10 mei 2013

Wie volgen mij nu eigenlijk?

Ik heb op Twitter inmiddels meer dan 5300 volgers en ben best nieuwsgierig wie dat nu zijn. Je kunt dan op Twitter natuurlijk door je lijst met volgers bladeren, maar dat is in mijn geval onbegonnen werk. Daarnaast ben ik slecht in namen, maar gezichten herken ik meestal wel.
Dus zocht ik naar een manier waarop ik alle profielfoto's van mijn volgers op ware grootte zou kunnen bekijken en dat is me op deze vrije vrijdag gelukt!

Ik ben begonnen met het installeren van het *** Google Spreadsheet to Export Twitter Friends and Followers *** van Martin Hawksey, de man die veel meer prachtige routines maakt zoals voor het genereren van je Twitter archief.
Als je dat script eenmaal hebt draaien krijg je de beschikking over heel veel gegevens van je volgers en de mensen die je zelf volgt, zoals Twitternaam, echte naam, bio, eventuele url naar website, datum waarop account is gestart, hoeveelheid tweets, aantal volgers en gevolgden en nog veel meer, waaronder de url naar de profielfoto. Het gaat mij in dit geval vooral om dat laatste gegeven.

In de volgende stap importeer ik de Google spreadsheet als excel bestand en bewaar de kolommen met twitternaam, echte naam en de link naar de profielfoto. Dan gooi ik er in Excel wat HTML omheen zodat ik een aanklikbaar plaatje krijg met link naar het betreffende twitteraccount. Als title krijgt het plaatje de echte naam en de link opent in een nieuw venster. Ik zorg dat al die gegevens in één veld (per account) terechtkomen. Dat ziet er dan zo uit:
<a href="http://twitter.com/Marketingfacts" target="_blank"><img src="http://a0.twimg.com/profile_images/2887113512/ae5e43164eb1416c96a2d77e5cc1f80b_normal.png" title="Marketingfacts"></a>
De kolom met al deze gegevens kopieer ik naar een HTML editor en zet ze in een HTML pagina. Als ik deze pagina direct publiceer zijn alle plaatjes even klein, op enkele uitzonderingen na. Zoals je in de code hierboven ziet hebben alle plaatjes de extensie _normal.
Met behulp van zoek en vervang verwijder ik _normal uit het HTML bestand. Dit zorgt ervoor dat de profielfoto's op ware grootte getoond worden.

Tenslotte voeg ik wat Javascript toe zodat ik makkelijk kan scrollen. Ik publiceer het smoelenboek en kan nu op m'n gemak de gezichten laten verschijnen en bekijken. Met de toetscombinatie Control - kan ik alles eventueel wat kleiner maken. Als ik met m'n muis over een foto ga krijg ik de echte naam in beeld. Als ik erop klik ga ik naar het betreffende Twitteraccount.

Het kostte een deel van m'n vrijdag, maar ik ben tevreden met het resultaat en heb weer wat bijgeleerd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten