26 januari 2010

Lesweek op locatie

"Wat moeten jullie met zo'n oude man" was mijn reactie toen de studenten van Sport & Bewegen me vroegen of ik weer mee wil met hun lesweek op locatie in Oostenrijk. "Om ons te filmen natuurlijk" was hun reactie.
Dus mag ik de komende week weer voor- en achteruit de pistes afdraaien in Ost-Tirol zodat er 's avonds in de jeugdherberg voldoende materiaal is voor een goede video analyse. Ieder dagdeel volg ik een ander skigroepje en zorg ervoor dat iedereen in beeld en aan bod komt. Geen statische opnames vanaf de zijkant, maar gewoon meeskiënd zodat de techniek (of het ontbreken daarvan) zo goed mogelijk in beeld komt.
Vorig jaar deed ik dat voor het eerst ook met de Flip omdat de accu van mijn videocamera door de kou zo snel leeg was en het resultaat viel me niet tegen.
Hieronder trouwens een filmpje met mijn collega's. Tussen de middag als de studenten zitten uit te puffen nemen wij nog even een helling:-)De komende week zal het dus rustig zijn hier.
Ik ontvlucht de hype en hoef (gelukkig?) even niet mee te schrijven over tablets en wat al niet meer...

In Ost-Tirol is geen internet waar wij zitten en ik ga roaming op mijn Android gewoon uitzetten.
De komende week gaat m'n aandacht naar die studenten en wat ze doen op- en buiten de piste!

24 januari 2010

Wat je kunt met Google Connect

De migratie van mijn weblog viel me tot nu toe mee. Maar nu wordt het tijd voor het fine-tunen.

Wat neem ik over van wat ik al had, wat laat ik weg en welke nieuwe dingen voeg ik eventueel toe?
Doordat ik nu heel makkelijk allerlei gadgets kan toevoegen bestaat het gevaar dat m'n weblog heel snel op een kerstboom gaat lijken en die tijd hebben we nu net gehad.
Iets wat ik in de sidebar had staan was de Google Friend Connect gadget.
Nu ik daar weer naar kijk blijkt er veel meer mee mogelijk te zijn dan ik tot nu toe wist. Zo kun je iedereen die zich via Friend Connect aangemeld heeft voor je site een nieuwsbrief sturen.

Maar er zijn veel meer mogelijkheden zoals het kader hiernaast laat zien. Daar kun je nu je mening geven over deze site. Hopelijk ben je niet te streng, want ik ben zelf ook nog niet tevreden. Tips zijn dus van harte welkom!

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Google Friend Connect, meld je dan aan via de sidebar of kijk eerst eens op de site: www.google.com/friendconnect

21eDingen gaat van start

21eDingen is een blended-learning cursus van de SURFacademy over 21 web 2.0 dingen voor het hoger onderwijs.

Deze cursus is een mengvorm van face-to-face-leren en online leren en is bedoeld voor ICTO-medewerkers en docenten van hoger onderwijsinstellingen.

21eDingen bestaat uit (21) lessen over web 2.0 en SURFnet tools, variërend van SURFmedia tot YouTube, van weblogs tot sms-stemmen en van wiki’s tot SURFgroepen. Belangrijkste doel is docenten kennis te laten maken met de toepassingsmogelijkheden van al deze hulpmiddelen in het onderwijs. Een goed gevulde digitale gereedschapskist helpt de docent zijn onderwijs te optimaliseren en te innoveren.

De inhoud van de cursus 21eDingen wordt gratis aangeboden aan het onderwijsveld. Geïnteresseerden kunnen de cursus gebruiken zoals deze aangeboden wordt, of aanpassen naar eigen inzichten voor specifiek gebruik binnen hun eigen onderwijsinstelling. Alles wordt aangeboden onder de creative commons licentie voor vrij gebruik van het materiaal.

Wat kan je verwachten van 21eDingen?
21eDingen bestaat uit (21) lessen over web 2.0 en (SURFnet) tools variërend van SURFmedia tot YouTube, van weblogs tot sms-stemmen en van wiki’s tot SURFgroepen.

Belangrijkste doel is docenten kennis te laten maken met de toepassingsmogelijkheden van al deze hulpmiddelen in het onderwijs. Een goed gevulde digitale gereedschapskist helpt de docent zijn onderwijs te optimaliseren en te innoveren.

