29 januari 2016

Snel een dropdownmenu in Google Forms vullen

Vandaag ontving ik de volgende vraag:
"Vraag: is het mogelijk om in een Google formulier al van te voren de namen van de leerlingen als bestand in te voeren? Dus om niet alle namen er persoonlijk eerst in te zetten, maar een excelbestand met namen (bulk) in te voeren.
We willen graag een formulier waarin de leerling zijn eigen naam via een dropdownmenu kan opzoeken. Zo denken we zicht te hebben op wie uit een grote groep leerlingen wel of niet het formulier heeft ingevuld."
Gezien de vraagstelling ga ik ervan uit dat de vraagsteller echt één voor één alle namen in Google Forms zit in te typen en dat is natuurlijk niet nodig!

Oplossing:
Alle namen (uit de Excel- of Google Sheets kolom) kopiëren, op het eerste veld van de vraag in Forms gaan staan, plakken en klaar is Joost!
Zeker als het gaat om een formulier dat maar één keer gebruikt wordt is dit de snelste methode. Maar het kan nog mooier en die optie is interessant als je het formulier vaker gebruikt. Maak dan gebruik van de add-on FormRanger. Daarmee wordt de lijst met opties dynamisch gevuld en bijgewerkt op het moment dat er mutaties zijn in het bronbestand!
De screencast laat zien hoe het werkt.

25 januari 2016

Leren programmeren zonder computer

Om te leren programmeren heb je niet meteen een computer nodig. Afgelopen week mocht ik dat met eigen ogen aanschouwen toen ik langs de Prowise stand op de BETTshow liep en Pauline Maas, bedenker van CodeWise, het spel zag spelen met een groepje toevallig langslopende kinderen.
Nee echt, dit was niet geënsceneerd! De begeleidende docent zei op een gegeven moment dat hij eigenlijk een trein moest halen, maar de kinderen hoorden hem niet, zo gingen ze op in het door Pauline bedachte spel. Bekijk vooral even het filmpje! Ik vond het schitterend om te mogen vastleggen.

24 januari 2016

The Dutch School op de BETTshow

Wat ik ook nog even wil noemen op mijn weblog is The Dutch School.
Dat was de naam voor best een grote "Holland Lounge" op de BETTshow waar meer dan 10 Nederlandse start-ups zich konden presenteren.

Dit is mogelijk gemaakt door de Nederlandse ambassade in Londen. Voor de bedrijfjes zelf zou zo'n stand onbetaalbaar zijn geweest. Ik heb met een aantal ervan gesproken en hoorde dat ze over belangstelling niet te klagen hadden. Behalve dat hadden ze heerlijke koffie, dus liep ik wat vaker langs;-)
Hoe dan ook een prima en mooi oranje initiatief van onze ambassade in Londen, waarvoor hulde!

Tip voor de volgende keer:
Jullie hebben veel energie gestoken in een mooi Engelstalig foldertje. Jullie hebben zelfs gedacht aan een Twitter account. Maar waar vind ik nu online welke start-ups er allemaal meededen? Moet ik dat nu echt gaan overtikken uit de folder, nee toch?
Dus zet bij het Twitteraccount op z'n minst een link naar minimaal één pagina waar ik alle namen terug kan vinden! Nu moet ik het allemaal op de hand doen. Hieronder dus alle deelnemende start-ups:

De BBC Micro Bit

Ik ga niet eens een poging doen iets te schrijven over de BBC Micro Bit, want her en der is daar al zoveel informatie over te vinden, maar aan de andere kant mág hij gewoon niet onvermeld blijven hier omdat dit natuurlijk heel groot gaat worden.

Stel je voor dat er maar liefst één miljoen van die dingen uitgedeeld gaan worden aan scholieren het komend jaar in Groot Brittannië!
De ruimte die ervoor gereserveerd was op de BETTshow was dan ook indrukwekkend.

Graag verwijs ik naar de Quicknote van Pierre Gorissen en natuurlijk naar de website van de BBC Micro Bit. Op die website kan je gelijk beginnen met coderen, bijvoorbeeld met de Microsoft Block Editor, die me trouwens heel erg doet denken aan Blockly van Google.

Heb je geen zin om alles door te lezen? Bekijk dan op z'n minst even deze video die je binnen acht minuten bijpraat over de mogelijkheden van de BBC Micro Bit.

Lego Mindstorms hands-on sessie Parklands College

Afgelopen dinsdag mocht ik deelnemen aan de Apple Education Leadership Summit 2016 in Londen. Ik ga daar verder weinig van zeggen, want de plenaire sessies hadden een wel heel erg hoog "wij van WC eend" gehalte. Daarnaast kon je ook intekenen op break-out sessies en een daarvan was:
Think Like a Coder
"Trying to integrate computer science into your school’s curriculum? Stumped by algorithmic solutions and a wave of digital vocabulary? This workshop will explore, from a learner’s and a teacher’s point of view, how to develop students’ computational thinking. Experience the work already being carried out by students and have a go for yourself."
Bij binnenkomst bleek de ruimte gevuld met hoge tafels met daarop kleurige plattegronden en een heleboel iPads en Mindstorms. We kregen een opdracht en een heel klein beetje uitleg en mochten daarna gelijk zelf aan de slag om die opdracht uit te voeren. Een aantal leerlingen van Parklands College uit Zuid-Afrika liep rond om waar nodig aanwijzingen te geven. In 10 minuten tijd lukte het de meesten om de gegeven opdracht uit te voeren! Daarna vertelden de leerlingen op welke manier dit wordt ingezet in hun onderwijs. Een heel aanstekelijk verhaal. Als ik kijk naar het Twitteraccount van de school doen ze daar meer leuke dingen! Zou dat voor alle scholen in Zuid-Afrika opgaan? Helaas kwam ik daar niet op het idee om die vraag te stellen... Het filmpje geeft een aardige impressie.

Lekker stevig Chromebook

Natuurlijk lieten Toshiba, Acer, Dell en HP op de BETTshow ook hun Chromebooks zien.

Bij HP bekeek ik net het nieuwste model toen hij voor mijn neus werd weggehaald door een medewerker die zei:
pak je camera
Hij telde af en liet het Chromebook vallen. Natuurlijk deed hij het nog keurig na de val. Het betreft het allernieuwste model, de Chromebook 11 G4 Education Edition, die net deze week werd gepresenteerd. Het heeft rubberen randen, waardoor het tegen een stootje kan. Bij Emerce lees je er meer over. Lees verder voor de opname.

Leren programmeren met Blockly

Als je iets veel zag op de BETTshow 2016 dan waren het wel robots. Natuurlijk veel Lego Mindstorms, maar toch andere, zoals de Sphero, de Dash and Dot en de Ozobot.
Leuk om naar te kijken natuurlijk, maar nog mooier als je ze zelf kunt programmeren en aansturen. Ik kwam erachter dat dat in alle gevallen kan met behulp van Blockly.

Blockly
Blockly is een open source, dus gratis beschikbaar en vrij te gebruiken project van Google. Het lijkt zeker op Scratch. Blockly draait in een webbrowser en je kunt er met behulp van blokken programma's mee maken waar je bovengenoemde robots mee kunt aansturen. Heb je geen robot? Geen probleem, want je kunt Blockly ook gewoon in een browser gebruiken en er allerlei dingen mee maken. Probeer deze spelletjes maar eens, of laat (je) kinderen er kennis mee maken. Of bekijk deze demos.

Showcase
Als je kijkt naar deze showcase, dan zie je waarvoor Blockly allemaal gebruikt wordt! Eentje die niet in de lijst staat, maar wel heel leuk is, is Pencil Code Gym. Daar is het bijvoorbeeld ook mogelijk om met behulp van Blockly een compleet interactief verhaal te schrijven.
Wellicht dat je leerlingen het vak Nederlands zo wel leuk gaan vinden!
Ook scriptr; werkt met behulp van Blockly. De daarmee gegenereerde code kun je weer loslaten op een Raspberry Pi of Arduino.

Ik zag op Twitter dat sommige mensen omgevingen als Blockly en Sratch laatdunkend afdoen als het een beetje schuiven met blokjes. Niets is minder waar! Met verstand van zaken kun je het zo ingewikkeld maken als je wilt en dat verstand van zaken bouw je op door hier spelenderwijs mee aan de slag te gaan. Het zijn dezelfde mensen die de complottheorie aanhangen dat leren programmeren (door kinderen) niets anders is dan een geheime lobby van de grootmachten Microsoft, Apple en Google om maar zoveel mogelijk computers te verkopen. Die discussie ga ik niet eens meer aan...

23 januari 2016

Nederlandse twitteraars over de BETTshow2016

Ik heb een tooltje waarmee ik op een simpele manier kan achterhalen wie in welke taal iets getwitterd heeft en daar een bepaalde hashtag bij heeft gebruikt.

Zo hebben onderstaande twitteraars de afgelopen week gebruik gemaakt van de hashtag #bett2016.

Het zijn er in totaal 151. Zij hoeven natuurlijk niet allemaal in Londen te zijn geweest, maar de meeste wel als ik naar de tweets kijk. Ook mis ik twitteraars van wie ik weet dat ze er wel waren. Die hebben blijkbaar de hashtag niet gebruikt...

22 januari 2016

iPadBand steelt de show

Op conferenties in Nederland zijn het vaak lenige studenten van een dansopleiding die begeleid door harde muziek en special effects met een knallende show wat extra cachet geven aan het verdere programma. Op de BETTshow in Londen hadden ze daar een band voor ingehuurd:
de iPadBand

Je moet echt even de foto's en filmpjes bekijken om te zien dat het zo dus ook kan!
Eerlijk gezegd was het gewoon aandoenlijk om te zien met hoeveel overtuiging ieder bandlid bijdroeg aan de show. Wat moet dit een leuke manier zijn om met Garageband bezig te zijn!

Cardboard apps straks met spatial audio!

Eerlijk gezegd had ik verwacht op de BETTshow veel meer toepassingen te zien die gebruikmaken van Virtual Reality, maar misschien is het daar net nog wat te vroeg voor.
Ruim een week geleden werd bekend dat Google Spatial Audio beschikbaar maakt voor de Cardboard SDK.

Spatial Audio betekent dat de ervaring met een Cardboard veel levensechter wordt. Je hoort dan uit welke richting geluid komt en als je je naar de geluidsbron keert wordt het geluid dus harder. Tot nu toe waren die effecten voorbehouden aan bijvoorbeeld de Oculus Rift, die natuurlijk in een heel ander prijssegment zit.
Heb je een Cardboard? Dan kun je het effect zelf al ervaren via een voorbeeld app voor Android. Je kunt een telefoon, een gitaar, een klok en een vogel aanklikken en ze apart of tegelijk geluid laten maken.
Stel je voor dat dit later gekoppeld gaat worden aan Expeditions...
Echt, we gaan dit jaar heel mooie dingen zien en horen!
Bron: BuzzFeed

Google Expeditions nader bekeken

Op het brede podium van de BETTshow 2016 werd woensdag Google Expeditions getoond aan een groot publiek. Helaas kon ik daar niet bij zijn, maar Pierre Gorissen heeft er een prima verslag van geschreven en een filmpje gemaakt. Lees dus vooral zijn bijdrage!

Gisteren bij de Google stand ontmoette ik Gráinne Phelan die ik nog ken van de GTA training. Zij drukte mij een kaartje in handen voor een speciale Expeditions sessie in een ruimte elders in het grote Excel gebouw. Daar mochten we in klein gezelschap zelf kennis maken met de mogelijkheden van Expeditions, waarbij we op excursie werden meegenomen door een Googler uit Zweden.

Benodigdheden:

  • Een Android tablet voor de docent met de (gratis) Expeditions app
  • Net zoveel smartphones en Google Cardboards als er deelnemers zijn (max. 50) met app
  • Een router

Dat is alles: Er is namelijk geen internetverbinding nodig voor alle deelnemers om met Expeditions te werken!

16 januari 2016

Chromebook en externe webcam als documentencamera

Ik kreeg de vraag of het mogelijk is om een externe webcam aan te sluiten op een Chromebook.
Ja hoor, dat kan, meer zelfs!
En met behulp van de gratis Chrome app IPEVO Presenter kun je zo'n webcam dan heel mooi inzetten als documentencamera. De app heeft veel mogelijkheden, zoals traploos roteren, horizontaal en verticaal spiegelen, inzoomen en snapshots maken. De app werkt ook offline en als je meer camera's aansluit kun je daar heel makkelijk tussen switchen.

In deze screencast laat ik zien hoe het werkt. De kwaliteit is minder dan je van me gewend bent, maar dat komt omdat ik deze heb opgenomen met behulp van Snagit op mijn MacChromebook. Ik had daar maar liefst 3 webcams op aangesloten en kon niet kiezen welke microfoon gebruikt moest worden.