09 september 2008

Onderwijsetalage

De scholen zijn weer begonnen en Kennisnet blijkbaar ook!
Het regent op het moment nieuwe producten die via verschillende websites het licht zien.
Kijk maar eens op: werkinuitvoering.kennisnet.nl/websites

Nieuw: portal digitaal leermateriaal
9 september 2008
Nieuwe portal voor po, vo en mbo over digitaal leermateriaal. Met tools om materiaal te zoeken & vinden, te arrangeren en te ontwikkelen.

Nieuw: Werkstukkenmaker
9 september 2008
Met de Werkstukkenmaker doorloopt een leerling zes duidelijke stappen om een online (klad)werkstuk te maken. Op de website staat uitgebreide uitleg voor de docent: van een snelstart tot aan een didactische handleiding. Ook kunnen op de website voorbeelden bekeken worden, zodat u kunt zien wat er met de Werkstukkenmaker mogelijk is.

Nieuw: Onderwijsetalage.nl
9 september 2008
Er is een nieuw Webmakerproduct bijgekomen: de Onderwijsetalage. Hiermee kan een docent op eenvoudige wijze een online etalage (een webpagina) bouwen met daarop een verzameling van links, filmpjes, plaatjes, etc. Een onderwijsetalage is een mooi middel om in de les te gebruiken, bijvoorbeeld voor een huiswerkopdracht.

Nieuw: persoonlijke Mediatheek
8 september 2008
Met de Mediatheek kunt u online content, zoals links en filmpjes, opslaan. De mediatheek is gekoppeld aan Kennisnet producten, zoals Webquestmaker en Onderwijsetalage. Er is nu een snelstart beschikbaar, zodat u meteen met de mediatheek aan de slag kunt gaan.
Ga naar: Onderwijsspullen.nl of ga naar: Mbomediatheek.nl

Ik heb even snel wat dingen in mijn persoonlijke mediatheek geplaatst om te zien hoe dat werkt.
Daar is 25 MB beschikbaar om jpg, gif of png plaatjes van maximaal 1MB groot en mp3 of ogg bestanden van maximaal 5MB te plaatsen.
Geen doc of PDF bestanden dus en natuurlijk ook geen filmpjes. Daar is wel naar te linken. Je kunt ook RSS feeds verzamelen.

Vervolgens kun je van een (selectie van) deze verzameling een etalagepagina samenstellen die een eigen url krijgt. Zo kun je dus een arrangement maken van een aantal zaken die je hebt geupload en content die op internet beschikbaar is. Zo heb ik even heel snel deze etalage samengesteld.
Er is nu nog maar één sjabloon beschikbaar, maar dat zullen er vast meer worden. Jammer is de beperkte breedte van dit sjabloon (of zouden ze bewust rekening hebben gehouden met de Asus 701?)
Het idee is nu dat leerkrachten hiermee een heel laagdrempelige tool geboden wordt waarmee ze makkelijk en snel een pagina kunnen samenstellen over een bepaald onderwerp. Om hiermee aan de slag te gaan heb je een Entree account nodig. Je kunt je arrangement of persoonlijke mediatheek niet delen met anderen dus samen met een collega werken aan je onderwijsaanbod is er met deze tool niet bij.
Ik hoop voor Kennisnet werkelijk dat dit een succes wordt en dat veel leerkrachten hier gebruik van gaan maken. Misschien moet je het inderdaad niet ingewikkelder maken dan het nu is, maar ik zou al heel snel tegen een aantal beperkingen aanlopen. Zelf zou ik dus veel eerder gebruikmaken van Google Apps omdat die veel meer mogelijkheden biedt om tekst- spreadsheet bestanden en formulieren te embedden en omdat je daarbij kunt samenwerken met anderen.
Maar, geef het een kans zou ik zeggen. Probeer het eens uit en wijs je collega's die wat minder digivaardig zijn eens op deze mogelijkheden.

3 opmerkingen:

  1. Geweldig, Willem. Bedankt voor de tip. Ik ga binnenkort een cursus verzorgen voor de ELO Experts op onze school en daarbij komen ook Hot Potatoes en eXe Learning aan bod. Deze site geeft een mooi overzicht van zaken als metadateren, het delen van materiaal etc. Ik richt me in mijn cursussen vooral op de content. Nogmaals, dank.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het kan echt niet op, Willem! Fijn, dat jij dat allemaal doorgeeft, overzichtelijk, helder geannoteerd. Zo heb ik het gevoel dat ik weliswaar traag, maar toch ook zeker, bij kan blijven. Bedankt.

    Wat me speciaal is opgevallen, is het portaal digitaal leermateriaal. Enkele dagen geleden kreeg ik van een uitgever een uitnodiging voor Knooppunt, een nieuw distributieplatform voor online leermiddelen. Ik heb me niet geregistreerd: ik heb geen klassen meer die met hun leerboeken en methodes werken, en ik was niet bereid om tegen betaling gebruik te maken van het platform. Niet kunnen zien dus wat Knooppunt in petto heeft voor de secundaire school e.a.

    Ik schreef de uitgever stoer dat er genoeg leermiddelen online zijn: gratis, open. Of dit niet al te arrogant was?

    Of Onderwijsetalage of werkstukkenmaker, ... allemaal even mooi, lijkt me.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Er zitten inderdaad wat aardige dingen tussen. Zelf heb ik afgelopen schooljaar de Onderwijsetalage helpen testen en vind het een goede tool.
    Wat misschien nog interessant is om toe te voegen aan je lijstje is de geheel vernieuwde Repository pagina op http://repository.kennisnet.nl/. Voor veel mensen nog een onbekend begrip, dus als alles zo duidelijk bij elkaar staat is dat wel heel handig.

    BeantwoordenVerwijderen