02 juni 2009

Wikiwijs in het Onderwijs

Weet je nog dat minister Plasterk op 3 december jl. Wikiwijs aankondigde? Gelijk daarna was her en der nogal wat gemor te horen: "Weer zo'n initiatief wat waarschijnlijk niks wordt en de minister weet niet eens waar hij het over heeft".

We zijn inmiddels een half jaar verder en achter de schermen gebeurt wel degelijk het nodige:
Het ministerie van OCW heeft de Open Universiteit en Kennisnet gevraagd Wikiwijs te realiseren. Zij willen ons als gebruiker vanaf de start bij Wikiwijs betrekken.

Het projectteam dat Wikiwijs realiseert is erg benieuwd naar onze ideeën en voorstellen over Wikiwijs. Alle ideeën zijn welkom! Van ideeën over hoe Wikiwijs er uiteindelijk uit zou moeten zien tot de ondersteuning die we zouden willen ontvangen in het gebruik van Wikiwijs: geen idee is te gek!

Dat meedenken kan op vier manieren via de site Wikiwijs in het Onderwijs:
  1. Heb je een goed idee? Deel dat idee via de “Deel” pagina.
  2. Vervolgens kun je het idee bespreken met het projectteam en de andere bezoekers. Hiermee komen we samen tot aanscherping van het idee.
  3. Stem op de besproken ideeën. Hiermee bepalen we samen de relevantie van de ingediende ideeën.
  4. Via de volg pagina kun je alle initiatieven volgen waarvan we samen hebben gezegd dat ze waardevol zijn.
Het leuke is dat dit allemaal gebeurt door middel van blog berichten op een Wordpress blog die speciaal hiervoor is ingericht. Een mooi voorbeeld van hoe je een weblogtool ook kunt inzetten!

Maar... het staat of valt allemaal natuurlijk wel met de reacties die al dan niet binnenkomen.
Had je een half jaar geleden je bedenkingen bij het initiatief van Plasterk, spreek die nu dan uit... of zwijg voor immer!!!
Plastisch taalgebruik, maar eerlijk gezegd meen ik het wel. Het is zo makkelijk om iets af te kraken of ergens kritiek op te hebben, maar het initiatief op zich is volgens mij lovenswaardig en dan zijn degenen die het moeten uitvoeren meer gebaat bij goede feedback en creatieve ideeën dan bij wat makkelijk gemopper...

(Disclaimer: ik word hier niet voor betaald en heb geen banden met het ministerie)

3 opmerkingen:

  1. Ik weet het niet. Volgens mij is dat WIKIWIJS-gedoe een slecht plan. Nu kan iedereen natuurlijk denken wat ie denkt en een website beginnen om de verkeerde ideeën verder te gaan uitwerken. Ik vind het best...:-) Ik ga me er niet mee bemoeien. Iedereen heeft gewoon recht op zijn eigen gekluns. Ik heb 't te druk met mijn eigen gekluns. Maar dat betekent toch niet dat ik daarna zou moeten zwijgen? Dat het dan in eens wel een goed idee wordt? Het is en blijft een slecht plan! Je zult het zien dat wordt niks. Hoe dat kan? Tja... ik wil er best iets over zeggen, maar dat gaat dan geld kosten...:-)))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Willem,
    Ik kan niet vrolijk worden van Wikiwijs. Allereerst denk ik dat een wiki niet het middel is om leermaterialen in te maken en te delen. Maar ook als gekozen wordt voor een andere techniek blijf ik het vreemd vinden dat er weer een nieuw initiatief ontwikkeld wordt terwijl er al een aantal initiatieven zijn. Waarom die niet oppakken en verder uitwerken? Daar zie ik veel meer heil in dan nog een nieuwe loot aan de stam!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben het met je eens. Het is echter moeilijk eens een goed overzicht te hebben. En veel mensen / instellingen denken och zelf te moeten beginnen. Misschien een behoefte zelf ik het spotlight te staan.
    En soms doe je er zelf ook aan mee. Morgen zijn Janien en ik uitgenodigd om met de Taalunie te praten over opstoten in de vaart der volkeren, i.q. nieuwe media. Dat komt dan weer omdat ik op mijn edublog heb geschreven over mijn behoefte meer te doen met social software bij literatuur- en schrijfonderwijs en wat voorzichtige ideen heb geuit.
    Ik wil daar met hen graag over praten, maar heb inderdaad twijfel of we niet al lopende initiatieven eens goed moeten inventariseren en mensen moeten overhalen hun eigen trots opzij te zetten en gezamenlijk op te trekken. Bundelen, niet in de concurrentie gaan.
    Maar hoe doen we dat? Ik zal laten weten of we daar iets verder mee gekomen zijn na het gesprek morgen.

    BeantwoordenVerwijderen