven?
Op basis van bovenstaande teaser zal ik een presentatie verzorgen waarbij ik natuurlijk een alternatief zal aandragen voor het verbieden, gedogen of omhelzen, want dat is er gelukkig wel degelijk!
Aanmelden voor het congres kan nog. Je bent van harte welkom bij mijn sessie, maar het programma biedt veel meer interessante sprekers, dus het wordt lastig kiezen uit het aanbod! Na het congres zal ik mijn presentatie delen...

Kijk op ncosm.nl voor alle informatie over dit congres.

19 april 2013

Presenteren met Presentain

Presentain is een tool waarmee je presentaties kunt geven (boring so far…), maar waarbij je inzet op interactie met je publiek. Daarbij wordt je presentatie ook nog opgenomen met geluid zodat je gehoor alles later nog een keer kan terugkijken en luisteren.

Het gaat als volgt: Je zet de presentatie in Presentain  Dat kan door een PDF bestand te uploaden of door een presentatie vanaf Google Drive te importeren. Je installeert een app (IOS of Android) en de app genereert een code. Je gaat naar presentain.com, tikt de code in en je ziet de presentatie op het scherm.

18 april 2013

Terugblik op Dé Managementconferentie 2013

We zijn al weer een week verder en nog heb ik hier niets gezegd over Dé Management-conferentie 2013 van het CvI. Dat kan natuurlijk niet! Het heeft dan ook even geduurd voordat al het stof dat deze conferentie opwierp weer wat was gaan liggen bij mij. Onvoorstelbaar hoe een event dat aan de ene kant zo vermoeiend is tegelijkertijd zo enorm veel energie geeft! Het was weer een bijzondere aflevering op een prachtige locatie, de Gieterij in Hengelo. Wat moet het fijn zijn om daar te werken of naar school te gaan! Door het ontbreken van een programmacommissie was het projectteam dit jaar wel heel erg klein, bestaande uit de drie vaste leden van het CvI, aangevuld met twee stagiaires (wat een kanjers). En ik mocht dan weer meedraaien voor allerlei hand- en spandiensten.

17 april 2013

Van BIO naar BIL

Vandaag mocht ik een presentatie verzorgen over "Flipping the Classroom" bij de sector Zorg & Welzijn van het Drenthe College, inderdaad, mijn vorige werkgever.
Het was een bijzonder weerzien met veel oud-collega's en ik vond het daarom extra leuk om te doen! Goed om te zien dat dingen gewoon doorgaan, al had ik daar destijds wel mijn twijfels over. Wat ik aantrof was een gemotiveerde groep docenten, die graag op de hoogte gebracht wilde worden van de laatste ontwikkelingen gezien door mijn bril:-)

04 april 2013

Het Gouden Oog

“Flipping the Classroom” lijkt het nieuwe toverwoord in het onderwijs: lesstof digitaal bekijken buiten de klas, zodat méér tijd overblijft voor individuele aandacht. Steeds meer leraren maken zelf, op creatieve wijze, gebruik van de mogelijkheden van video en internet. De NTR juicht dit toe en daagt alle innovatieve, creatieve leraren én aankomend leraren uit om hun eigen lesvideo te maken.

Het Gouden Oog
Ben jij leraar in het basis- of voorgezet onderwijs of leraar in opleiding en maak jij zelf video’s om je lessen te verrijken? Maak je eigen lesvideo en ding mee naar “Het Gouden Oog”, dé NTR Onderwijs Mediaprijs voor de beste lesvideo.

Stuur jouw filmpje vóór 31 mei 2013 in en win een professionele masterclass videomaken bij de NTR én je eigen videocamera!

It's up to you

It's up to you is een interactieve film die als discussiestarter wordt ingezet op scholen om jongeren bewuster te maken van hun rol in cyberpesten. Kijkers bepalen zelf de keuzes van de hoofdpersoon en creëren daarmee hun eigen persoonlijke verhaal, waardoor ze direct de gevolgen van hun acties ervaren. Samen met de aansluitende discussie in de klas, dient de film als praktisch handvat voor docenten en richt zich op normstelling en bewustwording.