18 juli 2013

Digital Voicerecorder van Tmart

Ik koop regelmatig dingen online en kom dan vaak terecht bij DealExtreme. Enige tijd geleden kreeg ik zo maar een mailtje van Tmart met de vraag of ik hun diensten niet eens zou willen uitproberen. Mijn reactie was: Stuur maar iets op wat gebruikt kan worden in het onderwijs. Het duurde een paar weken en toen werd er inderdaad een keurige verpakking afgeleverd, verzonden vanuit de Verenigde Staten met daarin een voicerecorder, compleet met externe microfoon, oortjes, usb kabeltje en zelfs een verdeelkastje waarmee je de recorder kunt koppelen aan je telefoonaansluiting. Deze 4 Gb versie kost bij Tmart € 20,02 waarbij verzending helemaal gratis is. Vraag me niet hoe het kan, maar het is dus absoluut niet duur te noemen!

13 juli 2013

Is het een plaatje? Nee hoor, gewoon HTML

Het is natuurlijk een leuke uitdaging om te zien of je een poster ook volledig in HTML kunt maken.
Met behulp van Google fonts kan je fonts gebruiken die je niet perse op je computer hoeft te hebben. Lastigste was nog om de bullets van de opsomming ook in het wit te krijgen, maar een beetje CSS doet dan wonderen. Onderstaande kun je dus gewoon als tekst selecteren (en eventueel hergebruiken).

Wat wil je dat docenten
doen met ICT?


Foute antwoorden

Goede antwoorden

  • Een Prezi maken 
  • Beginnen met bloggen 
  • Wordles creëren 
  • Animotos online zetten 
  • Flipcharts ontwerpen 
  • Videos produceren 
  • Bericht op Edmodo plaatsen 
  • Een digibord gebruiken 
  • Apps ontwikkelen
  • Bewustwording vergroten 
  • Gesprekken beginnen 
  • Antwoorden vinden
    (op hun vragen) 
  • Samenwerken met anderen 
  • Ideeën uitwisselen 
  • Het verschil maken 
  • Aktie ondernemen 
  • Verandering aansturen
ICT is een middel, geen doel!

Wat wil je dat leerlingen doen met ICT?

Gisteren kwam ik dit bericht tegen via Scoop.it! en mijn aandacht werd gelijk getrokken door de poster die daarin werd besproken. Het maakt met een paar woorden de boodschap duidelijk die we zo graag willen uitdragen, namelijk dat het gebruik van ICT geen doel op zich is, maar slechts een middel (uitzonderingen daargelaten natuurlijk).
Omdat ik zelf geen tekenaar ben deed ik een oproep via Twitter met de vraag of iemand de poster zou willen namaken in een Nederlandse vertaling en al snel kwamen er reacties binnen.

Zelf ging ik ook aan het knutselen in Google drawings waarbij ik gelijk de url deelde zodat anderen konden meekijken en -denken. Zo werd er via Twitter nog wat geschaafd aan vertalingen en werd ik geholpen om de puntjes op de i te zetten met als resultaat nu een paar varianten. Want waar kinderen staat kun je natuurlijk ook leerlingen neerzetten, of docenten!
En natuurlijk kun je nog dingen toevoegen, zoals leren produceren. Of je haalt iets weg, zoals apps ontwikkelen. Dat laatste kan namelijk wel degelijk een leerdoel of opbrengst zijn in mijn ogen. Waar het om gaat is dat een dergelijke poster je kan helpen je gedachten te bepalen. Als ik dat ermee bereik vind ik het al meer dan genoeg!

Hier de link naar de versie die Tim Geers gemaakt heeft. Maak je zelf ook een variant op basis van deze poster? Dan zou ik het leuk vinden als je die weer wilt delen!

09 juli 2013

Een struikelsteen vertelt

Vandaag is het zeventig jaar geleden dat het volgende plaatsvond:
Het is vrijdagavond 9 juli 1943 als er een auto tot stilstand komt voor het huis van Karssenberg aan de Molenstraat in Ede. Vijf Duitsers, onder wie de Ortskommandant, stappen uit en omsingelen het vrijstaande huis van de expediteur. Met het pistool in de aanslag wordt de vrouw van de expediteur gedwongen hen toegang tot haar huis te verlenen. Aan haar tegenwerpingen, in een poging hen op te houden, wordt geen aandacht geschonken. Wild dringen ze langs haar op. Er wordt geschreeuwd en met deuren gesmeten. Het lukt alleen de jongste van de joodse onderduikers, die zich in het huis bevinden, om zich onder een divan te verbergen. Isaäc en Sarina Leydesdorff en een ongetrouwde vrouw worden echter gegrepen en naar buiten gesleurd. Ook Karssenberg zelf wordt gearresteerd...

01 juli 2013

Super Simpel Stem Systeem

Veel mensen maken dankbaar gebruik van tools als Mentimeter, GoSoapbox en Socrative. Maar weet je dat je ook al een eind kunt komen met een simpel formulier en bijbehorend spreadsheet op Google Drive?
Ik vond de routine op de website van Martin Hawksey (aanrader!). Ik heb alles vertaald  en nog een beetje aangevuld. Zo genereert de code als je een kopie maakt van de spreadsheet automatisch de url naar het formulier, maar dat is altijd een ingewikkeld lange string. Een extra scriptje maakt daar vanzelf een korte url van die je makkelijk met je publiek kunt delen.

De werking is verder heel simpel.