03 maart 2015

WhatsApp interview met Ashwin Brouwer

Op socialmediainhetmbo.nl kom ik regelmatig de mooiste ideeën tegen waar je als docent zo zelf mee aan de slag kan, of waar je je leerlingen direct mee aan het werk kunt zetten. Neem nu de WhatsApp poster, weer zo'n idee van Ashwin:
"Whatsapp is enorm populair bij onze studenten. Hoe leuk is het dan om mededelingen, een verslag of een aankondiging te maken in de stijl van een Whatsapp gesprek?"
Ashwin heeft er een mooi Powerpoint sjabloon voor gemaakt die je zo kunt downloaden en gebruiken.
Maar het bracht mij weer op het idee om het beschikbaar te maken via Google Presentaties. Daarmee krijg je namelijk ook de mogelijkheid om het gesprek te embedden op je website. Daag je leerlingen uit tot een scherpe (maar fatsoenlijke:-) dialoog of gebruik het zelf eens om iets met ze te delen. Wedden dat ze het geweldig vinden! Klik hier voor het resultaat of kijk hieronder.
Klik hier als je een kopie wilt maken om te bewerken.

26 februari 2015

Even wat tweets uitlichten

Stel je wilt rond een bepaald onderwerp een aantal tweets uitlichten op je weblog, hoe doe je dat?

Ik heb het volgende gedaan:
Ik heb van iedere tweet die ik wilde bewaren een screenshot gemaakt met m'n smartphone. Die afbeeldingen worden automatisch opgeslagen in Dropbox en komen zo ook op m'n notebook terecht. Daar zet ik ze even in een aparte directory en verklein ze in één keer met Image Resizer naar 270 X 480 pixels.

In Google Drive maak ik een nieuwe presentatie. Bij Bestand, Pagina-instelling kies ik voor aangepast formaat en vul daar 270 X 480 Pixels in.

Ik maak net zoveel dia's aan als ik plaatjes heb en vul ze daarmee.
Dan kies ik voor Bestand: Publiceren op internet...
Kies voor Invoegen en je krijgt de code die je nodig hebt. Zet ook vinkjes bij Diavoorstelling starten zodra de speler geladen is en de diavoorstelling opnieuw starten na de laatste dia.


Het mooie is dat je na publicatie nieuwe dia's kunt blijven toevoegen. Ze zullen keurig getoond worden in de diavoorstelling!
Kijkers kunnen de voorstelling stoppen waar ze willen, mooi of niet?

24 februari 2015

Publiceer een dynamisch PNG plaatje

Wat is dit nu weer zul je zeggen. Nou, ik zat te spelen met Google Drawings en klikte op Bestand, Publiceren op internet, net zoals dat kan met Google Documenten en Google Sheets. Ik vroeg me namelijk af wat er zou gebeuren als je naderhand de tekening wijzigt.
Wat blijkt? De verandering wordt meegenomen in de gepubliceerde afbeelding!

Dit geeft je allerlei mogelijkheden. Zo kun je op je klassenportaal afbeeldingen plaatsen die je met een paar klikken heel makkelijk kunt aanpassen, dus zonder dat je naar de betreffende pagina(s) hoeft te gaan om er een nieuw plaatje neer te zetten. Als voorbeeld bijgaand plaatje:

22 februari 2015

Toets met gesloten vragen automatisch nakijken

Ik raak niet uitgekeken op de mogelijkheden van Google Forms in combinatie met add-ons.
Zo is het echt niet moeilijk om een formulier te maken met gesloten toetsvragen die bij verzenden automatisch worden nagekeken, waarbij de invuller een mailtje krijgt met de resultaten.

Als voorbeeld heb ik een formulier gemaakt met vijf vragen, naast natuurlijk de vraag om naam en e-mail adres. De antwoorden op die vragen komen binnen in een Google Sheet.