De cursisten communiceren met elkaar en met de cursusleiding via hun weblogs die ze opzetten als onderdeel van de cursus. De cursus zal in eerste instantie bestaan uit 21 lessen maar zal uitgebreid worden als blijkt dat daar vanuit het onderwijsveld behoefte aan is.

23 januari 2010

Zomaar een andere layout

Vanmorgen had ik nog heel andere plannen, maar vandaag heb ik maar besteed aan het opnieuw inrichten van mijn weblog.
Dat werd noodzakelijk na een bericht van Blogger dat ik over een tijdje niet meer kan FTP'en naar een eigen domein. Publiceren bij Blogger zelf betekent dat je gebruik moet maken van bestaande sjablonen die je vervolgens wel weer kunt aanpassen. Ik ben nog lang niet tevreden, maar voorlopig moet het maar even zo.
Om de een of andere reden kan ik sommige onderdelen in mijn berichten niet aanpassen, zoals de tekst: posted by
Niet echt zaken om wakker van te liggen. Waar ik wel benieuwd naar ben is hoeveel lezers ik ga verliezen voordat ze ontdekt hebben dat ik niet meer naar de oude plek publiceer. Ik heb geprobeerd alles zo leesbaar mogelijk te maken. Vind je de letters te klein, gebruik dan eens de toetscombinatie Control + (in Google Chrome). Ik vind dat een ideale optie die ik steeds vaker gebruik!

Wel kan ik nu gelijk gebruikmaken van een paar nieuwe features die sinds kort bij Blogger beschikbaar zijn. Zo kan ik via een gadget mijn laatste Twitter berichten weergeven (zie onderaan de hoofdpagina) en ik kan tot 10 statische pagina's aanmaken zoals dat al lang mogelijk was bij bijvoorbeeld Wordpress. Nu nog de tijd vinden om die pagina's te vullen met zinnige informatie.

Verander je bookmarks!

Vandaag werd ik onaangenaam verrast door de volgende mededeling van Blogger:

We are announcing today that we will no longer support FTP publishing in Blogger after March 26, 2010

Laat dat nu precies de manier zijn waarop ik Blogger gebruik om berichten op mijn eigen domein te plaatsen!
Er moest dus wat gebeuren, dus dacht ik: dan gelijk maar!

Vanaf nu worden berichten dus niet meer geplaatst op het domein www.karssenberg.nl/weblog maar direct op www.trendmatcher.nl (zoals het eigenlijk ook hoort).

Vanaf vandaag ziet mijn weblog er dus wat anders uit want ik moest ook snel een nieuwe layout kiezen. Daar ga ik de komende periode nog wel aan sleutelen, maar voorlopig zullen we het hiermee moeten doen.
Voor iedereen die op zijn/haar browser een bookmark heeft gemaakt naar mijn site betekent dit dus dat die veranderd moet worden naar: www.trendmatcher.nl (makkelijk hè?)
De RSS feed verandert niet dus daar hoef je niets aan te doen.

Natuurlijk wilde ik dit eigenlijk al veel langer, maar zag gewoon op tegen de rompslomp. Achteraf bleek het werk dat ik ervoor moest verrichten best wel mee te vallen.
Ik gebruikte al een extra weblog bij Blogger als een soort van beta account om dingen uit te proberen. Het veranderen van de DNS settings bij de provider waar ik het domein trendmatcher heb bleek heel simpel te gaan en kon ik zelf doen.
Via Blogger kun je alle berichten mét reacties makkelijk exporteren en later weer importeren in een ander weblog. Zo kon ik alle oude berichten verplaatsen naar het nieuwe domein.
De verandering zal ongetwijfeld ook voordelen met zich meebrengen, want Blogger belooft voor het komende jaar veel nieuwe mogelijkheden, maar dan moeten ze eerst van die FTP mogelijkheid af en dat is op zich begrijpelijk.
Nadeel is dat ik de layout niet meer volledig in eigen hand heb, maar nu gebruik moet maken van de mogelijkheden die Blogger layouts bieden. Als je een beetje in de code duikt is daar echter ook genoeg aan te tweaken dus we komen er vast wel uit. Voor mij is dit in ieder geval geen reden om nu op zoek te gaan naar een andere blogomgeving zoals Wordpress of Typepad. Ik red me hier prima mee!

De volgers die ik had op mijn oude weblog ben ik nu wel kwijt helaas. Hopelijk dat iedereen zich hiernaast even opnieuw aanmeldt!

Heeft deze migratie nog meer gevolgen die ik niet voorzien heb, dan hoor ik dat graag!

21 januari 2010

Twitter wint van een zaal vol IT managers

Tijdens het prima verzorgde diner buffet op de 21e themaconferentie van saMBO~ICT kwam het gesprek aan tafel natuurlijk op vroeger, toen alles nog simpel en overzichtelijk was.
"Heb jij in de jaren '80 ook nog basic programma's opgenomen van de radio?" Vroeg iemand.

"Via de radio, dat kan toch niet?" reageerde een jongere dame in het gezelschap die dat niet meegemaakt kon hebben.
"Jazeker, hoe heette dat programma ook alweer?"

En toen begon de wedstrijd:
Ik zei dat ik er wel achter kon komen door de mensen in de zaal te bevragen, de meesten tenslotte ruim 50+ en met veel verstand van ICT. Gewoon een kwestie van wisdom of the crowds aanspreken, toch?
@Essen2punt0 ging tegelijkertijd op zoek via haar iPhone op Twitter.
Wie als eerste het antwoord kreeg had gewonnen.

Dus ging ik snel een aantal tafeltjes bij langs met steeds dezelfde vraag. De meesten wisten waar ik het over had maar... hoe heette dat programma nu ook alweer?
Wel veel twinkeling in ogen bij de herinnering alleen al!

Na vijf minuten kwam Annemarie zwaaiend met haar iPhone naar me toe.
"Ik weet het: Hobbyscoop!"
De vraag was geretweeted door @slijterijmeisje die daarmee ook haar netwerk aanboorde en werd als eerste beantwoord door @oetgrunnen:
@Slijterijmeisje volgens mij was dat hobbyscoop, en dat was basicode, uren aan de radio gehangen...

Maar veel meer mensen kwamen met die reactie. Gewoon een kwestie van de hashtag #durftevragen toevoegen en de antwoorden komen wel. In totaal kwamen er via Twitter binnen die 5 minuten 10 goede antwoorden binnen!

Op dezelfde conferentie heb ik veel van die mannen horen zeggen dat zij niet twitteren met de redenatie:
Ik hoef toch niet te weten wie wanneer naar de wc gaat? Helemaal gelijk jongens...

19 januari 2010

Microsoft Mouse Mischief

Geen stemkastjes meer, maar gewoon stemmen met je muis!

Al in oktober 2006 plaatste ik voor het eerst een bericht over Microsoft Multipoint: 1 PC, meer muizen met eigen cursor!. Daarna hoorde ik er niets meer van tot ik in oktober 2009 weer tegen wat nieuws aanliep over Windows MultiPoint Server 2010. Nog steeds zonder echt concrete voorbeelden...

Tot vorige week Microsoft tijdens de BETTSHOW in Londen Microsoft Mouse Mischief presenteerde (te vertalen met muis kattekwaad?).
Microsoft Mouse Mischief is een programma dat gebouwd is op dat Multipoint platform. Het verkeert nog in beta maar laat al heel duidelijk zien wat er mee mogelijk is!

Je kunt het gratis downloaden en gebruiken. Je moet dan wel Powerpoint 2007 geïnstalleerd hebben. Na installatie van Mischief krijg je een paar extra knoppen tot je beschikking in Powerpoint. Je kunt nu heel makkelijk verschillende soorten vragen toevoegen in je presentatie: Ja/Nee vragen en meerkeuzevragen. Bij meerkeuzevragen kun je eventueel ook aangeven wat het juiste antwoord is. Als je klaar bent met het samenstellen van je presentatie kunt je hem afspelen of publiceren.

En dan wordt het leuk!
scherm3Je kunt namelijk via usb hubs (zoals je die gratis meekreeg op Competentcity bijvoorbeeld) als je wilt tot maar liefst 25 muizen aan je notebook of PC koppelen! Dat kunnen natuurlijk ook draadloze muizen zijn. Zelf heb ik het getest met 10 muizen.
Wanneer je begint moet je even aangeven welke muis je zelf gebruikt voor bediening van de presentatie. Daarna mogen alle deelnemers hun muis bewegen en aangeven of ze alleen mee willen doen of binnen een groepje. In dat laatste geval kan één muis door nog meer leerlingen gebruikt worden.
Als er nu een vraag komt kan iedereen antwoord geven door met de muis op het gekozen antwoord te gaan staan en te klikken. Zodra je geklikt hebt verdwijnt je unieke cursor. Wanneer iedereen geklikt heeft wordt in percentages getoond hoe er geantwoord is. Tijdens het antwoorden heft de docent de mogelijkheid om het proces even te puzeren of te beëindigen. Ook kun je de vraag opnieuw laten zien. Wanneer je bij een meerkeuzevraag hebt aangegeven wat het juiste antwoord is krijg je bij de uitslag ook in beeld wie als eerste het goede antwoord gaf. Aan de knoppenbalk is al te zien dat er nog meer mogelijkheden bijkomen. Ergens dit jaar moet het programma volledig uitgewerkt zijn en als ik het goed begrijp zal het gratis beschikbaar blijven.

