26 september 2006

Pecha Kucha frameset

Op 9 november zal ik m'n eerste Pecha Kucha presentatie houden op de Educa Pecha Kucha bijeenkomst in de School voor de Toekomst. Omdat ik een hekel heb aan Powerpoint heb ik een Pecha Kucha frameset gebouwd in HTML. Na een druk op de startknop opent een fullscreen scherm. In de bovenbalk staat de titel en telt de totale tijd af. Is deze verstreken dan sluit de frameset na een melding. Iedere pagina is 20 seconden in beeld en wordt dan vervangen door de volgende. Layout enz. is makkelijk aan te passen via een stylesheet. Ook de beschikbare tijd kun je natuurlijk veranderen. Door zo te werken wordt je gedwongen je verhaal aan de tijd aan te passen.
Mochten er mensen zijn die het idee willen gebruiken dan zijn de bestanden hier te downloaden. Wil je eerst een demo zien, klik hier. Een van de voordelen vind ik zelf dat je heel makkelijk alles zonder enige conversie op internet kunt zetten. Het zal ongetwijfeld mooier kunnen (OPML, XML?) maar dat laat ik graag aan anderen over. Het ging me eerst om het idee.
Mijn presentatie (over live streaming video) zal ik na 9 november online zetten. Ik wil de (plaats voor) 75 deelnemers wel de primeur geven. Overigens, als het aan mij ligt zal de hele sessie live gestreamd worden, zodat ik dat in m'n verhaal kan gebruiken!
Ben benieuwd of er mensen zijn die in deze frameset een Pecha Kucha sessie willen gieten. Zo ja, dan verneem ik dat graag!

6 opmerkingen:

 1. Leuk Willem die frameset ... ik hoop dat er wel nog wat meer aanmeldingen komen. Er zijn gelijktijdig elders ook evenmeneten blijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volledig onbekend zijnde met het fenomeeen Pecha Kucha was m'n eerste reactie: wat moet ik daar nou mee? Maar nadat je Pecha Kucha hebt uitgelegd wordt het allemaal wat duidelijker (je uitleg was daarbij beter dan op de site van de school van de toekomst)
  Paar opmerkingen:
  * De titel van de dia springt na 10 seconden een stukje naar rechts als gevolg van het feit dat je seondenteller ineens tweecijferig wordt
  * rechts op de pagina staat een é die ik niet thuis kan brengen
  * de stricte 10 seconden leestijd is voor de Pecha Kucha dia amper voldoende.

  Dat je een hekel hebt aan afgezaagde powerpoints, daar kan ik me iets bij voorstellen, maar wat zie je als voordelen van deze framesetbenadering tov Powerpoint?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Michel,
  Bedankt voor je reactie.
  Wat betreft het verspringen van de titel in de bovenbalk: ik weet het, en heb het al veranderd door voor de cel in de tabel een breedte te definiëren.
  Wat ik heb neergezet is een "proof of concept" en door iedereen naar believen te tunen.
  Je hebt het over 10 seconden, maar dat klopt niet. Iedere pagina is 20 seconden in beeld, (of ik heb iets fout gedaan of er is iets mis met jouw computer:-)
  Verder geef ik in de tekst al aan dat die tijd is aan te passen. Bij de Pecha Kucha die ik ga geven bijvoorbeeld krijg ik 10 minuten en 40 seconden per pagina.
  De é rechts op de pagina is een pijl als je het lettertype wingdings geinstalleerd hebt. Op wat voor machine werk jij? Ik wilde zo weinig mogelijk met GIFjes werken...
  De voordelen van het werken in HTML in plaats van Powerpoint zijn voor mij evident, maar voor een ander misschien wel juist een nadeel. Ik houd nu eenmaal niet van Powerpoint en omdat ik mijn presentaties uiteindelijk toch op internet wil hebben vind ik het logisch om HTML te gebruiken. Natuurlijk, ik weet dat Powerpoint ook prima naar HTML kan exporteren, maar als je die code ziet vraag je je echt af wat er allemaal gebeurd is...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 't Is maar net wat je kunt en wilt gebruiken, mijn favoriet is Keynote. En een export naar een pdf met 20 pagina's is zo gemaakt, waarmee het online kan.

  Niet dat jij er iets aan kunt doen Willem, maar wel jammer dat men bij de School van de Toekomst de opzet van Pecha Kucha geweld aan doet door af te wijken van het format. 20 slides, 20 seconden per slide. That's it. Daar zit ook de uitdaging voor de spreker (en de reden waarom het format uitgevonden is, zie de weblink bij mijn comment). Afwijkende spreektijden toestaan is natuurlijk prima, maar noem het dan geen Pecha Kucha :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Willem
  Het klopt dat je slide 20 seconden in beeld is, maar (in de versie die ik gezien heb) verschuift het beeld zodra de timer van 9 seconden op 10 springt...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Willem,
  Ik ga eens kijken of ik er wat mee kan. Ik heb toevallig binnenkort een presentatie van 15 minuten (over gaming), en ik weet dat ik als ik een keer op dat stokpaardje zit, er vaak lang op blijf zitten. Dit lijkt me wel een boeiende manier om mezelf te dwingen om het kort te houden. Eens kijken of het lukt. Ik hou je op de hoogte! Dank in ieder geval voor je scriptje: fijn dat je dat ter beschikking stelt aan anderen!

  BeantwoordenVerwijderen