13 januari 2015

Dit moet je zien: GearSketch

Een tweet van @AnnemarievanEs3 triggert me om even door te klikken naar haar blogpost waar ze beschrijft hoe ze GearSketch heeft geïntroduceerd in haar klas.

Het is een prachtig programma, geschreven door Frank Leenaars, promovendus aan de Universiteit van Twente. Hij heeft dit speciaal ontworpen voor gebruik op tablets, maar het werkt ook op een gewone computer, en hoe!

Je trekt een cirkel en dat wordt gelijk een tandwiel. Tandwielen kun je tegen elkaar aan plaatsen en onderling verbinden door middel van een riem (of is het een ketting?). Dan kun je een van de tandwielen een richting geven waarin deze moet draaien en het hele zaakje komt in beweging. Daar kun je natuurlijk heel mooi allerlei vragen aan verbinden of kinderen zelf laten ontdekken waarom het ene wiel sneller draait dan het andere en welke kant op! Het resultaat kun je via een unieke url beschikbaar maken.

Frank Leenaars heeft alle code beschikbaar gesteld op Github, maar dus ook op een website met een zeer toepasselijke domeinnaam: www.gearsket.ch

Please find here the summary of Frank Leenaars’ thesis “Drawing gears and chains of reasoning

Bekijk de screencast om te zien hoe het werkt:

Snel data bewerken in Google Sheets met Power Tools

Je hebt een aanmeldformulier waarop mensen hun naam moeten invullen. De een doet het netjes, de ander gebruikt alleen kleine letters en er zijn mensen die altijd CAPSLOCK hebben aanstaan. Irritant, want je wilt mooie badges afdrukken. Wat doe je nu, op het handje aanpassen? Nee hoor, want daar is een handige tool voor:
Power Tools

Met deze tools, beschikbaar gesteld door AbleBits kun je ontzettend veel handelingen op je data in Google Sheets uitvoeren. Heb je bijvoorbeeld voornaam, tussenvoegsel en achternaam in één kolom staan? Met Power Tools kun je dat splitsen. Het omgekeerde kan uiteraard ook.

Bekijk de screencast en je ziet wat er mogelijk is. Maar er kan nog veel meer, zoals het weghalen van dubbele spaties of het genereren van random wachtwoorden. Heel handig dus!

12 januari 2015

Quick sum voor Google Sheets

Dit is een te mooie tip om niet even te documenteren en te delen: Quick sum

Zodra je de screencast bekijkt zie je wat het doet en valt ongetwijfeld "het kwartje", dus volgens mij hoef ik het niet helemaal uit te leggen.

Als je deze functie wilt gebruiken, markeer je de cellen met gegevens waarvoor je een samenvatting wilt genereren (maximaal 1000 cellen) in Google Sheets. Je kunt ook niet-aangrenzende cellen selecteren!
Niet alleen het totaal wordt in de rechterbenedenhoek van de pagina weergegeven, maar ook het gemiddelde, het laagste en hoogste getal en het aantal geselecteerde cellen. Mooi hè?

05 januari 2015

Wat wordt er gezegd over Magister?

Gisteren viel het me op dat in mijn tijdlijn op Twitter opeens weer regelmatig de hashtag #Magister gebruikt werd. Logisch, want de scholen zijn weer begonnen en leerlingen zijn nieuwsgierig naar hun rooster. Docenten doen pogingen om alles in Magister te zetten en lopen daarbij tegen zaken aan...

Het bracht me op het idee om "Magister" dit jaar eens te volgen op Twitter. Niet dat ze daar zelf actief zijn*), maar er wordt voldoende over ze gesproken! En ik heb het gevoel dat er dit jaar het nodige gaat gebeuren. **)

Reden genoeg dus om een #TAGS aan te maken op Google Drive met als zoekterm Magister. Ik heb er iets aan veranderd, zodat alleen tweets uit Nederland worden verzameld. Op het #TAGS forum staat beschreven hoe je dat doen moet.

Vervolgens leek het me leuk om de laatste 50 tweets over Magister te delen, maar hoe doe je dat?
De oplossing bleek uiteindelijk niet al te ingewikkeld:

03 januari 2015

Aanmeldingsformulier berekent totaalprijs

Tsja, verzin maar eens een pakkende titel voor datgene wat hierna volgt!
Het begon deze week met het volgende mailtje:
Beste,

Ik heb al heel wat geleerd dankzij jouw interessante website. Vandaar dat ik deze vraag aan jou wil stellen:
Ik zou graag via een google formulier mensen laten inschrijven voor een activiteit, bijvoorbeeld een pannenkoekendag. Ze geven buiten hun naam en email ook op hoeveel volwassenen en hoeveel kinderen er komen eten.
Is het mogelijk de mensen die inschreven automatisch een bevestigingsmail te sturen waarin reeds berekend is hoeveel ze moeten betalen?
Alvast bedankt!
Ik zag er gelijk een mooie uitdaging in!
Opeens herinnerde ik me dat ik de add-on copyDown had zien langskomen en die doet inderdaad precies wat de vraagsteller wil.
Het werkt als volgt:

01 januari 2015

Zeven kenmerken van de digitaal competente leraar

Ergens vorig jaar plaatste DAILYGENIUS een mooie infographic over de digitaal competente leraar.

Afgelopen maand attendeerde Toon van de Ven mij er opnieuw op en ik vroeg hem: Kun jij die niet overzetten naar het Nederlands? Hij nam de uitdaging aan en kwam met een prima vertaling.

Ik nam contact op met DAILYGENIUS met de vraag of ik hun infographic mocht gebruiken. Al snel kreeg ik antwoord. Ik mocht de tekst opsturen, dan zorgden zij voor de rest! Deze week ontving ik het resultaat, een mooie infographic, nu vertaald naar het Nederlands.

Ik heb DAILYGENIUS wel op een idee gebracht want ze willen de infographic nu ook graag vertalen naar het Duits en Frans. Wie neemt de uitdaging aan? Je naam komt op het resultaat te staan!

23 december 2014

Onderzoek MBO-instellingen op Twitter, editie 2014

OBI4wan heeft voor het tweede jaar op rij de Twitter activiteiten van Nederlandse MBO-instellingen onderzocht. In dit kwantitatieve onderzoek is onder andere gekeken naar het aantal tweets, volgers, reacties en reactiesnelheden.

Actiever in gesprek, maar de reactietijd is langer
MBO's verzonden 16% meer tweets ten opzichte van vorig jaar. Ook het gemiddeld aantal verstuurde reacties ligt hoger, op 22%. Daarentegen is de gemiddelde reactiesnelheid 12% langer geworden. In 2013 kregen Twitteraars binnen 12 uur reactie, nu ligt dat net boven de 13 uur. Dit heeft er ook voor een groot deel mee te maken dat veel MBO's geen webcare uitvoeren in de avond en nacht. Avond- en weekendtweets worden dan ook vaak pas de volgende (maandag)ochtend beantwoord, wat een negatieve invloed heeft op de lengte van de reactietijd.

16 december 2014

Wie zijn de beste edubloggers van Nederland?

Het jaar 2014 nadert zijn eind en dus komen er allemaal top 2000, lijstjes en overzichten natuurlijk.
Ook Kennisnet deed vanmiddag een oproep:
Nou kun je natuurlijk gewoon reageren op dat bericht, maar dat betekent dat iedereen ziet wie jij gekozen hebt. Wil je dat? Breng je stem dan uit onder deze tweet.

Maar het kan natuurlijk ook anders, bijvoorbeeld via Mentimeter!

15 december 2014

Wie volgt welke workshop?

Stel, je hebt een mooi aanmeldformulier gemaakt voor het volgen van workshops op een studiemiddag en er hebben zich veel collega's aangemeld. Maar nu wil je natuurlijk weten wie zich voor welke workshop heeft ingeschreven, zodat je presentielijsten kunt uitdraaien. Hoe pak je dat aan?

Je kunt natuurlijk op de hand nieuwe werkbladen per workshop aanmaken met een formule die de juiste mensen uit je aanmeldingen filtert, bijvoorbeeld met de volgende code:
=filter ('Formulierreacties 1'!B:D; 'Formulierreacties 1'!E:E = "Kahoot")
Bovenstaande formule geeft vanuit het werkblad Formulierreacties 1 de kolommen B tot en met D weer en toont wie gekozen heeft voor de workshop Kahoot. Met veel workshops betekent dit echter een hoop handwerk, met natuurlijk kans op fouten.

Gelukkig kan het ook automatisch dankzij een nieuwe addon voor Google Spreadsheets met de naam: rowCall. Deze addon voor Google Spreadsheets doet hetzelfde, maar dan vanzelf!

Hieronder een screencast waarin ik het demonstreer:

11 december 2014

Bedankt mensen!

Als je het niet weet merk je er misschien weinig van, maar de afgelopen maanden is er een ware uittocht geweest van medewerkers bij Kennisnet. Dit alles vanwege de bezuinigingen waar ook Kennisnet vorig jaar mee geconfronteerd werd.

Kennisnet zelf zwijgt in alle talen en probeert zoveel mogelijk ballen op een zo goed mogelijke manier in de lucht te houden, waarvoor hulde.

Maar helaas zie je het toch aan bijvoorbeeld een aantal deelsites die niet meer worden bijgewerkt en waar de stekker na verloop van tijd wel uitgetrokken zal worden. Veel andere activiteiten als ondersteuning op scholen is noodgedwongen gestopt. Op termijn zullen we dat verlies wel degelijk gaan merken. Mensen die met veel betrokkenheid en op een professionele manier hun werk deden moesten opeens omzien naar een andere baan.

Ik weet dat iedereen die inmiddels vertrokken is een prima afscheid heeft gehad en de meesten hebben gelukkig ook weer ander werk, maar toch, zo'n stille trom hoeft voor mij ook niet!

Daarom wil ik zelf gewoon als Willem iedereen met wie ik te maken heb gehad de afgelopen jaren bedanken voor wat ze gedaan hebben voor het onderwijs, altijd met enthousiasme, betrokkenheid en professionaliteit! We zullen jullie missen!
Voor de mensen die achterblijven betekent het keuzes maken, wat wel en wat niet meer, lastig hoor! In het jaarplan en meerjarenplan is die koers nu uitgezet.

30 november 2014

Maak een "social frontpage" met RebelMouse!

Rondklikkend op #onderwijs2032 ging ik uiteraard ook naar de veelgestelde vragen. Het antwoord op de vraag hoe werkt de website triggerde me gelijk:

"De website onderwijs2032.nl is gebouwd in de gratis tool Rebelmouse – een zogenaamde social hub – en kan het beste worden gezien als een prikbord waar alle inzendingen samenkomen. Zodra je op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Linkedin of Google+ een bijdrage post met de hashtag #onderwijs2032, komt je bijdrage op de site terecht."

Dus snel naar RebelMouse waar je als particulier inderdaad gratis een account kunt nemen.

En dan kan het feest beginnen!

De tussenstand van #onderwijs2032

#onderwijs2032, een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is nu bijna twee weken onderweg, dus is het tijd voor een tussenstand.

Eerst nog even het idee:
"De website verzamelt alles wat rondom dit onderwerp op sociale media als Facebook, Twitter, Linkedin, YouTube en Instagram verschijnt. Dat kunnen filmpjes en berichten zijn van bekende mensen als André Kuipers en Robbert Dijkgraaf, maar ook van jou! Uiteindelijk wordt alle informatie op deze website aangeboden aan een groep experts uit het onderwijs, het bedrijfsleven, de overheid en nog veel meer instanties. Zij gaan het vernieuwd curriculum uiteindelijk verder vormgeven."

Op zich een lovenswaardig initiatief dat ik graag ondersteun. Uit nieuwsgierigheid ben ik alle tweets met de hashtag #onderwijs2032 ook zelf gaan verzamelen. Dat kan heel makkelijk met behulp van TAGS, een mooi script dat draait in een Google Spreadsheet.