29 augustus 2013

Samenwerken met BaiBoard

BaiBoard is een gratis app voor de iPad (maar ook voor de Mac) waarmee je op een geweldige manier met elkaar kunt samenwerken via een whiteboard. Natuurlijk kun je tekenen en teksten plaatsen, maar het is ook mogelijk om afbeeldingen, PDF bestanden en kaarten binnen te halen en daarop aantekeningen te maken.

Je kunt BaiBoard in een presentatie-stand gebruiken waarbij anderen die over je Board ID beschikken alleen maar mee kunnen kijken met wat je doet, maar je kunt ook iedereen de mogelijkheid geven om in dezelfde omgeving samen te werken en aantekeningen te maken. De tool biedt de mogelijkheid om meerdere pagina's aan te maken en zo zou je leerlingen allemaal hun eigen pagina kunnen geven binnen één omgeving zodat ze makkelijk elkaars aantekeningen zien. En zo zijn er nog veel meer toepassingen te bedenken.
Als ik nu op een Steve Jobs-school zou werken wist ik het wel!
Verder kun je websharing aanzetten en daarmee is alles ook live te volgen via een webbrowser. Alle devices moeten hiervoor wel binnen hetzelfde draadloze netwerk hangen. Ook is het mogelijk om snapshots te maken van iedere pagina en deze komen online beschikbaar. Om ze te kunnen bekijken heb je alleen het BaiBoard ID nodig. De app werkt heel intuïtief en soepel. Op een iPad 1 werkte de chatoptie en de optie om een opname te maken met de camera niet, maar voor de rest draait alles heel stabiel. Via Twitter had ik al snel contact met BaiBoard waarbij ze me vertelden dat er binnenkort nog veel meer features beschikbaar komen en op termijn ook een Android versie.

Werk je in een omgeving met meerdere mensen die beschikken over een iPad (of een Mac) en wil je dingen kunnen delen en samenwerken, dan is BaiBoard wat mij betreft absoluut een app om op z'n minst eens uit te proberen!

Onderstaande screencast heb ik (uit de losse hand) gemaakt met behulp van twee iPads en m'n notebook. Zo geeft het een beeld hoe je met meerdere mensen tegelijk aan een baiBoard kunt werken.


Bekijk de screencast op Youtube.

27 augustus 2013

Nieuwsbrieven met Google Sites


Update 21-6-2016
Let op:
Ik krijg een melding van een lezer dat de hier beschreven routine niet meer werkt. Helaas kan ik hier geen ondersteuning op aanbieden.
Daarnaast komt er binnen afzienbare tijd een volledig nieuwe versie van Google Sites uit!

Met behulp van Google Forms, Google Spreadsheets, Google Apps Scripts en Google Sites is het mogelijk om nieuwsbrieven te versturen waarbij de inhoud van de nieuwsbrief gehaald wordt uit een Google Site pagina.
Belangstellenden kunnen zich abonneren via een Google formulier, waarbij ze alleen maar hun naam en e-mail adres hoeven in te vullen. Ook is er plaats voor eventuele opmerkingen. Van deze aanmelding krijgen invuller en aanbieder automatisch een afschrift.

Als aanbieder maak je op een Google Site een pagina met nieuwsitems. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van kolommen, plaatjes en andere opmaakelementen (in HTML), zoals verschillende fonts en kleuren. Het voordeel hiervan is dat de nieuwsbrief in precies dezelfde layout als op de Google Site binnenkomt.

Op het moment dat de nieuwsbrief verzonden moet worden hoef je in de spreadsheet met e-mailgegevens maar op één knop te drukken (na wat configuratie natuurlijk) en alle nieuwsbrieven gaan gepersonaliseerd de deur uit!

Eenvoudig?
Het klinkt heel eenvoudig en dat is het uiteindelijk ook, maar toch heb ik er nogal wat voor moeten puzzelen om het allemaal draaiend te krijgen. Door kant-en-klaar materiaal aan te bieden wil ik jullie dat werk nu uit handen nemen.

Zelfstudie!
Via Google Apps Script kwam ik diverse mooie scripts tegen die allemaal voor een deel deden wat ik wilde. Met een hoop gepuzzel heb ik alles nu bij elkaar gebracht en kan het via één spreadsheet aanbieden. Wat ik me daarbij realiseerde is dat je ontzettend veel kunt leren door zelfstudie, puur door gebruik te maken van alles wat online aangeboden en gedeeld wordt.

De uitleg is te uitgebreid om hier in z'n geheel in een blogpost te plaatsen, dus iedereen die echt geïnteresseerd is wil ik graag verwijzen naar de Google Site Nieuwsbriefmodule die ik voor deze gelegenheid heb aangemaakt. Je vindt daar een (naar ik hoop) duidelijke instructie en stappenplan. Ook vertel ik iets meer over de achterliggende techniek en je kunt je zelfs aanmelden voor een demo nieuwsbrief!

