23 augustus 2010

Het eerste kringgesprek

De scholen zijn weer begonnen en vandaag zullen in veel klaslokalen de stoelen in een kring hebben gestaan. Leerlingen beginnen in een nieuwe klas en moeten elkaar en de leraar leren kennen. Dat kan natuurlijk door de kring rond te gaan: "En Jantje, vertel eens iets over jezelf..."

Lang niet iedereen vindt dit even leuk. Het duurt lang, het is eng en je vergeet het meeste toch weer.
Dat het ook anders kan kwam ik tegen op een Engelstalig weblog, ik weet alleen niet meer waar?

De docent in kwestie heeft per klas een aantal formulieren in Google Documents aangemaakt en vraagt zijn leerlingen om die serieus in te vullen. Dat kan natuurlijk ook thuis!
Je kunt het zo instellen dat de resultaten na het invullen voor iedereen zichtbaar zijn. Je kunt zelfs samen de vragen bedenken, verzin het maar. Je kunt afspraken maken over wel of niet je naam invullen en gekke dingen erin zetten. Het leukste is natuurlijk om de resultaten te bewaren en aan het eind van het jaar (of de hele schoolloopbaan) op het digibord te laten zien: weet je nog wat je toen allemaal zei?

Eigenlijk kun je het net zo eenvoudig of ingewikkeld maken als je zelf wilt!
Nu sta ik zelf niet meer voor de klas, dus ik heb makkelijk praten. Wat vinden jullie hiervan?

Neem de proef op de som en vul onderstaand formulier in. Zo moeilijk is dat dus. Bedenk wel dat de resultaten zichtbaar worden voor iedereen.
Ten tweede vraag ik jullie (mijn gewaardeerde lezers) om nu eens de moeite te nemen om op reageren te klikken en te zeggen wat je hiervan vindt... please?

7 opmerkingen:

  1. ja wat zal ik eens zeggen, ijsbrekers zijn er in alle vormen en maten. Ikzelf ben meer van het visuele (plaatjes) of mijn mobiele telefoon, waarom heb je die gekozen en wie staat er bovenaan in je bellijst. Naar wie was je laatste SMS'je. Het gaat erom dat leerlingen zich welkom en veilig voelen op zo'n eerste dag en dat er door de docent niet routineus een nummertje afgedraaid wordt. Ik ga de lijst NU invullen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt helemaal gelijk en ik zeg dan ook (altijd, het lijkt mijn lijfspreuk wel):
    Het is niet óf het een óf het ander,
    maar én én
    Natuurlijk zeg je niet: de kring slaan we over want daar heb ik nu een formulier voor gemaakt...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Met name de vraag wat er van de leerkracht wordt verwacht vind ik sterk, respectvol en vol wederkerigheid. Mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik laat soms studenten in duo's elkaar ondervragen en daarna de ander voorstellen aan de groep. Werkt erg goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik doe hetzelfde, maar dan in het forum van de elo. Ik stel een paar vragen: wat wil je leren dit jaar, wat verwacht je van de docent en medecursisten en nog een paar vragen. De reacties worden voor iedereen zichtbaar. Soms pik ik er een paar uit en ga daar dan nog het gesprek over aan. Het leukste is om aan het eind van het jaar het item nog een keer met elkaar te bekijken. Heel leerzaam!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Op de basisschool heb ik al een aantal jaar een klassenboek. Begin van het jaar maak ik een foto van de klas, die zet ik erin. Daarna een pagina voor elk kind met soortgelijke vragen als die jij hierboven hebt gesteld. Kinderen vinden het ook heel leuk de pagina's van anderen van de voorgaande jaren te lezen. De rest van het jaar mogen ze in het klassenboek schrijven of tekenen wanneer ze maar willen. Boek is nu na een paar jaar bijna vol, dus ik ga maar weer eens een nieuwe zoeken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zet me wel aan het denken, ook die verwijzing naar ELO-forum. Ook met mijn studenten (volwassenen, deeltijd-hbo) kan ik met de extra interactiviteit (en wederkerige verantwoordelijkheid) wel wat doen. Veel dank voor het initiatief.

    Iets anders: ik merk dat ik door Twitter toch wel een luie bloglezer geworden ben. TvenLT

    BeantwoordenVerwijderen