18 augustus 2014

Nieuwe mogelijkheden TodaysMeet

Sinds kort is het mogelijk om chats van TodaysMeet te embedden. Daarbij kun je kiezen uit twee mogelijkheden: Transcript of LiveStream.
Transcript is bedoeld voor de weergave achteraf van een gehele chat. Bij Live Stream kun je aangeven of mensen mogen deelnemen of niet. Zo kun je dus ook een "alleen meelezen" optie creëren.

Dat embedden kan in Wordpress (via een plugin), in Moodle, maar ook gewoon als iFrame in iedere willekeurige website.

Meer mogelijkheden
Als je een gratis account aanmaakt bij TodaysMeet en inlogt kun je nu ook bijdragen uit de chats verwijderen en dat kan soms van pas komen:-) Verder kun je een chatroom nu maar liefst een jaar lang open houden, maar ook sluiten zodra je dat wilt! Tenslotte kun je de toegang beperken.

Zo kan een chat eruit zien als je deze embed in je website:

12 augustus 2014

Social media praktijkvoorbeelden V2 nu te bestellen!

social media
Praktijkvoorbeelden
uit het onderwijs
De zomervakantie zat er even tussen, maar nu is het boekje ook als hardcopy te bestellen. Vanmiddag heb ik dozen vol opgehaald en ik moet zeggen: Het ziet er prachtig uit! Fijn dat Kennisnet bereid was om ze te laten drukken.
 Hieronder kun je lezen hoe je in het bezit kunt komen van een exemplaar.

Het boekje is natuurlijk ook online te bekijken en te downloaden vanaf Slideshare.
Heb je geen Slideshare account? Download dan hier de PDF versie!

Enquêtes met Excel Online

Heb je een OneDrive account, dan kun je ook gebruikmaken van Microsoft Excel Online. Daarmee kun je net zoals met Google Forms enquêtes online zetten. De resultaten zijn ook te embedden op een website zoals je hieronder kunt zien. In bijgaand filmpje laat ik je zien hoe dat werkt.

De mogelijkheden gaan niet zover als bij Google Forms, maar voor mensen die gewend zijn om met Excel te werken is dit wel een mooie mogelijkheid om online informatie te vergaren.

Bekijk de screencast voor een korte demo.

10 juli 2014

De SkoolPad 2-in-1 is leverbaar

Een tijdje geleden mocht ik een pre-productiemodel van de Intel Education 2-in-1 onder handen nemen. Ik heb er destijds niet heel veel over geschreven omdat toen nog niet duidelijk was of hij in Nederland op de markt zou komen en voor welk bedrag. Als je niet weet wat iets moet kosten is het lastig beoordelen vond ik.

SkoolPad
Inmiddels is bekend dat Skool de 2-in-1 onder de naam SkoolPad gaat leveren, en wel voor een bedrag van nog geen € 500,00! Voor dat bedrag krijg je dus een volwaardige Windows 8.1 machine die je op verschillende manieren kunt gebruiken, namelijk als notebook, maar ook als tablet. De software die het apparaat extra leuk maakt in combinatie met een voorzetlensje en sensor wordt ook meegeleverd. Daarmee is het een mooi apparaat voor binnen het onderwijs, vooral ook binnen Natuur en Techniek.

09 juli 2014

Interview uitwerken met oTranscribe

Ben je gewend om gesprekken of hoorcolleges op te nemen zodat je ze later rustig kunt uitwerken? Zit je dan ook zo te prutsen met de bedienings-knoppen van het opname-apparaat? Niet nodig!

Ga naar oTranscribe.com, laadt het geluids- (of video)bestand in en je hoeft je handen niet meer van het toetsenbord te halen! Ideaal voor iedereen die blind kan typen, want met toetsenbordcommando's kun je pauzeren, voor- en achteruitspoelen en de snelheid hoger of lager zetten!

Hieronder een screencast van de werking, maar die heb je eigenlijk niet nodig!

08 juli 2014

Automatisch tweets met zoekterm bewaren

Zou het niet mooi zijn als Twitter een export knop had waarmee je de resultaten van zoekopdrachten kunt opslaan in een spreadsheet? Nog mooier als nieuwe tweets ook automatisch worden opgeslagen...
Helaas, die optie heeft Twitter niet, maar met een Google Apps script kun je dit binnen vijf minuten regelen!

Amit Agarwal heeft er een mooi script voor geschreven dat hij gratis aanbiedt. Wil je meer opties en snelheid, dan biedt hij ook premium versies aan.
Alles wat je nodig hebt is Google Drive en een Twitter account.

Dit is alles wat je doen moet:

03 juli 2014

Maak video interactief met Thinglink

Wellicht ken je Thinglink al als prachtige tool om afbeeldingen interactief te maken (voorbeeld). Hetzelfde bieden ze nu aan voor video's!
Ik heb het uitgeprobeerd en kan zeggen dat het echt heel makkelijk en intuïtief werkt. Gewoon een YouTube filmpje laden en op de plekken waar je dat wilt en wanneer je dat wilt informatie toevoegen naar externe bronnen. Dat kunnen websites zijn, maar ook foto's of opnieuw een filmpje. Je zou ook kunnen verwijzen naar vragen in Google Forms.

