26 maart 2015

Op verzoek automatisch een mailtje met bijlage versturen

Stel, je hebt een mooie les of handleiding gemaakt die je best wilt delen, maar je wilt graag weten met wie. Wat je kunt doen is mensen vragen je een mailtje te sturen zodat jij ze de les toe kunt sturen.

Maar wat nu als het een succes wordt en je tientallen verzoeken krijgt? Iedere keer weer datzelfde mailtje opstellen? Nee hoor, dat kan simpeler, tenminste met Gmail!

Via Gmail Labs schakel je Standaardantwoorden in en dan stel je een concept bericht op met de bijlage(n). Je geeft het bericht een Standaardantwoord naam en maakt dan een filter aan met een alias e-mail adres. Moeilijk? Niet als jij de screencast bekijkt waarin ik het demonstreer. Wil je controleren of het echt werkt? Stuur dan een mailtje naar:
trendmatcher+handleiding1@gmail.com
Je zult zien dat je per omgaande de handleiding waarin dit beschreven staat krijgt toegezonden!

Uitlenen en innemen met CheckItOut

Met behulp van de add-on CheckItOut maak je heel makkelijk en snel een formulier waarin je zaken kunt opnemen waarvan je wilt bijhouden of ze zijn uitgeleend of aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan tablets en of audio/video apparatuur op school. Je zult wat teksten willen aanpassen of vertalen, maar voor de rest wijst het zich vanzelf.

Natuurlijk kan je het formulier verder uitbreiden met e-mail adres enz. maar onderstaande screencast laat in zes minuten de basis zien.

14 maart 2015

Willekeurige namen

Als ik aan het oefenen ben met spreadsheets heb ik vaak een lijst met namen nodig, maar ik wil natuurlijk niet zo maar iemands naam daarvoor gebruiken. Dus heb ik een lijst met 100 willekeurige namen samengesteld.

Daarvoor heb ik van www.vernoeming.nl de 100 meest voorkomende achternamen, de top 50 jongensnamen en de top 50 meisjesnamen gehaald en die door elkaar gehusseld.
Iedere overeenkomst met bestaande personen berust dus echt op louter toeval!

Vind je dit handig en wil je deze lijst ook gebruiken? Dat kan, hier is de link!http://goo.gl/ZXZxqw

Leerlingnummer aanvullen met naam en klas

Als een leerling een formulier invult wil je in de spreadsheet graag meer gegevens zien dan alleen het leerlingnummer. Betekent dit dat de leerling die dan allemaal in moet vullen?
Nee natuurlijk!
Door gebruik te maken van de VLOOKUP formule in combinatie met de copyDown add-on neem je de leerling onnodig invulwerk uit handen en maak je het jezelf een stuk makkelijker.
Maak in je spreadsheet een tweede blad aan met daarin de benodigde gegevens.
Gebruik in het blad waar de reacties binnenkomen de formule =VLOOKUP en je krijgt te zien wat je hebben wilt.De screencast laat zien hoe het werkt.

11 maart 2015

Groepjes maken in Sheets en Excel

Stel je organiseert een sportdag en je wilt je leerlingen in willekeurige groepjes indelen, hoe doe je dat? Alice Keeler van Teacher Tech heeft daar een mooie tutorial voor gemaakt in Google Sheets. Ik heb de stappen die zij doorloopt even in een screencast gezet zodat je precies ziet wat er gebeurt.
Met toestemming van Alice heb ik haar tutorial ook vertaald naar het Nederlands. Als je een kopie maakt van deze sheet kun je alle stappen volgen.

Excel
Maar wat ik laat zien in Google Sheets kan natuurlijk net zo goed in Excel! Dus heb ik voor iedereen die vindt dat ik teveel bezig ben met Google Sheets ook een screencast gemaakt van dezelfde handelingen in Excel.

Willekeurig sorteren
Gegevens in een willekeurige volgorde zetten doe je heel makkelijk door in de kolom erachter random getallen te plaatsen en dan op die kolom te sorteren.
In Google Sheets gaat dat met de formule: =RAND()
In Excel gaat dat met de formule: =ASELECT()

05 maart 2015

Meer formulieren op één spreadsheet laten binnenkomen

Vandaag kwam de volgende vraag binnen via Twitter:
"Als je een formulier kopieert, komen de reacties dan ook op een andere sheet binnen?"

Het korte antwoord is: Ja!

Maar het hoeft niet. Wat niet iedereen weet is dat je er heel makkelijk voor kunt zorgen dat meer formulieren binnenkomen op één spreadsheet. Dat kan handig zijn wanneer je bepaalde informatie bij elkaar wilt houden. Kijk maar.

03 maart 2015

WhatsApp interview met Ashwin Brouwer

Op socialmediainhetmbo.nl kom ik regelmatig de mooiste ideeën tegen waar je als docent zo zelf mee aan de slag kan, of waar je je leerlingen direct mee aan het werk kunt zetten. Neem nu de WhatsApp poster, weer zo'n idee van Ashwin:
"Whatsapp is enorm populair bij onze studenten. Hoe leuk is het dan om mededelingen, een verslag of een aankondiging te maken in de stijl van een Whatsapp gesprek?"
Ashwin heeft er een mooi Powerpoint sjabloon voor gemaakt die je zo kunt downloaden en gebruiken.
Maar het bracht mij weer op het idee om het beschikbaar te maken via Google Presentaties. Daarmee krijg je namelijk ook de mogelijkheid om het gesprek te embedden op je website. Daag je leerlingen uit tot een scherpe (maar fatsoenlijke:-) dialoog of gebruik het zelf eens om iets met ze te delen. Wedden dat ze het geweldig vinden! Klik hier voor het resultaat of kijk hieronder.
Klik hier als je een kopie wilt maken om te bewerken.

26 februari 2015

Even wat tweets uitlichten

Stel je wilt rond een bepaald onderwerp een aantal tweets uitlichten op je weblog, hoe doe je dat?

Ik heb het volgende gedaan:
Ik heb van iedere tweet die ik wilde bewaren een screenshot gemaakt met m'n smartphone. Die afbeeldingen worden automatisch opgeslagen in Dropbox en komen zo ook op m'n notebook terecht. Daar zet ik ze even in een aparte directory en verklein ze in één keer met Image Resizer naar 270 X 480 pixels.

In Google Drive maak ik een nieuwe presentatie. Bij Bestand, Pagina-instelling kies ik voor aangepast formaat en vul daar 270 X 480 Pixels in.

Ik maak net zoveel dia's aan als ik plaatjes heb en vul ze daarmee.
Dan kies ik voor Bestand: Publiceren op internet...
Kies voor Invoegen en je krijgt de code die je nodig hebt. Zet ook vinkjes bij Diavoorstelling starten zodra de speler geladen is en de diavoorstelling opnieuw starten na de laatste dia.


Het mooie is dat je na publicatie nieuwe dia's kunt blijven toevoegen. Ze zullen keurig getoond worden in de diavoorstelling!
Kijkers kunnen de voorstelling stoppen waar ze willen, mooi of niet?

24 februari 2015

Publiceer een dynamisch PNG plaatje

Wat is dit nu weer zul je zeggen. Nou, ik zat te spelen met Google Drawings en klikte op Bestand, Publiceren op internet, net zoals dat kan met Google Documenten en Google Sheets. Ik vroeg me namelijk af wat er zou gebeuren als je naderhand de tekening wijzigt.
Wat blijkt? De verandering wordt meegenomen in de gepubliceerde afbeelding!

Dit geeft je allerlei mogelijkheden. Zo kun je op je klassenportaal afbeeldingen plaatsen die je met een paar klikken heel makkelijk kunt aanpassen, dus zonder dat je naar de betreffende pagina(s) hoeft te gaan om er een nieuw plaatje neer te zetten. Als voorbeeld bijgaand plaatje:

22 februari 2015

Toets met gesloten vragen automatisch nakijken

Ik raak niet uitgekeken op de mogelijkheden van Google Forms in combinatie met add-ons.
Zo is het echt niet moeilijk om een formulier te maken met gesloten toetsvragen die bij verzenden automatisch worden nagekeken, waarbij de invuller een mailtje krijgt met de resultaten.

Als voorbeeld heb ik een formulier gemaakt met vijf vragen, naast natuurlijk de vraag om naam en e-mail adres. De antwoorden op die vragen komen binnen in een Google Sheet.


Zo werkt het:
Begin met zelf het formulier GOED in te vullen.
Het antwoord op de 1e vraag komt in mijn voorbeeldsheet in cel D2 te staan.
Maak achter de bestaande kolommen een aantal nieuwe kolommen aan, Vraag 1, Vraag 2, enz.
Zet op de 2e regel (cel I2) bij Vraag 1 de volgende formule:
=if(D2 = "Leeuwarden"; "Goed"; "Fout")
*) Zie update hieronder
Is het antwoord in D2  Leeuwarden, komt in I2  "Goed" te staan, zo niet, dan staat er "Fout"
Bij de vraag "Hoeveel provincies heeft Nederland" wordt om een getal gevraagd.
Daarvoor gebruik je deze formule:
=if(E2 = 12; "Goed"; "Fout")
Bij de vraag "Hoeveel provincies grenzen aan België" is gebruik gemaakt van selectievakjes.
De antwoorden staan gescheiden door komma's: Limburg, Noord-Brabant, Zeeland
De formule is dan zo: =if(H2 = "Limburg, Noord-Brabant, Zeeland"; "Goed"; "Fout"
Zo kun je doorgaan voor alle vragen.
Tenslotte kun je ook nog kolommen Goed, Fout en Score toevoegen.
In de kolom Goed zet je op de 2e regel: =countif(I2:M2; "Goed")
Deze formule telt hoe vaak het woord Goed voorkomt in de kolommen I - M op regel 2.
In de kolom Fout zet je op de 2e regel: =countif(I2:M2; "Fout")
Deze formule telt hoe vaak het woord Fout voorkomt in de kolommen I - M op regel 2.
In de kolom Score kun je nog een formule zetten die het totaal berekent op basis van het aantal goed antwoorden. Omdat ik vijf vragen had was het voor mij makkelijk: =N2*2
Bij alle vragen goed krijg je een 10

21 februari 2015

CODECAST, een HTML en CSS editor in je browser

Onlangs schreef thenextweb:
"Watching people code could be the next big thing in live streaming video"
En nu kan dat ook dankzij CODECAST:
"The simplest HTML & CSS editor in your browser with instant previews, for those teaching and learning how to code."
Lekker veel Engels allemaal hè? Nou, CODECAST is gewoon gemaakt door een Nederlander, namelijk Karim Amrani (aka @jibly)
Deze week lanceerde hij de tool die hij in twee dagen heeft geschreven. Een paar dagen later hadden al meer dan 10.000 mensen de tool gevonden. Terecht, want het blinkt uit door zijn eenvoud.
Het scherm in je browser wordt gesplitst in tweeën. Aan de linkerkant de HTML code en aan de rechterkant zie je "on the fly" het resultaat verschijnen terwijl je aan het typen bent. Zo kun je dus heel mooi screencasts maken van je coderingswerk, maar het is dus ook goed bruikbaar om HTML en CSS te leren. Karim gaat het nog mogelijk maken dat je ook met Javascript kunt werken, dus het wordt nóg mooier!
Hieronder een screencast waarin ik laat zien hoe CODECAST werkt.

DuckDuckGo als alternatieve zoekmachine

Het kwam gisteren toevallig ter sprake op een docentendag toen ik tijdens mijn workshop vroeg:
"Gebruiken jullie ook Google Apps?"
Het antwoord was:
"Natuurlijk maken we gebruik van Google, om te zoeken!"

Maar het bleek dat Google Docs, Sheets en Presentaties voor de meesten volledig onontgonnen terrein waren.

Maar de reactie bracht me ook op een andere vraag: "Gebruiken jullie alleen Google om te zoeken?"

We belandden in een sfeer van nostalgie, waarin Ilse, AltaVista en Yahoo genoemd werden. Een deelnemer kwam trouwens ook nog met Bing op de proppen...

Toen ik mijn deelnemers vroeg een zoekopdracht te doen via DuckDuckGo.com ging er een wereld voor ze open en de url werd snel overgeschreven voor later gebruik.