28 november 2006

Ubiquitous

Vandaag ontving ik weer zo'n mailtje:
"INTRODUCTION. E-Learning is passé. U-learning is the new wave globally in higher education. Ubiquitous learning encompasses e-learning and emphasizes learning anytime, anywhere and anyway in both formal and informal lifelong learning environments. As u-learning and Web 2.0 technology evolve, social interaction, intercultural communications, and global collaboration increases in importance.
Social networking and learning communities are integral components of u-learning.
Through online social networks, young adults today gain a sense of community that is important in their daily and social life. How can we learn from this? How can we learn from our students?"

Het woord "ubiquitous" ben ik de afgelopen maanden op zoveel verschillende manieren tegengekomen dat het voor mij tijd wordt voor een "wrap-up".
Eerst heb ik de Oxford Dictionary erbij gepakt, maar daar kom ik niet veel verder mee. Dus toch maar Googlen, en dan komen er prachtige sites boven water. De grootste eye-opener voor mij was onderstaand plaatje, notabene daterend uit 1996. Veel mensen zullen het kennen, toch schaam ik me er niet voor te zeggen dat het de eerste keer is dat ik het zie, en dat het een heleboel ideeën die ik heb in een voor mij verhelderend perspectief plaatst:

Ik realiseer me opeens dat ik dagelijks vaak op zeker 4 verschillende computers aan het werk ben en inderdaad op allemaal ongeveer dezelfde omgeving verwacht! Goed om daar even bij stil te staan en je te realiseren wat dat betekent voor de techniek (en bijv. voor "onze" dienst ICT).
"In een periode van ongeveer zestig jaar heeft de informatica drie spectaculaire revoluties meegemaakt: de mainframerevolutie, de personal computer (pc-)revolutie en de internetrevolutie. De voortschrijdende miniaturisatie van componenten en de krachtige communicatiemogelijkheden die in deze toestellen kunnen worden geïntegreerd, laten voorzien dat er een nieuwe revolutie op komst is. Ubiquitous computing (ubicomp of uc) integreert en verbergt de actuele computertechnologie in allerhande gebruiksvoorwerpen. De onzichtbare computer wordt alomtegenwoordig." (bron)
Ook heel helder is deze uitleg: Ubiquitous learning: altijd, overal en op maat
Notabene uit 2001 is de volgende info van een Edutrip:
"Wat is Ubiquitous Computing: De belangrijkste eigenschappen zijn dat een ieder altijd en overal access heeft tot de noodzakelijke leermaterialen. Hiervoor is een netwerk, toegang tot Internet, en een computer (liefst laptop) vereist."
Ook bij de Universiteit van Twente kom ik een mooie uitleg tegen.
Natuurlijk heeft Wikipedia zijn eigen definitie. En bij de Edutrip van 2005 kom je het tegen. Emerce heeft het over "Ubicom"
Maar wie geeft me nu één woord waarmee ik het begrip aan m'n collega's kan uitleggen zonder te stotteren????

3 opmerkingen: