31 augustus 2012

Met SURFconext zorgeloos naar de cloud

Gisteren was ik met een aantal anderen te gast bij SURFmarket op hun prachtige locatie in Utrecht voor de eerste SURF Edubloggers Meetup 2012. Speciaal voor edubloggers was een interessant programma samengesteld, natuurlijk in de hoop dat we daar met z'n allen flink over gaan bloggen. Nou, daar is alle reden toe, want wat we te zien en te horen kregen was zeker interessant.
Jan Bakker, directeur SURFmarket, deed z'n zendingswerk prima en nam een half uurtje om het portfolio van zijn dienst onder de aandacht te brengen. Daarna was het woord aan Peter van Schaik van de TU Delft die een mooi kijkje in zijn keuken gaf. Inmiddels kregen we steeds meer te horen over SURFconext én dat we er ook nog daadwerkelijk mee aan de slag zouden gaan, dus de verhalen van Paul van Dijk en Hans van Bergen hielden ons goed bij de les.

Uiteindelijk was het zover en kregen we een gastaccount waarmee we konden inloggen op een portaal. Na eenmaal inloggen konden we vervolgens allerlei verschillende tools, diensten en omgevingen benaderen. Zo konden we zelf ervaren wat de voordelen kunnen zijn van SURFconext!

Maar wat ís SURFconext nu precies? Daarvoor kun je het beste een kijkje nemen op de website en onderstaand filmpje bekijken.

This text will be replaced

Het goede nieuws voor mijn eigen achterban is dat ook mbo instellingen die gebruik maken van de diensten van SURF hier op den duur de vruchten van kunnen plukken. Juist wanneer instellingen gaan samenwerken komen de mogelijkheden van SURFconext het beste tot hun recht en kun je je studenten veel meer mogelijkheden bieden omdat er gebruik gemaakt kan worden van elkaars kennis en content.

Een viertal HBO instellingen doet hier nu al ervaring me op. Met name kleine opleidingen die in hun bestaan bedreigd worden kunnen hier de vruchten van plukken. Zo kunnen studenten aan een hogeschool in Amsterdam lesstof benaderen die staat in de elo van een hogeschool in het oosten van het land die nog wel oud-fries in het pakket heeft, ik noem maar wat. De techniek van SURFconext maakt het allemaal mogelijk. Waar volgens mij de grootste uitdaging ligt is om docenten mee te krijgen om zaken nu heel anders te gaan opzetten en in te richten...

5 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die laatste zin heb ik er natuurlijk in gezet om te zien of mensen zo ver zouden lezen:-)
      Wat ik ermee bedoel is dat uiteindelijk mensen zullen moeten zorgen voor het succes of falen van dit instrument, en niet de techniek. Het is iets anders of je snel iets neerzet in je ELO voor je eigen groepje studenten of dat je dat doet in de wetenschap dat in principe heel de wereld erbij kan en ermee gaat werken...

      Verwijderen
    2. Eens, het gaat om de inzet door de mensen en niet om de techniek zelf. Maar is het echt de bedoeling dat 'iedereen' erbij kan? Dat is toch niet de essentie van SURFconext? Het gaat toch om verbinden van interne en externe applicaties mbv open standaarden? Wij gaan bij de HAN in eerste instantie een traject starten om een aantal onderzoekers te ondersteunen.

      Verwijderen
    3. Wat ik schetste is een mogelijkheid, maar hoeft niet direct de bedoeling te zijn natuurlijk. Het gaat inderdaad om verbindingen te maken van en met interne en externe apps. Wat ik schreef is wat bij mij vooral is blijven hangen. Die techniek gaat het wel doen, daar ben ik niet zo bang voor...

      Verwijderen
  2. Hallo Willem,
    Dank voor je verslag. Ik ben wel benieuwd wat je bedoelt met je laatste zin: 'om zaken nu heel anders te gaan opzetten en in te richten'. Hoe precies?
    Groet,
    Esther van Popta

    BeantwoordenVerwijderen