30 december 2013

Dynamische keuzelijsten in Google Forms

Ik was er al een tijdje naar op zoek en het blijkt te bestaan:
Een script waarmee je de keuzemogelijkheden die je aanbiedt in een Google formulier dynamisch vanuit een spreadsheet kunt aanpassen!
Het heet formRanger en is gemaakt door Andrew Stillman van youpd.org. Op die site is trouwens nog veel meer te vinden.

Met behulp van dit script kun je drie soorten vragen in een Google formulier vullen vanuit dezelfde spreadsheet als waar de antwoorden worden opgeslagen. Dat heeft als voordeel dat je niet iedere keer een formulier hoeft aan te passen. Handig wanneer je mensen wilt laten kiezen uit een steeds wisselend aanbod! Handleiding vind je hier. Het script zelf vind je via de Scriptgalerij vanuit Google Spreadsheets.

Teken in voor pilot Presentain

Een paar maanden geleden schreef ik een bericht over presenteren met Presentain.
Sindsdien hebben de mensen van Presentain niet stilgezeten en hebben ze het programma doorontwikkeld. Om het nog meer bekendheid te geven binnen het onderwijs is er nu een Pilot programma gestart dat loopt tot aan de zomer en waar je als onderwijsgevende gratis op kunt intekenen. Het team van Presentain hoopt daarmee de nodige feedback te krijgen zodat het programma nog verder geperfectioneerd kan worden. In deze factsheet vind je meer informatie.

Als je een goed beeld wilt krijgen van de mogelijkheden van Presentain raad ik je aan mijn vorige bericht nog eens door te lezen en de screencast die daar staat te bekijken.

29 december 2013

Mailmerge Manager voor Gmail

Wil je meerdere mensen hetzelfde mailtje sturen, maar wel met verschillende gegevens? Dan wordt het tijd voor deze Mailmerge Manager!

Het werkt heel simpel:
Je maakt in Gmail een conceptbericht aan met een aantal variabelen. Deze zullen bij het verzenden gevuld worden vanuit de spreadsheet waar het mailmerge script gedraaid wordt. Klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt in de praktijk erg mee.

25 december 2013

Je eigen panoramafoto's op Google Maps

Maak je zelf wel eens panoramafoto's? Dan kun je die nu op Google Maps plaatsen zodat anderen er ook van kunnen genieten! De panoramafotomodus op je Android-telefoon maakt het heel gemakkelijk om een serie foto's te nemen en deze automatisch in een naadloze 360º-omgeving om te zetten.

Heb je die mogelijkheid niet? Maak dan panoramafoto's met een gewoon fototoestel en plak ze aan elkaar met een stitch programma. Zelf gebruik ik daarvoor de gratis Image Compose Editor van Microsoft. Met dat programma plak je heel makkelijk een aantal foto's die vanuit dezelfde positie zijn genomen aan elkaar. Je kunt het resultaat daarna versturen naar Photosynth, maar ook lokaal opslaan als jpg image.
Foto's kun je uit de (vaste) hand maken, maar het is natuurlijk beter om een statief te gebruiken.

Om een panoramafoto beschikbaar te maken voor Google Maps moet er nog wat mee gebeuren. Er moeten namelijk nog XMP-metagegevens aan worden toegevoegd. Dat kun je doen door je panoramafoto te uploaden via deze website, waar je kunt aangeven waar de foto is gemaakt.  De locatiegegevens worden toegevoegd en je kunt de foto weer downloaden. Uitgebreide uitleg over het maken van een panoramafoto met je Android device of fotocamera vind je hier.

Vervolgens moet je de panoramafoto uploaden naar je Google+ account. Als je dat gedaan hebt ga je naar de Google Maps View-site. Wanneer je bent ingelogd met je Google account kun je rechtsboven op het cameraatje klikken. Je krijgt een overzicht van de foto's die je op Google+ hebt staan. De panoramafoto's die geschikt zijn om te worden weergegeven op Google Maps kun je nu selecteren en zo toevoegen. Ze zijn gelijk beschikbaar en te delen via een link. Anderen zullen je foto's nog niet direct zien via een rode stip op deze kaart. Dat gebeurt pas als Google je foto heeft beoordeeld en goedgekeurd. Die van mij zijn inmiddels wel beschikbaar. Klik maar eens op het rode stipje boven Emmen! Je krijgt dan een panoramafoto te zien die ik vanaf statief achter mijn huis gemaakt heb. Rechtsonder zie je mijn galerij met nog meer foto's.

Al met al een leuk project voor een vrije dag! en dan is het al snel verslavend om foto's van anderen te ontdekken op plaatsen waar je zelf ooit geweest bent. Zo kwam ik deze foto tegen, genomen vlakbij de Dode Zee. Voordat je het weet ben je uren verder, genietend van al die mooie plekken op onze aarde...


Views: #panorama #photosphere door Willem Karssenberg

Plaats je zelf ook panoramafoto's op Google Maps? Attendeer me dan even via de comments!

17 december 2013

Praktijkvoorbeeld: Pinterest om tips te delen

"In de ICT/ECDL-lessen hebben de 1e jaars MBO gebruik gemaakt van Pinterest om handige tips, tutorials en instructiefilmpjes over online tools en over de Office-programma's te verzamelen. Groot was hun verrassing dat ze dit mochten delen, repinnen, waardoor de verzameling snel groter werd. 'Spieken' werd ineens samenwerken!"

Aangeleverd door Petra Spithorst, werkzaam bij een MBO instelling.

Pinterest is een vrij jong sociaal medium dat helemaal om foto’s draait. Daardoor verschilt het erg van grote sociale media als Twitter en Facebook, dat veel meer op tekst gebaseerd is.
Bij de HCC staat een uitgebreide handleiding over het werken met Pinterest.

Heb jij een ervaring die je graag wilt delen? Help dan mee aan deze inspirerende verzameling van voorbeelden en dien er óók een in! Wil je meer voorbeelden bekijken? Laat je inspireren en kijk op: facebook.com/socialmediainhetmbo en ook hier bij voorbeelden.

10 december 2013

Praktijkvoorbeeld: Woorden, definities en voorbeelden gamend ontdekken

"Met Educaplay kun je eenvoudig en snel kleine games maken die je in kunt zetten in de les. In dit voorbeeld ontdekken studenten zelf vormen van het Nieuwe Pesten door binnen zes minuten woorden, definities en voorbeelden aan elkaar te koppelen. Studenten ontdekken zo nieuwe begrippen. De student begint met 100 punten en verliest per fout antwoord 10 punten. Bij nul punten is het game over.
Uiteraard is dit voorbeeld makkelijk om te zetten naar andere onderwerpen/vakken.

Het voordeel van deze aanpak is dat er geen instructie door de docent gegeven hoeft te worden. Door de scores na de game te vergelijken en via een onderwijsleergesprek in te gaan op de woorden, definities en voorbeelden kan een en ander beklijven."


Aangeleverd door Patrick Koning, werkzaam bij het Koning Willem 1 College in 's-Hertogenbosch.
Bezoek ook het weblog van Patrick: Leren Ontrafeld.

Educaplay is dus een tool waarmee verschillende soorten educatieve oefeningen gemaakt kunnen worden. Kijk voor meer uitleg bij ICT-idee.

Heb jij een ervaring die je graag wilt delen? Help dan mee aan deze inspirerende verzameling van voorbeelden en dien er óók een in! Wil je meer voorbeelden bekijken? Laat je inspireren en kijk op: facebook.com/socialmediainhetmbo en ook hier bij voorbeelden.

65 jaar mensenrechten

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bestaat op 10 december 65 jaar, een mijlpaal die aandacht verdient. 30 universele mensenrechten die voor iedereen gelden. Om aandacht te vragen voor mensenrechten in Nederland start het College een campagne, omdat veel mensen in Nederland deze rechten niet kennen. En omdat ook mensenrechten hier dagelijks spelen en niet vanzelfsprekend zijn.

08 december 2013

Feedback vragen via een Google Form

Het is zo voor de hand liggend, maar ik had er niet eerder aan gedacht. Jorick Scheerens deed het na zijn sessies in het Innovatiehuis en ik vond het gelijk een superidee: Vraag de aanwezigen om aan het eind van je sessie even een online evaluatieformulier in te vullen!

Ik heb zijn idee in de afgelopen week overgenomen, maar heb een extra veld aan het formulier toegevoegd: een e-mail adres. Dat maakt het mogelijk om de deelnemers achteraf bijvoorbeeld je presentatie toe te sturen, of een document met alle links of meer informatie naar aanleiding van vragen die tijdens de sessie (via een backchannel) gesteld zijn. Verder heb ik er een Google Script aan toegevoegd die ervoor zorgt dat de invullers een kopie krijgen met een persoonlijk bedankje. Daarmee is het gelijk een mooie demonstratie van de mogelijkheden van Google. Voor de nagezonden informatie heb ik gebruik gemaakt van Yet Another Mailmerge zodat de aanhef ook nog eens heel persoonlijk is. Zo breng je datgene wat je verkondigt dus op een mooie manier in praktijk!

07 december 2013

Wat hoop je vandaag te leren?

Een van de tools die ik regelmatig gebruik in een hands-on workshop is Answergarden. Daarmee bied je de deelnemers een link aan naar een pagina waar ze antwoord kunnen geven op een eerder door jou geformuleerde vraag. Daarvoor hebben ze 20 karakters ter beschikking. De bedoeling is dus een kort en krachtig antwoord! Op het moment dat een woord vaker wordt gebruikt zie je dat het groter wordt weergegeven. De antwoorden zijn op allerlei manieren te embedden, maar ook te exporteren naar Wordle en Tagxedo en dat maakt het extra interessant om in te zetten tijdens bijvoorbeeld een brainstorm sessie in de les. Ook de vraag kun je eventueel als formulier opnemen in en andere pagina. Invullen en weergave werkt ook op een smartphone.

Een uitgebreide beschrijving en uitleg van Answergarden vind je bij ICT-idee van Herman van Schie.

Reacties verzamelen en tonen via Lino

Je kent ze wel, de online prikborden waar je anderen toegang toe kunt geven om teksten, plaatjes en video te plaatsen. Zo maak ik graag gebruik van Padlet en van Lino.
Die laatste heeft een optie die hem wat mij betreft onderscheidt van anderen. Je kunt een Lino canvas namelijk zo instellen dat je er ook via een mailtje een bericht op kan (laten) plaatsen en dat biedt interessante mogelijkheden!
Wat ik vaak merk bij het geven van presentaties is dat veel mensen er nog altijd moeite mee hebben om ter plekke een website te openen, bijvoorbeeld om ergens op te reageren. Het is toch vaak een gedoe met het doorgeven van de juiste url, de vraag of er wel internet is enzovoort. Maar een mailtje versturen kan vrijwel iedereen!
Dus richt ik meestal even voor een sessie een Lino canvas in en configureer deze zo dat je ook via e-mail het bord kunt vullen. Het nadeel is wel dat je een nogal exotisch e-mail adres krijgt aangeboden zoals bijvoorbeeld 15727664.5510@e.linoit.com, maar daar heb ik het volgende op gevonden! 

Waar plaats jij al je links?

Foto: Niek Bekhuis
Gisteren mocht ik een ochtend vullende hands-on workshop verzorgen voor een enthousiaste, goed gemotiveerde en leergierige groep docenten van ROC van Twente. Thema: het gebruik van social media tools in de les.

Als vertrekpunt had ik op voorhand een Padlet gevuld met links naar alle tools die ik wilde gaan behandelen. Dat bleek heel handig en effectief te zijn omdat ik op die manier maar één url hoefde te communiceren met de groep. Bij ieder nieuw onderdeel verwees ik terug naar de aangemaakt Padlet om van daaruit weer wat anders te gaan doen. Het werd een mooie verkenningstocht!

Aan het eind van de ochtend werd me de volgende vraag gesteld: "Hoe communiceer ik nu al die links met mijn leerlingen?"
Mijn wedervraag was: "Kunnen jullie als docent daarvoor niet een pagina aanmaken in N@Tschool?"

03 december 2013

Praktijkvoorbeeld: Twitter in de klas

"Twitter is bij mij in de klas (@StartblokGroep7) niet meer weg te denken. Ik gebruik Twitter als communicatiemiddel naar kinderen, ouders en belangstellende. Maar daarnaast is Twitter in mijn klas ook een educatief middel, leerlingen leren namelijk omgaan met sociale media en door het op een goede manier te gebruiken leren ze vaardigheden die ze nodig hebben om informatie op internet op te zoeken en te filteren. Twitter werkt omdat het een eigentijds medium is dat staat in de leefwereld van de leerlingen. Ze leren, communiceren, ontdekken en gebruiken op een eigentijdse motiverende manier."

Aangeleverd door Koen Steeman, werkzaam op OBS 't Startblok in Cuijk.

Bekijk ook deze video die Leraar24 maakte bij Meester Koen over Twitter in de klas!

Heb jij een ervaring die je graag wilt delen? Help dan mee aan deze inspirerende verzameling van voorbeelden en dien er óók een in! Wil je meer voorbeelden bekijken? Laat je inspireren en kijk op: facebook.com/socialmediainhetmbo