24 september 2016

Een RSS feed voor ieder label bij Blogger

Stel, je hebt al een goedlopend weblog bij Blogger en je wilt nu ook wel wat gaan podcasten, maar je hebt geen zin om daar een apart weblog voor op te zetten. Zou het dan niet mooi zijn als je gewoon een apart gedeelte van je bestaande weblog kunt inrichten voor je podcasts?
Wel, het goede nieuws is dat dat prima kan wanneer je de podcastberichten een apart label meegeeft, bijvoorbeeld: podcast.
Dankzij een slecht bekend en niet echt gedocumenteerd slimmigheidje kun je voor die tag een aparte RSS feed genereren.

Stel dat de RSS feed voor jouw weblog er zo uitziet:
http://jouwweblog.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss
En stel dat je als label podcast gebruikt voor die berichten.
Dan zal de RSS feed voor jouw podcast er zo uitzien:
http://jouwweblog.blogspot.com/feeds/posts/default/-/podcast/?alt=rss

Zo kun je dus van ieder label een aparte RSS feed genereren! Makkelijk als je verschillende onderwerpen behandelt op je weblog of diverse doelgroepen wilt bereiken.
Als je deze feed nu mooi maakt via feedburner en dan aanbiedt bij iTunes heb je mooi een aparte podcastfeed vanuit je eigen weblog!

WordPress
Maak je gebruik van WordPress dan hoeft dit allemaal niet, want WordPress genereert standaard en automatisch RSS feeds voor tags en categorieën. Blogger kent alleen maar labels en biedt deze functionaliteit helaas niet standaard, maar met bovengenoemde werkwijze lukt het toch!

Beluister dit bericht online:

De Podklas
Dit bericht is eerder geplaatst op podklas.nl, een nieuw initiatief van me en speciaal bedoeld voor iedereen die wil gaan podcasten via Blogger

Abonneer je op de Podklas afleveringen:

19 september 2016

Google Expeditions nu ook voor iPad en iPhone!

Vandaag is Google Expeditions in de App Store ook beschikbaar gekomen voor de iPhone, iPad en iPod touch. De app is ontwikkeld voor iPhone en iPad en vereist iOS 8.0 of nieuwer.
Ik heb het getest en het werkt uitstekend! Het mooie is dat je bijvoorbeeld als gids Expeditions kunt bedienen op een iPad, maar dat deelnemers, verkenners genaamd, je ook kunnen volgen met een Android smartphone. Je kunt devices van beide platformen dus gewoon door elkaar gebruiken!

De eerste expeditie die je eigenlijk moet downloaden is die door het Archeon Openluchtmuseum, want die is gewoon in het Nederlands beschikbaar en maakt daarmee de drempel om hiermee te experimenteren wel heel eenvoudig!

Google Expedities is een educatieve Virtual Realitytool waarmee docenten hun leerlingen kunnen meenemen op virtuele schoolreizen over de hele wereld. Bezoek historische locaties, zwem met haaien of zweef zelfs door de ruimte!
Google Expedities is speciaal ontwikkeld voor gebruik met een kleine groep in de klas. De docent kan als gids lesgroepen door collecties van 360°-beelden in 3D leiden en onderweg interessante dingen aanwijzen.
Als gids kun je allerlei expedities downloaden op je tablet, nu dus Android of iPad. Deelnemers downloaden op hun smartphone (IOS of  Android) ook de Expeditions app en maken verbinding met dezelfde router als waarmee jij verbonden bent. Je ziet ze dan als gids binnenkomen en kunt een expeditie starten.
Het mooie is: Je hebt hiervoor geen internet nodig! Dus als je zorgt dat je een aantal expedities hebt gedownload en je neemt een router mee naar je lokaal kun je aan de slag!

Probeer het maar eens uit zou ik zeggen...

Eerder schreef ik over Google Expeditions het volgende.

05 september 2016

Bloggen op Dé Onderwijsdagen 2016

Speciaal aanbod voor Edubloggers:
Ook dit jaar mag ik weer twaalf toegangskaarten verdelen onder edubloggers die graag naar Dé Onderwijsdagen willen. Per dag verloot ik vier kaarten, zodat er zowel tijdens de Preconferentie op maandag (inclusief Trending Dinner) als tijdens de Congresdag mbo en ho en Congresdag po en vo geblogd kan worden.

Bloggen zonder verplichtingen
Bloggen tijdens Dé Onderwijsdagen is geheel vrijblijvend, dus zonder voorwaarden vooraf. De organisatie van Dé Onderwijsdagen vindt het leuk als jullie bloggen, maar er zijn geen verplichtingen aan verbonden. Blogs over Dé Onderwijsdagen die op jullie blogs verschijnen zullen door de organisatie worden doorgezet naar de eigen kanalen.

