17 november 2008

Duits leren in een rustig tempo

Als je wilt dat je (VMBO) leerlingen goed Duits leren praten kan het helpen hen regelmatig naar het Duitse jeugdjournaal te laten luisteren.
Albert Breeuwsma van het RSG in Sneek die me al vaker van zeer bruikbare tips voorzag ontdekte dat de uitzendingen per dag dezelfde url hebben en daardoor heel makkelijk te verzamelen zijn in een overzichtspagina die hij snel even via een weblog beschikbaar maakte: www.rsgduits.web-log.nl/logo .
Sindsdien maakt de sectie Duits van zijn school daar dankbaar gebruik van, maar sommige leerlingen gaven aan dat het Duits ze gewoon te snel gaat waardoor ze het niet goed kunnen volgen en niet begrijpen wat er allemaal gezegd wordt.

Dus kreeg Albert van de sectie Duits de vraag voorgelegd of de filmpjes daarom ook wat langzamer zouden kunnen worden afgespeeld.
Albert dook in de code die zorgt voor het weergeven van de .wmv bestanden en kwam erachter dat wanneer hij de parameter "rate" toevoegde en dan de default value terugbracht van 1 naar 0,85 de filmpjes wat langzamer worden afgespeeld waardoor ze veel beter te volgen zijn!
Zo staan ze dus nu twee keer op de site, een keer in normale snelheid en een keer in een wat rustiger tempo!
In onderstaand voorbeeld heb ik de snelheid zelfs naar 0,75 teruggebracht.











Misschien dat dit iemand triggert die even wat javascript schrijft waardoor je de snelheid variabel kan maken?

3 opmerkingen:

  1. Heel interessant, laat het je van een ex-leraar Duits gezegd zijn! Ik heb jouw artikel direct op mijn library wiki voor Duits geplaatst. Bedankt dat jij ook aan de vreemdetalenleraar én -leerder denkt!

    Groetjes
    janien

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Erg interessant inderdaad. Ook handig voor dyslectische leerlingen lijkt me. Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jouw bericht heeft bij mij tot een bericht geleid over het gebruik van spraak binnen een exe leerpakketje m.b.v. Read the words. Toevallig ontving ik vandaag een mail dat ze na een periode van afwezigheid weer online zijn. Bekijk hier het hele bericht: http://www.antoinevandinter.nl/weblog/?p=873

    BeantwoordenVerwijderen