30 januari 2011

Slimmerkunde

Deze week kon ik op de NOT bij de stand van Malmberg een hardcopy bemachtigen*) van de deze week gelanceerde methode Slimmerkunde. Ik had hem al op de iPad staan want tot 1 maart is het hele werkboek gratis te downloaden vanaf de site!

Slimmerkunde is bedacht door Tjeu Seeverens en vervolgens op een unieke manier tot stand gekomen. De kansen van sociale media zoals Twitter, Facebook en LinkedIn werden benut door via een online oproep nog meer deskundigen in te schakelen. Het resultaat is een fantastisch team van maar liefst zestien jonge en ervaren auteurs. De meeste auteurs van Slimmerkunde werken in of voor het onderwijs of maken er als student nog deel van uit. Zij weten precies wat er leeft. Wat hen bindt, is de interesse in en de ruime ervaring met de social media. En de ambitie om die kennis met zoveel mogelijk leerlingen en docenten te delen.

Slimmerkunde is een methode voor leerlingen in het VO en het MBO en kan bij veel situaties ingezet worden:
  • bij lesuitval
  • tijdens projectdagen
  • als e-learning project
  • als onderdeel van Nederlands, ICT, maatschappijleer en andere vakken
  • bij studielessen
  • bij het bevorderen van mediawijsheid bij docenten
  • Slimmerkunde is ook geschikt als onderwijsproject voor zowel de leerlingen als hun ouders.
En zo kan ik doorgaan met het overnemen van de wervende teksten op de website die deze methode ondersteunt, maar ik wil iedereen aanraden om er zelf heen te gaan en alle menu-items te openen en te lezen. Het is namelijk geen gebakken lucht wat daar wordt beweerd maar (in mijn ogen) heel waar en bruikbaar!
Open vooral de knop: Leerlingen en blader door alle thema's.

Wat mij betreft zou deze methode verplicht mogen worden gesteld voor alle leerlingen in VO en MBO, maar vooral ook voor alle leerkrachten. Waarom zouden zij deze kennis niet als standaard bagage meenemen? In de voorbereiding kunnen docenten ondersteund worden middels workshops (door een van de auteurs) en via een online cursus die in feite bestaat uit de 23 dingen cursus van de onderwijsvernieuwingscoöperatie. Heel slim om die hierbij in te zetten!

Tenslotte vind ik het geweldig dat de auteurs bij de uitgever hebben weten te bewerkstelligen dat het katern tot 1 maart gratis is te downloaden. Zo kun je jezelf een heel goed beeld vormen van de inhoud en bepalen of dit iets is voor je leerlingen. Zorg er dan wel voor dat je leerkrachten ook meeneemt!

Al bladerend door de site kwam ik trouwens zelf ook nog een verrassing tegen!

Hieronder nog een korte introductie:



*) Moest je die werkboeken die er op de stand lagen nu eigenlijk kopen of mocht je er gewoon een meenemen?

2 opmerkingen:

  1. 'Slimmer leren dankzij online' - "... op welke manieren je internet kunt inzetten bij je studie en hoe je kunt voorkomen dat je enerzijds bezwijkt onder informatie-overkill en anderzijds leert hoe je betrouwbaarheid van informatie op internet kunt checken...." Op de foto 'Tjeu Seeverens (links) en Egid van Houtem, kartrekkers van Slimmerkunde.'

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De boeken die op de stand lagen waren om mee te nemen/uit te delen ;-)

    - Niels Gouman

    BeantwoordenVerwijderen