20 mei 2014

Stemmen laten zien via Powerpoint met ParticiPoll

Bij presentaties houd ik van interactie met 'de zaal' en ben dus altijd op zoek naar de juiste tools daarvoor. We kennen natuurlijk Send2vote van Sendsteps die een prima plug-in biedt voor Powerpoint, met uitgebreide mogelijkheden. Vandaag werd ik geattendeerd op een alternatief, dat ook werkt middels een Powerpoint plug-in: ParticiPoll.

Als je een gratis account neemt bij ParticiPoll kun je de plug-in downloaden en installeren. Daarna heb je er een extra menu bij in Powerpoint waarmee je de tool actief kunt maken bij vragen die je aan je gehoor wilt stellen. Daarbij kan gekozen worden uit tot 6 opties. Deelnemers kunnen stemmen via allerlei devices door naar een url te gaan waarvan je het eerste gedeelte zelf kunt kiezen. Zo heb ik nu de url: stem.participoll.com in gebruik. Tijdens een sessie kan ik mensen vragen naar die url te gaan en kunnen ze hun stem uitbrengen door op een van de letters te klikken. De stemmen worden direct zichtbaar in je Powerpoint presentatie!

19 mei 2014

Sta jij straks in het boekje 2.0?

Na het succes van het eerste boekje vol met praktijkvoorbeelden van social media gebruik in het onderwijs zijn Ashwin Brouwer en ik nu weer actief op zoek naar nieuwe ervaringen!

We hebben namelijk besloten om nog vòòr de zomervakantie een tweede oplage uit te brengen met de al bestaande voorbeelden, aangevuld met een aantal nieuwe. Na het uitkomen van het eerste boekje zijn er regelmatig inzendingen binnen blijven komen, maar we hebben plek voor nog meer!

Stuur jouw praktijkvoorbeeld dus op vòòr 1 juni via dit formulier en wie weet sta ook jij straks in het boekje versie 2.0, dat nog voor de zomervakantie in digitale vorm verschijnt!

16 mei 2014

e-Devices in het onderwijs

Mensen die mij al langer volgen weten dat ik er dol op ben om nieuwe dingen uit te proberen, en dan altijd met de achterliggende gedachte "Wat zou je hiermee kunnen in het onderwijs?"

Mijn kasten liggen vol met dingen die ik ooit met veel enthousiasme heb aangeschaft, maar die soms na een paar keer testen toch terzijde zijn geschoven.
Dus? Zinloos? Niet meer doen? Zonde van je tijd? NEE!!!
Want eens in de zoveel tijd komt er iets voorbij dat écht potentie heeft en waarvoor ik veel mogelijkheden zie. En in die andere gevallen bespaar ik anderen dus de onnodige aanschaf:-)

15 mei 2014

Live tekst invoegen in een Powerpointpresentatie

Je geeft les of een presentatie en je gebruikt daarbij Powerpoint. Natuurlijk hou je van interactie met je leerlingen of deelnemers, dus je stelt regelmatig vragen. Zou het niet mooi zijn als je de antwoorden gelijk kunt laten zien aan iedereen? Nou, met Powerpoint kan dat heel makkelijk! Je hebt er geen plug-in of zo voor nodig, maar alleen deze instructie.

Bekijk eerst deze presentatie, of nog beter, download de presentatie en draai hem lokaal. Dan kan je wat ik hier laat zien namelijk gelijk uittesten!

Tieners en online privacy

Tieners vinden online privacy belangrijker dan gedacht
Mijn Kind Online publiceert nieuw onderzoek naar jongeren en online privacy

Nederlandse tieners hechten meer aan hun online privacy dan wordt gedacht, zo blijkt uit het rapport ‘Tieners en Online privacy’ van Mijn Kind Online. Het vooroordeel wil dat tieners hun hele hebben en houwen gedachteloos op internet zetten, maar uit dit recente onderzoek onder meer dan 1700 jongeren blijkt het tegendeel.

Mijn Kind Online, expert op het gebied van jeugd en (nieuwe) media en onderdeel van stichting Kennisnet, ondervroeg 1710 tieners tussen de 12 en 17 jaar. De belangrijkste conclusie: tieners blijken mediawijzer dan vaak wordt gedacht als het gaat om hun online privacy. Ze lezen en horen in de media veel over privacy en worden gewaarschuwd door hun opvoeders. Daardoor weten ze dat informatie op inter­net moeilijk te verwijderen is en gaan ze zorgvuldig om met het delen van informatie. Ook denken ze na over dingen die ze geplaatst hebben; de helft verwijdert wel eens iets. Ze weten bovendien dat het onverstandig is voor hun toekomst om bijvoorbeeld foto’s in dronken toestand te plaatsen.

13 mei 2014

Wat heb jij nodig om social media in het onderwijs te gebruiken?

Wil je graag aan de slag met sociale media en webtools in de les of wil je juist nog meer doen met sociale media in het onderwijs? Doe dan (anoniem) mee aan dit kleine onderzoek dat Ashwin Brouwer houdt met als hoofdvraag: Wat heb jij nodig om social media in het onderwijs te gebruiken? 

De resultaten zullen na 23 mei bekend worden gemaakt via o.a. de Facebook pagina van Social media in het mbo en kunnen scholen helpen om meer te doen met social media in het onderwijs!

Doe mee, het kost je maar 2 minuten:

10 mei 2014

Maak het makkelijk met een startscherm!

Ik hou van interactie met mijn gehoor en wil in mijn presentaties graag een aantal tools hands-on laten ervaren door ze direct in te zetten. Wat dan altijd veel tijd kost is het doorgeven van al die verschillende url's die je gebruikt. Daarvoor maak ik tegenwoordig per presentatie even snel een startscherm dat als menu kan dienen. Ik zorg ervoor dat het menu er ook goed uitziet op een smartphone en ik maak het wat herkenbaar voor de deelnemers door iets van de huisstijl te pakken van de school waar ik te gast ben. Dat levert me veel tijdwinst op en maakt het voor deelnemers veel makkelijker om snel van de ene tool naar de andere te gaan.
Tenslotte zet ik er ook mijn presentatie zelf neer en het evaluatieformulier. Natuurlijk zorg ik ervoor dat de url nog een tijdje beschikbaar blijft zodat deelnemers ook na de presentatie nog toegang hebben tot de behandelde tools.

Het lijkt veel werk, maar de pagina bestaat uit wat simpele HTML. Gelukkig heb ik een lekker kort domein beschikbaar dat ik hiervoor kan gebruiken. Zo is het startscherm dat ik afgelopen donderdag op de mini-conferentie over mediawijsheid bij het Koning Willem 1 College gebruikte beschikbaar via: easy2do.nl/kw1c
Natuurlijk kan je zo'n menu ook aanmaken in een blogpost en die beschikbaar maken via een verkorte url. Zet die url in de pagina's van je presentatie en je voorkomt veel zoek-ellende bij je publiek!

08 mei 2014

Hakzander of voorloper

Op verplichte scholingsdagen zitten ze meestal op de achterste rij, met de armen over elkaar en in een duidelijk afwachtende houding: de hakzanders. Op het gezicht een uitdrukking van:
Het is dat ik hier zijn moet, maar anders…
Ik zie het altijd als een mooie uitdaging om juist hen aan het praten te krijgen en ze te laten vertellen over hun ervaringen in de klas. Want vaak is dat een perfect opstapje naar een praktijkvoorbeeld waarbij juist de inzet van social media die les anders had kunnen laten verlopen. Daarmee zeg ik natuurlijk niet dat alle docenten nu al hun lessen maar moeten gaan volhangen met de nieuwste tooltjes als Kahoot, Socrative, Mentimeter en ga zo maar door.

Afwisseling maakt lessen aantrekkelijker
De kracht van een goede les zit hem juist in de afwisseling! Door de ene keer bewust een smartphone te laten gebruiken kun je het volgende moment vragen om “alle kleppen dicht” te doen en de mobieltjes op te bergen. De ervaring leert dat wanneer docenten eenmaal ervaren hebben hoe spontaan en anders leerlingen reageren op het moment dat ze bijvoorbeeld digitaal hun stem mogen uitbrengen, ze alleen maar meer mogelijkheden gaan zien om dergelijke tools op een leuke en verantwoorde manier in te zetten.
“Meneer, gaan we dit de volgende keer weer zo doen?”
Het zijn dit soort reacties die het lesgeven weer tot een feest maken!

06 mei 2014

Laatste bijdrage bovenaan via Google Formulieren

Google formulieren zijn heel makkelijk in het gebruik, maar het is wel lastig dat de laatste bijdrage altijd helemaal onderaan mijn spreadsheet wordt weergegeven. Is daar niet wat aan te doen?

Ja hoor, dat kan heel simpel!
Je maakt in je spreadsheet gewoon een tweede blad aan en je zet in de eerste cel de volgende code:
=sort('Formulierreacties'!A:Z; 1;0)
Als je niet wilt dat alle kolommen getoond worden kun je de Z veranderen in wat je wilt.
In onderstaand voorbeeld heb ik maar vier kolommen, dus gebruik ik: =sort('Formulierreacties'!A:D; 1;0)
Het tweede blad toont nu alle gegevens uit het eerste blad, maar dan gesorteerd op het tijdstempel!
probeer het maar uit door zelf dit formulier in te vullen. Jouw reactie zal even later hieronder verschijnen. Op blad 2 zul je zien dat de laatste bijdrage bovenaan staat. De kolom met het tijdstempel kun je eventueel verbergen.

02 mei 2014

Microsoft Wiskundehulp voor Word en OneNote

Met de invoegtoepassing Microsoft Wiskundehulp voor Word en OneNote kun je in Word-documenten en OneNote-notitieblokken wiskundige berekeningen uitvoeren en grafieken tekenen. De invoegtoepassing bevat ook een uitgebreide collectie wiskundige symbolen en structuren waarmee duidelijk opgemaakte wiskundige expressies kunnen worden weergegeven. Ook kun je via de galerie: Vergelijkingen snel veelgebruikte expressies en wiskundige structuren invoegen.

01 mei 2014

Videomomenten voor Windows 8.1

Rondkijkend in de Windows Store op de Intel Education 2 in 1 Tablook kom ik een leuke app tegen: Videomomenten.
Daarmee kun precies één minuut video opnemen, er teksten bijplaatsen in verschillende stijlen en er een muziekje achter plakken, ook in verschillende smaken. Ik heb het snel geïnstalleerd op de Tablook en ben even de tuin ingelopen voor een paar korte opnames. Zo kon ik gelijk de kwaliteit van de camera bekijken! De opnames heb ik trouwens gemaakt met behulp van Windows Moviemaker en niet met de meegeleverde app. De kwaliteit daarvan vind ik namelijk een stuk minder.
Het resultaat kun je hieronder bekijken:

Zoeken bij Edubloggers

Met Google Aangepast zoeken kun je je eigen zoekmachine maken en als zoekvenster op je eigen blog of website plaatsen. Dat lijkt allemaal heel simpel als je de wizard volgt, maar het wordt ingewikkelder naarmate je meer wensen hebt. Stel dat je alleen wilt zoeken in de weblogs van alle Edubloggers en je wilt ook nog filteren op Primair, Voortgezet, MBO, Hoger of Speciaal onderwijs, dan wordt het een stuk lastiger. En toch blijkt het te kunnen!

Marjolein Hoekstra heeft de moeite genomen om dat voor ons uit te zoeken en is diep in de specs gedoken om de zoekmachine zo te krijgen zoals deze nu is. In dit geval kom je er namelijk niet meer met de gewone wizard, maar moet je ook verstand hebben van externe XML bestanden. Marjolein, aka @cleverclogs heeft zich gespecialiseerd in (o.a.) aangepaste zoekmachines en zag het als een uitdaging om deze voor ons te maken! Hij is nu zo ver dat we hem kunnen laten zien, maar Marjolein hoopt er in de toekomst nog functionaliteit aan te kunnen toevoegen.
Je kunt de zoekmachine nu al uittesten op de startpagina van edubloggers.nl!

Het goud wordt duur betaald!

Ik mag een paar weken een Intel Education 2 in 1 tablook uittesten. Natuurlijk wil ik die dan ook inzetten voor presentaties, maar er zit geen VGA aansluiting op. Maar dan ontdek ik aan de zijkant een micro HDMI uitgang! Helaas is daarvoor geen verloopsnoertje of convertor meegeleverd, dus rijd ik even snel naar de Mediamarkt. Converters zoals ik op internet zag hebben ze niet in de winkel. Wel verloopsnoertjes, maar die kosten dan meer dan € 40,00. Meer betalen dan nodig? Ik ben toch niet gek.
Dus met lege handen maar weer naar huis om via internet een converter te bestellen. Met googlen op micro HDMI converter kom ik terecht bij 112 KABELS die de adapter op voorraad heeft, voor € 6,76 inclusief verzendkosten. Dinsdag in de namiddag besteld en woensdagochtend al bezorgd!
Later zie ik dat ook de Mediamarkt dergelijke converters aanbiedt via hun webshop, maar daar kosten ze dan maar liefst € 25,99! De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat die wel verguld is. Ik wil geen appels met peren vergelijken, maar vraag me werkelijk af in hoeverre dat gouden randje verschil maakt. Wie kan me dat vertellen? In ieder geval werkt het verloopje dat ik nu heb prima en absoluut storingsvrij. Nu hopen dat de beamer die ik volgende week gebruiken moet een HDMI aansluiting heeft...

En dan lees ik bij TNS Nipo dat "showrooming" een steeds grotere bedreiging vormt voor retailers. Met dergelijke prijsverschillen vind ik dat niet zo gek!