scherm7Mouse Mischief is in principe bedoeld voor de basisschool maar volgens mij kun je het veel breder inzetten. Met een goede vraagformulering kan ik me zelfs voorstellen dat je het gebruikt bij teamvergaderingen of een belangrijk CvB overleg!

Ik heb er vandaag mee gewerkt en moet zeggen dat het allemaal heel makkelijk en intuïtief gaat. Een van de usb hubs heb ik verbonden via een usb verlengsnoer van 3 meter en ook dat ging prima.
Al met al kun je dus met behulp van Microsoft Mouse Mischief (dat laatste spreek je niet uit zoals je het schrijft) tegen nauwelijks kosten een soort van stemsysteem creëren voor in de klas of bij vergaderingen!

In je presentatie kun je natuurlijk ook gewone slides opnemen, maar dan zonder animaties en filmpjes. Je kunt de presentatie ook publiceren als apart bestand. Dit bestand kan je dan afspelen met de Mischief player die mee geïnstalleerd wordt. Dit betekent dat je op de computer waar je de presentatie afspeelt in principe geen Powerpoint hoeft te staan.

Dit is misschien een wat lang en saai verhaal. Je moet de tool echter gewoon even downloaden en uitproberen. Dan word je vanzelf enthousiast!

Heb je die muizen eenmaal aangesloten, dan kun je ook andere dingen uitproberen die gemaakt zijn met behulp van die Multipoint technology, zoals een gratis demo van het programma Curriculum Curiosity. Dat is een soort van tekenprogramma waar je meerdere kinderen tegelijk aan kunt laten werken, ieder dus met een eigen muis! Kijk ook op Story Stage waar bijgaand filmpje over gaat. Ook daar kun je een demo downloaden die je kunt spelen met twee muizen (niet meer en niet minder).

18 januari 2010

Martin Luther Kingday

Op de derde maandag van januari is het in Amerika Martin Luther Kingday. Deze feestdag valt rond de tijd van de verjaardag van King, op 15 januari.
Ter gelegenheid daarvan staat op Schooltube een prachtig filmpje in de schijnwerpers.

In het eerste deel van de video kruipen leerlingen in de huid van bekende figuren uit de zwarte geschiedenis en citeren uitspraken uit hun leven. In het tweede deel herhalen ze delen uit de "I Have a Dream" toespraak. Dit moet die leerlingen een uniek inzicht gegeven hebben in het leven van deze personages en in het belang van de toespraak van Martin Luther King voor de geschiedenis.
Natuurlijk typisch Amerikaans maar het lijkt me wel iets dat die kinderen zich jaren later nog zullen herinneren als ze terugdenken aan hun school...

17 januari 2010

Help slachtoffers aardbeving Haïti

Haïti is getroffen door een zware aardbeving. Er zijn duizenden slachtoffers, de schade is enorm. Uw hulp is hard nodig. Maak nu uw gift over op giro 555.John Demmers heeft speciaal voor basisscholen een webkwestie / webquest gemaakt t.b.v. hulpacties voor de ramp in Haïti: Help slachtoffers aardbeving Haïti

In deze webkwestie worden mogelijkheden genoemd hoe je als school een actie kunt starten om te helpen!

Zeg het via Cinchcast

In een vorig bericht Blogging is easy demonstreerde ik de mogelijkheden van Ipadio.com waarbij je via een telefoon heel makkelijk een gesproken bericht op je weblog kunt plaatsen. De geluidskwaliteit is daarbij natuurlijk afhankelijk van je telefoon en de verbinding.

Zit je gewoon achter je computer dan kun je die natuurlijk net zo goed gebruiken voor het opnemen van een boodschap. In dat geval kun je ook gebruikmaken van Cinchcast.com.
Bij Cinchcast kun je gewoon inloggen via je Twitter of Facebook account. Het voordeel van het werken vanaf je computer is dat de geluidskwaliteit een stuk beter is, zeker wanneer je beschikt over een goede microfoon.
Bij Cinchcast kun je niet zoals bij Ipadio je bericht automatisch laten embedden. Dat moet je zelf even doen. Je bericht kun je wel direct naar Twitter laten sturen.
Overigens kun je ook bij Cinchcast je telefoon gebruiken, maar dan moet je bellen naar een nummer in New York en dat maakt het duurder. Bij Ipadio kun je bellen naar een gratis nummer in Nederland. Tenslotte kun je ook bij Cinchcast een foto bij je bericht plaatsen.

Al met al mogelijkheden genoeg! De vraag is alleen wie hier nog gebruik van maakt nu we bijna allemaal met een Flip of vergelijkbaar apparaat rondlopen. De tijd van podcasts lijkt definitief voorbij...

Download fragment...

Mijn leefwereld als leerling

Op de CvI Community heb je de mogelijkheid om iets te zeggen over jouw leefwereld als leerling.
Rein Bijlsma (ook bekend als Wauwel) komt daar al met prachtige herinneringen:

"Ot en Sien, inktpotjes, inktlapjes en een kroontjespen waar je de eerste keer op moest zuigen. "Panokko en de zilveren vogel".
De wereld via schoolplaten van Isings en het vertellen van de Hoofdmeester. Hilversum 1. De Spoetnik. Een lekker glaasje riedel. De eerste chips ( nog met een klein zakje zout in blauw papier erbij. Bazooka Joe-kauwgum.
Flesjes schoolmelk in een gietijzeren krat. Kortom: een heel kleine, rustige, beschermde en bevattelijke wereld."


Maar op zijn eigen weblog gaat hij nog een heel stuk verder. Hij vertelt daar zo'n mooi verhaal dat ik de gehele tekst het liefst integraal hier zou willen overnemen!
Het begint zo:

"Dit ben ik, in een tijd waarin de wereld nog klein was, en waarin die wereld enkel nog tot je kwam via de radio, een kostbaar apparaat wat na lang sparen en veel wikken en wegen werd aangeschaft ( natuurlijk door je vader, want moeder deed de huishouding ): twee knoppen, eentje voor het aan en uit zetten en het geluid, en de andere voor dat wonderlijke zoeken naar de zenders, die fluitend en tikkend langs je oor streelden. Zenders met wonderlijke namen: Beromünster, Lahti, Bayreuth, Budapest, en natuurlijk Hilversum. Dat was de wereld buiten de straat waar je woonde, buiten de Jan Bontelaan in Overveen. Een tochtje naar oma in Zwolle was een enorme reis, een vakantie naar Texel een regelrechte expeditie. De toestand in de wereld werd je uitgelegd door meester G.B.J.Hilterman en de onlangs overleden commentator Henk Neuman. Een commentator; wie luistert er nog naar een commentator? Wij becommentariëren de wereld tegenwoordig zelf. Direct, á la minute, bijvoorbeeld via Twitter."

Maar het gaat nog veel verder en wordt alleen maar mooier! Geweldig zoals Rein de link met het heden weet te leggen. Ga dus naar zijn weblog en lees het verhaal van Rein.

"De leerling van nu zal nooit meer lijken op de leerling van toen, en zal veel meer weten dan de leerling van toen, maar weten en ook nog eens tòt je nemen zijn wèl twee verschillende dingen. Daar heb je namelijk tijd voor nodig. Dáár moeten we ons op school maar eens op gaan focussen.
Eigenlijk ben ik vijftig jaar te vroeg geboren. Dan had ik zéker anders op de foto gestaan."


Op Dé Conferentie voor Onderwijsvernieuwing en ICT zal Rein een presentatie houden over Twitter. Die sessie kan ik iedereen zeker aanbevelen!

CvI Community is LIVE!

Deze week zijn de wervingsfolders verstuurd voor Dé Conferentie voor Onderwijsvernieuwing en ICT De leefwereld van de leerling en is de inschrijving geopend.
Als extra verrassing bij die aankondiging zat een link naar de nieuwe CvI Community.
Een compleet nieuwe online Community, speciaal voor het BVE-veld en gericht op mensen met interesse in onderwijsvernieuwing en ICT! Waar mensen elkaar online ontmoeten, wensen uitwisselen, elkaar (verder) leren kennen en kunnen vinden waar anderen mee bezig zijn. En ook voor, tijdens en na de conferenties zal hier natuurlijk ook veel gebeuren.

Aanmelden
Iedereen die al bekend is in de database van het Consortium kan zich bij de Comunity aanmelden met het bekende e-mail adres, maar ook "nieuwe" belangstellenden kunnen zich makkelijk aanmelden. Bij het vullen van je profiel wordt gevraagd om jezelf een aantal trefwoorden mee te geven. Op basis van die trefwoorden kun je elkaar straks makkelijk vinden en informatie uitwisselen.
De Community wordt gebouwd door Paragin|Remindo en de komende tijd wordt er nog veel meer functionaliteit toegevoegd.

Vul je profiel
Naast wat standaard gegevens en die trefwoorden kun je in je profiel ook aangeven waar je naar op zoek bent en wat je zelf te bieden hebt. Zo gaan we via de Community straks ervoor zorgen dat vraag en antwoord voor, tijdens en na de conferentie nog beter bij elkaar gebracht worden! Een grappig onderdeel is Mijn leefwereld als leerling, waarbij je ook een jeugdfoto van jezelf kunt plaatsen. Hoe zag jouw wereld eruit toen je zelf als leerling in de schoolbanken zat?

Communityregels
De CVI Community is een initiatief van het Consortium voor Innovatie en is bedoeld als platform voor en door haar leden en bezoekers. Met z'n allen proberen we er een mooi, interessant, leerzaam, inspiratievol en vooral leuke online community van te maken. Om alles in goede banen te leiden hebben zijn daarom een paar regels voor het gebruik van deze community opgesteld.

Reacties
Heb je vragen, opmerkingen, kritieken of ideeën voor de CVI Community? Laat het dan direct weten via deze pagina. Zoals gezegd is de Community al wel live, maar nog lang niet af. De bedoeling is dat er straks nog veel meer interactie kan plaatsvinden. Heb je daar een briljant idee over, laat je dan vooral even horen!

16 januari 2010

Nieuwe slimme apparaten

Op 27 januari geeft Steve Wheeler (Universiteit van Plymouth) een presentatie op de conferentie Learning Technologies 2010 in Londen. Deze presentatie heeft hij nu al online gezet voor iedereen die er dan niet bij kan zijn en dat geldt voor de meeste van mijn lezers lijkt me:-)

Zijn verhaal gaat over nieuwe slimme apparaten waarbij hij mooi laat zien waar de echte wereld en de virtuele wereld elkaar ontmoeten. Daarbij heeft hij het niet alleen over Augmented Reality (the virtual augments the real) maar ook over Augmented Virtuality (the real augments the virtual). Als je zijn slides bekijkt begrijp je wat hij bedoelt.

Een mooie uitspraak vind ik deze:
"Multimedia bracht de wereld in het klaslokaal
Slimme technologie zal de klas meenemen naar de wereld"

Ook brengt hij de verschuiving van formeel- naar informeel leren mooi in beeld.

Wat had ik graag zijn uitleg bij de slides gehoord, maar voor een deel kan ik het zelf wel verzinnen want de beelden vertellen een duidelijk verhaal:
New Smart Devices for Learning
Bekijk meer presentaties van Steve Wheeler.
Volg Steve Wheeler op zijn weblog Learning with 'e's

Planning en roostering

Als er iemand is die zich heeft vastgebeten in de problematiek rond planning en roostering, dan is dat wel mijn collega Hans Hurenkamp!
Op zijn weblog VanDeZijkant doet hij met zekere regelmaat verslag van zijn ontdekkingstocht. Af en toe mag ik zelf ook met Hans sparren en brainstormen en dat geeft altijd verrassend nieuwe gezichtspunten.

Binnenkort kun je Hans op verschillende plekken tegenkomen*) met een prachtige presentatie die hij nu al op Prezi heeft staan, maar die natuurlijk nooit af is. Het Lemniscaat model waar Hans nu aan werkt is nog volop in ontwikkeling en bestaat voor een deel zelfs uit een rooster "engine" die voor een deel nog ontwikkeld moet worden!
Zet deze prezi op fullscreen en blader door de presentatie. Het geeft gelijk een prachtig beeld van de mogelijkheden van deze tool!