Zo werkt het:
Begin met zelf het formulier GOED in te vullen.
Het antwoord op de 1e vraag komt in mijn voorbeeldsheet in cel D2 te staan.
Maak achter de bestaande kolommen een aantal nieuwe kolommen aan, Vraag 1, Vraag 2, enz.
Zet op de 2e regel (cel I2) bij Vraag 1 de volgende formule:
=if(D2 = "Leeuwarden"; "Goed"; "Fout")
*) Zie update hieronder
Is het antwoord in D2  Leeuwarden, komt in I2  "Goed" te staan, zo niet, dan staat er "Fout"
Bij de vraag "Hoeveel provincies heeft Nederland" wordt om een getal gevraagd.
Daarvoor gebruik je deze formule:
=if(E2 = 12; "Goed"; "Fout")
Bij de vraag "Hoeveel provincies grenzen aan België" is gebruik gemaakt van selectievakjes.
De antwoorden staan gescheiden door komma's: Limburg, Noord-Brabant, Zeeland
De formule is dan zo: =if(H2 = "Limburg, Noord-Brabant, Zeeland"; "Goed"; "Fout"
Zo kun je doorgaan voor alle vragen.
Tenslotte kun je ook nog kolommen Goed, Fout en Score toevoegen.
In de kolom Goed zet je op de 2e regel: =countif(I2:M2; "Goed")
Deze formule telt hoe vaak het woord Goed voorkomt in de kolommen I - M op regel 2.
In de kolom Fout zet je op de 2e regel: =countif(I2:M2; "Fout")
Deze formule telt hoe vaak het woord Fout voorkomt in de kolommen I - M op regel 2.
In de kolom Score kun je nog een formule zetten die het totaal berekent op basis van het aantal goed antwoorden. Omdat ik vijf vragen had was het voor mij makkelijk: =N2*2
Bij alle vragen goed krijg je een 10

21 februari 2015

CODECAST, een HTML en CSS editor in je browser

Onlangs schreef thenextweb:
"Watching people code could be the next big thing in live streaming video"
En nu kan dat ook dankzij CODECAST:
"The simplest HTML & CSS editor in your browser with instant previews, for those teaching and learning how to code."
Lekker veel Engels allemaal hè? Nou, CODECAST is gewoon gemaakt door een Nederlander, namelijk Karim Amrani (aka @jibly)
Deze week lanceerde hij de tool die hij in twee dagen heeft geschreven. Een paar dagen later hadden al meer dan 10.000 mensen de tool gevonden. Terecht, want het blinkt uit door zijn eenvoud.
Het scherm in je browser wordt gesplitst in tweeën. Aan de linkerkant de HTML code en aan de rechterkant zie je "on the fly" het resultaat verschijnen terwijl je aan het typen bent. Zo kun je dus heel mooi screencasts maken van je coderingswerk, maar het is dus ook goed bruikbaar om HTML en CSS te leren. Karim gaat het nog mogelijk maken dat je ook met Javascript kunt werken, dus het wordt nóg mooier!
Hieronder een screencast waarin ik laat zien hoe CODECAST werkt.

DuckDuckGo als alternatieve zoekmachine

Het kwam gisteren toevallig ter sprake op een docentendag toen ik tijdens mijn workshop vroeg:
"Gebruiken jullie ook Google Apps?"
Het antwoord was:
"Natuurlijk maken we gebruik van Google, om te zoeken!"

Maar het bleek dat Google Docs, Sheets en Presentaties voor de meesten volledig onontgonnen terrein waren.

Maar de reactie bracht me ook op een andere vraag: "Gebruiken jullie alleen Google om te zoeken?"

We belandden in een sfeer van nostalgie, waarin Ilse, AltaVista en Yahoo genoemd werden. Een deelnemer kwam trouwens ook nog met Bing op de proppen...

Toen ik mijn deelnemers vroeg een zoekopdracht te doen via DuckDuckGo.com ging er een wereld voor ze open en de url werd snel overgeschreven voor later gebruik.

15 februari 2015

Ontvangstbevestiging met dynamisch gevulde PDF als bijlage

Gegevens die via een formulier verstuurd worden opnemen in een PDF bestand en dat met de ontvangstbevestiging mee terug sturen naar de invuller, dat gaat nu "heel makkelijk" met behulp van de add-on Autocrat van New Visions Cloud Lab.

Het kon al met behulp van een hoop Google Script ( zie dit bericht), maar dankzij deze add-on moet het iedereen lukken, al vergt het wel wat configuratie.
Je begint met het maken van een template in Google Docs waarin je de nodige variabelen zet op de plek waar je de gegevens uit het formulier geplaatst wilt hebben. Zo'n variabele ziet er zo uit: <<naam>>, dus omgeven door haakjes. Hier zie je een voorbeeld.

12 februari 2015

Wordcloud add-on voor Word

Rondkijkend bij de add-ons voor Office kom ik nog een handige tegen: de Pro Word Cloud add-on.