Natuurlijk weet ik dat er prima alternatieven zijn in de vorm van bijvoorbeeld MailChimp waar je makkelijk, snel en gratis nieuwsbrieven kunt aanmaken, maar alles zelf in de hand hebben heeft ook wel wat. Verder kan dit een mooie oplossing zijn voor iedereen die al gewend is te werken met Google Sites, bijvoorbeeld voor de website van een school.

21 augustus 2013

Facebookberichten elders embedden

Het is nu ook mogelijk om berichten die je op Facebook plaatst te embedden op een andere website. Daarbij worden foto's en video ook meegenomen. Het bericht moet dan (natuurlijk) wel openbaar zijn.
Ik heb geen idee of dit handig is, maar wil het in ieder geval uitproberen.
Volgens mij kan het alleen met je eigen berichten en niet met die van een ander.
Meer informatie vind je bij Facebook developers.
Zie ook dit bericht bij Pierre Gorissen.

Zo te zien wordt er Javascript gebruikt dus ik vraag me af of het ook op een standaard Wordpress site zal werken. Dat zal ik even voor jullie uittesten!
Update:
Helaas, ik was er al bang voor, maar op een standaard Wordpress site werkt het dus niet...

20 augustus 2013

Makkelijk tekst selecteren

In mijn vorige bericht bood ik wat code aan en ik wilde het mijn lezers makkelijk maken om die te selecteren. Het was even zoeken, maar de oplossing blijkt zo simpel dat ik hem graag wil delen omdat ik me kan voorstellen dat meer mensen hier wat aan hebben!

Waar het om gaat is dat je de tekst(en) die je ter selectie wilt aanbieden binnen een div container zet met een unieke id en de volgende toevoeging:  contenteditable="true" onClick="document.execCommand('selectAll',false,null)"

Dat ziet er dan zo uit:
<div id="div1" contenteditable="true" onClick="document.execCommand('selectAll',false,null)">
Tussen de div tags komt de tekst te staan die je wilt laten selecteren.
</div>
Wil je meer fragmenten apart aanbieden, dan zet je die tussen dezelfde <div> tags met telkens een andere id. Probeer het maar uit door op de alinea's hierboven of op deze tekst te klikken. Na het selecteren hoef je dan alleen nog maar Control + C (kopiëren) en Control + V (plakken) te gebruiken. Is dat makkelijk of niet?

Deze tip heb ik gevonden op developphp.com waar nog veel meer leerzame tutorials te vinden zijn over PHP en MySQL, JavaScript, HTML en CSS, Vector en 3D, Flash Actionscript, Android Dev en andere zaken.

Ontvangstbevestiging en afschrift van een Google formulier

Al eerder heb ik laten zien hoe je met behulp van een beetje script heel veel kunt doen met een Google formulier, maar de scripts die ik nu heb zijn te mooi en te simpel om niet even te delen!

Het eerste script zorgt ervoor dat je zelf een afschrift krijgt zodra iemand een formulier dat jij online hebt gezet heeft ingevuld met daarin alle gegevens + een link naar de spreadsheet. Zoals je ziet bestaat het script maar uit een paar regels. Plak de code in je scripteditor, stel de trigger in, autoriseer en klaar ben je al!
Klinkt dit ingewikkeld? Bekijk dan deze screencast en alles word je duidelijk!

In principe hoef je aan onderstaand script niets te veranderen en kun je het zo overnemen. Slim is wel om het onderwerp even aan te passen aan het betreffende formulier als je de routine heel vaak gaat gebruiken voor veel verschillende formulieren. Dan houd je controle over wat waarbij hoort.

Code voor het ontvangen van een afschrift:
function AfschriftOntvangen(e) 
{  
    // Dit genereert je eigen Gmail adres
    var email = Session.getActiveUser().getEmail();

    // Onderwerp kan worden aangepast
    var onderwerp = "Ingevuld formulier";
    var s = SpreadsheetApp.getActiveSheet();
    var velden = s.getRange(1,1,1,s.getLastColumn()).getValues()[0];    
    var bericht = "";    
    for(var i in velden) {
      bericht += velden[i] + ': '+ e.namedValues[velden[i]].toString() + "\n\n"; 
    }

    // Dit genereert de url naar de spreadsheet
    bericht += "Sheet URL: " + SpreadsheetApp.getActiveSpreadsheet().getUrl(); 

    // MailApp service van Google Apps Script verzendt het mailtje
    MailApp.sendEmail(email, onderwerp, bericht);

    // Bekijk de screencast met uitleg: http://youtu.be/jErzbR1Wtyw
}
Klik in het kader om de code te selecteren
Het tweede script zorgt ervoor dat de invuller een ontvangstbevestiging krijgt van wat hij/zij heeft ingevuld én dat jij ook een afschrift ontvangt.

Foto's van Twitter hergebruiken

Lichtenspel op nieuwe locatie ROC Leiden
Foto: @JeroenKnigge
Als je gewend bent om foto's te uploaden naar bijvoorbeeld Twitter en je wilt ze op meerdere plekken gebruiken, dan hoef je zo'n foto niet opnieuw te uploaden, maar kun je de foto die bij Twitter staat hergebruiken door even de url van die foto op te zoeken.

In een korte screencast laat ik je aan de hand van een voorbeeld zien hoe dat werkt bij Chrome, maar ook wanneer je gebruik maakt van Internet Explorer.

Voor alle duidelijkheid:
Dit werkt natuurlijk niet alleen met foto's van jezelf, maar ook bij die van anderen.
Denk in dat geval wel aan bronvermelding...

Voor veel lezers is deze tip wellicht een open deur, maar ik weet dat ik anderen er een plezier mee doe...



Bekijk de screencast bij Youtube.

17 augustus 2013

Websites hosten bij Google Drive

Ik weet dat het al een tijdje kan, maar in deze screencast wil ik toch even laten zien hoe makkelijk het is en wat de mogelijkheden zijn van het tonen van HTML bestanden via Google Drive.

De instructie die Google zelf geeft betreft het tonen van één HTML bestand, maar ik laat zien dat je een hele map met alle bestanden daarin kunt aanbieden.

Je begint met het maken van een nieuwe map in Google Drive waarbij je bij: delen kiest voor: Openbaar op het web. Iedereen kan daarmee de bestanden in die map zien. Zorg ervoor dat het startbestand de naam index.html heeft en deze zal automatisch getoond worden wanneer de url van de map gebruikt wordt. Vervolgens kun je ook submappen aanmaken met daarin plaatjes, javascript- en stylesheetbestanden.

Maar het mooiste komt nog!

16 augustus 2013

Rechtenvrij materiaal voor presentaties

Bij het maken van een presentatie in Google Presentaties wordt het je wel heel makkelijk gemaakt om rechtenvrij materiaal te vinden en in te voegen. Klik daarvoor op Extra, Onderzoek en er opent een extra venster waar je zoekopdrachten kunt invoeren. Klik je onder dat venster op het pijltje, dan krijg je de mogelijkheid om te filteren op gebruiksrechten. Je krijgt dan alleen materiaal voorgeschoteld waarvan je zeker weet dat je het mag gebruiken. Omdat ook getoond wordt waar het materiaal vandaan komt kun je ook makkelijk de bron vermelden en die informatie toevoegen aan je presentatie zoals het eigenlijk hoort.

14 augustus 2013

Panoramafoto's uit de losse hand

Ongetwijfeld de mooiste panoramafoto's worden volgens mij gemaakt door Roelof de Vries (broertje van Marijn) van Little Planet. Maar hij heeft daarvoor dan ook de beste camera's en de slimste randapparatuur, zoals een mast van 5 meter en zelfs een heliumballon die vanaf 100 meter hoogte opnames kan maken!

Zelf maak ik mijn panoramafoto's meestal vanuit de losse hand, gewoon omdat ik bijna nooit een statief bij me heb. Als ik op vakantie weer eens een berg beklommen heb kan ik het niet laten om vervolgens mijn camera te pakken en een paar keer om mijn as te draaien om een aantal foto's te maken. In principe heb je aan een stuk of 8 foto's al genoeg, zolang er maar wat overlap in zit, maar hoe meer, des te mooier het panorama wordt natuurlijk.

Thuisgekomen verwerk ik de foto's met Image Compose Editor van Microsoft. Dat (gratis) programma werkt heel simpel: Gewoon alle foto's er naartoe slepen en op een knop drukken. Het programma breidt alle opnames vervolgens keurig aan elkaar. Daarna kun je het resultaat uploaden naar Photosynth, maar ook lokaal opslaan als .jpg bestand. Dit bestand kun je vervolgens weer aanbieden bij 360Cities die er ook weer een mooi panorama van maakt.

Wat kan je ermee in het onderwijs?
Stuur je leerlingen op pad met een camera en laat ze foto's maken van plekken die ze interessant vinden: het schoolplein, de kinderboerderij, het marktplein, een druk kruispunt (lastig!), of de dijk naast het dorp... Zowel Photosynth als 360Cities bieden de mogelijkheid om de precieze locatie te bepalen, en zo leren ze gelijk wat over lengte- en breedtegraden. De panorama's kun je mooi embedden in het foto album van de klas of op de website van school!

13 augustus 2013

Tabel Import Wizard van PDF naar Google Spreadsheets

Een tabel vanuit een PDF bestand kopiëren en plakken in een Google Spreadsheet gaat niet zo maar. Als je dat probeert komt alles in één cel terecht.

Ik heb nu een tool gevonden bij GoogleAppsTips en vertaald die de gegevens uit een PDF tabel - die gescheiden worden door spaties of tabs - converteert naar een HTML tabel die correct geïmporteerd wordt in Google Spreadsheets.

Kopieer en plak de inhoud van een tabel vanuit het PDF bestand simpelweg naar het tekstkader op deze pagina en klik dan op Maak HTML.
Klik daarna op Selecteer alles en plak het resultaat in je Spreadsheet.

NB: De tool werkt helaas alleen goed als er geen spaties gebruikt worden in de cellen en is daarmee vooral interessant voor het overnemen van getallen. Workaround is om daar waar nodig spaties te vervangen door streepjes.