Ruim vijf jaar geleden volgde ik op Dé Conferentie voor Onderwijsvernieuwing en ICT van het CvI in Veldhoven een presentatie van Patrick Koning: Just do IT inspiratie, web 2.0 voorbeelden voor de leraar 2.0 (zie verslag).
Na afloop van de presentatie, die onder andere ging over een door Patrick georganiseerde mediawijsheidsweek, vroeg ik hem of dat collegebreed voor alle studenten op het Koning Willem 1 College gedaan werd.
De rest is geschiedenis en daar wordt mooi aan gerefereerd in het boek #Mediawijsheid in de klas dat Patrick geschreven heeft. Nou ja, boek...
Het is eigenlijk een complete handleiding en methode voor docenten die willen werken met mediawijsheid in de klas, maar niet alleen voor hen. Iedereen die zich beroepsmatig of vanuit interesse bezighoudt met mediawijsheid kan hier ontzettend veel informatie uit halen!
Door de opzet en indeling leest het makkelijk weg en via de uitgebreide inhoudsopgave kom je snel bij zaken waar je op dat moment meer over wilt weten. Zo laat het boek zich op meerdere manieren gebruiken, en daar blijft het niet bij. Via een code in het boek krijg je toegang tot een ondersteunende website met nog veel meer informatie, materiaal en bronnen. Het boek is gelardeerd met foto's, illustraties, kaders met extra weetjes en ook nog een aantal interviews.
Wil je zelf een beeld krijgen van de inhoud, dan kun je een aantal pagina's inkijken. Het boek is al te bestellen en komt zeer binnenkort beschikbaar.
Duur? Vind ik niet als je je realiseert dat je hiermee een complete methode in handen hebt die zich in de praktijk al bewezen heeft en waar je zo mee aan de slag kunt! En echt, ik heb geen aandelen, al vind ik het natuurlijk leuk te weten dat ik een klein beetje medeveroorzaker ben;-)
Dus zeg ik: Kopen, en ga er samen mee aan de slag!
Hoe ik dit allemaal kan zeggen? Patrick was zo aardig me de PDF toe te sturen en ik ben nog steeds bezig er af en toe doorheen te bladeren en stukken door te nemen. Het Koning Willem 1 College mag blij zijn met zo'n man die zo gedegen te werk is gegaan en wat hij weet zo mooi op een rijtje gezet en gedeeld heeft. Andersom kun je zeggen dat Patrick blij mag zijn met een werkgever die hem de ruimte, tijd en het vertrouwen heeft gegeven om dit boek te schrijven. Aan beiden is wat dat betreft door anderen een voorbeeld te nemen.
Themamiddag Mediawijsheid en Social Learning
Op vrijdagmiddag 2 oktober organiseert het CvI een themamiddag over mediawijsheid en social learning. Aanleiding daarvoor is het uitkomen van bovengenoemd boek én een nieuw boek van Wilfred Rubens en Marcel de Leeuwe: Social learning en leren met sociale media.
Uiteraard zijn de auteurs die middag aanwezig om met de deelnemers de onderwerpen verder uit te diepen.
Aanmelden en meer informatie vind je op deze pagina.
Is het ook geschikt leesvoer voor het po?
BeantwoordenVerwijderenHi Mariette,
BeantwoordenVerwijderenZeker geschikt voor po. Hele boek is breed geschreven. Dus van po tot wo. De kant-en-klare opdrachten zijn voor groep 7 en 8 over het algemeen zo inzetbaar. Voor de lagere klassen kun je ze als basis gebruiken en zelf aanpassen. Alle opdrachten zijn binnenkort te downloaden in word hiervoor. Don Zuiderman, docent pabo in Utrecht, heeft vanuit po bril een kritische review geschreven. Zie de link naar zijn edublog op http://mediawijsheidindeklas.nl/reviews. Je kunt door ook een inkijkexemplaar inzien met alle hoofdstukken.
Zo een goed beeld gekregen?