27 juni 2013

Formulier genereert streepjescode

Een paar dagen geleden liet ik zien hoe de invuller van een formulier een mailtje kan ontvangen met als bijlage een PDF bestand met daarin alle ingevulde gegevens. Op mijn werk werd de lat gelijk weer wat hoger gelegd:
Kun je ook een unieke streepjescode meesturen?
Een leuke uitdaging en na een paar dagen knutselen kan ik zeggen: Ja, dat kan!
Gelukkig zijn er mensen die hun werk beter documenteren dan ik. Zo kon ik de code vinden die ik nodig heb om een plaatje in het PDF bestand te voegen. Ik wist al dat er websites zijn die barcodes en QR codes aanbieden die gecreëerd worden door variabelen in een url. Zo zorgt deze url voor een QR code van Trendmatcher:
http://chart.apis.google.com/chart?cht=qr&chs=150x150&chl=Trendmatcher&chld=L%7C1
Heb je liever een streepjescode, dan kun je terecht bij RACO voor allerlei barcode generatoren. Ook die genereren url's die je als plaatje kunt gebruiken, zoals deze bijvoorbeeld.

25 juni 2013

De Rankingz Index van MBO instellingen

Rankingz gelooft dat iedereen een online reputatie heeft, dus ook onderwijsinstellingen (zie uitleg). Die reputatie bestaat uit een aantal aspecten zoals de prestaties van een website, de positie in de zoekmachines, hoe er over iemand geschreven wordt op blogs en fora, hoe er over iemand ‘gepraat’ wordt op Social Media en in welke mate er content van diegene verstuurd of gedeeld wordt.

De positie in een lijst is niet zozeer om een absoluut cijfer te bepalen, maar om de online reputatie van een merk te presenteren ten opzichte van ‘peers’ oftewel gelijken. Daartoe wordt per merk een aantal ‘performance indicatoren’ gemeten zoals:
  1. Invloed van een merk, uitgedrukt in o.a. de Klout score
  2. Ontwikkeling van de fan-base van een merk
  3. Ontwikkeling van de ‘buzz’ rondom een merk, danwel de ‘share of voice’ van een merk binnen de groep van ‘peers’.
Rankingz kan op basis van een aantal indicatoren voor iedere branche een lijst genereren. Nou, die indicatoren kon ik hen aanleveren in de vorm van het overzicht dat ik een tijdje geleden heb samengesteld.
Zij hebben dit overicht op hun computers losgelaten met het volgende resultaat:

De Rankingz Index van MBO instellingen.

23 juni 2013

Broncode netjes weergeven

Wil je broncode delen en deze op een nette manier weergeven, dan kun je gebruikmaken van google-code-prettify. Dat is een Javascript module met eventueel een CSS-bestand dat syntax highlighting van source code snippets in een HTML-pagina mogelijk maakt.

Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is (het pad naar) wat javascript in te voegen op je website. Dat kun je op de pagina doen, maar als je de routine vaker gebruikt is het slimmer om het in je <header> mee te geven. Dit is wat er moet staan:
<script src='https://google-code-prettify.googlecode.com/svn/loader/run_prettify.js'/>
De code die je wilt weergeven zet je dan tussen <pre class="prettyprint"> ... </pre> tags. Het werkt met heel veel verschillende programmeertalen, dus niet alleen met HTML.
Hieronder zie je een uitgebreider voorbeeld met de default skin.

22 juni 2013

Voeg velden uit een formulier samen in een PDF document en verstuur dat als E-mail

Het is een vreemde lange titel voor een bericht, maar ik kan hem eigenlijk niet korter maken om uit te leggen waar dit over gaat. Al eerder ben ik bezig geweest met Google Scripts om ervoor te zorgen dat iemand die een Google formulier invult een mailtje krijgt met een kopie van de gegevens die zijn ingevuld. Nu heb ik een script ontdekt dat nog een stapje verder gaat!

De basis vormt een Google template document met een tekst zoals jij hem wilt en een aantal variabelen op de plaats waarvan de gegevens uit het formulier gaan komen. Google Script zorgt ervoor dat er van het template een tijdelijk document wordt gemaakt en vult de variabelen met de door de gebruiker ingevulde gegevens. Daarna wordt hier een PDF van gemaakt en deze wordt als bijlage van een mailtje verstuurd naar de invuller en zo je wilt naar jezelf en/of nog iemand anders. Daarnaast kun je nog een tweede (PDF) document als bijlage toevoegen!

Stel dat iemand zich opgeeft voor een conferentie, dan kan hij dus een PDF ontvangen met zijn aanmeldgegevens. Daarnaast kun je dan nog een ander document meesturen met bijvoorbeeld het programma van de conferentie of andere zaken. Zo zijn er allerlei voorbeelden te bedenken!

Update 7-12-2015:
Inmiddels is er de add-on autocrat die dit hele proces veel gemakkelijker maakt zonder zelf in een script te hoeven duiken. Lees daarvoor dit bericht.

21 juni 2013

BNN klapt uit de school!

Gisteren was ik in Studio 21 voor het Mediapark Jaarcongres. Een aaneenschakeling van keynotes die met veel multimediageweld vooral veel getallen lieten zien om aan te geven dat we pas aan het begin staan van een duizelingwekkende toekomst, zoiets.

Mediawijzer.net had als MPJC partner Marc Adriani van BNN uitgenodigd om een presentatie te geven over mediawijsheid en hoe BNN als omroep daarmee omgaat. Marc begon zijn verhaal met te zeggen dat hij in eerste instantie geen idee had wat nu eigenlijk bedoeld wordt met mediawijsheid, maar na enig inlezen kwam hij tot de definitie: Verantwoordelijkheid nemen voor wat je doet.

Startovereenkomst
Bij BNN vertaalt zich dat naar een startovereenkomst die met iedere medewerker wordt afgesloten met daarin de volgende spelregels:
● Geen plagiaat
● Hoor en wederhoor
● Geen manipulatie
● Respecteren portretrecht
● Geen strafbare feiten
● Bij risico toestemming directie
Ik kan me voorstellen dat de directie daar regelmatig een programmamaker voor het bureau heeft staan voor een pittige discussie!

Documentaireserie de school
Als voorbeeld zoomde Marc vervolgens verder in op het programma De School waar de opnames inmiddels van zijn gestart en dat vanaf januari 2014 wordt uitgezonden. Op een school in Alkmaar hangen nu 35 vaste camera's en een aantal leerlingen wordt als "hoofdrolspeler" gevolgd met een microfoon.

Zijn mediamakers wel goed wijs?

13 juni 2013

Pierre Gorissen verwerft doctorstitel

Met het verdedigen van zijn proefschrift voor een gehoor van wijze mannen en genodigden heeft Pierre Gorissen gisteren zijn doctorstitel behaald. Door slecht agenda-beheer was ik er helaas niet bij. Jammer, want ik had een dergelijke ceremonie graag weer eens mee willen maken.

Uit de verslagen van Pierre zelf en van Wilfred Rubens maak ik op dat Pierre de hem gestelde vragen moeiteloos heeft weten te pareren. Wie had anders verwacht als het gaat over een onderwerp als:
Facilitating the use of recorded lectures:
Analysing students' interactions to understand their navigational needs.

Alle kennis die Pierre daarover verzameld heeft kun je terugvinden op een speciaal hiervoor door hem ingerichte website: recordedlectures.com

Vanaf deze plek wil ik Pierre van harte feliciteren met het behaalde resultaat. Ik ben heel benieuwd wat zijn volgende project wordt, want een Pierre die niets om handen heeft kan ik me nauwelijks voorstellen!

06 juni 2013

Twitterprofiel aanpassen

Heb je al gezien dat je nu op de website van Twitter simpel en snel je Twitterprofiel en bio kunt aanpassen? Ga via een browser naar je Twitterprofiel, klik op Profiel bewerken en je hebt de mogelijkheid om tekst, url, avatar en achtergrond afbeelding heel makkelijk veranderen. Wie nu nog een zwarte achtergrond heeft in zijn profiel kiest daar dus blijkbaar bewust voor...

In de screencast hieronder zie je hoe makkelijk dat gaat!

04 juni 2013

Uitzending Top Names over E-learning

Top Names is een wekelijkse talkshow van Roeland Stekelenburg en Erwin Blom die iedere dinsdagavond vanaf 21:00 uur wordt uitgezonden op Fast Moving Targets via internet en daarna on demand is terug te zien. Onderwerpen die behandeld worden gaan van politiek tot entertainment, van sport tot gezondheidszorg en natuurlijk komt ook onderwijs regelmatig aan de orde. Zo was onlangs Toine Maes van Kennisnet nog in hun uitzending.

E-learning centraal
Vanavond gaat het over E-learning. Aanleiding is het verschijnen van het boek ‘E-learning. Trends en ontwikkelingen’ van Wilfred Rubens. Over dit onderwerp wordt gepraat met Wilfred Rubens, Jelmer Evers, Karin Winters en Willem Karssenberg. Niet alleen het boek van Wilfred komt aan de orde, maar we gaan het hebben over trends, ontwikkelingen en de praktijk van alledag. Weest erbij, vanavond 21 uur !

Google Hangout
En omdat het gaat over E-learning is het eigenlijk logisch dat de uitgenodigde gasten niet naar de studio komen, maar dat de uitzending verzorgd wordt via een Google Hangout! Ga rond 21:00 uur naar Fast Moving Targets of pluk de Hangout url even van Twitter. Dat wordt vast wel gebruikt als backchannel en op die manier zul je ongetwijfeld vragen kunnen stellen aan Wilfred of een van de andere deelnemers..

Nu heel snel het boek uitlezen....