02 april 2006

Naast POP en PAP straks ook een PIP

Zowel de Telegraaf als Elsevier kwamen vrijdag met het bericht dat er binnenkort een eigen internetpagina voor alle burgers komt: een Persoonlijke Internet Pagina.
Vreemd genoeg ben ik dit bericht het afgelopen weekend op geen enkel weblog tegengekomen. Dachten we met z'n allen dat het om een 1 april grap ging waar we niet in wensten te trappen? Toch lijkt het heel serieus wat de overheid van plan is!

Een persoonlijke website met alle overheidsgegevens van de burger, dat moet de Persoonlijke Internet Pagina (PIP) worden. Daar kan iedereen bijvoorbeeld de eigen belastinggegevens en gegevens over vergunningen en uitkeringen inzien en wijzigen. Afgelopen vrijdag besloot het kabinet op voorstel van minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties Alexander Pechtold (D66) dat er nog dit jaar mag worden gestart met een proef. Aan de proef met de PIP doen tien tot vijftien overheidsinstanties mee. Doel is om de verspreide persoonlijke informatie van burgers 'handzaam' bijeen te brengen, en om administratieve lasten te verlagen.
Burgers kunnen via de PIP niet alleen gegevens inzien of wijzigen, maar worden ook door de overheid geattendeerd op een verlopend paspoort of rijbewijs, de status van een bouwvergunning of de aanvraag van een uitkering. Formulieren op de PIP kunnen bovendien grotendeels worden ingevuld met bekende gegevens.

Zou het ministerie van Onderwijs ook mee gaan doen? En kunnen we dan die PIP makkelijk koppelen aan ons Peoplesoft zodat we zeker weten met wie we te doen hebben als we deelnemers inschrijven? Kunnen we er niet gelijk een Persoonlijke Portfolio Pagina aan koppelen waar kinderen op de peuterspeelzaal alvast een begin mee maken? De eerste tekeningetjes, gevolgd door gedichtjes uit groep 3. Zijn er al gesprekken met Google voor gratis eeuwige hosting met onbeperkte opslagruimte?

Kortom, ik zie ontelbaar veel mogelijkheden om hier een berenkuil van te maken!

1 opmerking:

  1. Dit was er zo eentje die een 1-april grap had moeten blijken zijn.

    BeantwoordenVerwijderen