24 mei 2006

Leren van kinderen

"Twee videoworkshops de komende maand: eentje voor beginners en eentje voor gevorderden" meldt Pierre Gorissen op zijn weblog. Voor de een moet je naar Groningen, en voor de andere kun je terecht in Utrecht. In beide gevallen gevallen kost het (wat) geld. Kan je niet op die dag(en) dan is er gelukkig ook nog een andere mogelijkheid om meer te leren over het werken met video. Kijk daarvoor eens bij Kidsview. Daar staat prima lesmateriaal dat gratis gedownload kan worden.
"Het instructiemateriaal bevat de theoretische achtergrond voor de lessen met de docenten. Deze basiskennis is minimaal nodig om iets van het proces te kunnen begrijpen en invloed te hebben op het resultaat. Wil je met leerlingen aan de slag lees het materiaal dan goed door. Je hoeft dan niet alles te weten van het veelzijdige werk van televisie maken, maar misschien is het wel interessant genoeg om het eens helemaal door te lezen. De teksten zijn ook geschikt voor leerlingen!"
Onderwerpen zijn: Programma, Beeldtaal, De beeldas, Opname, Camera, Geluid, Montage vormgeving, Het interview, Storyboard en Studio.
Mijn idee is dat wanneer het materiaal geschikt is voor kinderen, het voor ons ook heel bruikbaar kan zijn. Waarom zijn de boeken van Addo Stuur zo'n succes gebleken en op hoeveel plekken (buiten mijn kantoor) kom ik geen boeken tegen in de reeks "voor dummies"?

Kidsview tv hanteert een leuk concept:
"Een KidsviewTV televisieprogramma is opgebouwd volgens een vaststaand format. De totale lengte van het uit te zenden programma is 15 minuten. Scholen krijgen ongeveer 4 ½ minuut om in te vullen per school. Dit kan door één groot format-item te maken of twee kleine format-items.
Deze formatonderdelen zijn bedacht om leerlingen van alle niveaus en leeftijden te laten participeren. Daarnaast geeft het de mogelijkheid om binnen een stramien speelse elementen in te voegen."
Lees meer over de verschillende formatonderdelen.

2 opmerkingen:

  1. Ik vind leren van kinderen prima, maar volgens mij kost de SURFnet workshop alleen mijn uren en het treinkaartje naar Utrecht (toch?)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Willem,
    een andere interessante site voor dit doel is misschien Expose Your Talent, en dan kiezen voor de tab 'Xlearn'. Je kunt ook rechtstreeks naar http://eyt.surfnet.nl/xlearn/start.html, maar dan krijg je een ietwat vreemde weergave van de site omdat je frames mist. Ik vind het heel bruikbaar materiaal, wat daar staat, ook voor beginnelingen zoals ik!

    BeantwoordenVerwijderen