06 oktober 2006

Pingen verder toegelicht

Met mijn bericht over pingen bij blogsearch heb ik meer vragen gegenereerd dan antwoorden gegeven geloof ik, dus wordt het tijd voor een beetje toelichting. Nu zal ik de laatste zijn die zegt dat ik er verstand van heb, dus als anderen mij willen corrigeren of aanvullen: heel graag!
Pingen zoals bedoeld in mijn vorige bericht betekent dat je een zoek/indexeermachine op de hoogte wilt brengen van het feit dat je website/weblog is ge-updated. Maar pingen is eigenlijk niets meer dan een (of meerdere) paketten sturen naar een adres dat je opgeeft. Lees hier de gehele uitleg.
Maar nu wat betreft die zoekmachines zoals Google Blogsearch en Technorati. Die bieden daar dus aparte pagina's voor aan waarbij je kunt volstaan met het doorgeven van de url van je site of weblog. Technorati meldt trouwens dat veel blogtools zoals blogger, movable type, nucleus, wordpress het automatisch doen. Van blog.nl bijvoorbeeld weet ik dat niet, maar je zou erachter kunnen komen door naar de broncode te kijken?
Als je naar de xml file kijkt die Google genereert zie je dat je meer kunt doorgeven dan alleen de RSS feed, namelijk ook de naam van je weblog en de url van de site. Dit wordt gedocumenteerd op deze pagina.
Voor mij is dat dus: (alles aan elkaar)

Pas dit aan aan je eigen situatie en vul het in in je browser. Maak daar een bookmark van en je kunt hem iedere keer opnieuw gebruiken wanneer je wilt!
Ditzelfde kun je doen bij Technorati, maar de kans is groot dat die al een "ping" krijgt van de tool die je gebruikt.
Tenslotte zijn er ook nog diensten op dit gebied zoals pingomatic.com
Sorry voor het lange verhaal, maar ik heb even geen tijd om het kort en bondig te formuleren...

1 opmerking:

  1. Ik moet eerlijk bekennen dat ik gewoon te lui was om verder te zoeken. Het blogtool dat ik gebruik (Nucleus) heeft een plugin PingPong (jazeker) die gebruik om te pingen naar bijvoorbeeld Technorati, Bloglines, Feedburner etc.
    Daarbij wordt gebruikt gemaakt van XML-RPC. Je linkt nu (de vorige keer niet) naar de pagina van Google Blog Search waar ook die URL wordt genoemd.
    Heb ik dus effe toegevoegd, eens kijken of dat helpt om herkenbaarder te worden. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen