06 januari 2007

Blogger op eigen domein

Het is nu ook mogelijk om Blogger op een eigen domein te draaien zonder FTP publishing.
Je kunt domeinen mét en zonder hosting kopen. De eerste is natuurlijk goedkoper dan de tweede optie. Diverse providers kunnen je een domein leveren voor weinig geld met url forwarding of met de mogelijkheid om de DNS settings aan te passen.
Om dat laatste gaat het nu. Als je een domein hebt waarbij je de DNS settings kunt (laten) aanpassen kun je gebruik maken van Blogger op dat eigen domein, simpelweg door de DNS aan te passen en dat bij Blogger kenbaar te maken. Dit kan heel interessant zijn.
Zo heb ik het domein www.trendmatcher.nl maar dat doet niets anders dan alles forwarden naar www.karssenberg.nl/weblog. Vervolgens heb ik mijn blogger account zo ingesteld dat alles daar via FTP gepubliceerd wordt. De verschillende berichten staan met hun eigen url dus niet onder trendmatcher.nl maar onder karssenberg.nl. Eigenlijk is dat niet slim, bijv, voor het teruggevonden worden via zoekmachines.
Nu heeft Blogger daar dus een mooie oplossing voor. Leuk voor als je met een nieuw weblog start. Maar om nu alles te gaan omzetten? Eerlijk gezegd kan ik niet goed overzien welke konsekwenties dat allemaal heeft.
Heb je daar ideeën over, dan hoor ik dat graag!
Uitleg overde nieuwe service van Blogger staat hier.

2 opmerkingen:

  1. Ik weet niet precies hoe de constructie in elkaar zit, maar ik zou elke stap zetten waarbij je je onafhankelijker maakt van Blogger. Het meest afhankelijk beschouw ik blogs onder bijvoorbeeld het domein web-log.nl, als daar iets mis gaat of men stopt ermee, ben je alles kwijt. Dus een eigen domein waar fysiek je eigen data staat die je ook zelf kunt backuppen lijkt me erg prettig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Willem,

    Ik zou bij Blogger of een andere blog-service provider weggaan en een blog gaan neerzetten op zelf gehuurde webserver ruimte of wellicht op een server die je zelf beheert.
    Laat de oude content nog even staan en zet zodra je het kan iedere nieuwe post op de nieuwe plek.
    Neem vervolgens de tijd om de oude content te migreren naar het nieuwe platform en eventuele links naar voormalige posts aan te passen.
    Als je van Blogger naar WordPress wilt migreren zijn daar al lang oplossingen voor bedacht (als ik het goed heb onthouden).

    En bedenk wel: Hoe langer je wacht, hoe lastiger en hoe meer werk het wordt om te migreren.

    BeantwoordenVerwijderen