02 november 2010

Hackers moeten open-source in Nederland redden

Er lijkt een definitief einde te komen aan het open source-beleid van de Nederlandse overheid. Plannen om alle gemeentelijke ambtenaren vanaf 2011 naar open source-software te migreren zijn van de baan. De net aangetreden Minister Abel Versmelt van Internet, Software en Automatisering stelt op basis van een nog niet gepubliceerd rapport dat standaardiseren op Microsoft-producten een betere Return on Investment biedt. Critici twijfelen aan de motieven van Versmelt, die onlangs een uitgebreid bezoek bracht aan het hoofdkantoor van Microsoft.
Dit blijkt uit bijgaand persbericht:

Minister Versmelt weigert inzage onderzoeksrapport

Den Haag – De Nederlandse overheid wil dat alle gemeentelijke ambtenaren volgend jaar met open source-software werken. Op basis van een nog niet gepubliceerd rapport stelt minister Abel Versmelt van Internet, Software en Automatisering nu dat Microsoft-producten een betere Return on Investment bieden. Critici twijfelen aan de motieven van Versmelt door zijn recente bezoek aan het hoofdkantoor van Microsoft.
Begin 2010 stelde de overheid vast dat alle Nederlandse gemeenten eind 2011 met open source-software moeten werken. Dit is vastgelegd in het Gemeentelijke OpenOffice en Linux Desktop-programma (GOLD), dat een uitbreiding is op het al bestaande initiatief GOUD (Gezamenlijke Ontwikkeling Uniforme rijksDesktop). Volgens Versmelt blijkt uit het rapport dat Microsoft-software een hogere Return on Investment biedt. Insiders spreken van sinistere motieven, aangezien de minister onlangs nog voor een bezoek aan Microsoft naar Redmond is gevlogen. Ook wordt er getwijfeld aan het geciteerde rapport, dat Versmelt nog altijd niet openbaar heeft gemaakt.versmelt.jpg
Niet langer open
Door te kiezen voor open source-software wil Den Haag een open en transparant beleid uitstralen, dat niet van gesloten standaarden afhankelijk is. Aan dit beleid lijkt nu een einde te komen door een nog niet gepubliceerd rapport van onderszoeksbureau Gertner. Op basis van dit rapport werd vorige week door minister Versmelt besloten dat het GOLD-programma wordt vervangen door Microsofts CASH (ComputerApplicaties voor Staat en Hoofdbestuur). Dit betekent dat de Nederlandse overheid weer volledig voor Windows en Microsoft Office kiest. Dit nieuws is met ongeloof ontvangen door de vele instanties die zich al jaren hard maken voor open source en open standaarden bij de overheid.
Geheim rapport
Aan de basis van de recente beleidsomslag ligt een rapport van markt vorser Gertner, waarvan de exacte inhoud nog onbekend is. In dit document zouden Linux en Windows op verschillende punten zijn vergeleken, waaronder migratiekosten, veiligheid, gebruiksvriendelijkheid, schaalbaarheid en Return on Investment. De matrix die op basis hiervan is opgesteld, zou in het rapport positief zijn uitgevallen voor Windows. Tegenover de Tweede Kamer liet Versmelt weten dat hij het rapport alleen intern wil bespreken. Wat betreft zijn bezoek aan Redmond was de minister duidelijk. “Bij dit soort grote projecten is het belangrijk om te weten in hoeverre de leverancier bereid is om de uitrol te ondersteunen. Microsoft bleek beter bereid tot samenwerking dan diverse Linux-leveranciers,” aldus de minister.
Geld voor GOUD
Open source bij de overheid lijkt gedoemd na het besluit om op CASH over te stappen. Tegenstanders roepen om de openbaarmaking van het veelbesproken Gertner-rapport, maar minister Versmelt houdt tot dusver voet bij stuk. “Het rapport is heel duidelijk in zijn conclusies, maar kan door de gedetailleerde prijsanalyses van de Microsoft-producten niet openbaar worden gemaakt. Die zijn vertrouwelijk.”
CASH is het eerste grote project van Versmelt, nadat hij in januari de ministerpost van Giel Balts overnam. Die moest na een vermeende omkopingszaak het veld ruimen.
Bron en meer informatie

3 opmerkingen:

  1. een grap? minister van internet??? abel versmelt???

    BeantwoordenVerwijderen
  2. OK, heb het gezien, de opdracht van Linux, het duurde even :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Waarom heb je er een foto bij van Martin Smelt?
    Ik weet dat dat een ambitieuze kerel is, maar het klopt niet helemaal toch?

    BeantwoordenVerwijderen