*)
1) Bijeenkomst herontwerpschool DC Assen-28 januari 2009 ; De onderwijscatalogus
2) Bijeenkomst saMBO~ICT 11-2-2010 ; DC & zijn logistiek (het 4luik)
3) Cvi conferentie 14 en 15 april 2010: “De Bermudaddriehoek” sessie 125

Woensdag en donderdag aanstaande zijn Hans en ik op de themaconferentie van saMBO~ ICT in Helmond en ook daar zal dit onderwerp zeker aan de orde komen...

14 januari 2010

Virtueel bouwen: online 3D-gebouwen maken

In oktober vorig jaar noemde ik het al: online 3D-gebouwen maken met behulp van Google Building Maker.
Dat bericht kwam toen echter gelijk met Google Wave binnen en dat vroeg toen wat meer aandacht:-)

Albeda CollegeInmiddels zijn er veel meer steden beschikbaar waar je gebouwen kunt plaatsen, waaronder Rotterdam! Veel leuker om met gebouwen te werken in een omgeving die je kent! Als ik nu docent bouwkunde was aan een ROC in Rotterdam wist ik het wel!
In ieder geval heb ik maar even het Albeda College en ROC Zadkine nagebouwd.

Het werkt allemaal heel simpel:
  • Ga naar Google 3D gebouwen en kies een stad uit de beschikbare locaties.
  • Maak een gebouw met behulp van foto's die getoond worden.
  • Sla je gebouw op (met je Google account). Dit wordt nu ingediend ter beoordeling.
  • Na beoordeling kun je het 3D-gebouw bekijken in Google Earth.
Wil je dit met leerlingen gaan doen dan is er zelfs een Google SketchUp wedstrijd waar je tot 1 maart aan mee kunt doen! Interessant in dit verband is ook het Google SketchUp blog en Building Maker kun je volgen op Twitter.

13 januari 2010

Foto- en andere wolken

Roy Tanck's Flickr Widget requires Flash Player 9 or better.

Vandaag kwam ik op een nieuwe communitytool die ik aan het testen ben een prachtige woordenwolk tegen. De rechtermuisknop leerde me dat deze afkomstig is van Roy Tanck die zegt dat zijn tagcloud waarschijnlijk al meer dan 30 miljoen keer gebruikt is! "Doneerde iedereen maar 10 ct." twittert hij.

De routine is beschikbaar als plugin voor Wordpress, maar inmiddels voor veel meer platforms geschikt gemaakt, waaronder ook Blogger.

Een afgeleide van de tagcloud routine is deze Flickr widget, die overigens ook werkt met foto's van Picasa.
Even in een wizard een paar gegevens invullen en je krijgt kant-en-klare code aangeboden die je zo in een weblog kunt plakken. Mooi hoor!

12 januari 2010

Zet al je bestanden bij Google!

Eindelijk is het dan zover: Vanaf nu kun je al je bestanden kwijt bij Google!

Niet zoals verwacht in een aparte Gdrive omgeving of zo, maar gewoon in Google Docs die de komende weken geschikt gemaakt wordt om bestanden met de meest uiteenlopende extensies te accepteren. Google heeft dit vandaag op het Official Google Docs Blog bekendgemaakt.

Gratis heb je 1 Gb tot je beschikking en de bestanden mogen tot 250 Mb groot zijn. Heb je meer ruimte nodig, dan kun je dat heel voordelig aanschaffen via je account.
Voor 20 Gb betaal je $ 5,00 per jaar. Deze ruimte kun je dan gebruiken voor Gmail, Picasa Webalbums en nu dus Google Docs.

De keuze voor Google Docs als opslagplek is helemaal niet zo vreemd. Vooral omdat je in Google Docs ook mappen kunt delen met elkaar. Zie ook Handig: Google Documenten mappen delen.

Wel bijzonder vind ik dat al in 2006 gesproken werd over opslag van bestanden bij Google en het nu dus eindelijk pas echt zover is.
Zie Google als harde schijf uit 2006...

Mediawijs fondsenplan

Graag vraag ik via mijn weblog aandacht voor een ambitieus plan van Margreet van den Berg.

Margreet is het nieuwe jaar begonnen met een plan om een nieuw subsidiefonds voor het basisonderwijs in het leven te roepen. Het zou een fonds moeten worden voor onderwijsvernieuwende ict-projecten, waarbij aandacht wordt besteed aan mediawijsheid. Zij wil er een fonds van maken van het onderwijs, voor het onderwijs en dat betekent dat ze om te beginnen aan ons de vraag stelt haar te vertellen wat we van haar plan vinden.

Lees wat Margreet van plan is op Mediawijs: een nieuw jaar met een nieuw plan!

Wie helpt haar mee om het zaadje dat ze hierbij geplant heeft, uit te laten groeien tot een boom???

"Het is een omvangrijk plan, en ik ga het ook zeker niet in mijn eentje redden om het te realiseren. Ik hoop dus dat er heel veel mensen mee willen werken: bij het bedenken van een goede naam voor het fonds, het oprichten van een stichting, het formuleren van de voorwaarden, het bouwen van een website en het zoeken van sponsors. Ik hoop dat jullie me willen helpen om mijn plannen uit te voeren, door zelf een bijdrage te leveren en/of door een beroep te doen op de mensen in je netwerk. Als we met ons allen de handen in elkaar slaan dan gaat het zeker lukken om dit subsidiefonds op te richten."

Ik weet dat mijn weblog ook veel gelezen wordt door bedrijven en organisaties. Ook zij mogen zich uitdrukkelijk uitgenodigd voelen om Margreet te helpen bij haar fondsenwerving!

Blogging is easy!

Wanneer je verder leest zal je duidelijk worden waarom de titel van dit bericht in het Engels is.
Hiermee demonstreer ik namelijk de mogelijkheden van Ipadio.com.

Wanneer je een account neemt bij deze dienst hoef je je blogbijdragen niet meer te schrijven, maar kun je in feite volstaan met een telefoontje! Gewoon een nummer bellen vanaf je mobieltje of vaste nummer en alles wat je zegt wordt automatisch omgezet naar tekst. Helaas werkt dit laatste alleen nog in het Engels, maar wat niet is kan komen natuurlijk...

Ipadio biedt ook een applicatie voor de iPhone en Android en dan heb je nog meer mogelijkheden tot je beschikking, zoals het meesturen van tot vier foto's en het achteraf editen van berichten. Eventuele fouten in de geconverteerde tekst kun je verbeteren. Dat kan overigens ook via de website.
Ook leuk: Wat je inspreekt wordt met een vertraging van slechts een paar seconden live uitgezonden en is te beluisteren via een aparte url. Een gesprek kan tot een uur duren. In deze test zag ik dat niet alle tekst omgezet wordt, maar alleen het eerste gedeelte.
Het gesprek is te embedden zoals je hiernaast ziet en kan automatisch worden doorgezet naar je weblog, een Posterous account, Twitter, Facebook en ga zo maar door!

Volgens de makers hebben scholen nu geen reden meer om lessen te laten uitvallen door bijvoorbeeld het slechte weer. Via Ipadio kan een leerkracht zijn lessen inspreken en iedere leerling kan gewoon thuis alles volgen!
Hier lees je wat voorbeelden over Ipadio in education.

In feite is het een vorm van podcasting, nu dus phonecasting genoemd.
Op een congres of conferentie kun je nu dus makkelijk korte interviews houden met je mobieltje en deze direct doorzetten naar je weblog! Zo wordt bloggen dus inderdaad heel makkelijk...

ipadio: Trendmatcher's - 8th phonecast

11 januari 2010

Bloggen is gemakkelijk...

"Bloggen is gemakkelijk, gewoon één bericht per keer..."
zei Pierre nog geen week geleden naar aanleiding van een reactie van mij en natuurlijk heeft hij daar helemaal gelijk in.
Toch was er hier de afgelopen paar weken een onverwachte en ongeplande winterstop wat bloggen betreft.
Iedereen die me op Twitter volgt weet dat ik volop bezig ben met allerlei zaken, maar bloggen hoorde daar even niet bij. Vanaf morgen hoop ik de draad weer op te pakken, al zal de frequentie wellicht wat anders worden dan jullie tot nu toe van mij gewend waren....

ipadio: Trendmatcher's - 7th phonecast

ipadio: Trendmatcher's - 6th phonecast

05 januari 2010

Via Ping.fm kan ik nu op verschillende plekken tegelijk m'n statusboodschap veranderen. Nu aan het beter worden:-)

testbericht

Ik kan nu dus heel makkelijk en snel berichten plaatsen via ping.fm!
Even zien wat er gebeurt als ik via ping een bericht plaats. Ping.fm is overgenomen door Seesmic.