10 juli 2014

De SkoolPad 2-in-1 is leverbaar

Een tijdje geleden mocht ik een pre-productiemodel van de Intel Education 2-in-1 onder handen nemen. Ik heb er destijds niet heel veel over geschreven omdat toen nog niet duidelijk was of hij in Nederland op de markt zou komen en voor welk bedrag. Als je niet weet wat iets moet kosten is het lastig beoordelen vond ik.

SkoolPad
Inmiddels is bekend dat Skool de 2-in-1 onder de naam SkoolPad gaat leveren, en wel voor een bedrag van nog geen € 500,00! Voor dat bedrag krijg je dus een volwaardige Windows 8.1 machine die je op verschillende manieren kunt gebruiken, namelijk als notebook, maar ook als tablet. De software die het apparaat extra leuk maakt in combinatie met een voorzetlensje en sensor wordt ook meegeleverd. Daarmee is het een mooi apparaat voor binnen het onderwijs, vooral ook binnen Natuur en Techniek.

09 juli 2014

Interview uitwerken met oTranscribe

Ben je gewend om gesprekken of hoorcolleges op te nemen zodat je ze later rustig kunt uitwerken? Zit je dan ook zo te prutsen met de bedienings-knoppen van het opname-apparaat? Niet nodig!

Ga naar oTranscribe.com, laadt het geluids- (of video)bestand in en je hoeft je handen niet meer van het toetsenbord te halen! Ideaal voor iedereen die blind kan typen, want met toetsenbordcommando's kun je pauzeren, voor- en achteruitspoelen en de snelheid hoger of lager zetten!

Hieronder een screencast van de werking, maar die heb je eigenlijk niet nodig!

08 juli 2014

Automatisch tweets met zoekterm bewaren

Zou het niet mooi zijn als Twitter een export knop had waarmee je de resultaten van zoekopdrachten kunt opslaan in een spreadsheet? Nog mooier als nieuwe tweets ook automatisch worden opgeslagen...
Helaas, die optie heeft Twitter niet, maar met een Google Apps script kun je dit binnen vijf minuten regelen!

Amit Agarwal heeft er een mooi script voor geschreven dat hij gratis aanbiedt. Wil je meer opties en snelheid, dan biedt hij ook premium versies aan.
Alles wat je nodig hebt is Google Drive en een Twitter account.

Dit is alles wat je doen moet:

03 juli 2014

Maak video interactief met Thinglink

Wellicht ken je Thinglink al als prachtige tool om afbeeldingen interactief te maken (voorbeeld). Hetzelfde bieden ze nu aan voor video's!
Ik heb het uitgeprobeerd en kan zeggen dat het echt heel makkelijk en intuïtief werkt. Gewoon een YouTube filmpje laden en op de plekken waar je dat wilt en wanneer je dat wilt informatie toevoegen naar externe bronnen. Dat kunnen websites zijn, maar ook foto's of opnieuw een filmpje. Je zou ook kunnen verwijzen naar vragen in Google Forms.

Thinglink for Video verkeert nog in bèta fase maar je kunt een verzoek indienen voor early access. Natuurlijk zijn de filmpjes te embedden zoals je hieronder ziet:

30 juni 2014

De beste 2.0 tools voor docenten

Remco Pijpers, ook werkzaam voor Kennisnet, plaatste vandaag een oproep op Twitter:
"Kennisnet komt met overzicht van beste 2.0-tools voor docenten. Welke mogen we niet missen, vind jij? #dtv"
Een prima initiatief natuurlijk, dus hoop je dat daar veel reacties op komen! Maar is Twitter voor een dergelijke vraag wel het beste medium? Hoe weet je of een ander al niet dezelfde suggestie gedaan heeft als jij wilt doen? Hoe houdt Remco zelf het overzicht over alle reacties? Kijk, daar hebben we nu juist die 2.0-tools voor!

19 juni 2014

Praktijkvoorbeelden versie 2


46 inzendingen van 42 verschillende PO, VO, MBO en HO docenten uit het hele land! Die hebben Ashwin Brouwer en ik de afgelopen tijd verzameld en je kunt ze nu allemaal bekijken in versie 2 0 van:
social media
Praktijkvoorbeelden
uit het onderwijs
Alle voorbeelden komen uit de echte praktijk en hebben zich dus in de klas bewezen! Laat je inspireren en ontdek de vele mogelijkheden om jouw onderwijs nog leuker en leerzamer te maken!
Deze keer hebben we Kennisnet bereid gevonden om een aantal boekjes te drukken. Zodra ze gedrukt zijn kun je een persoonlijk exemplaar bestellen via de website: socialmediainhetmbo.nl

Maar nu al is het boekje online te bekijken en te downloaden vanaf Slideshare. De links die in het boekje staan zijn ook aanklikbaar!

Twitter ondersteunt Animated Gif's

Twitter ondersteunt sinds gisteren ook animated gif's, maar maakt daar MP4 bestanden van. Die bestanden hebben natuurlijk een eigen url en dat betekent dat je ze ook weer elders kunt hergebruiken!

Met behulp van de HTML <video> tag is het mogelijk om zo'n animated filmpje te embedden op je website of blog. Daarbij kun je verschillende paramaters meegeven, zoals Loop zodat het filmpje blijft afspelen. Autoplay zorgt ervoor dat het filmpje gelijk gaat afspelen en Controls regelt de aanwezigheid van de afspeelknop. Verder kun je met Poster nog een plaatje laden dat getoond wordt voordat het filmpje wordt afgespeeld.Hier links dus dezelfde animatie die dan vanzelf start en zonder afspeelknop.
Gelukkig starten de filmpjes op Twitter niet automatisch, want dan zou het een gigantische kermis worden!
De grap is wel dat je nu dus Twitter kunt gebruiken om een animated gif om te zetten in een MP4 bestandje.

Als voorbeeld een animatie van Praktijkvoorbeelden versie 2 dat Ashwin en ik vanavond zullen presenteren!

12 juni 2014

Vertel je verhaal met Adobe Voice

Met de gratis app Adobe Voice (voor de iPad) maak je heel makkelijk en snel een filmpje. Gewoon een aantal foto's op pagina's zetten, eventueel wat tekst toevoegen en je tekst inspreken. Het werkt allemaal heel intuïtief en snel. De filmpjes kun je uploaden naar Adobe en daarna op verschillende manieren delen.

Natuurlijk heb ik het eerst uitgetest en kan niet anders zeggen dan dat het supersimpel werkt. Ik denk dat kinderen aan weinig uitleg voldoende hebben om hiermee al snel bijvoorbeeld een projectverslag te maken! De filmpjes zijn te embedden en spelen af op vrijwel ieder device.

Hieronder zie je mijn huisvlijt:

10 juni 2014

Dit zijn de auteurs van Praktijkvoorbeelden versie 2

Op 19 juni verschijnt versie 2 van het boekje social media Praktijkvoorbeelden uit het onderwijs. Ashwin en ik zijn nog druk bezig met de laatste details, maar we kunnen nu wel alvast vertellen wie de auteurs zijn van de prachtige nieuwe voorbeelden die we verzameld hebben. In totaal hebben we er nu 44 uit PO, VO, MBO en HO!

Het boekje heeft hetzelfde karakter en handzame formaat gehouden, maar is nu veel dikker geworden!

Misschien ontdek je in deze lijst wel de naam van een collega. Nodig die dan eens uit en vraag naar zijn/haar ervaringen met het gebruik van social media in de les. Waarschijnlijk komen er dan nog veel meer goede ideeën!

Helaas hebben we nog geen sponsor gevonden voor een gedrukte versie, maar we zorgen ervoor dat het boekje digitaal beschikbaar komt en zo makkelijk te raadplegen is. Natuurlijk kun je vanaf 19 juni ook je eigen exemplaar downloaden! Ook kunnen we vertellen dat we doorgaan en in het najaar versie 3 willen uitbrengen, dus mis je nog een tool, laat het ons dan weten en doe mee!

09 juni 2014

Een PDF bestand embedden

Op 19 juni komt versie 2 uit van het boekje social media Praktijkvoorbeelden uit het onderwijs. Deel 1 staat gepubliceerd bij Youblisher, een platform dat de mogelijkheid biedt om mooi door het boekje te bladeren met de optie het boekje te downloaden.

Ik vroeg me af welke alternatieven er zijn om een PDF bestand te publiceren en ben op zoek gegaan aan de hand van een voorbeeld dat ik snel heb gemaakt op basis van de acht ideeën van social media gebruik in het MBO van Ashwin Brouwer.
Van die acht ideeën heb ik een PDF bestand gemaakt en dat online gezet. Hieronder lees je wat ik heb uitgeprobeerd.

04 juni 2014

Welke kleur krijgt de cover?

Op 19 juni a.s. presenteren Ashwin Brouwer en ik (de digitale) versie 2.0 van het boekje: "social media Praktijkvoorbeelden uit het onderwijs!" We hebben weer fantastische nieuwe voorbeelden van docenten uit het hele land gekregen waar je veel nieuwe inspiratie uit kunt halen!

Maar het boekje is nog niet af... De kleur van de cover moet nog bepaald worden en dat mogen de Facebook fans van Social media in het mbo doen! Geef in een reactie op het bericht je stem voor de blauwe, roze of gele cover!
Stemmen kan tot dinsdag 10 juni 10:00 uur.

02 juni 2014

NPO, Uitzending Gemist en SchoolTV filmpjes embedden

Tot voor kort bood de NPO de mogelijkheid om filmpjes te embedden op andere websites en blogs.
Die mogelijkheid lijkt verdwenen te zijn, want de benodigde embed code wordt niet meer aangeboden. Op de FAQ pagina staat als antwoord dat je nog wel kunt delen, waarbij verwezen wordt naar de algemene voorwaarden, maar delen is natuurlijk wat anders dan embedden.

Kan embedden dan niet meer?
Jawel hoor, alleen is die optie nu wel goed verstopt. Hier is de instructie voor filmpjes die worden aangeboden via: http://www.npo.nl
Heb je een filmpje gevonden dat je graag wilt embedden dan doe je het volgende:
  1. Neem de url van het filmpje dat je wilt embedden
    Bijvoorbeeld: http://www.npo.nl/rapport-voor-mijn-ouders/01-06-2014/KN_1657777
  2. Verander de url als volgt: http://www.npo.nl/embed/KN_1657777
  3. Zet die url in een iframe en klaar ben je!
Voorbeeld:
<iframe src="http://www.npo.nl/embed/KN_1657777" width="640" height="420"></iframe>

Tip:
Met die url kan je een filmpje natuurlijk ook mooi beeldvullend via de beamer of op je digibord laten zien!