08 januari 2007

Wir haben wieder angefangen

De scholen zijn vandaag weer begonnen, en daarmee ook Erwin de Vries, docent Duits op het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen en "veel met ict bezig". Zo maakt hij veel gebruik van een zelf ontworpen audio forum. Leerlingen kunnen zelf teksten inspreken, naar elkaars uitspraken luisteren én op elkaar reageren! Ook wordt het gebruikt bij Internationale uitwisselingsprojecten, bijvoorbeeld met leerlingen uit Griekenland. Deelnemers stellen zichzelf voor en stellen de deelnemers in het buitenland vragen, natuurlijk allemaal in het Duits. Behalve geluid kunnen in de forum bijdragen ook gewoon teksten worden ingevoerd. Leraar de Vries kan zijn leeerlingen op deze manier ook makkelijk huiswerk opgeven.
Dat Erwin niet bang is voor zijn eigen stem blijkt uit het feit dat hij wél gebruik maakt van de audio-reactiemogelijkheid op mijn website.
Een voorbeeld van hoe zo'n forum eruit kan zien vind je hier.
Een nieuwe toepassing die Erwin nu heeft ontwikkeld is het Web in de Klas audioblog.
Daarbij maakt hij dankbaar gebruik van geluidsfragmenten van bijv. Podcast.de
Dat klinkt dan zo:

Mij lijken het in ieder geval mooie manieren om je lessen "aansprekender" en aantrekkelijker te maken!

2 opmerkingen:

  1. Maar dit is wel een interessante toepassing die vooral interessant kan zijn voor lessen vreemde talen. Voor andere vakken denk ik dat het minder interessant en nuttig zal zijn.

    Ik vermoed alleen dat je een dergelijke toepassing wel goed moet begeleiden en inleiden. Wil het goed gebruikt gaan worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn ervanringen ermee zijn heel positief. Ik heb een beamer in het klaslokaal waarmee ik het voor kan doen en aansluitend spreken de leerlingen alles zelf in. Voorbeelden van de mogelijkheden onder www.voicemailboard.nl en dan onder Willem Lodewijk Gymnasium.

    Erwin

    BeantwoordenVerwijderen