Thinglink for Video verkeert nog in bèta fase maar je kunt een verzoek indienen voor early access. Natuurlijk zijn de filmpjes te embedden zoals je hieronder ziet:

30 juni 2014

De beste 2.0 tools voor docenten

Remco Pijpers, ook werkzaam voor Kennisnet, plaatste vandaag een oproep op Twitter:
"Kennisnet komt met overzicht van beste 2.0-tools voor docenten. Welke mogen we niet missen, vind jij? #dtv"
Een prima initiatief natuurlijk, dus hoop je dat daar veel reacties op komen! Maar is Twitter voor een dergelijke vraag wel het beste medium? Hoe weet je of een ander al niet dezelfde suggestie gedaan heeft als jij wilt doen? Hoe houdt Remco zelf het overzicht over alle reacties? Kijk, daar hebben we nu juist die 2.0-tools voor!

19 juni 2014

Praktijkvoorbeelden versie 2


46 inzendingen van 42 verschillende PO, VO, MBO en HO docenten uit het hele land! Die hebben Ashwin Brouwer en ik de afgelopen tijd verzameld en je kunt ze nu allemaal bekijken in versie 2 0 van:
social media
Praktijkvoorbeelden
uit het onderwijs
Alle voorbeelden komen uit de echte praktijk en hebben zich dus in de klas bewezen! Laat je inspireren en ontdek de vele mogelijkheden om jouw onderwijs nog leuker en leerzamer te maken!
Deze keer hebben we Kennisnet bereid gevonden om een aantal boekjes te drukken. Zodra ze gedrukt zijn kun je een persoonlijk exemplaar bestellen via de website: socialmediainhetmbo.nl

Maar nu al is het boekje online te bekijken en te downloaden vanaf Slideshare. De links die in het boekje staan zijn ook aanklikbaar!

Twitter ondersteunt Animated Gif's

Twitter ondersteunt sinds gisteren ook animated gif's, maar maakt daar MP4 bestanden van. Die bestanden hebben natuurlijk een eigen url en dat betekent dat je ze ook weer elders kunt hergebruiken!

Met behulp van de HTML <video> tag is het mogelijk om zo'n animated filmpje te embedden op je website of blog. Daarbij kun je verschillende paramaters meegeven, zoals Loop zodat het filmpje blijft afspelen. Autoplay zorgt ervoor dat het filmpje gelijk gaat afspelen en Controls regelt de aanwezigheid van de afspeelknop. Verder kun je met Poster nog een plaatje laden dat getoond wordt voordat het filmpje wordt afgespeeld.Hier links dus dezelfde animatie die dan vanzelf start en zonder afspeelknop.
Gelukkig starten de filmpjes op Twitter niet automatisch, want dan zou het een gigantische kermis worden!
De grap is wel dat je nu dus Twitter kunt gebruiken om een animated gif om te zetten in een MP4 bestandje.

Als voorbeeld een animatie van Praktijkvoorbeelden versie 2 dat Ashwin en ik vanavond zullen presenteren!

12 juni 2014

Vertel je verhaal met Adobe Voice

Met de gratis app Adobe Voice (voor de iPad) maak je heel makkelijk en snel een filmpje. Gewoon een aantal foto's op pagina's zetten, eventueel wat tekst toevoegen en je tekst inspreken. Het werkt allemaal heel intuïtief en snel. De filmpjes kun je uploaden naar Adobe en daarna op verschillende manieren delen.

Natuurlijk heb ik het eerst uitgetest en kan niet anders zeggen dan dat het supersimpel werkt. Ik denk dat kinderen aan weinig uitleg voldoende hebben om hiermee al snel bijvoorbeeld een projectverslag te maken! De filmpjes zijn te embedden en spelen af op vrijwel ieder device.

Hieronder zie je mijn huisvlijt:

10 juni 2014

Dit zijn de auteurs van Praktijkvoorbeelden versie 2

Op 19 juni verschijnt versie 2 van het boekje social media Praktijkvoorbeelden uit het onderwijs. Ashwin en ik zijn nog druk bezig met de laatste details, maar we kunnen nu wel alvast vertellen wie de auteurs zijn van de prachtige nieuwe voorbeelden die we verzameld hebben. In totaal hebben we er nu 44 uit PO, VO, MBO en HO!

Het boekje heeft hetzelfde karakter en handzame formaat gehouden, maar is nu veel dikker geworden!

Misschien ontdek je in deze lijst wel de naam van een collega. Nodig die dan eens uit en vraag naar zijn/haar ervaringen met het gebruik van social media in de les. Waarschijnlijk komen er dan nog veel meer goede ideeën!

Helaas hebben we nog geen sponsor gevonden voor een gedrukte versie, maar we zorgen ervoor dat het boekje digitaal beschikbaar komt en zo makkelijk te raadplegen is. Natuurlijk kun je vanaf 19 juni ook je eigen exemplaar downloaden! Ook kunnen we vertellen dat we doorgaan en in het najaar versie 3 willen uitbrengen, dus mis je nog een tool, laat het ons dan weten en doe mee!