17 juni 2016

De onderzoeksconferentie in 2017

Er is al zoveel geschreven over de onderzoeksconferentie van afgelopen woensdag dat ik alleen maar hoef te verwijzen naar de blogposts van de bloggers die erbij waren én zij die dankzij hen zelfs op afstand het event konden volgen en erover schrijven zoals Wilfred Rubens deed.

En ja, het was een geslaagde dag met een mooi opgebouwd programma. Wat bij mij echter blijft hangen is de vraag: Waar was het MBO?

14 juni 2016

Het 13e EDUbloggersdiner op 14 november

Maandag 7, dinsdag 8 en woensdag 9 november 2016 vinden in Rotterdam Dé Onderwijsdagen plaats. Traditiegetrouw kwamen dan op maandagavond de edubloggers bij elkaar voor hèt Edubloggersdiner.

Dé Onderwijsdagen hebben vorig jaar die traditie doorbroken door er een driedaags evenement van te maken met op de maandagavond een "diner pensant" waar ze ook heel graag edubloggers bij willen hebben. Daarom hebben wij besloten een week op te schuiven, flexibel als we zijn!

Dus ontmoeten bloggers, lezers en 'reageerders' elkaar nu op maandag 14 november in Utrecht tijdens een heerlijk diner bij pinchobar De Zwarte Vosch. Bindende factor is traditiegetrouw een gemeenschappelijke interesse in onderwijs en leren, bloggen in het bijzonder en Social Media in het algemeen.
Let wel: het diner is dus niet bedoeld voor mensen die hopen langs deze weg aan acquisitie te kunnen doen...

Meer informatie vind je binnenkort op edubloggers.nl. Aanmelden kan al via dit formulier.
De deelnemerslijst vind je hieronder en in een nieuw scherm:

12 juni 2016

Ook Facebook ondersteunt nu 360° foto's

Vrijdagavond stond er opeens een schitterende foto van Manhattan online op Facebook die meebewoog met m'n tablet. En nu dus voor iedereen beschikbaar: 360° foto's!

Natuurlijk gelijk uitgetest en het werkt naadloos wanneer je een foto uploadt vanaf bijvoorbeeld de Ricoh ThetaS.

Maak je fotospheres met je smartphone dan zul je nog wel even de exif data moeten aanpassen.

Wat ik doe is natuurlijk spielerei als je het vergelijkt met deze prachtige 360° opname van mijn vroegere buurjong Roelof de Vries van Skycap die deze prachtige foto schoot op PinkPop van Major Lazer!

De vraag is nu niet meer of Twitter volgt, maar wanneer Twitter volgt...

10 juni 2016

DIY Hologramprojector op tablet

Instructies over hoe je een hologramprojector maakt van plexiglas ben ik al diverse malen tegengekomen, maar het kan veel simpeler vertelde Pauline Maas me deze week terwijl ze haar spullen aan het uitstallen was op de SURFnet relatiedag. Pauline gebruikt daarvoor van die hardplastic transparanten die vaak als voorkant gebruikt worden wanneer je iets laat drukken bij een copyshop. Daar zijn die transparanten ook voor weinig geld te koop.

Ik realiseerde me dat de stapel jaarverslagen van mijn accountant ook allemaal zo'n cover hebben, dus ik hoefde vanmiddag de deur niet uit om mijn hologramprojector te maken.
Hier is de beschrijving die Pauline heeft gemaakt voor brugklassers.
Ik heb toch even een eigen sjabloon gemaakt en op een A4'tje uitgeprint. Als je dit met plastic vel op een snijmat legt en zorgvuldig uitsnijdt met een stanleymesje heb je nog maar één plakbandje nodig om de projector in elkaar te zetten! De andere zijden heb ik namelijk nauwkeurig gevouwen langs een metalen lineaal. Uitknippen kan natuurlijk ook, maar de kans dat de boel verschuift terwijl je bezig bent is dan wel groot.
Daarna is het een kwestie van via YouTube even een aantal filmpjes zoeken. Ik heb gezocht op hologram video en kreeg meer hits dan ik bekijken kan...

Hieronder een foto van mijn huisvlijt.

06 juni 2016

Maak Vectorafbeeldingen voor je presentaties

Uit recent onderzoek blijkt dat in het onderwijs veel gebruik wordt gemaakt van presentatiesoftware (bron), maar hoe zien die presentaties eruit? Hopelijk niet teveel platte tekst en opsommingen, maar mooie beelden...

Ik maak graag gebruik van professionele templates en schreef al eerder over de schaalbare en transparante vormen die Slides Carnival bijvoorbeeld meelevert. Maar zijn die Vectorafbeeldingen eigenlijk ook zelf te maken?

Ja dus, met behulp van Google Tekeningen!

In bijgaande screencast laat ik zien hoe het werkt.
Het is heel simpel: Je maakt wat je wilt in Google Tekeningen. Je opent een nieuwe Google Presentatie en copy/paste de tekeningen naar een slide. Daarna download je die presentatie als PowerPoint bestand en je hebt je vector graphics waar je vervolgens mee kunt doen wat je wilt!

05 juni 2016

Ik ben gepodcast

Don Zuiderman is docent ICT en Onderwijs aan de PABO Hogeschool in Utrecht. Dit schooljaar is hij begonnen met het vrijwel wekelijks maken van een podcast waarin hij mensen uit het onderwijs aan het woord laat. De podcast van Don is uitgegroeid tot een geweldige verzameling van verhalen, opgetekend uit de praktijk van alledag. Ik vind het dan ook best een eer dat ik deze week aan de beurt was om gepodcast te worden door Don.

Don had op de Hogeschool in Utrecht voor een uur een lokaal gereserveerd, maar we gingen naar het lokaal ernaast voor de akoestiek. In no time had hij daar twee microfoons, compleet met plopfilter, geïnstalleerd en aan zijn Mac gekoppeld en daar gingen we. Zonder enige verdere voorbereiding loodste hij me door het gesprek. Ik had dus geen idee wat Don me zou gaan vragen, maar dat bleek geen belemmering.

01 juni 2016

Het NOS journaal opslaan

Gisteren had het NOS journaal een aardig item over nieuwe beroepen dat ik graag wilde bewaren voor eventueel later gebruik. Overigens heb ik geen idee of dat ook mag. Ik laat hier dus zien wat er kan, niet perse wat er mag...

Ik heb het volgende gedaan:
Ik ben in Google Chrome naar deze pagina gegaan.
Klik dan met de rechtermuis ergens op de pagina en kies voor: Inspecteren.
Ga naar Resources en klik op Frames.
Open de direct daaronder liggende map en open dan de map media.
Daarin vind je de url naar de betreffende video.
Open die in een nieuw tabblad, klik met de rechtermuisknop en kies voor: Video opslaan als.
Daarna kun je het MP4 bestand verder bewerken met bijvoorbeeld Movie Maker.

In de screencast hieronder zie je hoe ik het gedaan heb.

Bloggen op de onderzoeksconferentie

Een paar weken geleden schreef ik dat Kennisnet en het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) vijf toegangskaarten beschikbaar stellen aan edubloggers die het interessant vinden de conferentie bij te wonen en erover te schrijven.
Via een formulier kon je je belangstelling kenbaar maken en daar is veelvuldig gebruik van gemaakt. Dat maakt het voor mij dan weer zuur dat ik zoveel mensen helaas teleur moet stellen.

Het goede nieuws is dat de loting ook vijf winnaars heeft aangewezen!

De volgende vijf edubloggers krijgen gratis toegang tot de onderzoeksconferentie op woensdag 15 juni:
Overigens is aanmelden voor de conferentie nog mogelijk. Klik hier voor meer informatie.

30 mei 2016

Een verzameling links delen

Wil je op een eenvoudige manier meerdere links tegelijk delen met je collega's of leerlingen, dan zijn daar verschillende mogelijkheden voor.
De meest simpele is misschien wel stich.it. Gewoon een aantal links ingeven en op een knop drukken. Helaas werkt dit (nog) niet op bijvoorbeeld smartphones.
Je kunt natuurlijk ook een Word document of Google Doc maken, daar de links inzetten en dan delen via OneDrive, Google Drive of Dropbox.

