13 november 2010

Beleef de toekomst van het onderwijs!

Naast de mogelijkheid tot het volgen van heel veel presentaties kreeg je op Dé Onderwijsdagen ook een unieke kans om kennis te maken met de nieuwste snufjes en innovatieve ICT-toepassingen voor het onderwijs.
Op de Innovatie eilanden zag je niet alleen een selectie van hoogstandjes op technologisch gebied, maar je kon deze ook zelf ervaren en uitproberen. Je kon je onder andere laten inspireren door: 3D printen en scannen, 4K-video, Augmented Reality, Brein-Computer interactie en Serious Gaming.

Zelf was ik vooral geïnteresseerd in 3D printing. Zolang je dat niet met eigen ogen gezien hebt kun je je daar eigenlijk geen voorstelling van vormen. Ik moet zeggen dat het woord "printen" mij in dit verband ook op het verkeerde been zette. Een andere term zou ik beter passend vinden alhoewel ik er zelf niet een kan vinden.

Als je het filmpje bekijkt dat ik gemaakt heb zie je dat via een door een computer aangestuurd spuitmondje kunststof gespoten wordt in een bepaalde vorm. Daarmee kunnen de meest uiteenlopende modellen gecreëerd worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een machine die je zelf in elkaar kunt zetten! Het model dat je in het filmpje ziet is gemaakt van onderdelen van triplex die door een laserapparaat gesneden zijn. Als je een aantal van die apparaten bij elkaar zet krijg je een fablab. Zo'n fablab kun je openstellen voor anderen en dan heb je een geweldig concept te pakken! Her en der zie je ook in Nederland nu dergelijke fablabs verschijnen. Kijk maar eens op fablab.nl en op Protospace.

Ik ga me hier zeker meer in verdiepen maar vraag me nu al af waarom bijvoorbeeld alle opleidingen Bouwkunde op onze ROC's nog niet voorzien zijn van dergelijke apparatuur? Begin met het door studenten laten maken van een 3D printer. Ze schijnen zichzelf zelfs te kunnen voortplanten want als je er een hebt kun je daarmee de onderdelen maken voor volgende printers.
Is dat niet geweldig om op deze manier bezig te zijn met Cad/Cam. maquettebouw en noem maar op?
Als iemand meer informatie voor me heeft houd ik me van harte aanbevolen!

1 opmerking:

  1. Ah je hebt Siert ontmoet! Leuk man. Ben zelf ook bij FabLabs betrokken (vanuit de landelijke stichting FabLab), en we zitten inmiddels in de BeNeLux op 9 zelfstandige labs. Een ervan is mobiel, en die kan zo bij je ROC voor de deur parkeren ;) Anders is Groningen denk ik voor jou het dichtst bij.

    Overigens, mbt FabLab in onderwijsinstellingen, is de HAN in juli met een FabLab van start gegaan (oa. om PABO studenten wat meer liefde voor de techniek te geven, voor ze voor de klas komen), en ook de Univ in Leuven heeft er 1. FabLab is een beschermd concept (met name de component publieke toegang en kennis delen wordt zo geborgd), maar de machines regelen en zelf aan de slag gaan hoeft uiteraard niemand zich te laten beletten. Mocht je meer willen weten, of bijvoorbeeld eens van de gedachten willen wisselen over hoe zo'n FabLab een rol kan spelen bij jullie, laat het maar weten. Op video.fabfolk.com vind je de nodige filmpjes uit de Nederlandse labs ter inspiratie :)

    BeantwoordenVerwijderen