17 juli 2017

Een WordPress site met de nodige plugins

Vorige week mocht ik voor een externe partij een WordPress site opleveren. Omdat ik het beheer ook zal overdragen moet ik een en ander natuurlijk goed documenteren (niet mijn sterkste kant). Dan kan ik wat ik allemaal gedaan heb net zo goed delen, bedacht ik vannacht...

Het gaat om een site waar qua uiterlijk weinig eisen aan gesteld worden. Naast een publiek toegankelijk gedeelte zal de site vooral gebruikt gaan worden door 80 leden van een werkgroep en 10 leden van een projectgroep om verslagen en andere documenten te delen, waarbij de projectgroep weer meer mag zien dan de werkgroep. Er zullen maar weinig editors zijn.

Thema
Ik ben begonnen met het zoeken van een geschikt thema en kwam terecht bij Catch Responsive. Dit thema kan al veel meer dan ik nodig had, maar is ook goed aan te passen. Na installatie natuurlijk eerst via FTP een child theme aangemaakt in een aparte map onder themes, met daarin de bestanden styles.css en functions.php. In dat laatste bestand wat code opgenomen zodat de toolbar niet getoond wordt aan gebruikers die inloggen. Ik heb ze liever niet aan de achterkant van de website;-)
Verder nog de content slider en image slider uitgezet. De site heeft voorlopig nog geen blogfunctie en start met een statische pagina. Bij het ontbreken van regelmatig nieuws heeft een slider weinig zin. Alle overige aanpassingen aan kleuren en lay-out kon ik realiseren via extra CSS in de customizer.

Plugins
Hieronder een overzicht van alle plugins die ik heb toegevoegd:
  1. Ik ben begonnen met de installatie van Members, die ervoor zorgt dat ik verschillende rollen kan aanmaken met de juiste rechten, op basis van die rollen, voor de pagina's die bedoeld zijn voor de werk- en projectgroep.
  2. Ik had een lijst met namen en e-mail adressen en wilde het toekomstige gebruikers zo eenvoudig mogelijk maken om binnen te komen. Daarvoor heb ik Import users from CSV with meta gekozen. Deze plugin zorgt ervoor dat iedereen in het opgegeven .csv bestand een persoonlijk mailtje krijgt met een uniek wachtwoord en de mogelijkheid om in te loggen. Daarbij kun je gebruikers gelijk de juiste rol toebedelen. De plugin werkt prima samen met WP-Members, waardoor je gebruikers direct kunt activeren.
  3. Ik gebruik WP-Members voor de inlog- en profielpagina, maar deze plugin heeft nog veel meer mogelijkheden.
  4. De volgende plugin die ik geïnstalleerd heb is Nav Menu Roles. Deze plugin zorgt ervoor dat bepaalde menu items in het hoofdmenu wel of niet getoond worden, afhankelijk van de toebedeelde rol.
  5. De plugin Display Widgets zorgt ervoor dat onderdelen in de zijbalk wel of niet getoond worden, opnieuw afhankelijk van de rol die gebruikers hebben. Zo kunnen projectgroepleden in de zijbalk meer- of andere informatie voorgeschoteld krijgen dan werkgroepleden.
  6. Een belangrijke plugin is Download Attachments waarmee het uploaden en tonen van bestanden heel eenvoudig wordt, met de mogelijkheid om bijlages op allerlei manieren weer te geven. Mooi is ook dat het aantal downloads wordt bijgehouden en je kunt aangeven welke attributen je getoond wilt hebben bij de bestanden.
  7. Verder heb ik de plugin Loco Translate geïnstalleerd. Met behulp van deze plugin kunnen teksten in een andere taal van andere plugins en van het thema vertaald worden naar het Nederlands.
  8. De plugin Search Everything zorgt ervoor dat niet alleen berichten, maar ook pagina's doorzocht kunnen worden.
  9. De plugin Google Analytics Dashboard for WP maakt het heel makkelijk om een Google Analytics tracking code aan de website te koppelen en zo Google Analytics te gebruiken.
  10. De plugin Better Notifications for WordPress maakt het mogelijk om allerlei e-mail notificaties in te stellen. Zo kan de beheerder een seintje krijgen wanneer een editor een nieuwe pagina heeft aangemaakt of bewerkt. Ook verschillende groepen gebruikers kun je zo op de hoogte stellen van aanpassingen op de website.
  11. De plugin TinyMCE Advanced voegt extra functionaliteit toe aan visuele editor binnen WordPress, zoals het werken met tabellen.
  12. De website wordt gehost bij Vevida. Deze biedt ook een handige plugin die ervoor zorgt dat alle updates voor elk onderdeel van WordPress, dus ook de plugins, automatisch worden uitgevoerd. Daarbij worden ook de MySQL database tabellen geoptimaliseerd.
Bovenstaande opsomming van plugins geeft mooi aan wat je allemaal aan functionaliteit kunt toevoegen aan een WordPress website. Natuurlijk is er nog meer mogelijk, zoals het koppelen van een nieuwsbrief module. Eerst maar eens afwachten wat het werkelijke gebruik wordt van de nu al geboden opties...

Maak jij ook gebruik van WordPress? Wat zijn in dat geval jouw favoriete plugins?
Laat het me weten in de comments!

2 opmerkingen:

  1. Dank voor het delen. Mijn tips: Subscription Options, Wordfence, Akismet anti-spam, Jetpack

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Akismet vergeten te noemen. Wat mij betreft standaard:-)
    Jetpack wordt door mijn provider geblokkeerd vanwege teveel veiligheids issues...

    BeantwoordenVerwijderen