23 november 2015

Chromebook geheugen uitbreiden

Sinterklaas knutseltip (5 minuten)

Onlangs lag er zo maar een verrassing in m'n postvakje: een 16 GB usb geheugenstick in de vorm van een creditcard. Het creditcard formaat is natuurlijk om het ding niet zo snel kwijt te raken, want de stick zelf is zo klein dat wanneer je hem in een usb slot steekt je er hem haast niet meer uit krijgt!
Dus heb ik een paperclip zo verbogen dat ik hem in de gaatjes van de losgewrikte stick kon plaatsen.
En zo dient het geschenk nu als geheugenuitbreiding van mijn Chromebook!
Zie het beeldverslag hieronder:

19 november 2015

Magere score, maar prima resultaten

Het gebeurt me gelukkig niet vaak, maar gisteren overkwam me het dan toch een keer: Wat had moeten beginnen als een knallende presentatie ging de mist in door aansluitproblemen met de beamer. En dat voor een publiek van ruim 300 (deels ICT) docenten!
Natuurlijk hadden we het ruim voor tijd uitgeprobeerd en toen ging het goed, al was de kwaliteit op 4 x 3 met een resolutie van 800 x 600 bar slecht. Toen er van laptop gewisseld moest worden deed de beamer het niet. Dus snel een herstart en gauw naar Powerpoint, maar ja, dan raak je toch je concentratie kwijt. Dus in plaats van uitvoer naar gekloonde schermen startte ik op met uitgebreid bureaublad met als gevolg een heel slecht soort vierkant beeld en een filmpje dat niet wilde afspelen. Felle toneellampen en een zaal die zich steeds meer gaat amuseren. En ik die zich altijd ergert aan presentaties van anderen waarbij filmpjes niet werken...

15 november 2015

Social Share, een nieuwe add-on voor Powerpoint

Eind vorige week is er een nieuwe add-on uitgebracht voor Powerpoint met de toepasselijke naam Social Share.
Met Social Share kun je jouw Powerpoint presentatie heel makkelijk en snel delen via Facebook en/of Twitter. Het komt uit de stal van The Garage, die veel meer mooie apps maakt voor Microsoft. Grappig is dat de medewerkers van de stand van Microsoft-NL op Dé Onderwijsdagen nog van niets wisten toen ik ze ernaar vroeg:-)

Je kunt de add-on hier downloaden en na installatie heb je er gewoon een paar knoppen bij in je menubalk. Daarna is het een kwestie van je account(s) autoriseren en het werkt. Bij Facebook kun je de hele presentatie delen en voor Twitter moet je een screenshot maken, waarbij je kunt aanvinken of er ook een link naar de presentatie moet gaan. Die presentatie wordt dan in een aparte map gezet op je OneDrive. Wat me opvalt is dat de presentatie er online niet precies hetzelfde uitziet als lokaal.

Wat ik vreemd vind is dat voor het delen niet docs.com gebruikt wordt, want dat platform is daar juist voor bedoeld! Grote kans dat docs.com in een andere garage wordt uitgewerkt...

Suggesties doen en stemmen via up^oter

Geweldig dat er toch iedere keer weer nieuwe simpele en makkelijke tooltjes bedacht worden die je heel snel op allerlei manieren kunt toepassen.
Zo liep ik gisteren aan tegen up^oter (spreek uit als upvoter).

Daarmee zet je heel snel een vraag online waar mensen een antwoord op kunnen geven. Vervolgens kan er op die antwoorden gestemd worden en jij kunt bepalen hoeveel stemmen iedere deelnemers mag uitbrengen. Mooi als je met een groep een keuze moet maken uit een aantal alternatieven!

Je kunt de werking uittesten via deze vraag:
Wat vind/vond jij het leukste vak op school?
Heb je een ander antwoord dan er al staat? Dan kun je die heel makkelijk toevoegen! Je kunt net zoveel suggesties aandragen als je wilt. Als eigenaar van de vraag kun je bepaalde antwoorden verwijderen. Dat is ook de reden dat je een account moet aanmaken als je een vraag online wilt zetten. Om antwoorden en suggesties te geven hoef je niet in te loggen. Zo is deze tool dus heel makkelijk en snel in te zetten!

Als toegift nog een leuke:
Op welke locatie wil jij Dé Onderwijsdagen 2016?

Helaas krijg je geen seintje als er een antwoord binnenkomt. Je moet zelf dus wel af en toe even kijken hoe het zit met de reacties.

14 november 2015

Mini Laser Carver

Twee weken geleden besteld bij DX.com in China en deze week al in huis: een Mini Laser Carver!
Bij de beschrijving staat DIY, maar de graveermachine wordt kant en klaar geleverd. Je hoeft hem dus niet eerst te monteren. Levering is compleet met software (op een micro SD-kaartje), usb kabeltjes en beschermende bril.
De gebruiksaanwijzing is summier, maar meer heb je ook niet nodig om aan de slag te gaan, want de software spreekt voor zich. Je sleept een plaatje naar het programma dat gelijk wordt aangepast naar een zwart-wit afbeelding. Die stuur je naar de carver waar je een stukje hout, MDF, plastic of karton opgelegd hebt. Met de knoppen kun je de exacte plek bepalen waar je de afbeelding gegraveerd wilt hebben en klik je op Start. Het afstellen van de juiste hoogte voor de laser is een kwestie van uitproberen heb ik gemerkt.

12 november 2015

Terugblik op Dé Onderwijsdagen 2015

Zo, we hebben ze weer achter de rug:
Dé Onderwijsdagen 2015!
Dit jaar ben ik er maar liefst drie dagen geweest en ik moet zeggen dat ik me geen minuut verveeld heb. Een mooi uitgebalanceerd programma, zeker op de maandag en de dinsdag. De woensdag vond ik wel een hoog Kennisnet gehalte hebben, maar misschien was dat ook juist de bedoeling van de programmacommissie.

Was dat nu nodig, drie dagen? Ik weet het niet en denk dat het op een andere locatie ook wel in twee dagen geperst had kunnen worden. Kijk je echter naar de deelnemersaantallen, dan had iedere dag "bestaansrecht". Naast een prima aanbod aan workshops/presentaties was er ook voldoende gelegenheid om de beursvloer te bezoeken en te netwerken.

10 november 2015

Invulling geven aan onderwijs op maat

Wat slim van de organisatie van Dé Onderwijsdagen: Net binnen krijgen alle deelnemers een persoonlijk mailtje met een link naar het boekje:
Invulling geven aan onderwijs op maat. 10 good practices uit mbo, hbo en wo

Veel instellingen willen hun onderwijs meer op maat aanbieden door niet langer het curriculum, maar de student centraal te stellen. Maar hoe ziet dat er uit? En welke rol kan ICT hierin spelen?
In de aanloop naar Dé Onderwijsdagen 2015, met als thema Onderwijs op maat, sprak SURFnet met een aantal pioniers uit het mbo, hbo en wo die hun onderwijs al op de schop hebben genomen. In het boekje hebben we hun 10 uiteenlopende good practices beschreven. Op basis van die good practices doen we een aanzet voor nadere invulling van het begrip onderwijs op maat.
SURFnet wil de zoektocht naar die invulling graag voortzetten. Daar beginnen we vandaag mee­ - samen met u. Binnen hetinnovatieprogramma Onderwijs op maat gaan we hier de komende jaren mee verder.
Heeft u ook een goed voorbeeld van onderwijs op maat? Wilt u uw ideeën met ons delen? Dan horen we graag van u! Stuur een e-mail naaronderwijsopmaat@surfnet.nl.

06 november 2015

Mijn Google Chromebook

Zoals beloofd hier een blogpost over mijn Google Chromebook. Ik realiseer me dat ik daar nog niet één keer over geschreven heb, dus dat wordt hoog tijd!
Ik heb mijn Samsung Chromebook (serie 3) sinds eind mei, tweedehands gekocht op Marktplaats voor € 120,00. Ik wilde er niet teveel in investeren, omdat ik toen nog geen idee had of het me wel zou bevallen en ik eigenlijk al computers genoeg in huis heb. Sindsdien is het ding vrijwel dagelijks in gebruik en niet alleen door mezelf. Omdat je heel makkelijk van account kunt wisselen wordt het apparaat regelmatig door vier verschillende personen gebruikt!

Je leest vaak dat je een Chromebook eigenlijk alleen maar kunt gebruiken als je verbinding hebt met internet EN DAT IS ECHT DE GROOTSTE ONZIN DIE ER BESTAAT!
Mocht je iemand dat weer eens horen zeggen, verwijs hem of haar dan alsjeblieft naar dit bericht. Hieronder mijn verhaal dat ik al een tijdje (ook lokaal) op mijn Chromebook had staan:

Laat zien wat je leerlingen maken met Formative

Gisteren mocht ik een inspiratiesessie verzorgen voor de klankbordgroep digitalisering leermiddelen van het ECM (Expertisecentrum meubel). Mij werd gevraagd er vooral een interactieve sessie van te maken.
Gelukkig hadden vrijwel alle aanwezigen een device bij zich, dus hoefde ik niet over te schakelen naar plan B.

Ik begin meestal met TodaysMeet want zo kan ik makkelijk bepalen wie meedoet en wie niet. Daarna werd het pas echt interactief! Ik liet de groep eerst even een foto zien van de Rietveld stoel en vroeg hen toen naar goformative.com/join te gaan en een code in te vullen. Zo kregen ze op hun smartphone, tablet of notebook de opdracht te zien:
Teken de Rietveld stoel
Groot was de verrassing toen ze na wat krabbelen opkeken naar mijn scherm, want daar kwamen live alle tekeningen in beeld!
Formative is een prachtig voorbeeld van hoe je een les aantrekkelijker en interactiever kunt maken waarbij je het werk van leerlingen heel makkelijk kunt bespreken, beoordelen en van commentaar kunt voorzien. Naast tekeningen kun je natuurlijk ook open en gesloten vragen voorschotelen aan de groep. Echt een tool om eens uit te proberen dus!

01 november 2015

Tweets verzamelen en opslaan in Google Sheets

Amit Agarwal (aka @labnol) van Digital Inspiration heeft weer een mooie add-on voor Google Sheets uitgebracht: Twitter Archiver. Daarmee kun je op basis van allerlei zoekopdrachten tweets opslaan in een Google Sheet. Installatie wijst zichzelf en ook de autorisatie van je Twitter account werkt heel mooi direct vanuit de add-on.
In onderstaande screencast laat ik zien hoe je de add-on installeert en uitvoert.
Met de gratis versie van deze add-on kun je twee zoekopdrachten verzamelen, waarbij er ieder uur gekeken wordt of er nog nieuwe tweets zijn. Met de Premium versie wordt er ieder kwartier gekeken en kun je meer zoekopdrachten configureren.

25 oktober 2015

BoekTweePuntNul Versie 3 is uit!

Gisteren werd versie 3 van BoekTweePuntNul bij mij door de brievenbus geschoven.

Sinds de laatste versie die verscheen in 2012 is er veel veranderd op het gebied van web 2.0-tools en sociale media. Bovendien was het boek helemaal uitverkocht maarbleek er nog steeds vraag naar te zijn. Reden voor het BoekTweePuntNul-team om aan de slag te gaan met een compleet geactualiseerde editie. Daarvoor zijn eerst alle co-auteurs benaderd. Niet iedereen kon of wilde weer meedoen, maar een aantal nieuwe auteurs stond klaar om deel te nemen aan dit project. Er is kritisch naar alle onderwerpen gekeken. Zo moesten er nu natuurlijk tools in waar we in 2012 nog nooit van gehoord hadden. Andere onderwerpen moesten geactualiseerd worden.

Het heeft erin geresulteerd dat er in deze editie nu 172 actuele onderwerpen staan. Er worden maar liefst 52 nieuwe tools beschreven en er hebben 64 nieuwe auteurs meegewerkt aan de totstandkoming van deze versie!

Op social media zag ik dat sommigen zich afvroegen of een nieuwe versie nog wel zin heeft. Ik denk het zeker! Dit boek hoort wat mij betreft thuis in iedere docentenkamer en mediatheek. Ook op boekenlijsten van menige opleiding mag BoekTweePuntNul V3 zo een plekje krijgen. Tsja, alle co-auteurs staan niet meer op de omslag, so what? Wat mij betreft is het boek niet gemaakt voor de auteurs, maar voor de lezers! Natuurlijk is dat unieke gevoel dat we hadden bij de eerste uitgave een beetje verdwenen, maar hoe mooi is het dat het initiatief van destijds nog steeds bestaansrecht heeft...

Dus, als je een van de vorige versies hebt, geef die weg en koop voor jezelf de nieuwste, of andersom;-) Overigens is dit boek niet alleen geschikt voor docenten. Iedereen die geïnteresseerd is in het gebruik van social media en webtools kan hier veel aan hebben.

Mijn complimenten voor de drijvende krachten achter dit project die er met veel energie weer een mooie uitgave van hebben gemaakt!

Disclaimer:
Nee, ik heb geen aandelen en nee, Louis heeft me niet gevraagd om erover te schrijven.
En ja, van mij staat er ook een bijdrage in het boek. Waarover? Daar kom je vanzelf achter als je het boek in handen hebt!

16 oktober 2015

Superscript en subscript in Google Sheets

Superscript Subscript
⁰¹²³⁴⁵⁶⁷⁸⁹ ₀₁₂₃₄₅₆₇₈₉
°
¹
²
³
Altijd leuk, zo’n vraag via Twitter:
@trendmatcher weet jij of en zo ja hoe het mogelijk is om subscript en superscript in cellen Google Sheets te gebruiken? #kanhetnietvinden
En gelijk ook weer een uitdaging, want ik had natuurlijk geen idee!
Eerst zelf uitgeprobeerd met de sneltoetsen voor superscript (Ctrl + .) en subscript (Ctrl + ,), maar die werken alleen in Google Docs. Het antwoord leek dus te zijn: Dat kan niet.

Maar toen bedacht ik me dat je wel Unicode kunt plakken in een cel, dus ging ik toch verder kijken. En wat blijkt: Het kan wel, kijk maar!

Wat je eraan hebt?
Nou, het kan handig zijn als je dingen als HO of CO² in je tekst wilt gebruiken in een Google Sheet, maar ook op websites of in andere programma's. Dit werkt dus ook gewoon in Word!

Zo kun je in je spreadsheet ook dergelijke karakters gebruiken:
❤ ♎ ☀ ★ ☂ ♞ ☯ ☭ ☢ € ☎ ⚑ ❄ ♫ ✂

Een volledig overzicht van alle beschikbare karakters met Unicode en HTML code vind je hier.
Wil je de getallen paraat hebben om ze makkelijk te kunnen kopiëren en plakken, gebruik dan deze pagina.