Inschrijven voor de loting
Dus wil jij dit jaar als Edublogger aanwezig zijn bij Dé Onderwijsdagen? Maak dan je belangstelling kenbaar via dit formulier en geef aan op welke dag je wilt komen. Wie weet ben je een van de gelukkigen! Op maandag 3 oktober maak ik bekend welke Edubloggers gewonnen hebben. Je komt in aanmerking voor deze loting als je vanuit je eigen instelling geen toegangskaart krijgt. Dit omdat de organisatie ook Edubloggers die normaal gesproken niet bij Dé Onderwijsdagen aanwezig kunnen zijn de kans wil bieden deel te nemen.

29 augustus 2016

PRIJS VOOR HET BESTE ONDERWIJSBLOG 2017

Aan alle onderwijsbloggers van Nederland

Social media spelen inmiddels een grote rol in het onderwijsdebat. Met de prijs voor het beste onderwijsblog wil de Onderwijsraad de kwaliteit van het publieke debat over onderwijs via sociale media bevorderen. Voor de prijs komen in aanmerking Nederlandstalige blogposts, podcasts of vodcasts van mensen uit het onderwijsveld (leerkrachten/docenten, onderwijsbeleidsmakers, onderwijsadviseurs enzovoorts), afkomstig uit alle sectoren van het veld, vanaf het basisonderwijs tot en met het hoger onderwijs.

De prijs bestaat uit een kunstwerk van Christine van der Ree en een geldbedrag van 1.500 euro. De jury bestaat (vooralsnog) uit: Margreet van den Berg (adviseur/projectmanager ICT en onderwijs), Emmanuel Naaijkens (zelfstandig onderwijsjournalist), Richard Toes (voorzitter CvB Wartburgcollege in Rotterdam en Dordrecht). Een vierde zetel zal worden ingenomen door een lid van de Lerarenkamer, het verband van Leraren van het Jaar.

De inzendingstermijn loopt van 1 september tot en 15 oktober 2016. Begin december 2016 worden de nominaties bekendgemaakt; de bekendmaking van de winnaars vindt plaats op de middag van vrijdag 27 januari 2017, tijdens de NOT in de Utrechtse Jaarbeurs.

Nadere informatie over de criteria en de wijze van inzenden is te vinden op:
www.onderwijsjournalistiek.nl/blogprijs.

12 juli 2016

Foto's mixen? Zo doe je dat!

Gisteren kreeg ik de foto's thuisgestuurd die onlangs op mijn werk gemaakt zijn voor de website. Daarbij de melding dat ik de foto's ook zelf op social media mocht gebruiken. Fijn als je werkgever dat faciliteert!
Ik had de foto nog niet online gezet of er kwam al een creatieve variant op, gemaakt door Petra Holstein. Zij gebruikt daarvoor Adobe Photoshop Mix, als gratis app beschikbaar voor IOS en Android. Ook haar leerlingen bereiken hier heel mooie resultaten mee!

Maar toen bedacht ik me dat je hetzelfde resultaat ook kunt bereiken met behulp van PowerPoint dus heb ik daar even een screencast van gemaakt. Zo kun je je leerlingen mooie mixes laten maken van door hen zelf geschoten foto's of je houdt je familie voor de gek met wat vakantiefoto's vanaf Bali...

11 juli 2016

MY COMMENT FESTIVAL 2016


Think. Create. And post your comment.

MY COMMENT FESTIVAL 2016
Het mediawijsheid festival voor VO en MBO

My Comment Festival is een uniek mediawijsheid festival waar jongeren tussen de 14 - 17 jaar op een positieve manier zelf media maken en reflecteren op de ethische kant en artistieke waarde van media. ​De jonge mediamakers worden hierbij aangesproken op hun talent en vermogen zich te uiten en na te denken over vragen als: ​Wat vinden wij absolute do’s and dont’s? Welke codes gelden online en offline? En hoe kunnen wij onze stem laten horen? W​hat’s ​My Comment?

Beeld en Geluid en Mediawijzer.net organiseren het My Comment Festival tijdens de Week van de Mediawijsheid 2016 en richten zich op leerlingen uit het voortgezet­ en middelbaar beroepsonderwijs.

08 juli 2016

Audiobestanden op YouTube? Ja hoor, dat kan!

Je zou denken dat YouTube alleen geschikt is voor video, maar met een klein trucje kun je er ook prima audiobestanden neerzetten. Daarvoor moet je het audiobestand, bijvoorbeeld een podcast, dan even combineren met een of meer plaatjes. Dat kan met behulp van MovieMaker of iMovie.

Maar waarom zou je dit willen?
In een Google Formulier kun je een video invoegen vanaf YouTube, maar je kunt geen geluidsbestand  erin opnemen. Via deze omweg kan dat wel. Zo kun je aan een of meerdere geluidsfragmenten vragen koppelen, of je kunt een beoordeling vragen voor jouw geweldige podcast!
Klik op dit voorbeeld en laat weten wat je ervan vindt...

07 juli 2016

Een gemiste trend? De disruptieve docent!

Deze week was ik bij een presentatie van het trendrapport van Kennisnet, samengesteld door Michael van Wetering die deze sessie voor onderwijsadviseurs ook leidde. Voor een prima verslag verwijs ik graag naar het weblog van Don Zuiderman.
Natuurlijk kwam de Hype Cycle van Gardner voorbij, alsmede de SWOT analyse. Gesneden koek zou je kunnen zeggen.
Maar toen kwam Michael met de Strategic Technology Map op de proppen, een simpele matrix met vier kwadranten. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld werd deze map volgetekend met allerlei dingen waar je tegenaan loopt als je bijvoorbeeld een digitale leer- en werkruimte wilt implementeren.
En toen werd ik eerlijk gezegd toch een beetje onrustig. Want klopt dit wel, of zaten we met elkaar naar iets te kijken dat in de praktijk heel anders verloopt? En zien we niet een trend gigantisch over het hoofd?
Dus introduceer ik in bijgaande screencast een gemiste trend: de disruptieve docent!

Michael stelde een aantal keren (terecht?) dat zijn rapport niet gaat over mensen, maar over dingen, over de techniek. Maar als je naar trends kijkt, moet je dan ook niet kijken naar de mensen die die techniek gebruiken en vooral de mate waarin ze dat doen?

De disruptieve*) docent
Ik zie in mijn netwerk steeds meer docenten die volledig onafhankelijk (en zonder steun) van hun dienst ICT en/of de schoolleiding bleeding edge technologie inzetten waarbij hun leerlingen volledig buitenom datgene wat de school te bieden heeft gebruik kunnen maken van een digitale leer- en werkruimte. Het ene moment is dat Kahoot, het volgende moment Google Cardboard en daarna weer wat anders.
Is dat wenselijk en moeten we dat toejuichen? Bekeken vanuit de diensten ICT en Marketing & Communicatie wellicht niet, maar daar ga ik niet over. Ik zie het gebeuren en zie daarin ook een trend: wat kan ik mijn leerlingen bieden ondanks de beperkingen die de school mij oplegt?

Daarmee in feite dus toch een pleidooi om in het trendrapport ook de mensen op te nemen die meebewegen op de Hype Cycle en niet sec te kijken naar de techniek alleen. Het gaat erom in wiens handen je die techniek legt (of ontzegt).

Wie reageert?

QR codes genereren

Voor een project waarover ik in de loop van volgend jaar meer kan vertellen heb ik een aantal QR codes nodig. Nu zijn er diverse online QR code generatoren beschikbaar, maar die deden eigenlijk geen van alle wat ik precies wilde, dus heb ik op basis van een Google API en wat Javascript zelf een generator gemaakt waarbij ik makkelijk de grootte kan kiezen. Voorwaarde binnen dat project is dat de code makkelijk en op afstand goed is uit te lezen.

Zo'n QR code generator vertaalt gewoon de karakters die je invoert naar blokjes. Dus hoe meer tekst of hoe langer de url, des te meer blokjes je krijgt. En hoe meer blokjes, hoe lastiger het is voor een scanner om de code goed uit te lezen. Dus is het slim om de url waarvan je een QR code wilt hebben eerst in te korten met een URL shortener. Ik gebruik daarvoor altijd goo.gl.
Bijkomend voordeel is dan dat je gelijk de beschikking krijgt over statistieken. Goo.gl houdt namelijk keurig bij hoe vaak een url wordt opgeroepen. Daarnaast maakt goo.gl ook nog automatisch een QR code aan, maar die heeft een grote witte rand die ik niet wilde hebben, vandaar dat ik zelf een generator gemaakt heb.
Hieronder zie je QR codes van dezelfde url, waarbij de tweede variant eerst kleiner is gemaakt via goo.gl

04 juli 2016

Van data naar wijsheid, of creativiteit...

Gisteren kwam ik deze tweet tegen op Twitter:
We worden overspoeld door informatie, maar wat heb je er aan als je er niets mee doet..?

Toen realiseerde ik me dat ik de strip ook een keer in een andere variant had gezien, namelijk met een leuke en creatieve poezentekening erbij. Reden genoeg dus om die alsnog toe te voegen!

Daarvoor moest ik wel even op jacht naar die strip, maar met "zoeken op afbeelding" via https://images.google.com was die tekening snel gevonden!

Daarna was het nog slechts een kwestie van combineren van alles via Google Slides, maar ik heb er ook nog maar een animated gif van gemaakt met behulp van UnFREEz.

Al met al een leuke vingeroefening waar vast nog wel andere varianten op te bedenken zijn. Gek genoeg kan ik de oorspronkelijke tekenaar niet vinden en hem/haar dus ook geen credits geven. Als iemand het weet hoor ik het graag!

30 juni 2016

Kosten keuzevakken automatisch berekenen

Beste Willem,

Ik heb jouw naam gekregen van Frans ...
Ik ben gymdocent en volgend jaar gaan we de examenklassen een nieuw programma bieden. Er zijn altijd drie les-opties die leerlingen kunnen kiezen, ze moeten dus hun eigen LO-programma gaan vaststellen. Zo kunnen ze in blok 1 bijvoorbeeld kiezen uit: La Crosse, Tennis en voetbal. Aan sommige keuzes zullen kosten verbonden zijn.
Er moet een digitaal keuzeformulier komen waar eigenlijk ook gelijk een kostenplaatje uit komt rollen, af te drukken is, gelijk een soort factuur is en door ouders te ondertekenen.
De keuzes moeten dit schooljaar nog gemaakt worden, zodat de financiën met de externe partijen volgend jaar direct geregeld kunnen worden.

Snapt u mijn idee? Bestaat dat? Ik wil heel graag wat leren over de ins en outs van Google.

Tsja, zo'n uitdaging ga ik natuurlijk graag aan en in concept is het me nog gelukt ook!
Vul dit formulier maar in kijk vervolgens in je postvakje wat daar binnenkomt.

In het voorbeeld maak ik gebruik van de add-ons copyDown en formMule.
Wil je een en ander echt automatiseren, dan moet je ook vragen om het leerlingnummer en een koppeling maken met een beschikbaar adressenbestand. Je kan dan met behulp van autoCrat een PDF bestand naar de ouders/verzorgers sturen.
Tot nu toe deed de gymdocent dit allemaal op de hand. Nu gaat ze mijn formulier gebruiken!

De screencast lijkt me aardig duidelijk. Het belangrijkste rekenwerk wordt gedaan door deze formule:
=WAARDE(ALS(D2="Bootcamp";"7,50";ALS(D2="La Crosse";"7,50";"0,00")))
wil je een kopie maken van de spreadsheet, klik dan hier.
Wil je maatwerk? Dan zijn er vast mensen te vinden die hier hun geld mee verdienen;-)

28 juni 2016

Google Expeditions beschikbaar voor iedereen

In januari mocht ik op de BETTshow al kennismaken met Google Expeditions maar sinds gisteren is deze fantastische tool beschikbaar voor iedereen en natuurlijk heb ik een en ander gelijk uitgetest.
Het installeren van de app gaat eenvoudig en snel. Na het lezen van de onvermijdelijke disclaimer kun je gelijk aan de gang, waarbij je kunt kiezen uit de rol van gids of van verkenner. Sinds kort heb ik een Android tablet die ik heel goed kan gebruiken in de "gids" modus. Op m'n smartphone heb ik hetzelfde gedaan en daar gekozen voor "verkenner".

Als gids heb je nu al de keuze uit maar liefst 200 verschillende expedities, die vaak bestaan uit 5 of meer scenes. Op het moment dat je als gids de expeditie start krijg je hem ook te zien als verkenner. Die verkenner kan kiezen uit normale weergave of cardboard weergave en dat laatste maakt de expeditie natuurlijk veel mooier. Maar alles werkte zelfs ook nog op mijn ruim drie jaar oude Nexus 7, die ik ook als gids device kon inzetten. Het verbinden met de router is geen enkel probleem.

Ik heb een korte presentatie gemaakt die alle stappen laat zien. En verder zou ik zeggen: Ga het vooral snel uitproberen!

Vreugde en teleurstelling
Het is natuurlijk prachtig dat Google dergelijke mogelijkheden aanbiedt. Het enige dat nu nog wel mist is de mogelijkheid om zelf expedities aan te maken. Google zegt daar helaas nog niets over, al werd dat afgelopen winter wel aangekondigd. Het lijkt me echt geweldig om zelf expedities te kunnen samenstellen. Technisch kan het zonder meer, dus is het vooral een kwestie van geduld hebben. De teksten bij de expedities zijn nu allemaal in het Engels, maar met een beetje voorbereiding kom je daar als docent wel uit.