18 september 2015

Deze bloggers gaan naar Dé Onderwijsdagen!

Vlak voor de zomervakantie kreeg ik een aanbod van de organisatie van Dé Onderwijsdagen om 12 toegangskaarten te verdelen onder "de edubloggers".
Maar hoe pak je dat nu aan? Dus heb ik snel een formulier gemaakt waarop edubloggers hun belangstelling voor zo'n kaartje kenbaar konden maken. Al snel had ik maar liefst 28 aanmeldingen binnen! Vandaag is het formulier gesloten en maak ik bekend wie er gewonnen hebben. Omdat ik die keuze niet zelf wilde en kon maken heb ik dat overgelaten aan Flippity.

Daar zijn de volgende winnaars uitgerold:
Maandag
Casper Hulshof
Inge Blauw
Marc van Maastricht
Marijke Kaatee
Dinsdag
Hans Wisbrun
Karin Winters
Petra Holstein
Wilfred Rubens
Woensdag
Jörgen van Remoortere
Koen Steeman
Maike Douglas
Pauline Maas
De winnaars krijgen uiteraard nog persoonlijk bericht van me, maar ik wilde m'n weblog en Twitter natuurlijk de primeur gunnen!

De uitslag maak ik met gemengde gevoelens bekend, want hoe sneu is het voor die anderen die nu toch bij hun leidinggevende aan de jas moeten trekken of zelf in de portemonnee kijken of er nog wat in zit. Natuurlijk zijn ook zij alsnog van harte welkom op Dé Onderwijsdagen en als ze willen bloggen zal ik dat graag faciliteren. Ik heb de organisatie namelijk beloofd om alle blogs die er verschijnen door te zetten naar het weblog van Dé Onderwijsdagen, die daarvoor weer opgetuigd zal worden, dit alles uiteraard na overleg met- en met goedvinden van alle betrokkenen.

Meer informatie over Dé Onderwijsdagen 2015 en aanmelden kan hier.

12 september 2015

Zo maak je een repeterend figuur

Je wilt een abstract figuur maken, bijvoorbeeld als achtergrond van een webpagina, maar die afneelding moet in verschillende groottes mooi zichtbaar zijn. De kunst is dan een figuur te maken dat naadloos op zichzelf aansluit wanneer je het horizontaal en verticaal herhaalt.

Ik heb ontdekt dat je met behulp van Google Tekeningen dat vrij makkelijk kunt doen!
Waar je voor moet zorgen is dat de figuren die over de rand van de tekening gaan op de juiste plek herhaald worden.

In bijgaande screencast laat ik je zien hoe ik het gedaan heb. Het voordeel is dat je de (achtergrond)kleuren heel makkelijk kunt aanpassen.

Leren programmeren met een ventilator

Af en toe kan ik de verleiding niet weerstaan om wat gadgets te bestellen bij DX.com in China. Dus vorige week vrijdag onder andere een programmeerbare ventilator besteld en die kwam vandaag al binnen! Onvoorstelbaar dat ze zoiets voor € 6,07 kunnen maken én verzenden.
De op mini-cd meegeleverde software is duidelijk, dus je hebt geen handleiding nodig om snel aan de slag te gaan. In de ventilator zitten 11 kleine LEDjes die afzonderlijk te programmeren zijn. Op een regel kun je 20 karakters plaatsen en je hebt in totaal 9 regels die je kunt vullen met tekst of zelf bedachte figuren.

Via een usb kabeltje kun je het bedachte schema uploaden naar de fan. Daarna kun je hem loskoppelen en gewoon op een USB voeding aansluiten. Met een kleine schakelaar zet je hem aan en laten de lampjes zien wat je bedacht hebt.
Wat lijkt me dit leuk om kinderen te laten doen! Bij gebrek aan kinderen om me heen speel ik er zelf nu maar wat mee... ;-)

Bekijk ook het filmpje dat ik ervan gemaakt heb:

08 september 2015

Scalable Vector Graphics zijn Cool!


Het feit dat het nieuwe logo van Google gemaakt is met behulp van Scalable Vector Graphics triggerde mij zo dat ik daar de afgelopen avonden lekker zoet mee ben geweest. Open dit plaatje maar even in een nieuw venster en kijk dan naar de paginabron. Dan zie je dat het logo gewoon is opgebouwd uit een soort van XML code. Wanneer je die code kopieert naar deze pagina kan je er mee gaan spelen. Zo ben ik begonnen en heb in een paar avonden veel bijgeleerd over de mogelijkheden van SVG en het is me duidelijk geworden dat daar echt heel veel mee mogelijk is! Daarbij heb ik veel gehad aan de informatie die ik hier vond.

Natuurlijk heb ik ook een poging gedaan een eigen logo te ontwerpen, maar dit is nog slechts "Spielerei". Het mooie is dat je deze afbeeldingen net zo groot of klein kan weergeven als je wilt, de kwaliteit blijft hetzelfde. Natuurlijk is dit niet geschikt voor foto's, maar voor logo's lijkt het me ideaal. Het is niet voor niets dat Google hier nu ook voor gekozen heeft.

Wil je zelf ook wat oefenen met SVG?

20 augustus 2015

Van namen naar tabbladen

Wil je je leerlingen leren samen te werken, laat ze dan eens allemaal tegelijk in dezelfde Google Sheet werken, maar dan wel op hun eigen tabblad!
Zo'n sheet maak je heel makkelijk aan met behulp van dit script. Op blad 1 kopieer je de namen van de leerlingen voor wie je een eigen blad wilt maken. Op blad 2 maak je een template zoals je wilt. Daarna klik je op de knop in blad 1 en voilà:
Per naam wordt er apart werkblad in je sheet aangemaakt, gevuld met jouw voorgedefinieerde template!
Deel nu de url met je leerlingen en vraag ze hun eigen template in te vullen.

Bekijk de screencast.

16 augustus 2015

Belonen #blimageNL

Tsja, ik ontkom er niet aan. Frans Droog daagde ook mij uit om mee te doen aan zijn #blimageNL project met bijgaande foto. Wie ben ik dan om "NEE" te zeggen? Als ik ergens niet goed in ben dan is dat schrijven op commando. Vraag me dus nooit voor een column of dat soort zaken, want bij het idee alleen krijg ik meestal gelijk een writer's block.

Gelukkig geeft de foto waarmee Frans me uitdaagde toch de nodige aanknopingspunten. Want wat we zien is een hond die met veel plezier iets doet dat hij geleerd heeft! Hoe heeft de baas het beestje zover gekregen? Als hondenbezitter weet ik het antwoord wel: nooit afstraffen als er iets fout gaat maar flink belonen iedere keer als iets lukt! Een hondenbezitter herken je aan de broekzak, want daar zitten altijd wat brokjes in:-) En nee, het is niet zielig om een dier allerlei "kunstjes" te leren. Ze voelen zich uitgedaagd en vinden het juist leuk om voor hun baas te werken, want zo zien ze het!

Nu wil ik niet beweren dat vanaf nu iedere leerkracht de broekzak maar vol moet stoppen met spekkies en trekdroppen, maar een beloning kan ook bestaan uit een leuk filmpje op het bord, een goede mop, wat minder huiswerk of letterlijk een schouderklopje! Tussen afstraffen en belonen zit natuurlijk nog het gebied van corrigeren, lekker bot of heel subtiel...
Wat stop jij extra in je broekzak of tas als je morgen weer naar school gaat?
De bedoeling van #blimageNL is dat ik nu een foto plaats waarmee ik de volgende blogger uitdaag. Ik noem geen namen, te bang als ik ben dat hij/zij weigert aan mijn verzoek te voldoen. Maar word jij geïnspireerd door de foto hieronder, schrijf er dan een mooi verhaal bij en geef de link door naar Frans!


13 augustus 2015

Maak een Dropbox in je Google Drive

Je wilt je leerlingen digitaal werk laten inleveren, maar dat niet allemaal in je mailbox ontvangen? Dan kun je er via een webformulier voor zorgen dat ze het direct bij jou in een Google Drive map plaatsen!

Leerlingen vullen in het webformulier naam en e-mail adres in, kiezen een bestand en klikken op Uploaden. Ze hoeven geen Google account te hebben of in te loggen!

Maak een kopie van dit script.
Make a copy of the English version.
Het script bevat 2 bestanden en in beide zul je een paar zaken willen aanpassen. In het bestand server.js kun je de naam van de map aangeven waarin je de bestanden geplaatst wilt hebben.  De code in dat bestand zorgt er ook voor dat jij zelf en de verzender allebei een mailtje ontvangen. Het bestand form.html bevat de lay-out van het webformulier en ook daar kun je de teksten en eventueel de link naar een ander plaatje aanpassen. Bekijk ook de screencast!

11 augustus 2015

Snel willekeurige groepjes maken

Een nieuw schooljaar met nieuwe klassen vol leerlingen die je waarschijnlijk regelmatig in willekeurige kleine groepjes van 2, 3 of meer deelnemers wilt kunnen opdelen. Dat gaat heel makkelijk met behulp van flippity.net en Google Sheets.

Maak een kopie van dit template en geef die een andere naam. Vervang de namen door die van je leerlingen. Geef het werkblad tenslotte de naam van de klas of groep.
Publiceer je spreadsheet en kopieer de link. Plak de link in het tweede blad in cel A3. Daarna krijg je in cel A6 de link aangeboden naar je eigen Flippity pagina.
Je kunt later naar believen namen weghalen of toevoegen. Even je Flippity pagina verversen en klaar ben je! De url kun je delen met collega's en je leerlingen zodat ook zij zelf groepjes kunnen samenstellen.
In de screencast hieronder laat ik zien hoe het werkt.

13 juli 2015

Een script als kopieermachine in Google Drive

Als er iemand is waar ik echt veel ideeën vandaan haal, dan is het wel Alice Keeler!
Nu heeft ze weer een mooi script beschikbaar gesteld waarmee je makkelijk bestanden in je Google Drive heel vaak kunt kopiëren. Dat kan van pas komen als je voor al je leerlingen bijvoorbeeld een apart document wilt hebben, of bijvoorbeeld een badge. Na het kopiëren hoef je dan nog maar een paar dingen aan te passen. Ik heb het script wat bewerkt en uitgebreid zodat je de bestanden ook een naam kunt geven met oplopende nummering.

Maak een kopie van dit script en volg de aanwijzingen. Nadat je het script geautoriseerd hebt klik je op: Uitvoeren en het gekozen bestand zal net zo vaak gekopieerd worden als jij hebt aangegeven. Je kunt hetzelfde script blijven gebruiken voor andere bestanden. Autoriseren is dan niet meer nodig. Vergeet niet om op te slaan als je gegevens hebt aangepast.

Bloggen op Dé Onderwijsdagen

Dé Onderwijsdagen 2015 worden gehouden op 9, 10 en 11 november 2015 in het World Trade Center in Rotterdam en bieden inzicht in de trends en ontwikkelingen op het gebied van ict in het onderwijs. Het congres is bedoeld voor beleidsmakers, managers, bestuurders en andere professionals binnen onderwijsinstellingen die de verbinding leggen tussen onderwijs en ict. De organisatie van Dé Onderwijsdagen 2015 is in handen van SURF en Kennisnet.
Het thema van de conferentie is dit jaar:
Onderwijs op maat
Speciaal aanbod voor Edubloggers
Nu heb ik van de organisatie van Dé Onderwijsdagen een mooi aanbod gekregen:
ik mag namelijk twaalf toegangskaarten verdelen, omdat edubloggers ook dit jaar meer dan welkom zijn tijdens Dé Onderwijsdagen. Die kaarten ga ik verdelen via een loting, waarbij ik rekening houd met het aantal dagen, zodat er zowel tijdens de pre-conferentie als tijdens de twee congresdagen geblogd kan worden. Het bijwonen van de pre-conferentie staat de deelname aan het Edubloggersdiner niet in de weg, omdat op maandag 9 november alle sessies in de middag worden gegeven.

12 juli 2015

Yet Another Mail Merge voor Gmail

Ruim 2 jaar geleden schreef ik over een script waarmee je heel makkelijk een gepersonaliseerd mailtje naar meerdere personen kunt versturen. Het script is inmiddels veranderd in een Add-on en heeft meer functionaliteit gekregen. Het gebruik is nog steeds even gemakkelijk. Installeer de Add-on voor Google Sheets. Vanaf dat moment kun je de Add-on in al je sheets gebruiken. Componeer het mailtje zoals je dat verzenden wilt naar meerdere mensen en bewaar het als concept. In de aanhef zet je bijvoorbeeld: Beste <<Voornaam>>,

06 juli 2015

Hoe vaak is de enquête al ingevuld?

Regelmatig krijg ik vragen over Google Sheets, in de hoop dat ik het antwoord weet en soms is dat ook zo.
"Willem, we hebben via Google Forms een enquête uitgezet onder onze studenten en we willen op de website laten zien hoe vaak deze al is ingevuld, kan dat?"
Kijk, dat is een vraag waar anderen wellicht ook graag een antwoord op hebben, dus ben ik op zoek gegaan en heb een oplossing gevonden.
Met behulp van de formule COUNTA() kun je achterhalen hoeveel cellen in een kolom gevuld zijn. Als je dat getal afzet tegen het totaal van verstuurde enquêtes heb je alleen nog maar een formule nodig om het percentage uit te rekenen. Dit heb ik in een tweede blad gezet en dat blad kan ik daarna publiceren via een link of met iFrame embedden op een website. Klaar is Kees! Bekijk de screencast.