Als je deze installeert in Word 2013 kun je heel snel een wordcloud maken zonder de applicatie te verlaten. Kleuren, font, richting, grootte, aantal woorden... het is allemaal in te stellen!

De tool is simpel en snel in gebruik. Het mooie is dat je binnen je applicatie kunt blijven en niet naar een website toe hoeft te gaan.

Deze add-on werkt in Word en in Powerpoint. In de screencast hieronder zie je hoe het werkt.

Apps voor Powerpoint

Na een opmerking dat ik toch wel erg veel over Google schrijf nu weer eens aandacht voor Microsoft, want daar zitten ze ook niet stil!

Heel mooi vind ik de mogelijkheid om allerlei add-ons in Powerpoint (2013) te hangen waarmee je een presentatie snel mooier en dynamischer kunt maken.

Je vindt ze online in Apps voor Powerpoint of direct binnen Powerpoint zelf.
Ga daarvoor naar: Invoegen en kies dan voor: store

06 februari 2015

formMule - Email Merge Utility voor Google Sheets

Tot nu toe moest je toch wel wat verstand hebben van scripts om een ontvangstbevestiging aan een Google formulier te knopen, maar dankzij de formMule - Email Merge Utility gaat het nu een stuk eenvoudiger.

Als je de add-on installeert in de Google Sheet waar de reacties binnenkomen van een Google formulier kun je via een configuratiescherm een mailtje opstellen met de gewenste inhoud. Dit wordt dan automatisch verstuurd zodra een formulier is verzonden. Noodzaak is natuurlijk wel een veld waar het e-mail adres van de verzender op wordt ingevuld.

Laat je niet afschrikken door de stappen die je moet doorlopen, want het lijkt ingewikkelder dan het is. Bekijk vooral even de screencast die ik gemaakt heb! De add-on heeft veel meer mogelijkheden dan ik hier beschrijf. Zo kun je tot maar liefst tien verschillende templates voor definiëren!
Op deze pagina zie je een overzicht van alle features.

13 januari 2015

Dit moet je zien: GearSketch

Een tweet van @AnnemarievanEs3 triggert me om even door te klikken naar haar blogpost waar ze beschrijft hoe ze GearSketch heeft geïntroduceerd in haar klas.

Het is een prachtig programma, geschreven door Frank Leenaars, promovendus aan de Universiteit van Twente. Hij heeft dit speciaal ontworpen voor gebruik op tablets, maar het werkt ook op een gewone computer, en hoe!

Je trekt een cirkel en dat wordt gelijk een tandwiel. Tandwielen kun je tegen elkaar aan plaatsen en onderling verbinden door middel van een riem (of is het een ketting?). Dan kun je een van de tandwielen een richting geven waarin deze moet draaien en het hele zaakje komt in beweging. Daar kun je natuurlijk heel mooi allerlei vragen aan verbinden of kinderen zelf laten ontdekken waarom het ene wiel sneller draait dan het andere en welke kant op! Het resultaat kun je via een unieke url beschikbaar maken.

Frank Leenaars heeft alle code beschikbaar gesteld op Github, maar dus ook op een website met een zeer toepasselijke domeinnaam: www.gearsket.ch

Please find here the summary of Frank Leenaars’ thesis “Drawing gears and chains of reasoning

Bekijk de screencast om te zien hoe het werkt:

Snel data bewerken in Google Sheets met Power Tools

Je hebt een aanmeldformulier waarop mensen hun naam moeten invullen. De een doet het netjes, de ander gebruikt alleen kleine letters en er zijn mensen die altijd CAPSLOCK hebben aanstaan. Irritant, want je wilt mooie badges afdrukken. Wat doe je nu, op het handje aanpassen? Nee hoor, want daar is een handige tool voor:
Power Tools

Met deze tools, beschikbaar gesteld door AbleBits kun je ontzettend veel handelingen op je data in Google Sheets uitvoeren. Heb je bijvoorbeeld voornaam, tussenvoegsel en achternaam in één kolom staan? Met Power Tools kun je dat splitsen. Het omgekeerde kan uiteraard ook.

Bekijk de screencast en je ziet wat er mogelijk is. Maar er kan nog veel meer, zoals het weghalen van dubbele spaties of het genereren van random wachtwoorden. Heel handig dus!