24 januari 2007

Televisie via netwerk naar het digitale bord

Op de Scholenlijst mailinglist komen regelmatig de mooiste onderwerpen voorbij. Zo komen er op een vraag over hoe je televisie het beste kunt integreren in een school omgeving zeer creatieve antwoorden. Ook interessant voor mensen die thuis veel pc's hebben staan en graag alles "aan elkaar knopen".

Zo komt Bob van Etten met de volgende oplossing:
"Wij kijken live televisie over het netwerk. Ik heb hiervoor een aparte computer (p4, 1.8, 256) ingericht met een videokaart (HauppaugePCI-FM). We draaien daar Microsoft Media Encoder op (gratis). Deze haalt het video en audiosignaal van de kaart af en maakt daar een videostream van. Deze stream wordt aangeboden aan de netwerkkaart. Op de andere computers maak je een linkje naar deze computer. Ik heb het een en ander dan zo in elkaar geknutseld, dat wanneer de stroom eraf is geweest, de boel vanzelf weer opstart. Ik heb een test gedaan en zeker tien werkstations kunnen tegelijk naar deze stream kijken. Mijn school kijkt zo al een jaar naar volle tevredenheid vanuit deklas tv. We hebben daar indertijd 22 inch monitoren voor aangeschaft, maar een mooi smartboard zou natuurlijk helemaal top zijn."

Pieter Kleinjan doet het weer anders:
"Benodigheden: een Windows PC met 1 GB, minimaal 1 tv-kaart Hauppauge PVR-150 en heeeel veel schijfruimte.En het gratis programma GB-PVR (http://www.gbpvr.com/)! Hiervan maak je van de PC een tv-wonder-apparaat. Dankzij zij een ingebouwde webinterface kun je in je netwerk op andere plaatsen opgenomen programma's bekijken, een uitzending voor opname programmeren, de tv-gids bekijken, tv uitzendingen en opgenomen programma's streamend bekijken. Deze oplossing kost minder dan duizend euro. Hoeveel mensen tegelijk opgenomen programma's kunnen bekijken, zul je proefondervindelijk vast moeten stellen. Een en ander hangt ook af van je netwerk, de client PC's, etcerera."

Wat ben ik blij met die lijst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten