21 januari 2006

Uit de oude doos: ZX-81

Voor een presentatie die ik deze week hield ben ik de zolder opgegaan en vond de schoenendoos terug met mijn eerste computer, een echte ZX-81! Wat je op de foto ziet is de schoenendoos, met daarin de voeding en een aantal cassettebandjes waar de programma's op staan. De vraag is natuurlijk of alles het nog doet. Als ik tijd vind ga ik het zeker uitproberen. Verder zie je wat modificaties aan de computer. Je moest dat ding zo vaak resetten dat ik er maar een aan-uit knop op gemaakt heb. Achterop zie je de geheugenuitbreiding van maar liefst 16 Kb! Die uitbreiding zit vastgekit met kauwgum omdat de bevestiging zo gammel was dat je bij de minst geringste beweging opnieuw kon beginnen. Bedenk wel dat het laden van een programma vanaf de cassetterecorder (als het al lukte) vaak meer dan 5 minuten duurde! Rechts van de ZX-81 zie je een zelfgemaakt gamepad. De toetsen van de ZX-81 waren lastig te bedienen, zeker met spelletjes, dus heb ik toen het ding opengeschroefd, draadjes aan de printplaat gesoldeerd en via een stekker naar m'n zelfgemaakte gamepad geleid. Case-modding is dus van alle tijden. Op de toetsen zitten 4 lagen boeklon geplakt, uitgestanst met de perforator, om een betere aanslag te krijgen.
Verder het boek Programmeren voor de ZX-81, wat tijdschriften en een advertentie voor een printer die ik altijd nog van plan was te kopen.
We zijn nu 25 jaar verder...
Technorati Tags: ,

4 opmerkingen:

 1. Ik heb ook nog een ZX-81 in de kelder staan.. met een klein printertje. Was leuk.. Heb nog een cursus programmeren in basic gevolgd. Uren achter dat ding!
  Toch was dat ding grafisch ontzettend goed. Ja, om met weemoed aan terug te denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk Willem, om dat weer te zien,

  De ZX81 was ook mijn eerste computer. Mijn vrouw had 'm overgenomen van een collega.
  Ik kan me dat gevoel nog goed herinneren: "We hebben nu een echte COMPUTER in huis!"
  En dan het alles zelf moeten programmeren. Ik kan me mijn eerste programmaatje nog herinneren. Een uit blokjes opgebouwd konijn dat flikkerend van links naar rechts over het scherm bewoog. Wat was ik daar trots op. Het computeren heeft me daarna nooit meer losgelaten.
  Helaas heb ik mijn zx81 niet meer. Wees er maar zuinig op.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb mijn 1ste stapjes gemaakt op een PET van Commodore (http://oldcomputers.net/pet2001.html). En daarna op een Apple II (http://oldcomputers.net/appleii.html). Heb ze een tijd geleden beide gekocht, evenals een ZX Spectrum . Op die laatste heb ik nooit echt gewerkt; ik zat in het "Commodore-kamp" en heb oa assembly zitten doen op een Commodore-64 :-). Willem: die Spectrum niet weg doen, en als je het overweegt: denk aub aan mij!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook mijn 1e was een ZX-81. Dat is een heel project geworden. Vanuit de printplaat de hele keyboard matrix met draadjes naar buiten. Een 'echt' toetsenbord (waarvan ik eerst alle oorspronkelijke printplaatverbindingen moest doorsnijden) er aan gesoldeerd. Maar ieder toetsje had 3 functies, dat kon ik niet onthouden, dus de toetsopdrukken gekopieerd en er op geplakt, plastic folie erover om de kopie te beschermen. Ook nog een joystick gemaakt van een peperbus, electriciteitsbuis en 4 toetsen van een calculator, 'programmeerbaar' met bananenstekkers omdat ieder spel andere toetsen gebruikte voor de besturing. Het geheel, inclusief 16k geheugenuitbreiding en cassettedeck op spaanplaat vastgeschroefd.
  De hele ombouw heb ik weggegooid, maar de ZX-81, geheugenuitbreiding en bandjes heb ik nog.

  BeantwoordenVerwijderen