08 september 2006

Verliefd op internet

Vandaag was ik op uitnodiging van KPN te gast in een grote uitvouwtruck op een winkelplein in Assen. Gastheer was Remco Pijpers van de stichting Mijn Kind Online die een presentatie hield over pubers en internet, onder de titel:
"Ik publiceer dus ik besta".
De belangstelling vanuit de scholen in Noord Nederland was bedroevend slecht (niet goed gecommuniceerd KPN?) maar dat stond het enthousiasme waarmee Remco zijn verhaal bracht zeker niet in de weg. Voordeel voor ons was dat we meer tijd hadden om van gedachten te wisselen.
In plaats van bijv. de generatie Einstein heeft Remco het over de "generatie content". Hij laat zien hoeveel tieners publiceren en wat dat betekent voor opvoeders. Bij publiceren kun je dan denken aan: muziek, animaties (Habbo Hotel), bijdragen aan fora, (bewegende) beelden, profielsites en natuurlijk weblogs. Hij constateert dat kinderen zich nu meer dan ooit gaan bezighouden met activiteiten die tot nu toe waren voorbehouden aan volwassenen.
Zijn boodschap aan onderwijsgevenden/opvoeders is: "Maak beleid op basis van het uitgangspunt dat internet een openbare ruimte is, en minder op louter het concept van veilig internet". Daarbij geeft hij als leidraad een aantal vuistregels.
Mocht de KPN truck bij je in de buurt komen met Remco, dan kan ik je een bezoek zeker aanbevelen, al was het maar omdat je na afloop een keurig informatiepakket meekrijgt met daarin o.a. het boek: "Verliefd op internet", over het internetgedrag van pubers, geschreven door Justine Pardoen en Remco Pijpers.

(Dit filmpje hoort bij de internetsoa.nl campagne)
Verliefd op internet biedt een onthullende blik in de digitale jeugdcultuur van dit moment, die voor de meeste volwassenen nog grotendeels verborgen is. De auteurs schetsen een helder beeld van de ontluikende seksualiteit van pubers, en de manier waarop ze daar online mee experimenteren. Daarnaast geeft het boek een praktisch antwoord op de vraag hoe je daar als ouders het beste mee om kunt gaan.

1 opmerking:

  1. Bedankt voor de link naar het boek 'verliefd op internet', kende ik nog niet en ga ik zeker aanschaffen voor mijn werk!

    BeantwoordenVerwijderen