19 januari 2007

Café-etiquette

 • DSC_0724Focus op wat belangrijk is
 • Deel mee wat er in je hoofd speelt
 • Spreek vanuit je denken en voelen
 • Luister om te begrijpen
 • Luister en verbind ideeën
 • Luister samen naa onderliggende verbanden, patronen of diepere vragen
 • Schrijf, teken, krabbel, ... op het tafelkleed

Wel doen: opbouwen, toevoegen, uitbreiden, ruimer maken, specificeren, concretiseren, waarderen, ...
Niet doen: discussiëren, gelijk halen, machtspelletjes, ...

DSC_0767Dat waren gisteren de spelregels in het World café, waarbij aan de hand van het programma Inspiration en onder leiding van Tom oosterhuis en Harry Jurres gewerkt werd aan het thema van de conferentie "Ben ik in beeld? De brug tussen de wereld van onze deelnemersen het leren binnen de school".

Je kunt natuurlijk een dure keynote inhuren via de Speakers Acdemy en de zaal lekker achterover laten leunen, maar je kunt je deelnemers ook lekker aan het werk zetten! Dat laatste gebeurde dus in Friesland.

DSC_0726Voor zo'n 100 mensen stonden er 20 notebooks met daarop het programma Inspiration, zodat men in groepjes van 5 aan de hand van de vraagstelling aan het werk kon. Er werd een tafelvoorzitter benoemd die de computer mocht bedienen en bij het tafeltje moest blijven zitten. Na 20 minuten werd namelijk door de deelnemers willekeurig gewisseld van tafeltje zodat je ergens anders verder kon borduren op wat je daar via Inspiration voorgeschoteld werd.

DSC_0765Na nog eens 20 minuten moest iedereen weer terug naar het eerste tafeltje om te zien wat anderen hadden bijgedragen en om dat dan verder te "shapen". Van divergeren naar convergeren. Een geweldige werkvorm die verrasend veel opleverde. Er werd echt heel hard gewerkt en veel uitgewisseld. Helaas werd de middag door het weeralarm ingekort, waardoor we de presentatie van de resultaten hebben moeten missen, maar die zal binnenkort ongetwijfeld op de site van ROC-i-partners gepublicerd worden.

1 opmerking:

 1. Hoi Harry,

  Ben me (eindelijk toch eens) een beetje aan het inlezen op mindmapping en dus erg benieuwd wat voor soort programma jij hiervoor gebruikt hebt.

  Groet,
  Jeroen

  BeantwoordenVerwijderen