14 augustus 2013

Panoramafoto's uit de losse hand

Ongetwijfeld de mooiste panoramafoto's worden volgens mij gemaakt door Roelof de Vries (broertje van Marijn) van Little Planet. Maar hij heeft daarvoor dan ook de beste camera's en de slimste randapparatuur, zoals een mast van 5 meter en zelfs een heliumballon die vanaf 100 meter hoogte opnames kan maken!

Zelf maak ik mijn panoramafoto's meestal vanuit de losse hand, gewoon omdat ik bijna nooit een statief bij me heb. Als ik op vakantie weer eens een berg beklommen heb kan ik het niet laten om vervolgens mijn camera te pakken en een paar keer om mijn as te draaien om een aantal foto's te maken. In principe heb je aan een stuk of 8 foto's al genoeg, zolang er maar wat overlap in zit, maar hoe meer, des te mooier het panorama wordt natuurlijk.

Thuisgekomen verwerk ik de foto's met Image Compose Editor van Microsoft. Dat (gratis) programma werkt heel simpel: Gewoon alle foto's er naartoe slepen en op een knop drukken. Het programma breidt alle opnames vervolgens keurig aan elkaar. Daarna kun je het resultaat uploaden naar Photosynth, maar ook lokaal opslaan als .jpg bestand. Dit bestand kun je vervolgens weer aanbieden bij 360Cities die er ook weer een mooi panorama van maakt.

Wat kan je ermee in het onderwijs?
Stuur je leerlingen op pad met een camera en laat ze foto's maken van plekken die ze interessant vinden: het schoolplein, de kinderboerderij, het marktplein, een druk kruispunt (lastig!), of de dijk naast het dorp... Zowel Photosynth als 360Cities bieden de mogelijkheid om de precieze locatie te bepalen, en zo leren ze gelijk wat over lengte- en breedtegraden. De panorama's kun je mooi embedden in het foto album van de klas of op de website van school!




Voor onderstaand panorama ben ik even het aardappelveld achter mijn huis ingelopen en heb daar vanaf statief maar liefst honderd foto's geschoten die Image Compose Editor met een druk op de knop aan elkaar gestitcht heeft:


View from the fields near Weerdinge in the Netherlands.

Overigens zijn er ook prima apps beschikbaar voor de smartphone waarmee je ook panoramafoto's kunt maken, maar zelf gebruik ik hiervoor toch liever een echte camera...

4 opmerkingen:

  1. Als je panoramafoto's maakt dan is het heel belangrijk dat je bij het maken daarvan niet om je eigen as draait, maar om die van de camera. Meer precies: om het brandpunt van de camera.
    Hoe nauwkeuriger je dat doet, des te makkelijker kan de panoramasoftware de foto's aan elkaar plakken en des te minder last heb je van fouten/vervormingen als er een object heel dichtbij staat. Vandaar dat je professionele apparatuur daar heel nauwkeurig op kunt instellen.
    Ik maak zelf overigens mijn panoramafoto's ook gewoon 'uit de hand' waarbij ik dan zo goed en zo kwaad als dat gaat m'n camera op "dezelfde plaats in de ruimte" laat zweven (en laat draaien om z'n eigen as).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. PS: was reactie van Michel (Duimdog)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Michel,
    Bedankt voor je reactie.
    Een poor man's solution is om een touwtje met daaraan een steentje of zo om je objectief te binden. Zorg er bij het foto's maken voor dat het steentje telkens precies op dezelfde plek vlak boven de grond bungelt...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Good old Phillopod: http://www.philohome.com/tripod/shooting.htm

    BeantwoordenVerwijderen