Een heel mooie manier om een verzameling links te delen is via tab.bz en dat kan op twee manieren:
  1. Met behulp van de tab packager Chrome extensie waarbij met één druk op de knop alle openstaande tabbladen worden samengevoegd in één korte url.
  2. Met de desktop versie krijg je nog meer mogelijkheden, maar dan moet je wel een (gratis) account aanmaken. Je kunt een eigen beschrijving meegeven aan de url's en er zelfs (via markdown) plaatjes aan toevoegen. Heel mooi is ook dat je een eigen naam aan de url kunt meegeven, zoals bijvoorbeeld:
    https://tab.bz/linksdelen (Probeer maar uit)
    Heel mooi is ook dat je de verzameling achteraf kunt bijwerken en aanvullen, dus mocht je nog tips hebben in dit verband, dan hoor ik ze graag!

26 mei 2016

Inspiratieboek voor het mbo: ‘Dat kan bij ons niet!’

Hoe motiveer je je studenten en hoe voorkom je uitval? Hoe verklein je de kloof van je onderwijs met het bedrijfsleven? Hoe speel je in op de snelle technologische ontwikkelingen? Hoe zorg je voor voldoende begeleide onderwijstijd wanneer studenten steeds meer online en op locatie leren?

In dit inspirerende boek dat op 15 juni verschijnt worden acht succesvolle, vernieuwende mbo-instellingen in Nederland geportretteerd. Zij laten zien hoe ze het voor elkaar hebben gekregen hun onderwijs daadwerkelijk om hun studenten heen te bouwen, om zo beter onderwijs te kunnen geven en beter aan te kunnen sluiten op de ontwikkelingen in de maatschappij.

De geportretteerde instellingen laten zien wat het betekent de student écht centraal te zetten, en welke obstakels je daarvoor moet overwinnen. Zij tonen aan dat mbo’s ook binnen de huidige regelgeving en het rendementsdenken wel degelijk succesvol kunnen vernieuwen. Tegelijkertijd maakt het boek duidelijk dat er nog veel winst te behalen valt door beter gebruik te maken van ict, bijvoorbeeld in het vergroten van de ict-deskundigheid van medewerkers.

23 mei 2016

Wetenschappelijke experimenten met je smartphone

Heb je een Android smartphone en interesse in (kinderen laten) meten en experimenteren? Dan moet je echt eens de app Science Journal installeren en uitproberen!

Science Journal is een tool waarmee je wetenschappelijke experimenten kunt uitvoeren met je smartphone. Gebruik de sensoren in de telefoon of maak verbinding met externe sensoren om te experimenteren met de wereld om je heen. Orden je ideeën in projecten, doe voorspellingen, maak notities en verzamel gegevens voor meerdere proeven. Annoteer en bestudeer daarna je resultaten.

Dit is vrijwel de letterlijke tekst bij de app in de Google Play Store, maar ik kan het nauwelijks beter zeggen. Dankzij de sensoren in je toestel kun je experimenteren met licht, geluid en beweging. Daar heb je nu echt geen dure laboratorium apparatuur meer voor nodig!

Nog niet overtuigd? Bekijk dan eerst even deze presentatie met screenshots uit de app.

22 mei 2016

Gratis templates voor mooie presentaties

Maak je regelmatig presentaties, maar ben je uitgekeken op je eigen template? Kijk dan eens bij Slides Carnival!
Daar vind je heel veel verschillende templates, onderverdeeld in de rubrieken: Formal, Inspirational, Creative, Simple, Startup, Elegant, Playful en Business.
De templates zijn direct beschikbaar voor Google Slides, maar ook te downloaden als PowerPoint model.
Ze bestaan allemaal uit een presentatie met meerdere pagina's die je verschillende mogelijkheden geven of op ideeën brengen.
Heel mooi vind ik de laatste slide met een prachtige verzameling schaalbare transparante vormen. Dit betekent dat je de grootte kunt veranderen zonder kwaliteitsverlies en dat je de lijndikte en kleur kunt aanpassen. Hieronder zie je een voorbeeld van zo'n template, met de naam Marina: