13 november 2010

Presenteren met Twitter

Twitter backchannel bij de #owd10
Direct na de eerste keynote van Dé Onderwijsdagen in de jaarbeurs liep de Beatrixzaal weer halfvol!
Deze keer voor de "featured sessie": Vormt motivatie de sleutel tot leren in 2011? verzorgd door Wilfred Rubens.

Wilfred heeft op De Onderwijsdagen al eerder geëxperimenteerd met Twitter als backchannel, maar deze keer pakte het echt groot uit op dat prachtige podium van de Beatrixzaal!
Wilfred had mij gevraagd het backchannel in de gaten te houden en af en toe door te geven wat daar zoal aan reacties, vragen en opmerkingen verscheen. Om dat te kunnen doen heb ik een aparte pagina aangemaakt waar alle tweets met de juiste hashtag verzameld werden. In totaal zijn er voor, tijdens en na de presentatie precies 100 berichten verstuurd! Een aantal daarvan waren natuurlijk retweets. Maar liefst 25 mensen hebben berichten verstuurd met de speciale hashtag.

Wilfred liet zich deze keer bewust op geen enkele manier afleiden door het backchannel, maar had op een paar momenten in zijn presentatie tijd ingeruimd om te kijken wat er gezegd werd en daar op te reageren. Niet alleen vanuit de zaal werd er gereageerd. Omdat de sessie live gestreamd werd konden ook mensen van buiten de conferentie meekijken en meepraten in het backchannel!
Daarnaast kon men natuurlijk ook gewoon ouderwets via een zaalmicrofoon reageren.
De sessie is opgenomen en kan nog steeds teruggekeken worden via Surfmedia.

Wil je zelf ook zo'n aparte pagina aanmaken waarop je Twitterberichten met een hashtag zichtbaar maakt?
Dat kan vrij eenvoudig met behulp van code die Tweetgrid beschikbaar stelt op deze pagina. Het lijkt ingewikkelder dan het is en je hoeft niet alle parameters in te vullen. Als basis kun je ook de broncode van mijn pagina gebruiken en die vervolgens aanpassen. Zoals je zult zien is er veel mogelijk: een eigen logo, extra tekst, lettertype, -kleur en -grootte, achtergrondkleuren en ga zo maar door... het is allemaal aan te passen!

De kans is groot dat over een tijdje de berichten niet meer weergegeven zullen worden omdat Twitter zelf niet alle berichten bewaart. Gelukkig zijn daar weer andere sites en tools voor! Deze keer heb ik gebruikgemaakt van The Archivist die op basis van een hashtag alles verzamelt, opslaat en als zip- én excel bestand ter download aanbiedt! Daarnaast zie je bijvoorbeeld ook nog wie allemaal de hashtag gebruikt hebben. Al met al een heel mooie Open Source tool (gemaakt door programmeurs van Microsoft).

3 opmerkingen:

  1. Leuk Willem dat er een keer wordt stilgestaan bij het proces van/achter een sessie i.p.v. alleen bij de inhoud. Mooie tools. Ik ga ze zeker ook een keer zelf gebruiken. Merci.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Willem, nogmaals hartelijk dank voor het modereren, het aanmaken van de tweetgrid pagina en het archiveren via Archivist. Ik kreeg na afloop nog de suggestie om Twitter wel als back channel te gebruiken, maar niet in de zaal op een groot scherm te tonen. Menigeen vindt het afleidend als, naast het scherm met de slides, ook de back channel wordt getoond. Wat vind jij van die suggestie?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Wilfred,
    Een lastige afweging. Ik kan me voorstellen dat veel (met alle respect: old skool) mensen het maar afleidend vinden.
    Daar staat tegenover de steeds groter wordende groep van mensen die tijdens een sessie meer naar hun telefoonschermpje lijkt te kijken dan naar de presentatie.
    Die mensen trek via het tonen van de backchannel dus juist weer "bij de les".
    Als je presentatie een film zou zijn die constante aandacht nodig heeft kan ik me wat bij de reacties voorstellen, maar bij sheets kun je toch af en toe wel even naar wat anders kijken lijkt.
    Het heeft mij in ieder geval niet afgeleid: ik had gewoon geen idee waar je het over had! :-)

    BeantwoordenVerwijderen