26 oktober 2014

Google Sheets als meertalig chatprogramma

Amit Agarwal van Digital Inspirations heeft weer wat nieuws bedacht:
Je kunt Google Spreadsheets gebruiken als chatprogramma dat alles vertaalt tussen twee deelnemers die in hun eigen taal chatten. En het werkt nog goed ook! Daarbij wordt op de achtergrond slim gebruik gemaakt van Google Translate. Natuurlijk is daarbij op de juistheid van de vertaling het nodige af te dingen, maar wat maakt dat uit als je de ander zonder deze tool helemaal niet zou verstaan? Verder kun je leerlingen natuurlijk ook vragen om zelf met een betere vertaling te komen als ze iets niet correct vinden. Als ik iets zou moeten overleggen met een Rus die geen Engels kan zou ik deze tool in ieder geval een uitkomst vinden.
Wil je zien hoe het werkt? Bekijk dan bijgaande screencast:

formRanger als addon beschikbaar voor Google formulieren

Al eerder schreef ik over de mogelijkheid om formRanger te gebruiken wanneer je een Google formulier wilt maken met een maximum aantal inschrijvingen. Sindsdien is Google Sheets veranderd, waardoor het lastiger was om formRanger te gebruiken.
Nu is formRanger echter ook beschikbaar als addon voor Google formulieren! Met wat extra moeite kun je nu formulieren maken voor bijvoorbeeld keuzevakken waarbij je alleen de vakken aanbiedt die nog niet overboekt zijn. Zodra het maximum aantal deelnemers bereikt is zal het vak niet meer als keuze getoond worden. Ik weet dat ik een aantal mensen hier een plezier mee doe, dus heb er ook even een screencast van gemaakt:

16 oktober 2014

De week van Social Media

Op 5 en 6 november vindt in het Innovatiehuis te ‘s- Hertogenbosch de week van Social Media plaats en je kunt je nog aanmelden. Vele professionele en enthousiaste sprekers zullen workshops geven over Social Media in het onderwijs. Hoe kan je Social Media het beste gebruiken? Wat zijn de absolute don’ts? Tijdens deze themamiddagen wordt op allerlei aspecten van Social Media ingegaan.

15 oktober 2014

ROC’s en Defensie vernieuwen mbo-opleiding met innovatieve onderwijs app

Voor veel docenten is het ergernis nummer 1: leerlingen die tijdens de les op hun smartphone zitten te kijken.
Zo niet bij de mbo-opleiding Veiligheid & Vakmanschap (VeVa), die aan meerdere ROC’s gegeven wordt en jongeren voorbereidt op een loopbaan bij Defensie. Daar wordt juist gevraagd om de smartphone tevoorschijn te halen en via de nieuwe app VeVaSmart de lesstof op interactieve wijze te volgen. De app is vanaf vandaag gratis te downloaden voor Android en iPhone gebruikers via veva.nl/vevasmart.

06 oktober 2014

Puck en het raadsel van de codes

Puck in 2011 op de Verdieping bij Kennisnet.
Puck Meerburg (15) was op zijn zevende al een IT-wonderkind en trekt inmiddels de aandacht van grote spelers op dit terrein. Grote bedrijven als Microsoft tonen interesse in hem en hij won diverse prijzen, waaronder de prestigieuze Apple Design Award voor studenten. Maar Puck is ook nog een kind, minderjarig, leerplichtig en moet gewoon naar school. Hoe snel Puck zich ook wil ontwikkelen, het huiswerk moet gedaan en de wet staat niet alles toe.

29 september 2014

Kies een kleur en breng je stem uit via PDF

Ruim een week geleden was ik bij een presentatie van Sara Albone, mbo leraar van het jaar 2013. Op de saMBO-ICT conferentie vertelde zij hoe ze ICT gebruikt in de klas. Om dat te illustreren vroeg zij alle aanwezigen even een app te downloaden om te stemmen. Maar ja, die app is alleen beschikbaar voor Android, dus de meeste IT managers konden helaas niet meedoen...

Color Vote
Het gaat om Color Vote, een simpele app waarbij je kunt kiezen uit een aantal kleuren. Je houdt je mobieltje omhoog om te laten zien wat je gestemd hebt. Een dergelijke app heb ik niet kunnen ontdekken voor andere platformen.
Maar toen bedacht ik wel:
Hoe moeilijk kan het zijn om een gevraagde kleur te laten zien op je smartphone?

22 september 2014

MBO'ers zijn denkende doeners!

Ruim een week geleden is Tanja Jadnanansing haar Denkende Doener Toer gestart. In deze tour fietst zij de komende negen maanden langs verschillende onderwijsinstellingen en ondernemers in Amsterdam om haar boodschap over de Denkende Doener te verspreiden.

Denkende Doener
Tanja legt uit wat voor haar de Denkende Doener betekent:
“Het is mij een doorn in het oog dat over jongeren in het beroepsonderwijs wordt gesproken als ‘de gouden handjes’, terwijl het altijd gaat om een combinatie van denken en doen. Als samenleving zijn we te veel bezig met het verheerlijken van het cognitieve talent, ik wil pleiten voor het praktische talent. Beter gezegd voor de combinatie. Het gaat erom dat wij dat beroepsonderwijs oprecht gaan waarderen. En dat is helemaal niet zo moeilijk.’’

21 september 2014

Snel opsommingen maken in Google DocsTekst verwerken in Google Docs is weer wat makkelijker geworden. Wil je een opsomming maken, bijvoorbeeld met bullets, dan hoef je nu alleen nog maar een sterretje en een spatie te typen. Het werkt ook met streepjes, letters en cijfers!

Wil je dit juist niet, ga dan naar Extra, Voorkeuren... en haal het vinkje weg bij Lijsten automatisch detecteren. Standaard staat deze nieuwe functionaliteit nu dus aan. Overigens zie je bij die Voorkeuren dat je nog veel meer toetscombinaties kunt gebruiken en zelf definiëren!

We lijken wel gek!

Gisteren ben ik de dag begonnen met het aanmaken van een Google Apps for Education omgeving. Ik wil Google Classroom uittesten en dat kan alleen op die manier. Voor het inrichten van zo'n omgeving heb je wel een eigen domein nodig, maar gelukkig had ik er nog een die ik niet meer gebruikte.
Het configureren van het domein kostte wat tijd, want je krijgt te maken met CNAME en MX records. Google wil natuurlijk wel zeker weten dat jij de eigenaar bent en alle mail wordt via dat domein naar Gmail geleid.

Google Classroom
Na enige tijd was ik dan toch zover dat ik Google Classroom kon gaan inrichten. Dat stelt op zich weinig voor want een klas is zo aangemaakt! Maar wat is een klas zonder leerlingen? Dus dacht ik even snel wat mensen uit te nodigen via hun eigen e-mail adres. Helaas, dat kan dus niet! Alle deelnemers moeten op hetzelfde domein zitten, dus moest ik via de beheersconsole van Google Apps eerst nieuwe gebruikers aanmaken...

19 september 2014

URL statistieken met goo.gl URL shortener

Als ik een link deel via Twitter doe ik dat vrijwel altijd via goo.gl omdat ik daarmee een perfect overzicht krijg van het aantal clicks en nog veel meer!
In Chrome heb ik deze extensie geïnstalleerd waarmee ik met één klik een url korter kan maken en delen via bijvoorbeeld Twitter. Er wordt ook een QR code gegenereerd die je kunt gebruiken. Voor Androïd devices is er een handige app beschikbaar.

Ben je aangemeld bij Google en ga je naar goo.gl dan zie je alle links die je kleiner hebt gemaakt met het aantal hits. Klik je op de details van een link, dan zie je veel meer gegevens zoals browser- en platformgebruik. Via die pagina kun je dus ook links kleiner maken, gewoon door een url te plakken.

16 september 2014

Check je schoolgebouw!

De Algemene Rekenkamer doet onderzoek naar de kwaliteit van schoolgebouwen in Nederland en roept daarbij de hulp in van alle leerlingen, leraren en ouders van basisscholen en middelbare scholen. Vanaf 22 september kunnen zij hun mening geven op www.checkjeschoolgebouw.nl.
Op deze website kunnen deelnemers ook foto’s van scholen delen.

Heeft het schoolgebouw genoeg geschikte plekken voor leerlingen om zelfstandig of in groepjes te werken? Is het geschikt voor het werken met digibord en computer? Is er voldoende frisse lucht? En hoe staat het met het onderhoud?

De Algemene Rekenkamer wil met het onderzoek laten zien hoe gemeenten en schoolbesturen voor hun scholen zorgen. En ze wil graag weten hoe leerlingen, leraren en ouders hun schoolgebouw beoordelen: wat is de stand in het land?

Voor het laatste nieuws: volg @Rekenkamer, kijk op facebook.com/rekenkamer en checkjeschoolgebouw.nl.

15 september 2014

=SORT( UNIQUE( FILTER( B2:B ; COUNTIF( UPPER(A2:A) ; UPPER(B2:B) )= 0 ) ) )

Kijk, dat is nog eens een titel voor een blogpost:-)

Waar gaat het over? Het volgende is het geval:
Binnenkort is er weer ons jaarlijkse Edubloggersdiner. Daarvoor heeft zich al een aantal mensen opgegeven. De andere Edubloggers wil ik graag een herinnering sturen. Van beide groepen heb ik uiteraard de e-mail adressen. Hoe zorg ik er nu voor dat alleen zij die zich nog niet hebben opgegeven een mailtje krijgen? Er moet natuurlijk gefilterd worden in Google Spreadsheets, maar welke formule heb ik daar voor nodig?
Na wat zoeken op internet kwam ik uiteindelijk de oplossing tegen:
=SORT( UNIQUE( FILTER( B2:B ; COUNTIF( UPPER(A2:A) ; UPPER(B2:B) )= 0 ) ) )
Vraag me niet wat er precies gebeurt, maar het werkt!
Ik heb een voorbeeldbestand gemaakt waarin je kunt zien hoe het werkt.