29 september 2014

Kies een kleur en breng je stem uit via PDF

Ruim een week geleden was ik bij een presentatie van Sara Albone, mbo leraar van het jaar 2013. Op de saMBO-ICT conferentie vertelde zij hoe ze ICT gebruikt in de klas. Om dat te illustreren vroeg zij alle aanwezigen even een app te downloaden om te stemmen. Maar ja, die app is alleen beschikbaar voor Android, dus de meeste IT managers konden helaas niet meedoen...

Color Vote
Het gaat om Color Vote, een simpele app waarbij je kunt kiezen uit een aantal kleuren. Je houdt je mobieltje omhoog om te laten zien wat je gestemd hebt. Een dergelijke app heb ik niet kunnen ontdekken voor andere platformen.
Maar toen bedacht ik wel:
Hoe moeilijk kan het zijn om een gevraagde kleur te laten zien op je smartphone?

22 september 2014

MBO'ers zijn denkende doeners!

Ruim een week geleden is Tanja Jadnanansing haar Denkende Doener Toer gestart. In deze tour fietst zij de komende negen maanden langs verschillende onderwijsinstellingen en ondernemers in Amsterdam om haar boodschap over de Denkende Doener te verspreiden.

Denkende Doener
Tanja legt uit wat voor haar de Denkende Doener betekent:
“Het is mij een doorn in het oog dat over jongeren in het beroepsonderwijs wordt gesproken als ‘de gouden handjes’, terwijl het altijd gaat om een combinatie van denken en doen. Als samenleving zijn we te veel bezig met het verheerlijken van het cognitieve talent, ik wil pleiten voor het praktische talent. Beter gezegd voor de combinatie. Het gaat erom dat wij dat beroepsonderwijs oprecht gaan waarderen. En dat is helemaal niet zo moeilijk.’’

21 september 2014

Snel opsommingen maken in Google Docs



Tekst verwerken in Google Docs is weer wat makkelijker geworden. Wil je een opsomming maken, bijvoorbeeld met bullets, dan hoef je nu alleen nog maar een sterretje en een spatie te typen. Het werkt ook met streepjes, letters en cijfers!

Wil je dit juist niet, ga dan naar Extra, Voorkeuren... en haal het vinkje weg bij Lijsten automatisch detecteren. Standaard staat deze nieuwe functionaliteit nu dus aan. Overigens zie je bij die Voorkeuren dat je nog veel meer toetscombinaties kunt gebruiken en zelf definiëren!

We lijken wel gek!

Gisteren ben ik de dag begonnen met het aanmaken van een Google Apps for Education omgeving. Ik wil Google Classroom uittesten en dat kan alleen op die manier. Voor het inrichten van zo'n omgeving heb je wel een eigen domein nodig, maar gelukkig had ik er nog een die ik niet meer gebruikte.
Het configureren van het domein kostte wat tijd, want je krijgt te maken met CNAME en MX records. Google wil natuurlijk wel zeker weten dat jij de eigenaar bent en alle mail wordt via dat domein naar Gmail geleid.

Google Classroom
Na enige tijd was ik dan toch zover dat ik Google Classroom kon gaan inrichten. Dat stelt op zich weinig voor want een klas is zo aangemaakt! Maar wat is een klas zonder leerlingen? Dus dacht ik even snel wat mensen uit te nodigen via hun eigen e-mail adres. Helaas, dat kan dus niet! Alle deelnemers moeten op hetzelfde domein zitten, dus moest ik via de beheersconsole van Google Apps eerst nieuwe gebruikers aanmaken...

19 september 2014

URL statistieken met goo.gl URL shortener

Als ik een link deel via Twitter doe ik dat vrijwel altijd via goo.gl omdat ik daarmee een perfect overzicht krijg van het aantal clicks en nog veel meer!
In Chrome heb ik deze extensie geïnstalleerd waarmee ik met één klik een url korter kan maken en delen via bijvoorbeeld Twitter. Er wordt ook een QR code gegenereerd die je kunt gebruiken. Voor Androïd devices is er een handige app beschikbaar.

Ben je aangemeld bij Google en ga je naar goo.gl dan zie je alle links die je kleiner hebt gemaakt met het aantal hits. Klik je op de details van een link, dan zie je veel meer gegevens zoals browser- en platformgebruik. Via die pagina kun je dus ook links kleiner maken, gewoon door een url te plakken.

16 september 2014

Check je schoolgebouw!

De Algemene Rekenkamer doet onderzoek naar de kwaliteit van schoolgebouwen in Nederland en roept daarbij de hulp in van alle leerlingen, leraren en ouders van basisscholen en middelbare scholen. Vanaf 22 september kunnen zij hun mening geven op www.checkjeschoolgebouw.nl.
Op deze website kunnen deelnemers ook foto’s van scholen delen.

Heeft het schoolgebouw genoeg geschikte plekken voor leerlingen om zelfstandig of in groepjes te werken? Is het geschikt voor het werken met digibord en computer? Is er voldoende frisse lucht? En hoe staat het met het onderhoud?

De Algemene Rekenkamer wil met het onderzoek laten zien hoe gemeenten en schoolbesturen voor hun scholen zorgen. En ze wil graag weten hoe leerlingen, leraren en ouders hun schoolgebouw beoordelen: wat is de stand in het land?

Voor het laatste nieuws: volg @Rekenkamer, kijk op facebook.com/rekenkamer en checkjeschoolgebouw.nl.

15 september 2014

=SORT( UNIQUE( FILTER( B2:B ; COUNTIF( UPPER(A2:A) ; UPPER(B2:B) )= 0 ) ) )

Kijk, dat is nog eens een titel voor een blogpost:-)

Waar gaat het over? Het volgende is het geval:
Binnenkort is er weer ons jaarlijkse Edubloggersdiner. Daarvoor heeft zich al een aantal mensen opgegeven. De andere Edubloggers wil ik graag een herinnering sturen. Van beide groepen heb ik uiteraard de e-mail adressen. Hoe zorg ik er nu voor dat alleen zij die zich nog niet hebben opgegeven een mailtje krijgen? Er moet natuurlijk gefilterd worden in Google Spreadsheets, maar welke formule heb ik daar voor nodig?
Na wat zoeken op internet kwam ik uiteindelijk de oplossing tegen:
=SORT( UNIQUE( FILTER( B2:B ; COUNTIF( UPPER(A2:A) ; UPPER(B2:B) )= 0 ) ) )
Vraag me niet wat er precies gebeurt, maar het werkt!
Ik heb een voorbeeldbestand gemaakt waarin je kunt zien hoe het werkt.

14 september 2014

Het elfde Edubloggersdiner

Op dinsdag 11 en woensdag 12 november 2014 vinden Dé SURF/ Kennisnet Onderwijsdagen plaats. Traditiegetrouw organiseren we aan de vooravond, dus op maandagavond 10 november 2014, hèt Nederlands-Vlaamse Edubloggersdiner. Bloggers en niet-bloggers ontmoeten elkaar dan (voor de elfde keer!) in Utrecht tijdens een heerlijk diner. Hun bindende factor is een gemeenschappelijke interesse in onderwijs en leren, bloggen in het bijzonder en Social Media in het algemeen.

Wil jij ook aan de vooravond van Dé SURF/Kennisnet Onderwijsdagen 2014 (dus op maandag 10 november aanstaande) in Utrecht rond 18.30 uur een hapje gaan eten met collega Edubloggers, meld je dan aan. Het is een perfecte gelegenheid om anderen nu eens "in het echie" te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en inspiratie op te doen!

Let op: Je hoeft zelf echt geen weblog bij te houden om deel te nemen. De gelegenheid is echter niet bedoeld voor "commerciëlen" om zo makkelijk in contact te komen met mogelijke prospects. Bij veel aanmeldingen krijgen edubloggers voorrang. Vorig jaar waren er meer dan 60 deelnemers en nu al hebben zich bijna 40 mensen aangemeld. Hier zie je de lijst met gasten.

Van Powerpoint presentatie naar GIF animatie

Diverse weblogs besteedden de afgelopen week aandacht aan GifDeck, een online tool waarmee je van een Powerpoint presentatie een GIF animatie kunt maken. Voorwaarde is dan wel dat je die presentatie eerst plaatst bij Slideshare. Verder werkt GifDeck heel makkelijk, je past de snelheid aan en je kiest in welke grootte je het bestand op wilt slaan.

Pierre Gorissen gaf de tool het label: grappig, maar niet handig.
De gebruiksmogelijkheden lijken beperkt. Ik zal inderdaad ook niet snel een volledige presentatie op deze manier aanbieden.

Op Twitter
Wat ik me echter wel kan voorstellen is dat je van een volledige presentatie een korte samenvatting maakt met de belangrijkste slides en die als aandachtstrekker bijvoorbeeld op Twitter plaatst, natuurlijk met een link naar de volledige presentatie. Het leuke van Twitter is namelijk dat daar tegenwoordig ook animated GIF's getoond worden. Op die manier kunnen je volgers dus heel snel een beeld krijgen van jouw presentatie!

Alternatieven
Heb je (nog) geen Slideshare account of wil je meer sturing hebben op de uitvoer van Powerpoint naar animated GIF, dan is er een mooi alternatief in de vorm van UnFREEz.

10 september 2014

Google Teacher Academy komt naar Nederland!

De Google Teacher Academy komt naar Nederland! Dit bijzondere evenement is gepland op 4 en 5 november 2014 in Amsterdam. En je kunt erbij zijn, maar daar moet je dan wel het nodige voor doen!

Lees dit formulier door en je weet wat er van je verwacht wordt. Nadat je jezelf hebt geregistreerd en bent toegelaten tot de GTA, werk je in de weken in aanloop naar het tweedaagse evenement en in de periode daarna in een team onder begeleiding van een mentor. De teams verkennen, ontwerpen en bedenken oplossingen voor complexe vraagstukken in het onderwijs. GTA staat in het teken van persoonlijke en professionele ontwikkeling, samenwerking en duurzame resultaten in jouw onderwijs.

Google Certified Teacher
Als je het hele traject doorloopt mag je jezelf daarna wel Google Certified Teacher noemen.
"excellente onderwijsprofessionals met een passie voor technologie, nieuwe methoden en technieken voor het verbeteren van leren en lesgeven.Creatieve richtinggevers die kansen en uitdagingen herkennen en de intrinsieke motivatie hebben om anderen, zowel binnen hun lokale gemeenschap als daarbuiten, te ondersteunen.
Ambassadeurs van verandering die een voorbeeld zijn als het gaat om het waarmaken van hoge verwachtingen, een leven lang leren, samenwerking, gelijke kansen en innovatie."

Je kunt je nog inschrijven tot 22 september aanstaande.
Ga je de uitdaging aan? Laat het me dan even weten, want ik ben heel benieuwd naar hoe zo'n traject uitpakt!

09 september 2014

Google Spreadsheets oude en nieuwe versie

Er is nogal wat verwarring over het werken met Google Spreadsheets bij mensen die daar af en toe gebruik van maken. Vanaf maart 2014 is de nieuwe versie van Google Spreadsheets namelijk de standaardversie voor alle gebruikers die een nieuwe spreadsheet maken.

Oudere spreadsheets blijven voorlopig nog wel beschikbaar in de oude versie van Spreadsheets. Open je dus een oude spreadsheet, dan kun je nog steeds naar de Scriptgalerij. Maak je een nieuwe sheet aan, dan is die optie verdwenen en moet je op zoek bij de add-ons, maar daarvan is het aanbod nog veel kleiner!

g.co/oldsheets
Toch is er een manier om een nieuwe sheet aan te maken in de oude versie, ook wanneer je al bent omgeschakeld. Ga daarvoor naar: https://g.co/oldsheets Dan heb je ook weer toegang tot de Scriptgalerij!

Pimp je Google formulieren!

Google houdt ook niet op met het toevoegen van nieuwe functionaliteit aan bestaande producten. Zo kun je nu een Google formulier op allerlei manieren oppimpen.

Er zijn nu allerlei thema's waaruit je kunt kiezen, maar zo'n thema is vervolgens ook weer helemaal aan te passen. Je kunt een eigen header toevoegen, achtergrondkleuren veranderen, maar ook een eigen achtergrondafbeelding toevoegen. Verder is er nu keuze uit heel veel lettertypes, waarbij je ook weer de grootte en de kleur kunt wijzigen. Al met al heb je nu meer mogelijkheden om een Google formulier in eigen huisstijl te plaatsen. Daar staat tegenover dat ik het embedden van zo'n formulier nu wat minder vind, maar goed...

Hieronder een korte screencast waarin ik een en ander demonstreer: