12 oktober 2010

Het nieuwe werken

Afgelopen vrijdag was ik bij Microsoft op Schiphol voor een eerste kennisdelingsbijeenkomst van saMBO~ICT over de implementatie en het gebruik van Sharepoint.

Omdat ik al in Amsterdam was besloot ik eerder te gaan om eens kennis te maken met "Het Nieuwe Werken" zoals dat door Microsoft in de praktijk wordt gebracht. Ik werd ontvangen door Eduard Beck die ruim de tijd nam om door te praten over zijn presentatie bij CompetentCity van vorige week maandag. Deze presentatie staat nog niet op de site van CompetentCity maar ik kreeg hem mee! We hebben heerlijk gespard over onderwijs en technologie en onze ideeën uitgewisseld. Ik vertelde Eduard dat hij de zaal wel heel veel vragen voorlegde in zijn presentatie (zie hiernaast) maar hij legde uit dat je je die vragen wel moét stellen om goed beleid te kunnen uitstippelen en daar heeft hij helemaal gelijk in. Ook beseffen we dat we niet alle antwoorden weten en dat er verschillende antwoorden mogelijk zijn, afhankelijk van welke keuzes je maakt.

Daarna een rondleiding door het gebouw met daarbij een uitleg over Het Nieuwe Werken concept. Ik heb vrij veel foto's gemaakt en een filmpje die een indruk pogen te geven, maar je moet er rondlopen om een echt beeld te krijgen: wat een geweldige werkomgeving! Overal hoekjes, zitjes, vergader- en werkplekken in allerlei formaat. Luie zithoeken maar ook statafels om actief korte sessies aan te houden. Niemand heeft een eigen werkplek en er is sprake van een extreme clean desk policy. Wat je laat liggen is de volgende dag verdwenen! In de plaats daarvan staat er dan een bordje: no campsite.

Je zou bij Microsoft heel veel IT verwachten, maar dan kom je bedrogen uit. Er hangen geen beeldschermen, maar wel krijtborden. Ik heb het speciaal nagevraagd, maar in het hele gebouw is geen digibord te vinden. Natuurlijk is er overal wifi en in iedere tafel zitten stopcontacten voor notebooks. Ook telefoons zul je niet aantreffen. Werknemers bellen via hun notebook en headset. Via Communicator zien ze precies wie waar is en hoe te bereiken. Veel ruimtes zijn met gordijnen groter of kleiner te maken. Alles oogt heel open en toch is het niet lawaaierig omdat er veel met vilt gewerkt is dat heel decoratief als een kunstwerk aan de muur hangt.
Al met al is het in niets te vergelijken met een schoolgebouw zoals ik dat ken. In principe is er plaats voor alle werknemers, maar niemand wordt verplicht op locatie te werken, tenzij er een afspraak of meeting is... Wat een concept! Zelf zegt Microsoft dat ze hebben ingeleverd in vierkante meters per medewerker ten opzichte van hun vorige locatie. Desondanks oogt het zo ontzettend ruim dat je als vanzelf de ruimte voelt om je creativiteit de ruimte te geven (en ik realiseer me dat ik in één zin het woord ruim gebruik). Hier zou ik wel willen werken!
Is er dan niets negatiefs te melden? Zeker, dat gebouw had in Drenthe moeten staan!

9 opmerkingen:

  1. Prachtig om daar eens rond te kijken Willem. Lijkt me een bijzonder inspirerende werkomgeving.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk dat je bij Beck langs gegaan bent. En ben het helemaal met je eens. Kreeg direct zin om te werken toen ik daar binnenkwam.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En met dank aan jou staat de presentatie van Beck nu ook op de site van CompetentCity. Dank u! ;-)

    http://www.competentcity.nl/profiles/blogs/presentaties-keynotespeakers

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mmm, ik vind het er maar kaal en klinisch uitzien. Het gebouw van Google in Zurich vind ik meer inspirerend: http://www.swiss-miss.com/wp-content/uploads/legacy/weblog/files/google_office_zurich.pdf

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank voor het delen, Willem. Mijn kantooromgeving lijkt hier op. Ons CvB heeft bijvoorbeeld geen eigen kantoor. Wij hebben een clean desk policy, en flexibele werkplekken. Een ruimte om te brainstormen, en kleine vergaderruimte, een éénpersoons cockpit en een twee persoonscockpit (wie het eerst komt, die het eerst maalt). Alleen secretaresses hebben een vast bureau. En er staat en hangt kunst (onze CvB-leden zijn begenadigde kunstenaars). Althans: dat is de bedoeling. Mensen zijn gewoontedieren. De meesten gaan altijd op dezelfde plek zitten ("mijn flexibele werkplek"). Het schone bureau tref je dan ook bijna nergens aan (is ook geen noodzaak toe). Vergaderruimtes worden door secretaresses vrijgehouden als het CvB in huis is. De meeste collega's hebben liever "een gewoon kantoor", waar ze iets eigens van kunnen maken. Verder vindt men het lastig om telefoongesprekken te voeren (je moet een andere plek opzoeken om rustig te kunnen bellen). Ook hebben wij een cultuur van tijd- en plaatsgebonden werken (de meeste mensen willen ook niet thuis werken). Dit concept werkt wel als er meer medewerkers dan werkplekken zijn. Dan word je daartoe 'gedwongen'. Overigens bevordert zo'n omgeving wel de informele communicatie (bilateraal overleg). Dat vinden zelfs de sceptici een groot voordeel. Ik ben zelf groot voorstander van het nieuwe werken. Maar bij onze organisatie wordt daar, zachts gezegd, verschillend over gedacht.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Is het geen kwestie van wennen? De oudere generaties zijn gewend een eigen bureau en vaste werktijden te hebben. Bij de jongere generatie lopen privé en zakelijk veel meer in elkaar over; de werkwijze is daardoor ook flexibeler.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Willem en ik zijn ook de jongsten niet meer. Heeft volgens mij niet altijd met leeftijd te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Joris Joris, ik zal hier maar niet al te serieus op ingaan, maar je hebt me op CompetentCity kennelijk nog niet goed genoeg leren kennen!
    Ik ken veel jongeren die zeer hechten aan hun eigen werkplek en veel ouderen die dat helemaal niets uitmaakt. Het zit hem wat mij betreft dus niet in leeftijd maar in instelling!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heren, heren. Jullie zijn uitzonderlijk. Het generatiedenken gaat juist uit van overeenkomsten en algemeenheden, niet over de uitzonderlijke gevallen.

    BeantwoordenVerwijderen